T7 Flashcards
TEMA 7: L’ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT, CARACTERÍSTIQUES I PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA. CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM.
INTRODUCCIÓ
Q1. L’ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT I CARACTERÍSTIQUES
- Marc contextual i conceptual
- Característiques de l’àrea
Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU
2.1. Les àrees de Naturals i Socials i la CMCT i CSC.
Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS
- Objectius
- Continguts
- Criteris d’avaluació
- 3.1. L’avaluació
- 3.2. Finalitat i seqüenciació per cursos dels criteris
Q4. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM
4. 1. La globalització i la interdisciplinarietat 4. 2. Àrees relacionades
Q5. INTERVENCIÓ EDUCATIVA
5. 1. Principis d’intervenció educativa 5. 2. Propostes d’intervenció educativa a Primària
CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ
INTRODUCCIÓ
A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 7 del temari dedicat a l’àrea de Coneixement del medi natural, social i cultural, vaig a tractar la importància que té dita àrea a l’Educació Primària, atès que es concep com una àrea interdisciplinària i afavoreix l’aprenentatge significatiu. Tot açò ho veurem contemplat a les seues característiques, aspectes més rellevants, així com als principis i propostes d’intervenció educativa, on podrem observar activitats encaminades a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), formant al nostre alumnat en pràctiques que promoguen actituds i comportaments ambientalment sostenibles.
Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que el cientific Albert Einstein realitza sobre el medi natural: “Observa profundamente la naturaleza y entonces lo entenderás todo mejor”.
1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL
Des de l’àmbit conceptual, Maria Novo al seu llibre “El desarrollo sostenible” defineix el medi com: “el conjunt d’elements, successos, factors i processos que tenen lloc en l’entorn de les persones”, I, entorn com: “tot allò que ens envolta, és a dir que està pròxim en espai o temps”.
Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, és pertinent aclarir que el tema que m’ocupa i el seu títol l’Àrea del Coneixement del Medi natural, social i cultural, pertoca a l’anterior currículum que establia la LOE, mentre que la LOMLOE, possibilita el desdoblament en Ciències Naturals i Ciències Socials, per tant, al llarg del present tema desenvoluparé les 2 àrees curriculars, les quals estructuren el currículum d’Educació Primària, i estan contemplades al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer així com al Decret 108/2014 de 4 de juliol i les seues modificacions al Decret 88/2017 de 7 de juliol.
Passe així al 2n punt de d’aquesta 1a qüestió.
1.2. CARACTERÍSTIQUES DE L’ÀREA
A nivell general, podem destacar les següents característiques:
Pel que fa a les Ciències Naturals, ens ajuden a desenvolupar una actitud de consciència front als problemes que tenim al nostre entorn i medi natural, tals com: la contaminació, l’extinció d’espècies, el canvi climàtic o el reciclatge.
I, les Ciències Socials, busquen fomentar uns valors que afavoreixen la llibertat personal com la tolerància, igualtat i responsabilitat, preparant als individus per a la ciutadania.
Done pas així a iniciar el desenvolupament de la 2a qüestió del tema.
Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU
Des de les àrees de Naturals i Socials es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències bàsiques. Cal ressaltar que amb l’aprovació de la LOMLOE, del Reial Decret 126/2014 de 28 de Febrer i la seua concreció al Decret 108/2014 de 4 de Juliol, “les competències bàsiques” passen a denominar-se COMPETÈNCIES CLAU, així com l’ordre ECD/65/2015 de 21 de Gener per la qual es descriuen les relacions entre competències, continguts i criteris d’avaluació.
Des de l’àmbit conceptual les CC.CC s’entenen com un <> que s’aplica a contextos acadèmics, socials i professionals. La seua inclusió al currículum presenta diverses finalitats:
Permetre a l’alumnat integrar els seus aprenentatges i utilitzar-los de manera efectiva en diferents situacions i contextos.
I orientar l’ensenyament pel tal d’identificar els continguts i criteris d’avaluació que tenen caràcter imprescindible.
En la LOMLOE s’estableixen un total de 7 CC.CC que són les següents: Competència en comunicació lingüística, c. matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, c. digital, c. d’aprendre a aprendre, c. socials i cíviques, sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, i per últim, consciència i expressió cultural.
A continuació passe a aprofundir al 1r i únic punt d’aquesta qüestió sobre les competències més relacionades amb les àrees de Naturals i Socials.
2.1. LES ÀREES DE NATURALS I SOCIALS I LES CMCT I CSC
Des de l’àrea de Naturals anem a contribuir especialment a la competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, ja que consisteix en l’habilitat per a iniciar-se en el mètode científic, investigar problemes, dissenyar estratègies, analitzar resultats i comunicar-los.
I, des de l’àrea de Socials es contribueix especialment a la competència social i cívica, ja que consisteix en l’habilitat per a desenvolupar destreses i actituds que ajuden a l’alumnat a sentir-se integrat i part activa del seu grup social.
Finalitze així aquesta 2a qüestió del tema i done pas a la 3a del mateix.
Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS
En aquesta 3a qüestió, vaig a tractar els elements bàsics del currículum des de i en les àrees de Naturals i Socials, però abans definiré currículum atenent a l’article 6 de la LOMLOE com: “El conjunt d’objectius, competències, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada un dels ensenyaments regulats a la present llei”.
3.1. OBJECTIUS
Els objectius generals són les capacitats que esperem que aconseguisca el nostre alumnat en finalitzar l’Educació Primària.
A més, cal assenyalar que les lleis educatives actuals, no presenten prescrits uns objectius generals per a cada àrea, sent per tant els equips docents els encarregats de programar els objectius generals i didàctics.
A continuació, passe a citar a mode d’exemple alguns objectius generals per a les àrees de Naturals i Socials, elaborats per mi, juntament amb la resta de docents de l’últim centre educatiu en el qual vaig desenvolupar la meua tasca docent, tenint en compte el Decret 108/2014 i el Decret 88/2017.
Conèixer i valorar el patrimoni natural, històric i cultural de la Comunitat Valenciana i Espanya.
Participar en activitats adoptant un comportament responsable i ambientalment sostenible.
Abans de finalitzar aquest apartat, cal dir que la LOMLOE al seu art. 17, “Objectius de l’Educació Primària”, dedica 2, l’“H” i l’”I”, a la temàtica del present tema: Conèixer els aspectes fonamentals de les Ciències de la Natura, les Ciències Socials, la Geografia, la Història i la Cultura. I Conèixer i valorar els animals més propers a l’ésser humà i adoptar formes de comportament que afavorisquen l’empatia i la seua cura.
Una vegada presentats els objectius, done pas ara als continguts.
3.2. CONTINGUTS
Els continguts són els objectes d’E-A que la societat considera útils i necessaris per tal de promoure el desenvolupament personal i social de l’individu. A l’hora de triar-los es té en compte el desenvolupament de l’autonomia personal, la participació social o la capacitat d’interpretar el medi.
A més, tot i que a l’actual llei i curriculum els continguts no apareixen classificats, aquests es divideixen en 3 tipus, és per això que molts autors parlen d’una Triple Dimensió: continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals.
D’altra banda, els continguts s’han agrupat en blocs que permeten una identificació dels principals àmbits que componen les àrees. Aquests blocs de continguts apareixen al Decret 108/2014 i són els següents:
Per a l’àrea de Ciències Naturals:
Bloc 1 - Iniciació a l’activitat científica.
Bloc 2 - L’ésser humà i la salut.
Bloc 3 - Els éssers vius.
Bloc 4 - Matèria i energia.
I, bloc 5 - La tecnologia, objectes i màquines.
I, per a l’àrea de Ciències Socials: Bloc 1 - Continguts comuns. Bloc 2 - El món en què vivim. Bloc 3 - Viure en societat. I, bloc 4 - Les empremtes del temps.
Passe així a desenvolupar el 3 punt d’aquesta qüestió.
3.3.1 L’AVALUACIÓ
Des de l’àmbit conceptual, i en paraules de l’educador Ralph Tayler, avaluar és comprovar els resultats de l’aprenentatge en funció d’uns objectius prèviament determinats. A més, l’avaluació ofereix informació sobre tots els elements curriculars amb la finalitat de millorar-los.
La LOMLOE al seu art. 20 estableix les principals característiques de l’avaluació a l’etapa d’Educació Primària, entre les quals destaca:
Serà contínua, global i tindrà caràcter formatiu, regulador i orientador.
I es podran elaborar plans d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat i plans específics de reforç amb l’objectiu d’adquirir les competències corresponents.
3.3.2. FINALITATS I SEQÜENCIACIÓ PER CURSOS DELS CRITERIS
L’actual legislació educativa estableix uns criteris d’avaluació per a les àrees de Naturals i Socials estructurats per cursos. Els criteris actuen com a reguladors de les estratègies d’ensenyament i indicadors dels diferents nivells d’aprenentatge de l’alumnat.
A continuació, a mode d’exemple, passe a esmentar alguns dels criteris d’avaluació “1r curs” per a les àrees de Naturals i Socials.
Ciències Naturals. Bloc 2: L’ésser humà i la salut -> Adoptar en la vida quotidiana hàbits d’higiene i neteja personal.
Ciències Socials. Bloc 2: El món en què vivim -> Identificar els elements del Sistema Solar com a part de l’univers.
Finalitze així la 3a qüestió del tema, per donar pas a la 4a.
4.1. LA GLOBALITZACIÓ I LA INTERDISCIPLINARIETAT
La globalització fa referència a la forma que té l’alumnat de percebre la realitat com un tot únic i global. Per això, encara que l’ensenyament es separe en diferents àrees, totes estan relacionades.
De la mateixa manera, quan es parla d’interdisciplinarietat, es fa per a destacar la idea de que el coneixement no es troba dividit en “compartiments independents” sinó que suposa un tot global. Hem de tenir en compte, a més a més, que la LOMLOE ressalta que la igualtat de gènere, l’educació per a la pau, el consum responsable, la salut, i el desenvolupament sostenible es treballaran en totes les àrees.
Passe així al 2n punt d’aquesta 4a qüestió.
4.2. ÀREES RELACIONADES
Les àrees de Naturals i Socials es relacionen amb:
Les llengües, el llenguatge és clau per accedir a la natura (descripcions, característiques animals…), a la societat (mitjans de comunicació, les TIC…) i a la cultura (jocs, cançons…).
Les matemàtiques, en la recollida de dades i informació de l’entorn o la localització de formes geomètriques i l’orientació.
L’Educació Física, ajuda a la percepció espai - temporal, l’enteniment i valoració de regles d’activitats socials com els jocs.
I l’Educació Artística, mitjançant el color, les cançons o els sons de l’entorn.
Done pas així a l’última qüestió del present tema.
5.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA
Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.
Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics, dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.
Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.
Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència emocional per a desenvolupar les habilitats socials, l’empatia i l’autocontrol.
5.2. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A PRIMÀRIA
Les orientacions proposades les he formulat a partir del Disseny Curricular Base per a l’Educació Primària i dels materials curriculars per a aquesta etapa.
Les Noves Tecnologies:
Emprar mitjans com la ràdio, les tauletes o la PDI per a la retransmissió de programes i documentals, o per a la gravació i reproducció dels seus treballs, creacions i/o produccions sobre el medi.
Aplicar les TIC per a activitats d’investigació i recerca d’informació d’altres cultures i temps històrics, de diferents hàbitats i ecosistemes.
La biblioteca d’aula i de centre:
El material de la biblioteca s’emprarà per a la recerca d’informació, investigacions de projectes sobre l’univers o els éssers vius, així com la reproducció de textos i resums.
El docent haurà de fomentar la biblioteca personal de l’alumne.
En definitiva, el procés d’E-A de les ciències naturals i socials del nostre alumnat l’hem d’orientar cap a la investigació i experimentació, per exemple, a l’hora de treballar el món en què vivim al 3r cicle, podem realitzar una activitat interdisciplinar que durem a terme juntament amb l’àrea d’artística, plàstica i que contribueix al desenvolupament de l’ODS 11 “ciutats i comunitats sostenibles”. L’activitat començarà amb 2 preguntes inicials: <>. A partir d’aquestes i mitjançant la tècnica cooperativa de 1 - 2 - 4, l’alumnat haurà d’anotar en un full la seua opinió, primer de forma individual, després en parelles i per últim amb el seu grup. Posteriorment, el portaveu de cada grup exposarà les respostes. Tot seguit, en la PDI visualitzarem un vídeo que es titula: <>, on es podrà veure un projecte d’ecociutat, i a continuació, en gran grup, s’obrirà debat per observar si era com ells ho havien imaginat. El següent pas serà, en xicotets grups i amb una tablet, buscar información i seleccionar idees per a realitzar una maqueta d’una ecociutat, juntament amb els materials que necessiten per a la seua realització, els quals seran materials de rebuig que aporte l’alumnat i les famílies, com bricks de llet, caixes de sabates, suros… Es durà a terme a classe amb la col·laboració de les famílies voluntàries, assignant un adult a cada grup. Per últim, hauran d’exposar-la davant dels seus companys explicant les característiques més destacables.
Un cop vist la intervenció docent done pas a la conclusió del tema.