4.2. Kultura podjetja Flashcards

1
Q
  1. Kaj razumete s pojmom kultura podjetja?
A

Kultura podjetja je skupek nazorov, vrednot, obnašanja, ritualov in norm, ki na ravnanje podjetja deluje usmerjevalno. Kultura podjetja v MER-ovem modelu pomeni skupek dosežkov udeležencev tega podjetja, skupek njihovih stvaritev v zvezi s tem podjetjem in za to podjetje. Ne smemo je obravnavati ločeno od kulture okolja tega podjetja. S kulturo podjetja sta tesno povezana nastanek in poznejši razvoj podjetja, temelji na znanstvenih spoznanjih na filozofiji z etiko, temeljnimi vrednotami, svetovnim nazorom, umetniškem izražanju. Na kulturi temelji tudi verodostojnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Kakšno vlogo imata filozofija in religija v kulturi podjetja? Kaj obsegata?
A

Filozofija in religija imata v kulturi podjetja osrednjo mesto. Obsegata kozmologijo, vrednote, ritualne in etiko.

Kozmologija (pogled v svet/ svetovni nazor) razlaga odnos med posameznikom in zunanjim svetom. Trdno je povezan s sistemom vrednot, temelječih na zaznavanju pomembnosti.

Vrednote so načela, zaradi katerih štejemo nekaj za vredno in nekaj za nevredno. Temeljne etične vrednote so: Npr. poštenost, verodostojnost, nepristranskost, dialog, transparentnost, dostojanstvo, zakonitost, civilna zavezanost, spoštovanje okolja in odgovornost.

Iz vrednot izhajajo norme, kot zahteve za človekova dejanja. Dvojne norme: moralne (kako ravnati v realnih življenjskih situacijah), simbolične (zapovedujejo, kako se moramo obnašati, opredeljujemo jih kot rituale-od posameznika zahtevajo, da se natančno drži pravil).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Kaj uvrščamo med vidne dele kulture podjetja? Pojasnite s primeri.
A

Med vidne dele kulture podj. uvrščamo simbole in znake. Pravilno jih lahko razumemo le v povezavi s sistemom vrednot. Med te vidne dele kulture podj. uvrščamo: zgodbe in legende o ustanovitelju podjetja ali o pomembnejših dogodkih, rituale v podjetju, kot so praznovanja in obredi, pozdravljanje in sprejemanje obiskovalcev, videz zgradbe in opremljenost prostorov, slog oblačenja, govorica.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Navedite in pojasnite dejavnike, ki vplivajo na razvoj kulture podjetja.
A

Dejavniki ki vplivajo na razvoj kulture podjetja so: zgodovina (kako je bilo podjetje ustanovljeno, filozofija, vrednote prvih lastnikov, ključne spremembe), osnovna dejavnost in tehnologija (značilnosti osnovne dejavnosti podjetja vplivajo na značilnosti tehnologije in dela, kar vpliva na kulturo), strategija, velikost (večja podjetja bolj formalizirano strukturo in kulturo, širitve ali zmanjševanje vpliva na kulturo), lokacija (npr lokacija na podeželju ali v centru vliva na strukturo kupcev in zaposlenih s tem pa na kulturo), management in vodenje (najvišje vodstvo pomembno vpliva na kulturo, vloga posameznikov na ključnih vodstvenih položajih, vpliv na spremembe v kulturi), okolje (podjetje posluje uspešno le če se odziva na vplive iz okolja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Na katerih kriterijih je zasnovana tipologija kulture podjetja avtorjev Deala in Kennedyja?
A

Temelji na uporabi dveh kriterijev:
- tveganost odločitev in ukrepov
- hitrost informacij o pravilnosti ravnanja

Na temelju uporabe teh dveh kriterijev sta avtorja predlagala štiri tipe kulture, ki naj bi kazali značilnosti kulture podjetij v ZDA:

poslovna kultura (kultura trdega dela, kultura prodajalcev) – tveganost odločitev je relativno nizka, zaposleni pa hitro prejmejo info. o uspešnosti sprejetih odločitev. Temeljna vrednota so kupci in njihove vrednote. Npr. trgovine z avtomobili, računalniška podj.

kultura moči (kultura tveganj, moška kultura) – tveganost odločitev je velika, povratno informacijo o uspešnosti odločitev pa zaposleni dobijo hitro. V ospredju je predvsem hiter zaslužek. Npr. podjetja v svetu mode in profesionalnega športa.
procesna kultura (birokratska kultura, kultura uradnikov) – tveganost odločitev je majhna, povratna info. o uspešnosti odločitev, ki jo dobijo zaposleni, pa je zelo počasna ali je sploh ni. V ospredju je način opravljanja nalog (previdnost), in ne učinki ali tržne potrebe. Npr. zavarovalnice, javna uprava, elektropodjetja.

sistemska kultura – tveganost odločitev je zelo velika, zato že ena ali vse napačni odločitvi lahko ogrozita obstoj podjetja. Pri zaposlenih je poudarek na izkušnjah in odločnosti. Npr. gradbeništvo, letalska industrija, vojska..

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Pojasnite tipe kulture podjetja avtorjev Camerona in Quinna.
A

Razlikujeta 4 tipe kulture, ki jih utemeljujeta z naborom šestih kriterijev: prevladujoče lastnosti, vodenje, slog vodenja, povezanost udeležencev v celoto podjetja, dejavniki s strateškim pomenom za podjetje, kriteriji uspeha.

Poučevanje teh dejavnikov v posamičnih podjetjih pomaga identificirati vrsto kulture v podjetju, kjer je po mnenju teh avtorjev mogoče razlikovati med 4 tipi:

  • kultura klana: značilna je skrb za zaposlene in odjemalce, poudarek je na medsebojnih odnosih, za katere sta značilna visoka stopnja zaupanja med zaposlenimi in pripravljenost ta sodelovanje. Spodbuja se razvoj in skrb za posameznika, zato je delo v takšnem podjetju prijetno. Vodenje se razume kot mentorstvo, ter pomoč pri dosegi ciljev.
  • Hierarhična kultura: zaposleni so pri delu podvrženi pravilom in strogi kontroli. Stabilnost se dosega z natančno določenimi nalogami, ki jih spremljajo stoga pravila. Vodenje se razume kot koordinacija in organizacija.
  • Adhokratična kultura: značilnosti teh podjetij so dinamičnost, inovativnost in podjetnost. Zaposleni so pripravljeni prevzemati velika tveganja. Vodenje se razume kot podjetnost in inovativnost.
  • Kultura trga: značilna je tekmovalnost med zaposlenimi, ki jo ustvarja usmerjenost podjetja k dosežkom. Za vodenje je značilno spodbujanje zaposlenih k agresivnemu nastopu na trgu, zahteve po dosežkih pa so izredno visoke.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly