Verodostojnost podjetja Flashcards

1
Q
  1. Zakaj verodostojnost podjetja postavljamo kot najvišje vodilo in sodilo za vrednotenje podjetniškega ravnanja?
A

Verodostojnost podjetja pomeni, da lahko podjetju verjamemo in zaupamo. Biti verodostojen pomeni, da štejemo podjetje za vredno zaupanja, da bo prevzelo določeno funkcijo v družbi. Verjamemo mu in zaupamo v to, kar govori in dela.

Verodostojnost postavljamo kot najvišje vodilo in sodilo za vrednotenje podjetniškega ravnanja, ker verodostojnost pomeni, da je podjetje pravilno razumelo in dojelo zahteve udeležencev ter da jih je s podjetniškim ravnanjem in uporabo razpoložljivih resursov tudi pravilno uresničilo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kako je verodostojnost povezana z etičnostjo ravnanja podjetja?

A

Verodostojnost je tista pomembna značilnost podjetja, brez katere ne more uresničevati etike. Uresničevanje verodostojnosti pa je mogoče le z etičnim ravnanjem vseh udeležencev podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kako lahko podjetje doseže verodostojnost?

A

Podjetje lahko verodostojnost kot najvišje vodilo podjetniškega mišljenja in ravnanje doseže le z zavestnim oblikovanjem in aktivnim uresničevanjem strategije verodostojnosti. Ključne sestavine aktivne strategije verodostojnosti opredeljujemo s tremi vrstami ravnanj: odgovorno, komunikativno in kaj kot inovativno ravnanje

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Odgovorno ravnanje

A

nositi odgovornost pomeni, da odgovarjamo za svoje ravnanje in nosimo posledice tega ravnanja. V okviru obravnave OR podjetja ločimo tri vidike odgovornosti:
o vzročna odgovornost – podj. je odgovorno za probleme, ki jih je povzročilo. Npr. če je podj. s svojim delovanjem onesnažilo vodo, je odgovorno za posledice, ki iz tega izhajajo.
o odgovornost vloge – podj. kot institucija je del družbe, v okviru katere mora izpolniti določene naloge. To mu daje določene pravice in obveznosti.
o sposobnostna odgovornost – podj. odgovarja za tiste probleme in tiste posledice svojega delovanja, za katere je sposobno ponuditi rešitve. Npr. kdaj je podjetje sposobno razviti varen in okolju prijazen proizvod? To je odvisno od inovacijske sposobnosti in razpoložljivih resursov podj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Komunikativno ravnanje

A

– pomeni, da različne skupine interesnih udeležencev podjetja štejemo za resnične komunikacijske partnerje. S tem se oblikuje odnos soodvisnosti, v okviru katerega podjetje te skupine udeležencev obravnava kot prejemnike in oddajnike informacij. V ospredju so odnosi z javnostjo. Opredelimo lahko štiri načela komunikacije:
o načelo v obnašanje usmerjene komunikacije – delo z javnostjo sme kazati ter posredovati le tisto, kar resnično živimo. To načelo zadeva vse sodelavce podj., ne le vodstvo.
o načelo v sodelovanje usmerjene komunikacije – verodostojnost ni le vprašanje pravih informacij, ampak tudi vprašanje načina posredovanja info. Treba je vzpostaviti dialog med podjetjem in prejemniki info. Le tako bo podj. prepoznalo informacijske potrebe prejemnikov. Ukvarjalo se bo s tistimi vpr., ki so res zanimiva. Npr. podjetje se tako ne pusti samo spraševati o vplivih proizvodnje na okolje, ampak lahko postavi vpr., kako bo omejitev teh vplivov učinkovala na povišanje cen.
o načelo komuniciranja, ki je brez pomislekov – verodostojnost dosežemo le s popolnostjo informacije. Podj. ne more biti verodostojno, če poroča le o pozitivnem, negativno pa poskuša prikriti. Npr. okoljske katastrofe.
o načelo relativne sprejemljivosti komunikacije – če želimo posamezne udeležence obravnavati kot prave partnerje, jim moramo priznati lastno mnenje, ki lahko odstopa od mnenja vrednot podj. Cilj odnosov z javnostjo namreč ne sme biti samo v tem, da drugi sprejemajo naše ravnanje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inovativno ravnanje

A

potrebe kupcev lahko zadovoljimo le z inovativnostjo. To pa je tisto, kar zahteva tudi etično ravnanje. Z inovacijo namreč najdemo boljše rešitve za obstoječe probleme in optimalne rešitve za nove probleme, ki bodo zadovoljile udeležence podjetja. Inovativno ravnanje je glede verodostojnosti usmerjeno predvsem v to, da doseže, ohranja in povečuje verodostojnosti v odnosu do vseh skupin interesnih udeležencev podjetja. S tega vidika ločimo tri vrste inovacij:
o inovacije proizvodov – novosti v ponudbi učinkov podj. (proizvodov, storitev), ki so lahko količinske, kakovostne, časovne ali geografske narave.
o inovacije postopkov – novosti v procesih ustvarjanja proizvodnih, storitvenih, finančnih in drugih učinkov podj.
o družbene inovacije – novosti na človeškem področju, ki se lahko nanašajo na posameznega sodelavca ali skupino sodelavcev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly