T5 Flashcards

1
Q

TEMA 5. L’AVALUACIÓ DELS PROCESSOS D’APRENENTATGE DE L’ALUMNAT D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA. CARACTERÍSTIQUES, ESTRATÈGIES, TÈCNIQUES I INSTRUMENTS D’AVALUACIÓ. PROMOCIÓ I PLANS ESPECÍFICS DE REFORÇ.

A

INTRODUCCIÓ

Q1. L’AVALUACIÓ DELS PROCESSOS D’APRENENTATGE DE L’ALUMNAT D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA

1. 1. Marc contextual i conceptual
1. 2. Caràcter de l’avaluació
1. 3. Procés de l’avaluació
1. 4. Informació a les famílies

Q2. CARACTERÍSTIQUES DE L’AVALUACIÓ

2. 1. Característiques generals
2. 2. Característiques de l’avaluació de l’alumnat
2. 3. L’avaluació de diagnòstic

Q3. ESTRATÈGIES, TÈCNIQUES I INSTRUMENTS D’AVALUACIÓ

3. 1. Estratègies
3. 2. Tècniques 
3. 3. Instruments  3. 3.1. Documents oficials 3. 3.2. Instruments destacables 

Q4. PROMOCIÓ I PLANS ESPECÍFICS DE REFORÇ

4. 1. La promoció
4. 2. Els plans específics de reforç

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 5 del temari, vaig a tractar la importància que té l’avaluació en l’Educació Primària, ja que permet al docent conèixer aspectes sobre els processos d’E-A, l’alumnat i sobre tots els elements que intervenen en l’ensenyança. Juntament amb les seues característiques, tècniques i estratègies que van a donar a l’avaluació un caràcter formatiu, millorant la seua eficàcia.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que la professora Neus Sanmartí realitza sobre l’educació i l’avaluació: “Avaluar és aprendre”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des d’una aproximació a l’àmbit conceptual, i en paraules de l’educador Ralph Tayler, avaluar és comprovar els resultats de l’aprenentatge en funció d’uns objectius prèviament determinats. I, comporta 3 elements prioritaris: la recollida d’informació, l’anàlisi de les dades i la interpretació dels resultats.

Des de l’àmbit contextual, cal destacar el Reial Decret 984/2021 de 16 de novembre, pel qual es regula l’avaluació i la promoció a l’Educació Primària, així com l’avaluació, la promoció i la titulació a l’Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat i la Formació Professional, on es fa referència que l’avaluació es basarà principalment en la consecució dels objectius i en l’adquisició de les competències necessàries per a la correcta formació de l’alumnat. A banda, al seu art. 3 “Referents de l’avaluació” es contempla que aquesta es durà a terme prenent com a referents els elements del currículum establerts al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer i que els estàndards d’aprenentatge avaluables que figuren a l’annex d’aquest Reial Decret tindran un caràcter merament orientatiu.

A nivell de comunitat, cal destacar les 2 referències legislatives més directes referents a l’avaluació: l’Ordre 89/2014 de 9 de desembre de la Conselleria Valenciana d’Educació per la qual s’estableix els documents oficials de l’avaluació i es concreten aspectes de l’ordenació general en Educació Primària, juntament amb la Resolució de 3 de maig de 2018 per la qual es modifiquen els annexos I, II, III, i IV de l’Ordre 89/2014.

Finalitze aquest punt destacant que les normatives esmentades tenen com a fi proporcionar al docent un instrument que regule i facilite l’avaluació de l’alumnat, de la seua pràctica docent i dels diferents elements que intervenen en el procés.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2. PROCÉS D’AVALUACIÓ

A

El procés d’avaluació comença amb l’aprovació dels criteris d’avaluació i promoció en el claustre de professors, els quals s’inclouen en el PC.

A l’inici de l’Educació Primària cada alumne compta amb un informe sobre la situació en la qual ha finalitzat l’Educació Infantil i d’una avaluació inicial; documents que queden inclosos en l’expedient acadèmic.

En les sessions d’avaluació cada docent decidirà sobre els resultats de l’àrea que imparteix i en la sessió d’avaluació final es complementaran les actes d’avaluació i els expedients acadèmics. A més, tal com es contempla en l’art. 20 de la LOMLOE, en finalitzar el cicle, el tutor/a emetrà un informe sobre el grau d’adquisició de les competències de cada alumne. Tots aquests documents d’avaluació recolliran les diferents mesures i plans de reforç i suport educatiu adoptades, així com les Adaptacions Curriculars (ACIS).

Per últim, destacar que serà l’equip docent qui decidirà sobre la promoció de l’alumnat, prenent en especial consideració la informació i el criteri del tutor/a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

1.3. INFORMACIÓ A LES FAMÍLIES

A

Tal com es contempla a l’art. 91 de la LOMLOE “Funcions del professorat” seran els tutors els encarregats d’informar a les famílies sobre el rendiment, les actituds i conductes del seus fills/es, a més d’estimular projectes d’actuació conjunta amb objectius unificats.

Així mateix el Reial Decret 984/2021 de 16 de novembre contempla a l’art. 5 “Participació i dret a la informació de mares, pares o tutors legals”, que aquests tindran dret a conèixer les decisions relatives a l’avaluació i promoció, havent de col·laborar en les mesures de suport o reforç que adopten els centres per a facilitar el seu progrés educatiu.

Puc concloure aquest 4t punt de la 1a qüestió ressaltant l’estreta relació de l’avaluació, l’acció tutorial i la col·laboració de les famílies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2.1. CARACTERÍSTIQUES GENERALS

A

La legislació educativa vigent, determina que els docents avaluaran tant els aprenentatges de l’alumnat com els processos d’ensenyament i la pràctica docent. A més, destacar que serà la Comissió de Coordinació Pedagògica (COCOPE) l’encarregada de proposar, al claustre, el pla d’avaluació de la pràctica docent, el PEC i el PC.

D’altra banda, l’equip directiu juntament amb la COCOPE seran els encarregats d’establir en el PEC els criteris, estratègies, tècniques i instruments per tal d’avaluar els diferents projectes. I, en el PC hauran d’estar especificats els instruments d’avaluació i el moment en el qual es realitzarà.

Els elements del PC a avaluar són els que afecten a la Programació d’Aula, com: l’adequació dels objectius, la metodologia, els materials o l’eficàcia de les mesures d’adaptació curricular. A més, s’avaluaran els elements de la pràctica docent, com: l’organització de l’aula, els recursos del centre o la relació entre docents - alumnat i famílies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

2.2. CARACTERÍSTIQUES DE L’AVALUACIÓ DE L’ALUMNAT

A

L’avaluació, segons estableix la LOMLOE al seu art. 20, serà contínua, global i tindrà caràcter formatiu, regulador i orientador. A banda, es podran elaborar plans d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat i plans específics de reforç per adquirir les competències establertes.

Per últim, cal assenyalar que existeixen 3 tipus d’avaluació.
L’avaluació inicial, informa dels coneixements previs del nostre alumnat.
L’avaluació continua, proporciona informació sobre els assoliments o dificultats i els elements que han intervingut per millorar així el procés.
I l’avaluació final, aporta dades sobre la validesa del procés i l’assoliment dels objectius plantejats.

Done per finalitzat així aquest 2n punt de la 2a qüestió del tema i done pas a iniciar el 3r punt de dita qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2.3. L’AVALUACIÓ DE DIAGNÒSTIC

A

L’avaluació de diagnòstic va sorgir amb la LOE i, actualment, es contempla a l’art. 21 de la LOMLOE on s’estableix que en el 4t curs d’Educació Primària els centres realitzaran una avaluació de diagnòstic de les competències adquirides pel seu alumnat, la qual tindrà caràcter informatiu, formatiu i orientador. A més, serà competència de les Administracions Educatives promoure que els centres elaboren propostes d’actuació per tal de millorar la qualitat i equitat en l’educació.

Finalitze així aquest punt i la 2a qüestió i passe a iniciar la 3a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3.1. ESTRATÈGIES

A

Les estratègies són les diferents formes d’apropar-se a l’avaluació. Es tracta d’aplicar un enfocament avaluador mixt que combine les diferents estratègies, tècniques i instruments d’avaluació, que segon la LOMLOE, seran:
Molt diverses, per tal d’avaluar els diferents tipus de capacitats i continguts curriculars.
Algunes aplicables tant a docents com a l’alumnat.
Donar informació concreta d’allò que es pretén avaluar.
I utilizar diferents codis com el verbal i l’escrit.

Tots aquests aspectes marcaran l’estratègia avaluadora de l’equip docent d’un centre, estratègia que segons el professor Monedero Moya al seu llibre “Bases teóricas de la evaluación educativa”, es divideix en 2 tipus: Segons el seu enfocament, l’avaluació pot ser normativa, es compara amb la resta d’alumnat o notes. O, criterial, la qual depèn de l’evolució del propi procés. I segons els agents avaluadors, l’avaluació pot ser externa quan es du a terme pels integrants que no pertanyen al centre. O, interna, quan els agents avaluadors són integrants del centre. On trobem 3 tipus: l’autoavaluació on l’avaluador i l’avaluat són la mateixa persona; l’heteroavaluació l’avaluador i l’avaluat no coincideixen; i, la coavaluació, els subjectes s’avaluen mútuament.

A més, segons explica Neus Sanmartí, al seu llibre “Avaluar i aprendre: un procés únic”, cal destacar 2 tipus d’avaluacions. L’avaluació formadora, que promou que siga l’alumne qui prenga les decisions de millora, és a dir, s’autoregule. I l’avaluació formativa, on és el professorat qui li diu on s’ha equivocat i què ha de fer per millorar.

Continue el desenvolupament del present tema donant pas al 2n punt d’aquesta 3a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

3.2. TÈCNIQUES

A

Les tècniques són els procediments que s’empren per obtenir la informació.

Manuel Álvarez y Juan López, exposen al seu llibre “Avaluació del professorat i equips docents” les tècniques d’avaluació més habituals per a l’etapa d’Educació Primària, entre les quals, destaquen:
L’observació directa i contínua, per tal d’obtenir informació sobre aspectes relacionats amb la conducta i comportament de l’alumnat.
L’elaboració de mapes conceptuals, que permeten conèixer els coneixements previs. Es poden realitzar a través de l’aplicació “Miro”, que serveix per a crear mapes conceptuals i potència el treball cooperatiu.
I les proves orals i escrites, per estudiar el grau d’assimilació dels aprenentatges, intentant que siguen proves motivadores i significatives.

Done pas així al 3r punt d’aquesta 3a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

3.3. INSTRUMENTS

A

Des de l’àmbit conceptual, i en paraules de Neus Sanmartí, els instruments d’avaluació són eines que ens ajuden a fer més eficaç i eficient una tasca. Però, recomana diversificar-los per tal que no es transformen en rutines.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

3.3.1. DOCUMENTS OFICIALS

A

Atenent al Reial Decret 984/2021 de 16 de novembre, els documents oficials d’avaluació, així com el procediment d’expressió dels resultats s’ajustarà a allò previst a la disposició addicional 4a del Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer. Documents que són els següents:

L’expedient acadèmic: s’arreplega la informació del procés d’avaluació, juntament amb les dades del centre i personals de l’alumne. Els resultats d’avaluació s’expressaran en terme d’INSUFICIENT (IN), SUFICIENT (SU), BÉ (B), NOTABLE (NT) i EXCEL·LENT (SB).
Les actes d’avaluació, s’arrepleguen els resultats de l’avaluació, la promoció o no de curs i les possibles mesures adoptades de reforç educatiu, ACI i ACIS.
L’informe indicatiu del Nivell Obtingut en l’avaluació final d’etapa, expressa el grau d’adquisició de les competències i els objectius d’etapa, i serà complimentat pel tutor de 6è en finalitzar aquesta.
L’historial acadèmic de primària.
I en alguns casos, l’Informe personal de trasllat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

3.3.2 INSTRUMENTS DESTACABLES

A

Neus Sanmartí, destaca alguns dels instruments que es poden utilitzar durant el procés d’E-A a l’aula d’Educació Primària, com:
El qüestionari, és l’instrument més utilitzat tradicionalment per recollit dades per l’avaluació. A l’hora d’avaluar aprenentatges competencials, les activitats propostes han de ser contextualitzades, productives i complexes.
Les comunicacions escrites, orals o visuals, han de ser elaborades per l’alumnat i poden incloure històries, maquetes, lapbooks, jocs o exposicions orals.
I el joc de rols: l’alumnat assumeix rols diferents entorn d’una situació i els representen actuant.

Done per finalitzat així la 3a qüestió del tema, per passar a iniciar la 4a del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

4.1. LA PROMOCIÓ

A

Amb l’arribada de la LOMLOE, es regula l’avaluació durant l’etapa i és al Reial Decret 984/2021 de 16 de novembre, on a l’art 9 “promoció” es contempla el següent:
En qualsevol cas, les decisions sobre la promoció s’adoptaran en finalitzar els cursos 2n, 4t i 6è, estant aquesta, automàtica en la resta de cursos de l’etapa.

L’alumnat rebrà els suports necessaris per tal de recuperar els aprenentatges no assolits en el curs anterior.

Si en algun cas i front haver aplicat les mesures ordinàries suficients i personalitzades, l’equip docent considera que la permanència un any més al mateix curs escolar és la mesura més adequada per afavorir el seu desenvolupament, organitzaran un pla específic de suport perquè durant eixe curs puga assolir el grau d’adquisició de les competències. Aquesta decisió es podrà adoptar una única vegada durant l’etapa i tindrà caràcter excepcional.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

4.2. ELS PLANS ESPECÍFICS DE REFORÇ

A

Amb la LOMLOE i l’Ordre 89/2014 de 9 de Desembre, han cobrat una gran importància els plans específics de reforç. Aquests plans són d’obligatòria presència sempre que un alumne promocione amb alguna àrea no superada i en cas de no promoció i seran tasca de les Administracions Educatives, amb el fi de facilitar la seua integració en el curs corresponent. El desenvolupament d’aquests programes serà simultani a l’escolarització dels alumnes en el grup ordinari.

A més, a l’art. 157 de la LOMLOE es contemplen els recursos per a la millora dels aprenentatges i suport al professorat, els quals es poden incorporar a qualsevol pla específic de reforç. Alguns d’aquest recursos són: el pla de foment de la lectura; programes de reforç de l’aprenentatge de les TIC; i professionals especialitzats en l’orientació educativa i psicopedagògica.

Actualment existeixen des de les Administracions una sèrie de Plans de Reforç, Orientació i Suport educatiu que els centres poden posar en marxa per tal de donar una millor resposta educativa al seu alumnat, una vegada ateses les finalitats del Pla d’Actuació per a la Millora (PAM). Entre aquestes actuacions són de ressaltar: els desdoblaments, grups flexibles, la participació de les famílies, les activitats de reforç del Fons Socials Europeu (FSE) destinades a l’alumnat de l’últim cicle, i la participació i desenvolupament d’actuacions per al foment de la coeducació o la convivència,

Finalitze aixì la 4a qüestió del tema per donar pas a la conclusió del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CONCLUSIÓ + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema remarcar com l’avaluació a l’etapa d’Educació Primària és de gran importància, ja que aquesta aporta als docents una gran quantitat de valors a treballar i potenciar una qualitat educativa mitjançant la millora constant de la pràctica docent, els processos d’E-A i el Sistema Educatiu.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió del catedràtic Miguel Ángel Santos: “L’avaluació: un procés de diàleg, comprensió i millora”.

17
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:

Monedero Moya, J.J. (1998). Bases teóricas de la evaluación educativa. Aljibe.
Álvarez, M., López, J., (1999) Avaluació del professorat i equips docents. Sintesis.
Sanmartí, N. (2019). Avaluar i aprendre: un únic procés. Octaedro