Poslovni proces v okolju Flashcards

1
Q
  1. Kaj razumemo s poslovnim procesom podjetja? Pojasnite s primerom.
A

Poslovni proces je namensko in ciljno usmerjeno delovanje podjetja. V poslovnem procesu se prepletajo temeljne izvedbene, informacijske in upravljalno – vodstvene aktivnosti, ki so potrebne za uresničitev ustanovljenega smotra podjetja. Podjetje se namreč mora oskrbeti s potrebnimi resursi in nato te resurse pretvoriti v učinke. Posl. procesi se med podjetji razlikujejo po svoji obsežnosti, raznovrstnosti in tudi intenzivnosti.
Primer: v procesu proizvodnje na delovnih napravah potekajo operacije, s katerimi iz vhodnih resursov (surovine, polproizvodi, deli..), ob pomoči energije in človeka nastanejo proizvodi. Te je treba prodati, kajti z dobljenim plačilom za učinke lahko podjetje nabavi vhodne resurse, poravna obveznosti do delavcev, plača račun za električno energijo.. Ta proces pa ne potega samodejno, ampak ga je treba usmerjati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Pojasnite poslovni proces kot celoto temeljnega izvedbenega, informacijskega in upravljalno-vodstvenega (pod)procesa.
A

povezovalno vlogo med temeljnim in upravljalno-vodstvenim procesom. Informacije kot rezultat informacijskega procesa so podlaga za sprejemanje odločitev v upravljalno-vodstvenem procesu. Temeljni izvedbeni proces= vhodno funkcijsko področje +transformacijsko funkcijsko področje +izhodno funk. Področje (pravokotnik in krogi)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Kaj ponazarja celotna veriga vrednosti (npr. proizvoda) in kako se razlikuje od interne verige vrednosti?
A

Celotna veriga vrednosti ponazarja niz aktivnosti ustvarjanja vrednosti, ki se začne s pridobivanjem in oskrbo s surovinami, ki jih zagotavljajo dobavitelji, nato sledi niz aktivnosti proizvodnje, primarna predelava in izdelava ter trženja končnega proizvoda, zaključi pa se z distributerjem, ki preda proizvod končnemu kupcu. Npr. podjetje Zara obvladuje vse te korake, Barila-začeli sami proizvajat moko.
Pomožne aktivnosti so nabava, razvoj tehnologije, kadrovski sistem (HRM) in infrastruktura podjetja (finance, računovodstvo. Pomožne aktivnosti skrbijo da se primarne izvajajo učinkovito in uspešno

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Pojasnite aktivnosti v Porterjevi interni verigi vrednosti.
A

Vključuje primarne aktivnosti – aktivnosti, ki neposredno ustvarjajo vrednost za kupca (notranja logistika, proizvodnja, zunanja logistika, trženje in prodaja, poprodajne aktivnosti). Številne pomožne aktivnosti, kot so nabava, razvoj tehnologije, kadrovski sistem (HRM), infrastruktura podjetja (finance, računovodstvo), pa skrbijo za to, da se primarne aktivnosti izvajajo učinkovito(optimizacija v podjetju-notranja značilnosti, min input in max output) in uspešno (trg je pripravljen kupiti, zunanja značilnost). Vsak proizvod ali skupina proizvodov v podjetju ima svojo verigo vrednosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly