Metode planiranja politike podjetja Flashcards

1
Q

Preučevanje vrednot udeležencev podjetja

A

ena temeljnih proučevanj zaradi vpliva, ki ga imajo te vrednote na vsebino PP. Proces bi naj vedno potekal dvostopenjsko:

  • prva stopnja (ugotavljamo sistem vrednot vsakega ključnega posameznika posebej, ključni so člani najvišjega vodstva, shematizirani vprašalnik - uporabimo v ta namen, za profiliranje sistema vrednot, medsebojna primerjava sistemov vrednot ključnih posameznikov pokaže njihova stremljenja in pričakovanja, interesi).
  • Druga stopnja (analiza rezultatov, razgovori o različnosti vrednot in medsebojno usklajevanje, ki ima za cilj oblikovanje profila vrednot podjetja z odgovorno PP, prihaja do spreminjanja vrednot, vse z namenom doseganja in uskladitve vrednot.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Preučevanje podjetja z določitvijo prednosti in slabosti

A

pridobivanje potrebnih raziskovalno-prognostičnih izhodišč za snovanje in oblikovanje politike. Preučevanje podjetja je potrebno tako za že ustanovljena in delujoča podjetja kakor za podjetja pred ustanovitvijo.

  • Prva stopnja (pridobivanje osnovnih informacij o podjetju z analizo dejavnostnih področij podjetja, z analizo vodstva in vodenja podjetja). Druga stopnja (določanje prednosti in slabosti podjetja na osnovi zbranih informacij, določanje s primerjanjem enakovrstnih pojavov iz različnih časovnih obdobjih, z medsebojnim primerjanjem konkurenčnih podjetij in s primerjanjem dejanskega stanja pojavov s planiranim).

-Potrebne OSNOVNE INFORMACIJE o podjetju je mogoče pridobiti Z ANALIZO DEJAVNOSTNIH PODROČIJ PODJETJA (programsko tržna področja=strateška poslovna področja, funkcijska področja podjetja=prodaja, nabava, Analiza vsakega področja mora obsegati vrednostno, količinsko poučitev izdelkov, uporabljanih finančnih, tehničnih resursov, preučitev strategij.) in Z ANALIZO VODSTVA IN VODENJA (obsegati mora proučitev sistema in metod vodenja podjetja ter proučitev ključnih kadrovskih potencialov in organizacijsko zasnovo).

Posebnosti v malih, srednje velikih in mikro podjetjih: največje prednosti oz slabosti teh podjetij so vezane na lastnika oz managerja, na njegove lastnosti in osebno moč. Stopnja osebnega vodenja je najvišja v malih podjetjih, ker je lastnik oz manager v stalnem stiku s sodelavci. Preučiti morajo pet skupin dejavnikov- resursi (kakšne prednosti ima glede kapitala, tehnologije), potenciali v izkušnjah (širina pridobljenih izkušenj), procesi odločanja (organiziranost), preučitve vodenja (osebni cilji podjetnika, vpliv družine, slog vodenja), potenciali v idejah (število idej za razvoj proizvodov, razvojna stopnja).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Preučevanje razvoja okolja in prognoziranje s tem povezanih priložnosti in nevarnosti za podjetje

A
  • Prva stopnja (pridobivanje osnovnih informacij o razvoju in razvitosti okolja).
  • Druga stopnja (opredelitev priložnosti in nevarnosti za podjetje, preučevanje trgov in drugih razsežnosti okolja, podjetje na teh podlagah opredeli tako politiko ki bo podjetje usmerjala k izrabi priložnosti ob izogibanju nevarnostim, večina jih je povezanih s trgi in iz njih tudi izhaja, za določanje uporabimo preglednico kjer se odločamo glede na okolja)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ekološko okolje

A

postaja za podjetja čedalje pomembnejši dejavnik možnega razvoja in delovanja. Z vidika celovite PP je problem ekološkega okolja večplasten. Gre za ekološko proučitev:
* obstoječih in predvidenih učinkov podjetja na okolje
* obstoječih in predvidenih resursov in struktur podjetja
* sedanjih in predvidenih vhodnih resursov podjetja
* vseh drugih sestavin okolja, ki imajo kakršnekoli povezave oz. vplive na to podjetje.
Te analize so pomembne poleg spoznavanja nevarnosti za podjetje tudi z vidika novih razvojnih možnosti za podjetje (npr. razvoj novih, okolju prijaznih proizvodov).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Družbeno-politično in drugo socialno okolje

A

obsega proučevanje družbeno-političnih ter pravnih in kulturnih dejavnikov podjetniškega okolja. V ta sklop proučevanja sodi zelo široka paleta obstoječih in pričakovanih družbeno-političnih ter pravnih in kulturnih vrednot, norm pravil ipd.,
- vse od ugotavljanja stopnje totalitarizma, anarhije, militarizma,
- pa do značilnosti izobraževalnega sistema, prisotnih verovanj in verstev,
- nadalje do etičnih norm, organiziranosti in delovanja športnih dejavnosti
- in drugega v okolju proučevanega podjetja.
To področje podjetniškega proučevanja postaja vse pomembnejše, še posebej je zahtevno v podjetjih, ki delujejo sočasno v okoljih z več različnimi družbeno-političnimi, pravnimi in kulturnimi značilnostmi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Tehnično-tehnološki razvoj

A

pomembna sestavina napredka vsake družbe. Podjetja morajo vgraditi poznavanje obstoječega in prihodnjega tehnično-tehnološkega okolja tudi v politiko podjetja. Proučevanje te sfere njihovega okolja se od primera do primera zelo razlikuje (npr. TT okolje pomembno za tovarno robotov in TT okolje pomembno za vrtnarijo). Vendar nobeno podjetje brez poznavanja njemu potrebne tehnike in tehnologije ne bo moglo uspeti.

  • Objekte proučevanja TT okolja so sistematizirane v naslednje skupine: surovine, materiali, polproizvodi, infrastrukturne naprave in oprema, energija, proizvodna sredstva in postopki, proizvodi in storitve.
  • Tehnični razvoj delimo na: difuzijo (v tej stopnji moramo razjasniti za vsako vrsto proučevanega objekta današnje (stare) in možne (nove) tehnike), inoviranje (v tej stopnji moramo razjasniti ali so znane nove tehnike in/ali so pred uvedbo), izumljanje (v tej stopnji moramo razjasniti ali smo imeli v zadnjem času take izume, ki omogočajo uvedbo novih tehnik), raziskovanje (v tej stopnji moramo razjasniti ali imamo nova naravoslovna spoznanja, ki čakajo izume).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ekonomsko okolje

A

Podjetje je predvsem ekonomski sistem in kot tak mora skrbeti za ekonomske vidike svoje politike. Obstoj in razvoj podjetja je namreč vedno odvisen od njegove ekonomske uspešnosti, upoštevaje pri tem tudi vse druge kriterije. Podjetje mora poznati: razmere na demografskem področju (št. prebivalcev, od tega domačih in tujih, št. Gospodinjstev, zakonskih zvez, rojstev, smrti, preselitev), zbirne kazalce narodnega gospodarstva (BDP, družbeni dohodek – tudi po glavi prebivalca, obseg investicij in privatne porabe), indekse spreminjanja prodajnih cen na drobno, veleprodajnih cen, indekse gibanja cen proizvajalcev, zaposlitvene razmere in plače, zunanjetrgovinske razmere, na področju javnih financ predvsem državne izdatke in prejemke, subvencije in državne primanjkljaje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Oskrbni in prodajni trgi

A

V Sloveniji je pomanjkljiva oskrba s tovrstnimi državnimi prognozami podjetja. Obravnavano raziskovanje je še posebej zahtevno in tudi drago za manjša podjetja. Proučevanje OSKRBNIH (trgi surovin, materialov, naprav in drugih delovnih sredstev, energije, delovne sile, kapitala) in PRODAJNIH TRGOV (trgi proizvodov in storitev) ima zelo velik pomen.

Trgi morajo biti proučevani tako z ekonomskega, tehnično-tehnološkega in ekološkega kot tudi z družbeno-političnega vidika. Za posamezne vrste proučevanj obstajajo posebne, zahtevam posamezne vrste proučevanja in posamezne vrste trga prilagojene metode. Razvojne tendence trgov skrivajo za podjetja številne možnosti in nevarnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Tendence vsakega oskrbnega trga oz. trende

A
  • v zvezi s tržnim prostorom
  • v zvezi s tržno strukturo
  • v zvezi s kakovostjo ponudbe
  • v zvezi z obsegom ponudbe
  • v zvezi z vrednostnimi spremembami ponudbe
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

V zvezi s proučevanjem prodajnih trgov

A

priporoča izdelava primerjalne tržne analize razvojnih tendenc lastnih in konkurenčnih trgov; tudi tukaj z vidika prostora, strukture, kakovosti, kolikosti in cen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Prognostična obdelava podjetja in njegove politike

A

S proučevanjem vrednot (udeležencev) podjetja, proučevanjem podjetja, proučevanjem razvoja okolja in prognoziranja s tem povezanih možnosti in nevarnosti za podjetje pridobimo TRI SKUPINE raziskovalno-prognostičnih izhodišč za snovanje, oblikovanje in izbiranje PP:

  • vrednote podjetja imajo pri presoji vlogo kriterija,
  • konkurenčne prednosti in slabosti podjetja so izhodišče za postavljanje vseh pravil v zvezi s prihodnostjo podjetja,
  • priložnosti podjetja in iz okolja izhajajoče nevarnosti za podjetje postanejo usmerjevalec prizadevanj podjetja.

Zaradi velike kompleksnosti in razpršenosti, pa tudi neintegriranosti teh informacij je potrebna njihova združitev in dodelava oz. prognostična obdelava razvojnih trendov podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly