Politika podjetja Flashcards

1
Q

Politika podjetja

A

opredeljuje temeljne in splošne, opredeljuje podjetje na dolgi rok. Elementi PP so poslanstvo, smotre in temeljne cilje z globalno opredelitvijo uresničitvenih potencialov, procesov in izidov podjetja. Izhaja iz vizij, ki jih tudi vključuje, uresničuje se neposredno na ravni strateškega managementa, posredno pa tudi na ravni izvedbenega managementa. Upravljalci morajo na ravni PP dati odgovore na vprašanji zakaj in v čigavo korist delati, s čimer utemeljujejo obstajanje podjetja, pa tudi namen tega in koristi od tega. PP bo takšna za kakršno so zainteresirani njegovi udeleženci, njihovi interesi pa so pogojeni z etiko, kulturo in filozofijo, to se kasneje odraža od močnejših udeležencev podjetja. V MER-ovem modelu se zato postavlja zahteva po verodostojnosti, vsestranski in v izpolnjevanje interesov vseh udeležencev usmerjeni PP, ki odraža dolgoročno razvojno usmerjenost ter visoko družbeno in socialno odgovornost podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Odgovorna politika podjetja

A

vsestranska, v izpolnjevanju interesov vseh udeležencev usmerjena stvarna PP, z visoko družbeno in socialno odgovornostjo, z dolgoročno razvojno držo, ki zahteva podjetniško iskanje novih priložnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Oportunistična politika podjetja

A

enostranska, v izpolnjevanju lastniških interesov finančno usmerjena PP, brez globje družbene in socialne odgovornosti, s kratkoročno izkoriščevalsko držo in z močno usmeritvijo v obvladovanje motenj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Interesni vplivi glavnih udeležencev podjetja na politiko podjetja:

A
  • Interesna usmeritev udeležencev podjetja=odgovorna PP-pluralistično družbeno ekonomski interesi in usmeritve (večdimenzionalna, upošteva tržne, moralne, družbene vrednote, družbeno sprejemljivo ravnanje s kapitalom); oportunistična PP-monistični ekonomski interesi in usmeritve (vse za biznis, enostransko, usmerjeno v dobičkonosnost, upoštevanje minimalnih zakonskih zahtev)
  • Časovna usmeritev=odgovorna-zasnovana na dolgoročnih interesih in usmeritvah (gradi razvojne potenciale, vizionarsko planiranje); oportunistična-zasnovana na kratkoročnih interesih in usmeritvah (izkoriščanje potencialov, kratkoročno, izkoriščevalsko)
  • Razvojna usmeritev=odgovorna-avantgardistična PP (zavestno iskanje novosti na trgih, pri učinkih, razvoj okolja je priložnost); oportunistična-konvencionalna PP (orientirana na obstoječe stanje, razvoj je grožnja, priložnosti neizrabljene, izogibanje tveganjem)
  • Ekonomska usmeritev=odgovorna-politika ekonomske odgovornosti (finančni in stvarni cilji so pomembni, izkoriščanje fin potencialov, višanje standardi kakovosti, vpliv na družbene in tržne tokove); oportunistična- politika preživetja (prilagajanje družbenim in tržnim tokovom, nizke zahteve do ciljev, cilji so določeni s standardi konkurence)
  • Družbena usmeritev=odgovorna-družbeno odgovorna politika (socialna, ekološka ozaveščenost, družbeno odgovorno ravnanje do okolja do ljudi do družbe); oportunistična-politika izogibanja družbeni odgovornosti (socialna, ekološka neozaveščenost, izogibanje družbenim vrednota, socialnim ciljem, družbenim interesom, ekološki cilji izhajajo iz zakona in niso jasno izraženi).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly