POSLANSTVO, SMOTRI IN TEMELJNI CILJI Flashcards

1
Q

Poslanstvo

A

pomemben element PP, jasno opredeli poslovna področja podjetja, se izraža v zaupni nalogi in vlogi podjetja v odnosu do okolja. Z njim opredeljuje podjetje svoje temeljno in najsplošnejše razmerje do okolja, svojo vlogo v tem okolju (programi, trgi), pa tudi osnovne značilnosti svojega ravnanja v tem okolju. V osnovi utemeljujemo obstajanje podjetja, spreminja se s spreminjanjem dolgoročnih interesov pomembnejših udeležencev, sprememba vizije posledično vpliva na spremembo poslanstva, udejanja vizijo. Poslanstvo naj podjetje jasno opredeli poslovna področja (programe, trge), po drugi strani pa naj bo toliko široko, da pušča prostor ustvarjalni rasti in razvoju podjetja. Nevarnosti so preozko ali preširoko opredeljeno poslanstvo. Preozko -lahko omeji obseg dejavnosti podjetja v smislu ponujenih proizvodov ali storitev. Ožje opredeljena poslanstva so primernejša v turbulentnih panogah, kjer podjetja omogočajo da ostane osredotočeno na to kar najbolje zna. Preširoko -zveni lahko zelo splošno. Širše opredeljena poslanstva so lahko primernejša v stabilnih okoljih z majhnimi možnostmi za rast. Izjava o poslanstvu -uveljavljena na angleškem govornem področju, zapisana tako, da jasno loči podjetje od konkurence, razumljiva pa mora biti tako zaposlenim kot pomembnim skupinam interesnih udeležencev v okolju podjetja.
+ vprašanja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Smotri

A

izražajo namen podjetja, namembnost obstajanja, razvoj ter delovanja in obnašanja podjetja. Skladni morajo biti z interesi udeležencev, kakor tudi s poslanstvom. Temeljni smoter podjetja izhaja iz interesa po obstajanju. Podjetje lahko ima hkrati več smotrov, a so vsi drugi smotri podrejeni temeljnemu smotru. Nujni razvojni smotri: večanje vrednosti podjetja, njegove uspešnosti, ugleda, dobrega imena, gospodarske moči, samostojnosti, zadovoljstva zaposlenih, kooperantov, kupcev, dobavitelje in drugih. Tri skupine smotrov po Kralju: za posameznike kot udeležence podjetja (kmetje, svobodni poklici, delničar, zadovoljevanje potreb posameznika in njegove družine na podlagi dela in premoženja, osebna blaginja posameznika in njegove družine), za podjetje (organiziran svobodni poklic, kmetijsko zasebno posestvo, podjetje, organizacija, zadovoljevanje potreb udeležencev v podjetju ali s pomočjo podjetja oz gospodarske organizacije te uresničevanje njihovih interesov, uspešnost podjetja oz organizacije) in za državo, družbo in javnost(zadovoljevanje vseh potreb družbe in njihovih članov po področjih, razcvet družbe).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Družinska podjetja

A

posebnost pri smotrih, interesna naravnanost glavnih udeležencev podjetja so člani družine. V poslanstvu , smotrih in temeljnih ciljih se odražajo vrednote in interesi družine. Poleg že zgoraj omenjenih smotrov so tudi doseganje odločitvene in delovne svobode, uveljavitev idej, ekonomske neodvisnosti, kakor tudi zagotovitev delovnih mest za člane družine. Tudi glede temeljnih ciljev obstajajo posebnosti. Tukaj je temeljni cilj ohranitev podjetja v lasti ter upravljanju in vodenju družine ter uspešen nadaljnji razvoj družinskega podjetja. Tesna povezanost družine in podjetja se kaže tudi v strukturi interesnih udeležencev podjetja. Člani družine so lastniki in managerji ali pa samo zaposleni v podjetju, torej nastopajo kot notranji interesni udeleženci. Drugi člani imajo posredni vpliv na planiranje in bi lahko bili zunanji interesni udeleženci. Močan vpliv je tudi zakonskih partnerjev, zato jih obravnavamo kot notranje udeležence.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Temeljni cilji

A

konkretizirajo poslanstvo in smotre, opredeljujejo tiste prihodnje pojave katerih doseganje je potrebno za uresničitev poslanstva in smotrov podjetja. Pogled na ciljno usmeritev podjetja loči dve temeljni izhodišči:

  • monistična ciljna usmeritev – osredotočena na ekonomske cilje in postavlja v ospredje interese lastnikov (npr delničarjev), meri vrednost podjetja le s finančnega vidika;
  • pluralistično družbeno usmerjeni ciljni sistem – ravno nasprotno, ustvarjanje koristi tako za skupine udeležencev, ki jih zanimajo učinki podjetja, kakor za druge skupine interesnih udeležencev, gre za zasnovo oz pristop udeležencev.

Opredelitev spleta temeljnih ciljev po Kralju: izhodiščni cilji pripravljenosti, vmesni cilji delovanja, vmesni cilji učinkov in izidov, vmesni cilji razporejanja učinkov in deleža v izidih, končni cilji moči organizacije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Formalni cilji

A

rentabilnost (donosnost), gospodarnost, produktivnost (proizvodnost) zaobsežejo ekonomsko utemeljitev obstajanja podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Stvarni cilji

A

poleg tega še potrebne žrtve in koristi udeležencev podjetja v zvezi s podjetjem, nanašajo se na podajne in oskrbne trge, proizvode in storitve, finance, socialo in ekologijo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly