Ungsinn (DE - Evidensbaserte tiltak) Flashcards
Hva er ungsinn?
Ungsinn er et elektronisk vitenskapelig tidsskrift om tiltak for barn og unges psykiske helse.
Tidsskriftet inneholder systematiske kunnskapsoppsummeringer om enkelttiltak.
Her finner man både praktisk informasjon om tiltakene og grundige gjennomganger av hvor godt dokumentert effekten av tiltakene er.
Hva er det overordnede målet til ungsinn?
Det overordnede målet er å bidra til bedre kvalitet i arbeidet med barn og unges psykiske helse i Norge.
Målet er tredelt:
* Gjøre kunnskap om kvaliteten og effekten av ulike tiltak tilgjengelig
- Stimulere til mer forskning på effektene av tiltak
- Bidra til en oversikt over områder som mangler dokumentert virksomme tiltak.
Hva er forskningsspørsmålet for alle artiklene i Ungsinn?
Forskningsspørsmålet for alle artiklene i Ungsinn er følgende:
Er tiltak X virksomt når det tilbys i vanlig praksis i Norge?
Dette spørsmålet besvares basert på systematisk innhenting og gjennomgang av dokumentasjon. Konklusjonen oppsummeres i en vurdering og klassifisering, der hvert tiltak blir klassifisert på ett av seks evidensnivå.
Hvem er målgruppen til ungsinn?
Tidsskriftet Ungsinn retter seg dermed først og fremst mot fagpersoner og beslutningstakere i tjenesteapparatet, men også mot forskere, myndigheter og andre aktører som har en rolle i beslutninger om hvilke tiltak som skal tas i bruk, evalueres og spres i Norge.
Gi et eksempel på hvordan ungsinn kan være et nyttig verktøy for oss som fremtidige psykologer?
Ungsinn kan være et nyttig verktøy for oss som fremtidige psykologer. Hvis man for eksempel er kommunepsykolog og skal sette inn tiltak i skolen for mobbing, så kan det være nyttig og sjekke i Ungsinn hvilke tiltak som har best evidensgrunnlag og bruke denne informasjonen i vurderingen.
Hvilke fire dimensjoner bygger klassifiseringen i ungsinn på?
Klassifiseringene i Ungsinn bygger på vurdering av fire ulike dimensjoner, som er beskrivelse av tiltaket, tiltakets teoretiske forankring, evaluering av tiltakets effekt og implementerings strategi for tiltaket.
Hva er de seks evidensnivåene som brukes i Ungsinn:
Nivå 0: Uvirksomme tiltak – her plasseres tiltak som faktisk viser seg å mangle effekt, eller som til og med kan ha negative konsekvenser.
Nivå 1: Godt beskrevne tiltak – tiltak på dette nivået har klare beskrivelser, men mangler teoretisk begrunnelse eller dokumentert effekt.
Nivå 2: Teoretisk begrunnede tiltak – disse har en sterk teoretisk forankring som gir logisk mening, men mangler foreløpig empirisk støtte.
Nivå 3: Tiltak med noe dokumentasjon – her finner vi tiltak som viser lovende effekt i enkelte studier, men uten omfattende støtte.
Nivå 4: Tiltak med tilfredsstillende dokumentasjon – tiltak på dette nivået har tilfredsstillende resultater i flere studier, og dokumentasjonen vurderes som rimelig pålitelig.
Nivå 5: Sterkt dokumenterte tiltak – her ligger de mest grundig evaluerte tiltakene, med omfattende og langvarig dokumentasjon som viser overbevisende effekt.
Hva er B4DT?
B4DT er en intensiv behandlingsform for ungdom med tvangslidelser (OCD) som gis over fire sammenhengende dager. Behandlingen er basert på prinsippene for eksponeringsterapi med responsprevensjon (ERP), som er en form for kognitiv atferdsterapi med bred forskningsstøtte for behandling av OCD.
Hovedelementene i B4DT inkluderer …
Psykoedukasjon: Ungdommen og foreldrene får informasjon om OCD, angst og hvordan ERP fungerer.
Eksponering og responsprevensjon: Ungdommen utfører eksponeringsøvelser, der de utsetter seg for det som utløser tvangstanker og -handlinger, uten å utføre tvangshandlingene.
Foreldredeltakelse: Foreldre deltar aktivt i behandlingen og får veiledning i hvordan de kan støtte ungdommen.
Hjemmeoppgaver: Ungdommen fortsetter å øve på eksponering og responsprevensjon hjemme mellom behandlingssesjonene.
Oppfølging: Pasientene får oppfølgingssamtaler og fyller ut symptomskjemaer etter tre måneder og et halvt år.
Hvordan klassifiseres B4DT i ungsinn?
B4DT klassifiseres på evidensnivå 3, noe som betyr at det er et tiltak med noe dokumentasjon på effekt. På nivå 3 finner vi tiltak som viser lovende effekt i enkelte studier, men uten omfattende støtte.
Er det noen tiltak i ungsinn med godt dokumentert effekt for forebygging/motarbeiding av mobbing?
Det finnes flere godt dokumenterte programmer, men de brukes trolig ikke så mye. Det kan være mange grunner til at man ikke velger å implementere godt dokumenterte programmer for forebygging og håndtering av mobbing.
Forklar manglende kunnskap og bevissthet (Mobbingeksempel)
Fagpersoner og ledere i skoler og helsevesen kan mangle tid eller ressurser til å sette seg inn i forskningen.
Det kan være en tendens til å stole på tradisjonelle metoder eller lokale initiativer, selv om disse ikke alltid har dokumentert effekt.
Forklar ressursutfordringer (Mobbingeksempel)
Økonomi: Mange programmer krever investering i opplæring, materiale og oppfølging. Dette kan oppleves som kostbart, særlig i kommuner eller skoler med stramme budsjetter.
Tid: Implementering av et nytt program kan kreve betydelig tid til opplæring av ansatte og tilpasning i hverdagen, noe som kan virke overveldende for allerede travle tjenester.
Personell: Effektive tiltak krever ofte tilstrekkelig bemanning, og mange steder sliter med mangel på kvalifisert personell.
Forklar organisatoriske barrierer (Mobbingeksempel)
Samarbeidsutfordringer: Effektive programmer krever ofte tverrfaglig samarbeid mellom skolen, helsevesenet og andre aktører. Slike samarbeid kan være krevende å etablere og opprettholde.
Kulturelle barrierer: Noen skoler kan ha en kultur hvor mobbing ikke anses som et alvorlig problem, eller hvor det er motstand mot eksterne programmer.
Forklar holdninger og verdier (Mobbingeksempel)
Skepsis til forskning: Det kan være skepsis til at “ferdige” programmer utviklet av forskere kan løse problemer i praksis.