Podjetje in življenjsko okolje podjetja Flashcards

1
Q
  1. Opredelite življenjsko okolje podjetja. Kako ga členimo? Ali lahko natančno določimo meje naravnega in umetnega okolja? Pojasnite.
A

je okolje v katerem podjetje nastane, obstaja, se razvija in raste ter tudi preneha delovati. Členimo jo na:
- Naravno okolje: je zelo kompleksno. Pomembno je poznavanje naslednjih razsežnosti naravnega okolja: bogastvo virov (voda, zrak, naravni viri, surovine, površina), dostop do morja, kmetijski potencial, topografija, podnebje, bogastvo rastlinstva in živalstva, onesnaženost.
- Umetno okolje: najobsežnejši del je družbenopolitično in drugo socialno okolje ter kulturno okolje. Po RÜegg-StÜrm delimo na:
o ekonomsko – za podjetje izreden pomen, pomembni vidiki za podjetja so: narodnogospodarski okvirni pogoji, dostop do nabavnih in prodajnih trgov, učinkovitost trga delovne sile in kapitala, prometna infrastruktura, telekomunikacijska infrastruktura..
o tehnično-tehnološko – je tesno povezano z razmerami v družbenem okolju, kakor tudi z gospodarsko dinamiko. Za podjetja ni zanimiv samo razvoj tehnologije, ampak tudi pogoji difuzije tehnologije (morajo spremljati, kaj se dogaja v tehnoloških centrih- Silicijeva dolina, gozdi)
o kulturno
o družbenopolitično in drugo socialno ter kulturno okolje – najobsežnejše, kajti od prevladujočih vrednot v družbi je odvisno, kako bo znotraj nekega družbenega okolja obravnavano naravno okolje, kako bo potekal tehnološki razvoj in v kakšnih oblikah bo potekalo ustvarjanje koristi. Za podjetja so lahko pomembni predvsem naslednji vidiki: izobraženost prebivalcev, odprtost prebivalstva za tuje in novo, starostna struktura prebivalstva, prihodki in razdelitev bogastva, socialni problemi in mogoči konflikti, vloga države, državne norme in pogoji, politično polje moči, javna infrastruktura, ponudba izobraževanja..
Po Müller-Stewens in Wheelen umetno okolje delimo na:
o ožje ali delovno okolje – vključuje vse tiste dejavnike ali skupine udeležencev, ki neposredno vplivajo na podjetje in na katere podjetje povratno vpliva. To so: vlada, lokalne skupnosti, dobavitelji, konkurenti, kupci, kreditodajalci, sindikati, posebne interesne skupine, trgovska združenja.
o širše (imenovano tudi družbeno ali globalno) – izpostavlja se pet (pod)okolij: gospodarsko, tehnološko, politično-pravno, ekološko in družbeno-kulturno.
Razmejitev okolja na naravno in umetno ter tudi nadaljnje razmejevanje umetnega okolja je zgolj poenostavitev kompleksne stvarnosti, saj ni mogoče natančno določiti mej med naravnim in umetnim delom okolja, kakor tudi ne med posameznimi deli oz. podokolji umetnega okolja. Poznavanje ključnih razvojnih trendov v okolju so izredno pomembni za managerje in lastnike, ki sprejemajo pomembne odločitve o razvoju podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Pojasnite pomen poznavanja okolja za sprejemanje ustanovitvenih in razvojnih odločitev o podjetju oz. v podj.
A

Poznavanje okolja, predvsem tržnih potreb po manjkajočih dobrinah, je pomembno za ustanovitelje podjetij in za odločitve o ustanovitvi podjetja. Iz spoznanj o manjkajočih dobrinah namreč le-ti razvijejo podjetniške ideje, ki lahko vodijo k zamisli in k uresničitvi podjetja za izvedbo teh zamisli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Pojasnite vrste potreb in dobrin ter njihovo medsebojno soodvisnost in pomen za podjetje!

A

Potrebe so lahko individualne ali kolektivne, eksistenčne, temeljne ali prestižne. Še posebej pomembne so skrite – latentne potrebe. Teh se lastniki še ne zavedajo, moramo jih šele odkriti oz narediti. Nekatere dobrine za zadovoljitev potreb so neomejene in proste, druge pa ne. Obstajajo nominalne in realne dobrine, materialne in nematerialne, individualne in kolektivne, privatne in javne, privatno in javno ponujane dobrine naravnega okolja, meritorne in nemeritorne dobrine komplementarne in substitutivne dobrine, dobrine za sprotno in trajnejšo (investicijske) uporabo, inferiorne in superiorne dobrine, reproduktivne in nereproduktivne dobrine,… Na trgih se srečujejo in usklajujejo potrebe po dobrinah s ponudbo podjetij. Podjetja nastajajo iz tržnih potreb po manjkajočih dobrinah. Podjetje lahko uspe ali propade zgolj zaradi potreb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Pojasnite trge kot sestavine življ. okolja podj.
A

S pojmom trgi štejemo prodajne, nabavne trge, trge delovne sile in trge kapitala. Na trgih se srečujejo in usklajujejo potrebe po dobrinah z njihovo ponudbo, tam pa najdejo podjetja nove poslovne priložnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Kaj je podjetje?
A

Podjetje = konkretna oblika organizacije, ki je poslovni in sočasno tudi interesni (ter politični) sistem in deluje v tržnem gospodarstvu. Pojavlja se kot zgodovinska, časovno pogojena, samostojna in gospodarsko zaokrožena ciljna ter s tveganjem povezana pridobitna organizacija.
Podjetje je torej poslovni in politični sistem. Kot poslovni sistem=dinamičen, odprt, kibernetičen sistem, ki deluje v nekem okolju. Kot politični sistem, pa so vse organizacije kakršnekoli vrste in velikosti politični sistemi, v katerih gre za interese ljudi, njihova nasprotovanja in sodelovanja ter za nasprotnike in zaveznike. Ljudje v organizacijah delujejo v upanju, da bodo lahko uresničili določen del svojih interesov.
Podjetje razumemo kot institucionalizirano tvorbo za uresničitev podjetniške ideje in zamisli. Je odrt, dinamičen in kibernetičen (ciljno upravljan) poslovni in interesni (politični) sistem, ki je sestavni del življenjskega okolja. Zainteresirani (pravne in fizične osebe) so v podjetju udeleženi s premoženjem (lastnik podj.) in/ali delom (ima zaposlitveno pogodbo in v podj. opravlja njemu dodeljene naloge).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Pojasnite širše in ožje pojmovanje podjetja.
A
  • širše podjetje, pojmovanje – podj. je institucionaliziran podjem, ne glede na njegovo pravno ali lastniško obliko in ne glede na to, katerim primarnim ciljem sledi posamezna institucija. Gutenberg opredeljuje podjetja v širšem pomenu kot podjetja z naslednjimi značilnostmi:
    o v njihovo delovanje vključeni dejavniki e morajo transformirati v nove dobrine (input, transformacija, output)
    o delovati morajo po ekonomskih načelih optimizacije poslovanja (max output in min input)
    o spoštovati morajo načelo finančne uravnoteženosti, ki omogoča pravočasno poravnavanje finančnih obveznosti (plačilo)
  • ožje podjetje, pojmovanje – opredeljuje podjetja, ki imajo poleg naštetih še naslednje značilnosti:
    o zunanja avtonomija, ki podjetju dopušča tržno svobodo ponudbe in tveganj brez vmešavanja države
    o zasebno lastništvo, razumljeno kot notranja avtonomija podjetja
    o pridobitniško načelo oplajanja v podjetje vloženega premoženja z dobičkom
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Navedite mogoče kriterije za opredelitev vrste podjetij. Izbranega pojasnite.
A

Podjetja lahko glede na različne kriterije razvrstimo v nekaj značilnih skupin in na ta način pojasnimo različne vrste podjetij. Ti kriteriji so: dejavnost (primarni sektor-kmetijstvo, sekundarni- industrija, terciarni- storitve); velikost (št. zaposlenih, prihodki, povpr. vrednost aktive, mala in srednje velika); tehnično-ekonomska struktura (kapitalno ali delovno intenzivno podjetje); pravna oblika (osebne družbe, kapitalske in podjetnik posameznik); lokacija, stopnja kooperativnosti (pogodba o medsebojnem sodelovanju, udeležba enega ali več podjetij, nakup aktive in pasive, zlitje dveh ali več podjetij); stopnja internacionalizacije (izvoz, licenčna pogodba, franšizing, podružnice, hčerinske družbe, joint venture -pravno samostojno podjetje s tujim partnerjem) in oblika podjetniške povezave (soudeležba, konzorcij, koncern, join venture).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kako določimo velikost podjetja in katere kriterije pri tem uporabljamo?

A

V uporabi so tako kvantitativni kot kvalitativni kriteriji. Kvantitativni so primerni, ko gre za razumevanje in opredeljevanje podjetij za potrebe statistike, zakonodaje, dodeljevanja različnih vrst podpore.. Primerni so zato, ker so natančni in enopomenski. Najpogosteje se uporablja število zaposlenih. Kvalitativni kriteriji pa so pomembnejši za potrebe proučevanja upravljanja in vodenja podjetij. Pri tem je smiselno upoštevati predvsem 2 kriterija: podjetje je v neodvisni lasti in ga upravlja ter vodi lastnik, lastnik upravlja in vodi podjetje na poosebljen način
Širša opredelitev je še javna in zasebna, ki so pridobitna (javno podjetje; podjetja, s.p., banke, zavarovalnice) in nepridobitna (javni zavodi, organi lokalnih skupnosti; zavodi, društva, ustanove, politične stranke, sindikati).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mala in srednje velika podjetja

A

lastnik, tehnično usmerjena izobrazba, patriarhalno vodenje, vodstvenega kadra ni mogoče zamenjati, improvizacija, intuicija, redke skupinske odločitve, pomanjkljivo znanje o vodenju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Velika podjetja

A

manager, temeljito znanje o vodenju, strokovni oddelki, vodenje po načelu managementa, obsežno planiranje, pogoste skupinske odločitve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly