Etika podjetja Flashcards

1
Q
  1. Pojasnite naloge etike podjetja.
A

Etika podjetja je prizadevanje podjetja za etično dovoljeno ter krepostno delovanje in ravnanje podjetja. Etika podjetja ni samo poskus doseganja ciljev, ampak tudi razumevanje, kaj ti dosežki pomenijo za podjetje, za njegove udeležence in za njegovo celotno okolje. Naloge etičnega ravnanja podjetja so:
- opis norm in pravil, po katerih naj se ravnajo udeleženci podjetja
- opis etičnih problemov, s katerimi se srečuje podjetje
- presoja obnašanja podjetja in utemeljitev, zakaj je nekaj etično ali neetično
- na področju uporabne ekonomike pa etika podjetja opozarja na posledice ravnanja podjetja in ponuja tudi zamisli ter orodja za analiziranje in reševanje problemov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Zakaj je treba etične probleme in vprašanja obravnavati na različnih ravneh? Katere so te ravni?
A

Zato, ker ravnanje vsakega podjetja vpliva na številne udeležence. Etični problemi se pojavijo kot posledica konfliktov med skupinami ali znotraj skupin interesnih udeležencev. Na primer: neprimerna poslovna darila, vdor v zasebnost, neustrezno oglaševanje, korupcija.
Etično problemske ravni:
- individualno (mikro) raven – v ospredju so vrednote in ravnanje posameznika v njegovem specifičnem življenjskem prostoru. Vključuje opis in pojasnilo, kako lahko oz. naj bi ravnal in se obnašal posameznik kot delodajalec, manager, zaposleni.. (npr. zaskrbljenost zaposlenega o proizvodu, nadrejeni pa njegovih argumentov ne sprejemajo)
- organizacijska (meto) raven – v ospredju je ravnanje podjetij, ki so odgovorna za svoje moralno obnašanje in morajo tudi nositi posledice svojega raznanja. (Npr. ob ekološki katastrofi morajo odgovorni prevzeti posledice napačnih odločitev, podj. pa je moralno odg.)
- družbena (makro) raven – v ospredju je oblikovanje splošnih gospodarskih in družbenih razmer v smeri pravičnih in najoptimalnejših razmer za delovanje podjetij.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kodeksi etike podjetja

A

eden od instrumentov uveljavljanja etike, etični seminarji ali oboje. Za uskladitev individualne etične norme z etičnimi normami podjetja. Opredeljuje pričakovano ravnanje in obnašanje zaposlenih pri delu. Lahko je oblikovan za določeno skupino zaposlenih v podjetju, za celotno podjetje ali za določeno panogo oz. skupino podjetij.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Povezava med etiko in doseganjem uspešnosti podjetja
A

za to je potrebna celovitost podjetniške racionalnosti, ki jo členimo na tri sestavine:
- tehnična racionalnost – v ospredju je učinkovitost delovanja – kako z minimalnim vložkom doseči čim večji učinek, kazalnik produktivnosti
- ekonomska racionalnost – ko podjetje ustvarja dobiček. Ustvarja pa ga, ko proda svoje izdelke, zato more zadovoljiti potrebe kupcev, merilo ekonomske racionalnosti
- družbenoekonomska racionalnost – da lahko podjetje preži na dolgi rok, se mora zavedati, da nima obveznosti le do zaposlenih ali kupcev, ampak tudi do družbe, katere del je.
Vse tri sestavine morajo biti medsebojno usklajene in pravne poslovne odločitve so odraz skladnosti vseh treh sestavin. Podjetje lahko torej dobro posluje če je učinkovito, usmerjeno v dobiček in etično.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Etična načela po Tohmmen
A

Podjetje z moralnim in etičnim ravnanje ustvarja dobro ime. Zato je podjetje, ki se teh načel ne drži v stalni napetosti in strahu ter se v okolju počuti negotovo.
- zlato pravilo – v odnosu ravnaj tako kot pričakuješ od drugega da bo ravnal s tabo
- utilitaristično načelo – v odnosu ravnaj tako da bo tvoje ravnanje koristno za kar več ljudi
- kantov kategorični imperativ – v odnosu ravnaj tako da bo lahko tvoje delovanje postalo splošno veljavno pravilo
- načelo etike eksperta – ravnaj tako da bi lahko neodvisna ekspertna skupina ocenila tvoje delovanje kot korektno
- TV-test – pri ravnanju v nekem odnosu se vprašaj ali bi tako ravnal tudi v primeru ko bi nastopal pred tv kamero

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly