Vizija Flashcards

1
Q

Vizija podjetja

A

Pri planiranju podjetja izhajamo iz vizije. Vizije iščemo, oblikujemo, razvijamo. S tega vidika razlikujemo ustanovitveno in razvojno vizijo podjetja. Podjetniško vizijo vgradimo v politiko podjetja. Je neposredna predhodnica PP, videnje podjetja v prihodnjem okolju, konkretna slika prihodnosti, ki mora biti toliko približana, da je možna njena uresničitev in hkrati toliko oddaljena, da ustvarja interes za uresničitev in navdušenje za vsebovane novosti. Nanaša se na to kam želi podjetnik pripeljati svoje podjetje. Vidimo jih kot izhodišče planiranju ustanovitve in razvoja podjetja, zato podjetje potrebuje tako ustanovitveno kot razvojno vizijo, ki morata biti realni, odprti in uresničljivi. Ustanovitvena vizija mora nastati še pred vzpostavitvijo podjetja, razvojna vizija pa lahko nastane ko podjetje že obstaja, saj je izhodišče za izboljšavo. Pri oblikovanju vizije moramo biti pozorni na to, da bo po svoji vsebini takšna da se bo podjetje razlikovalo od konkurenčnih.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tri skupine vizij:

A
  • nastajajoča vizija – oblikuje se na podlagi idej in konceptov o proizvodih ali storitvah, ki si jih zamišlja tisti, ki vizijo oblikuje. Pogosto je večje število vizij, kasneje se osredotoči na eno ki postane osrednja vizija,
  • Osrednja vizija - jo zgradi proces izbire med nastajajočimi vizijami. Pogosto je izid ene same nastajajoče vizije, včasih pa tudi kombinacija večih. Bistvena značilnost je, da mora izražati realističen, verodostojen in možen pogled na položaj izdelkov na trgu, na tip organizacije ki jo želi razviti. Osrednjo vizijo oblikujeta dve sestavini: zunanja osrednja vizija (se osredotoča na položaj, ki ga podjetnik želi zavzeti s svojimi proizvodi na trgu), notranja osrednja vizija (se osredotoča na vrsto organizacije ki jo mora izoblikovati da bi bil to sposoben doseči. Uspešni podjetniki najprej razvijejo zunanjo sestavino (išče niše na trgu), notranja sestavina pa postane pogoj za njeno uresničitev.
  • Drugotne vizije – z njimi je podprta osrednja vizija. Delitev v štiri kategorije po Muller-Stewensu in Lechnerju:
     K cilju usmerjena vizija – navaja kdaj bo doseženo prihodnje stanje
     Sovražno usmerjena vizija – navaja da bo podjetje premagalo konkurenta, majhno neznano podjetje se spusti v boj z velikim (Nike je želel potolči Adidas)
     K vlogi usmerjena vizija – poudarja značilnost izstopajočega podjetja, ki služijo za zgled. Značilno za hitro vzpenjajoča se podjetja
     K spremembam usmerjena vizija – starejša večja podjetja, ki izvajajo proces prenove
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Prednosti vizije

A

spodbuja k izoblikovanju realističnega verjetnega vidika, zagotavlja smernice za podjetniško razmišljanje in delovanje, omogoča da se delovanje in dejavnost združi okoli osnovne ideje, usmerja ravnanje vseh udeleženih, olajša spremljanje okolja, motivira zaposlene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Proces oblikovanja vizije, planska metodologija

A

kolektiven in ustvarjalen proces, v katerem management na podlagi analiz oblikuje videnje želene prihodnosti podjetja. Trije glavni graditelji vizije: podjetniško zaznavanje (želja po dosežkih, usmerjenost v cilje, poslovne priložnosti, sposobnost reševanja problemov), ustvarjalnost (potreba po ustvarjanju nečesa novega pri nosilcu nove vizije), slog vodenja (mora omogočati povezovanje podjetniške zasnove z ustvarjalnostjo na poti do prepoznavanja področja konkuriranja podjetja v prihodnosti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Pučkova dopolnjuje graditelje vizije s štirimi elementi za prenos razvijanja vizij

A

nadzor (prizma skozi katero posameznik vidi svet, osnova procesa oblikovanja vizije),

energija (čas, ki je namenjen izvedbi strokovnih aktivnosti in intenzivnost s katero jih opravimo),

voditeljstvo oz. vodstvene sposobnosti (vpliv na podjetnikove želje po dosežkih),

sistem odnosov (najmočnejši vpliv na razvoj vizij).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Izrazne oblike vizije

A

vodila o poslanstvu in smotrih nimajo samo funkcije usmerjanja podjetja ampak imajo tudi pomembno vlogo pri gradnji imidža podjetja v njegovem okolju, namenja so vsem ravnem managementa, strokovnjakom in drugim zaposlenim v podjetju, javnosti, zato ne vsebuje poslovnih skrivnosti. Pomemben del izražanja PP je lahko tudi dokument o temeljnih vrednotah in normah podjetja ali izjava o vrednotah. Podjetju zagotavlja dokumentiranost pomembnejših vrednot in norm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly