Utvecklingsrelaterade tillstånd Flashcards

1
Q

Redogör för hur autism respektive ADHD tar sig i uttryck i vuxen ålder.

A
  1. Autism:
    Svårigheter med:
    * Social kommunikation (inget som är övergående, ska inte bara ses i en situation, ska vara ett mönster som går igenom i alla möjliga olika sammanhang): Avvikelser i social kommunikation, brister i socialt samspel, brister i icke-verbalt kommunikativt beteende och brister i förmågan att utveckla och upprätthålla relationer.
    * Repetitiva, begränsade beteenden (tendens att fastna i olika rutiner): Genomföra olika rörelser, krav på rutiner, begränsade och fixerade intressen samt kraftiga eller begränsade reaktioner på stimulin.
    * Svårigheter att hantera och bearbeta sensorisk information (känslighet)

Autism i vuxen ålder
* De flesta med diagnos i barndomen uppfyller kriterier för diagnos även i vuxen ålder
* Funktionsnedsättning kvarstår över tid
* Ändringar i hur symtom tar sig i uttryck sker dock: kompensation, strategier (särskilt social förståelse, samspel). Man lär sig att hantera social sammanhang över tid genom kompensatoriska strategier, man lär sig via kall kognition att förstå hur man skall agera snarare än något man övat upp som går helt naturligt och självklart för de personer som utvecklas på typiskt sätt.
* Hög förekomst av fysisk och psykisk ohälsa (mindre än ADHD)
* Större förekomst av suicid och för tidig död än i typisk population
* Brist på arbete, aktivitet och vänner
* Majoritet lever med föräldrar
* Självskattade kognitiva problem i vardagen är betydande. Faller tillbaka på beskrivningar av exekutiva funktionsnedsättningar som får vardagen att fungera med att strukturera upp den osv.
JU längre ner man kommer i spektrat desto mer uttalande är detta

  1. ADHD:
    * Stora och varaktiga problem med att reglera uppmärksamhet, impulser och aktivitetsnivå
    * Ouppmärksamhet: uppmärksammar inte detaljer, tappar uppmärksamhet i en uppgift, har svårt att organisera och slutföra aktiviteter, att lyssna, distraheras lätt, svårt att följa instruktioner. Barn som är lätt att se i skolsituation, för det är saker som krävs för det ska fungera bra i skolan.
    * Hyperaktivitet och impulsivitet: motorisk orolig, rastlös, lätt att bli uttråkad, svårt att bromsa och kontrollera impulser, svårt att vänta på sin tur, svårt med turtagning. Mer uttalat hos pojkar än hos flickor. Tar sig uttryck under barndomen.

ADHD i vuxen ålder:
* Exekutiva funktionsnedsättningar kvarstår: inhibition, självreglering. Förknippat med kontroll av kognitiva/emotionella funktioner och motivation.
* Hyperaktivitet minskar i vuxen ålder – övergår i en ”inre rastlöshet”
* Kvarstående brist i att etablera och bibehålla komplex uppmärksamhet, arbetsminne
* ADHD i vuxen ålder förknippat med psykisk ohälsa (60-80%)
* Inlärningsproblem, avbrott i studier, underpresterande i arbete även om de är utbildade för att genomföra mer
* Byte av arbete, finansiella problem, spelmissbruk
* Kronisk trötthet
* Olyckor i hemmet och trafiken
* Relationsproblem och partnervåld
* Tidig debut av missbruk
* Negativ livsstil: föda, sömn, egenvård
* Ökad risk för allvarlig sjukdom över tid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv översiktligt hur en neuropsykiatrisk utredning genomförs i vuxen ålder.

A

En neuropsykiatrisk utredning görs för att undersöka och bedöma neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller autism.
1. Intervju och anamnes: Här har man intervju med patienten och med närstående. Man inhämtar information och rekonstruerar hur det sett ut under barndomen. Gäller att kartlägga och förstå hur de olika symptomen ser ut och hur de tar sig till uttryck. Man får beskrivet symptomen och värderar om de stämmer överens med diagnosen. Anamnesen innehåller då bakgrundsinformation kring patientens tidigare och nuvarande medicinska, psykologiska respektive sociala förhållanden.
2. Bedömning: Här gör man olika typer av skattningar eftersom patienten kan ombedas att fylla i olika skattningsskalor eller frågeformulär som bedömer symtom och funktionsnivå inom olika områden. Man gör även tester för att bedöma kognitiva förmågor och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, observationer samt eventuella medicinska undersökningar.
3. Återkoppling: Man samlar ihop sin bedömning och genomför utlåtande samt återföring. Efter att all nödvändig information har samlats in, sammanställs resultatet av utredningen. Det görs en bedömning av eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, dess omfattning och hur den påverkar individens vardagliga liv. Utredningen kan också ge förslag på lämpliga interventioner, stöd och behandlingsalternativ.

Det är viktigt att sammanställningen är individuellt formad: innebär bland annat att man inte gör för mycket vid neuropsykologiska testerna och att de ska vara vägledda va det som man antar är ett problem.
Det räcker inte heller att bara en person ska träffa en patient utan det ska vara flera yrkesgrupper såsom psykolog i kombination med läkare och andra yrkeskategorier, det är just för att diagnoserna kräver att fler personer skapar sig en uppfattning kring hur patienten eller personen fungerar i olika sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Är autism och ADHD förknippade med genetiska orsaker och miljörelaterade orsaker? Om så –
beskriv dessa kortfattat.

A
  1. Autism:
    Genetiska:
    Hög heritabilitet mellan 60-80%. Cirka 80% av det däremot är oförklarat medan resterande 20% är kopplade till kända orsaker såsom enstaka gener, kromosomavvikelser och mutationer.

Miljöfaktorer:
Äldre föräldrar
Prenatal exponering för avgaser och gifter
Vissa mediciner
Mödrar med kraftig övervikt
För tidigt född och låg födelsevikt
Viktigt att notera: Dessa är samband och väldigt sällan orsak.

  1. ADHD
    Genetiska:
    Heritabilitet förklarar ungefär 75% av bakgrunden till ADHD - ett stort antal gener med små effekt. Det finns alltså koppling till arv men det är svårt att begripliggöra när det är så många olika gener i spelet.
    Pratar lite om de bansystem i hjärnan som frisätter och återupptar dopamin och noradrenalin som skulle kunna ha koppling. Därför medicinerar man ofta ADHD med sådana läkemedel som reglerar och styr dessa system.

Miljöfaktorer:
Pekar mot att det kan finnas ett samband som har att göra med den sociala miljön.
Däremot en faktor som kan ha en kausal faktor och det är allvarlig tiidg deprivation eller försummelse som på olika sätt har lett till bevis för att fylla kriterierna tidigt i livet. Detta kan exempelvis vara barn på barnhem som blivit helt försummade.
Börjar även komma starkare stöd för att allvarliga trauman kan ha samband med ADHD. Det är inte så starkt men kan vara bra att ha med sig när man genomför utredningar eftersom de har överlappande symtom och kan te sig ganska likt.

Gemensamma riskfaktorer för UF är perinatala komplikationer, såsom syrebrist, för tidigt född och låg födelsevikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv avvikelser i hjärnans struktur som kan ses vid autism respektive ADHD.

A
  1. Autism:
    * Strukturella och funktionella skillnader: nätverk förknippade med social kommunikation, exekutiva funktioner, sensorisk process. Ser en annorlunda aktivering i hjärnan.
    * Nedsatt koppling mellan olika regioner (lång distans). De nervbanor som kopplar ihop olika delar av hjärnan. Nedsatt koppling mellan olika regioner och de nervbanor som kopplar ihop olika delar av hjärnan.
    * Obs: stor variation – ingen typisk profil. Det finns stor variation vilka nätverk som är nedsatta på basen av vilka problem som är störst.
    * I vuxen ålder ses mer typisk aktivitet över tid i hjärnområden förknippade med ovan beskrivna nätverk. Sannolikt kopplat att man lär sig använda systemen när man lär sig använda det på ett annat sätt, aktiveringen skvallrar om hur en vuxen gör.
    * Starkast stöd för atypisk anläggning och utveckling av hjärnan = den typen av förändringar som man kan ser har mer strukturer i nätverkar pekar mot att hjärnan anläggs på ett annorlunda sätt än den typiska populationen.
  2. ADHD:
    Ser också här en avvikande eller atypisk utveckling i förhållande till en normalpopulation, berör framför allt frontalloben och koppling mellan frontalloben och cerebellum exempelvis alltså bakre delarna av hjärna.
    * Mindre volym: frontallob, striatum, cerebellum
    * Bristande kopplingar: frontalt- subkortikalt-cerebellum
    * Lägre aktivering: prefrontalkortex
    * Avvikande aktivitet i nätverk: uppmärksamhet, arbetsminne, självreglering
    * Dopaminsystemet – förknippat med bristande reglering av emotioner
    Utvecklingsförsening barn med adhd, innebär praktiskt att barn med adhd inte är förberedd för att börja skolan på samma sätt som ett typiskt utvecklat barn. Innebär också en typisk utvecklingspotential snarare än att det är stationärt över tid. Pekar också på att det finns en förbättring när de blir äldre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly