MER-ov model integralnega managementa Flashcards

1
Q

MER-ov model integralnega managementa

A

predstavlja vsebinski okvir podrobne obravnave politike podjetja in strateškega managementa.

V okviru MER-ovega modela se integralnost razume kot celovitost. Model temelji na večplastni integraciji managementa s podjetjem in njegovim okoljem. V MER-ovem modelu poznamo 3 vsebinske sklope in sicer:
* Integralni management: razsežnosti in posebni vidiki;
* Podjetje in okolje;
* Uspešnosti dejavniki podjetja.

V MER-ovem modelu začenjamo s planiranjem, nato sledi organiziranje in neposredno vodenje izvedbe. Kontroliranje ni zadnja stopnja zaporedja, saj poteka hkrati s planiranjem, organiziranjem, neposrednim vodenjem izvedbe in med izvedbo samo. MER-ov model integralnega managementa posebej poudarja pomembnost temeljnih vrednot z etično vsebino, kot so poštenost, verodostojnost, dialog, zakonitosti, itd. MER-ov model ponuja konceptualni okvir za nadaljnjo poglobljeno obravnavo problemov in vprašanj, ki so povezani s hierarhičnostjo izvedbe upravljalno-vodstvenih procesov.

Skladno z MER-ovim modelom izhajamo iz tri-ravenske izvedbe upravljalno-vodstvenega procesa, kjer ločimo:
* Politiko podjetja;
* Strateški management;
* Izvedbeni management.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Na katerih ključnih upravljalno-vodstvenih spoznanjih temelji MER-ov model integralnega managementa?

A

Med številnimi upravljalno-vodstvenimi spoznanji, na katerih temelji model, so ključni predvsem:
- razmejitev med podjetjem in managementom kot objektom in subjektom upravljalno-vodstvene dejavnosti ter poznavanje soodvisnosti managementa in podjetja ter obratno
- poznavanje okolja ter vplivov okolja na podjetje in management podjetja
- poznavanja potrebne skladnosti okoljskih možnosti z obstoječimi in potencialnimi zmožnostmi podjetja
- procesno pojmovanje podjetja ter poznavanja različnosti podjetij in vpliva ter različnosti na potrebne prilagoditve managementa
- poznavanje življenjskih in razvojnih ciklov, cikov rasti, posebnih stanj in ciljev podjetja ter vplivov le-tega na potrebne posebnosti managementa
- podjetno, učinkovito, etično in verodostojno ustvarjanje pozitivnih sinergijskih učinkov z namenom večanja konkurenčnosti, uspešnosti in vrednosti podjetja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Pojasnite procesno razsežnost upravljanja in vodenja v MER-ovem modelu integralnega managementa.
A

Procesna razsežnost managementa v MER-ovem modelu temelji na:
- hierarhični ravni, in sicer poteka izvedba upravljalno-vodstvenega procesa triravensko kot politika podjetja, strateški manag. in izvedbeni manag.
- temeljnih funkcij, ki vključujejo planiranje, organiziranje, neposredno vodenje in kontroliranje
- procesnih funkcij, ki obsegajo pripravljalne informacijske aktivnosti, odločanje in ukrepanje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Pojasnite hierarhičnost upravljalno-vodstvenega procesa.
A

Gre za hierarhičnost opredeljevanja vizije in politike podjetja na najvišji politični ravni upravljalno-vodstvenega procesa, za opredeljevanje strateških možnosti in strategij na strategijski ravni ter za opredeljevanje zagotovitve in razporeditve resursov in izvedbenih nalog na nižji taktični in operativni ravni upravljalno-vodstvenega procesa. Upravljanje je povezano z v podjetje vloženim premoženjem in poteka na ravni PP, vodenje pa je povezano z uresničevanjem pp in poteka na nižjih ravneh.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Navedite temeljne funkcije upravljalno-vodstvenega procesa.
A

Planiranje, organiziranje, neposredno vodenje, kontroling/kontorliranje

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

PLANIRANJE (TEMELJNA FUNKCIJA)

A

usmerjenje v iskanje, vrednotenje in izbiro optimalnih rešitev podjetja. S planiranje opredeljujemo podjetje v prihodnosti, njegov obstoj, rast in razvoj, lahko tudi njegovo prenehanje ter delovanje in obnašanje podjetja. Procesi planiranja so izredno kompleksni.
o na ravni politike podj. s planiranje opredeljujemo ali naj, zakaj naj in v čigavo korist naj podjetje obstaja in deluje
o na ravni strateškega manag. s planiranjem določamo, kaj in koliko naj podjetje izdela ter kako naj izboljša svojo uspešnost
o na ravni izvedbenega manag. združujemo taktično in operativno planiranje. Planiranje obsega planiranje izvedbenega procesa in potrebnih zmogljivosti za uresničitev tega procesa.
Na ravni politike podjetja in na ravni strat. manag. pogosto obravnavamo kot strateško planiranje, planiranje na ravni izvedb. manag. pa kot ivedbeno planiranje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ORGANIZIRANJE (TEMELJNA FUNKCIJA)

A

je smotrno in ciljno urejanje procesov in sestavin podj. z namenom doseganja planiranega. Poteka na vseh ravneh upravljalno-vodstvenega procesa. Vključuje organiziranje celote več podprocesov – temeljnega, inform. in upravl.-vodst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

NEPOSREDNO VODENJE (TEMELJNA FUNKCIJA)

A

je nadaljevanje organizacijskih aktivnosti in temelji na delovnih navodilih, s katerimi se delne naloge, ki so del celovite in skupne naloge podjetja, dodeljujejo izvajalcem v konkretno izvedbo

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

KONTROLING/KONTROLIRANJE (TEMELJNA FUNKCIJA)

A

to ne pomeni, da se izvaja kot zadnja v navedenem procesnem zaporedju planiranja, organiziranja, neposrednega vodenje in izvedbe. Kontroling je preverjanje skladnosti planiranega z doseženim in poteka sproti ter neprekinjeno. V MER-ovem modelu integralnega managementa razumemo strateško kontroliranje kot kontroliranje uresničevanja PP, strategij in alociranja resursov. Operativno kontroliranje pa v modelu vključuje taktično in operativno raven uresničevanja ter uresničitev planiranega. Kontroling mora zagotavljati kontrolo nad:
o uresničevanjem opredeljenega poslanstva, smotrov in strategij podj.
o načini doseganja in nad doseganjem opredeljenih ciljev
o resursi in izvedbo vseh aktivnosti poslovnega procesa
o izidi izvedbe, vključno z učinki podjetja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Navedite in pojasnite procesne funkcije upravljalno-vodstvenega procesa.
A
  • odločanje – politične odločitve so izhodiščne in zato temeljno, vključno z odločitvami o strategijah (strateške odločitve), ker so za obstoj podjetja ključnega in usodnega pomena ter so dolgoročne. Odločamo vedno na osnovi informacij.
  • pripravljalne informacijske aktivnosti – temelji na zbiranju podatkov, njihovi obdelavi, shranjevanju ter na prenašanju in oddajanju podatkov. Te aktivnosti potekajo v podjetju na vseh stopnjah in na vseh ravneh upravljalno-vodstvenega procesa.
  • ukrepanje – z ukrepi podjetje uresničuje sprejete odločitve. Uresničitev ukrepa vedno poteka na nižji ravni, kot je bil ukrep sprejet. Ukrep, ki s e nanaša na politiko in strategije, ga označujemo kot strateški ukrep, ki je dolgoročen in za obstoj podjetja usodnega pomena.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Pojasnite instrumentalno razsežnost upravljanja in vodenja v MER-ovem modelu integralnega managementa.
A

Instrumentalno razsežnost manag. v MER-ovem modelu pojasnjujemo z instrumentalnim sistemom, ki je sestavljen iz: vrednot, podjetniških in upravljalno-vodstvenih načel, slogov in tehnik vodenja, metod vodenja. Vrednote ter podjetniška in upravljalno-vodstvena načela so izhodiščnega pomena za celoto instrumentalno razsežnost manag., ker na njih temeljijo tudi izbrani slogi, tehnike in metode vodenja. Podjetniška in UV načela globalno opredeljujejo razmerje podjetja do okolja in do sodelavcev podjetja ter so tako kot vrednote javna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Pojasnite institucionalno razsežnost upravljanja in vodenja v MER-ovem modelu integralnega managementa.
A

Institucionalna razsežnost MER-ovega modela predstavljajo upravljalci in vodstvo podjetja. Z vidika hierarhičnosti delovanja upravljalcev in managementa razlikujemo v MER-ovem modelu:
- upravljalce, ki odločajo o politiki podjetja
- najvišji management, ki odloča o strategijah -top
- srednji management, ki odloča o zagotoviti in optimalni razporeditvi resursov -middle
- nižji management, ki odloča o operativni razporeditvi izvedbenih nalog -first line

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly