T6 Flashcards
TEMA 6: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. INTERVENCIÓ EDUCATIVA PER AL SEU ÚS I APLICACIÓ EN LES DIFERENTS ÀREES DEL CONEIXEMENT.
INTRODUCCIÓ
Q1. LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA NOSTRA SOCIETAT
1.1. Les TIC, la societat actual i l’escola
Q2. LES TIC AL SISTEMA EDUCATIU ACTUAL
- Marc contextual i conceptual
- Principals tecnologies
- Relació amb l’educació
Q3. LES TIC I LES COMPETÈNCIES CLAU
3.1. Les TIC i la Competència Digital
Q4. IMPORTÀNCIA DE LES TIC EN LA FORMACIÓ EN VALORS, ACTITUDS I HÀBITS DE CONVIVÈNCIA
Q5. INTERVENCIÓ EDUCATIVA PER AL SEU ÚS I APLICACIÓ EN LES ÀREES DEL CONEIXEMENT
5. 1. Principis d’intervenció educativa 5. 2. Propostes d’intervenció educativa en les àrees mitjançant les TIC 5. 3. La informàtica al Sistema Educatiu 5. 4. Les TIC com a TAC i TEP
CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ
INTRODUCCIÓ
A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 6 del temari, vaig a tractar la importància de les TIC a l’escola com a resposta a les necessitats i demandes de la societat actual, atès que ens trobem en una realitat que ha evolucionat tecnològicament a gran velocitat. Aquesta és la base d’educar per al coneixement i l’ús correcte de les TIC, per formar als futurs ciutadans i professionals. Al llarg del tema analitzarem la contribució de les TIC a l’Educació Primària i les seues possibilitats d’ús i aplicació a l’àmbit escolar.
Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que l’emprenedor Henry Ford realitza sobre l’educació i les TIC: “El verdadero progreso es el que pone la tecnología al alcance de todos”.
Q1. LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNCIACIÓ A LA NOSTRA SOCIETAT
Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) ocupen un lloc central a la nostra societat, amb una importància creixent i formen part de la majoria de sectors: educació, sanitat, robòtica, etc.
La societat actual és una societat cultural de masses, la qual és qüestionada, entre altres, pel pensador educatiu Stenhouse, al seu llibre “Cultura i Educació”, on considera que les TIC i els seues mitjans, en ocasions, utilitzen el seu poder i capacitat d’informació, transmissió i desconeixement per a la publicitat que modifica la conducta de les persones a través de la persuasió, en compte d’utilitzar-les per a la formació o ampliació de coneixements. Aquest aspecte, en ocasions, provoca una temor en l’elecció de les TIC per part dels ciutadans, la qual cosa arriba a afectar i influir en l’àmbit educatiu.
Passe així a desenvolupar el 1r i únic punt de la 1a qüestió del tema.
1.1. LES TIC, LA SOCIETAT ACTUAL I L’ESCOLA
Les TIC es troben immerses en un continu procés d’innovació, que implica la necessitat de formar-nos i reciclar-nos en les noves tecnologies que van apareixent i que condicionen, en part, la nostra tasca docent, ja que serà imprescindible, des de l’escola, formar a l’alumnat en aquestes noves tecnologies i mitjans de comunicació, aportant-los l’esperit crític necessari, de tal forma que l’avanç tecnològic enriquisca i optimitze els processos d’E-A.
Done així per finalitzada la 1a qüestió i passe a la 2a.
2.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL
Des de l’àmbit contextual, la LOMLOE al seu art. 17,“Objectius de l’Educació Primària”, dedica un, l’“i”, a la temàtica del present tema: Desenvolupar les competències tecnològiques bàsiques i iniciar-se en la seua utilització per a l’aprenentatge, desenvolupant un esperit crític front al seu funcionament i els missatges que reben i elaboren. A més, a l’art. 157, es contempla que correspon a les Administracions Educatives establir programes de reforç de l’aprenentatge de les TIC i mesures de suport al professorat.
Des d’una aproximació a l’àmbit conceptual, les TIC són el: “conjunt de tecnologies que permeten l’adquisició, producció, emmagatzemament, tractament, comunicació, registre i presentació d’informació, en forma de veu, imatges i dades”.
Actualment, l’escola es troba front el repte de poder seguir el ritme de la societat en l’evolució i incorporació de les TIC, sent necessària una nova alfabetització, l’alfabetització digital. Fins el dia d’avui, s’entenia que una persona estava alfabetitzada si sabia llegir i escriure, però actualment, a aquest objectiu cal afegir-li l’alfabetització tecnològica i digital, ja que segons Area les TIC afavoreixen la comunicació entre usuaris però a la seua vegada exclouen a qui no les utilitza i domina.
Finalitze així el 1r punt de la 2n qüestió i passe a desenvolupar el 2n punt d’aquesta.
2.2. PRINCIPALS TECNOLOGIES
Entre les principals TIC podem destacar:
La premsa, es basa en el llenguatge escrit suportat per fotografies, i connecta a l’individu amb la realitat i l’actualitat del seu entorn.
La ràdio, es basa en la comunicació oral i es caracteritza per la seua rapidesa informativa.
La televisió, combina el llenguatge visual i oral. Actualment, és el mitjà de comunicació de masses, gràcies a la gran varietat de canals que oferten plataformes digitals com Netflix o Amazon Prime.
La telefonia mòbil, es basa en la comunicació oral i visual amb les videocridades i el llenguatge escrit mitjançant reds socials com WhatsApp o Instagram.
I la informàtica, inicialment es basava en el llenguatge escrit, però avui en dia, s’ha incorporat el llenguatge visual amb aplicacions com Zoom i Weebex i el llenguatge oral gràcies al servei d’Internet.
Done per finalitzat així el 2n punt de la 2a qüestió del tema i passe al 3r punt.
2.3. RELACIÓ AMB L’EDUCACIÓ
L’escola ha d’incorporar totes aquelles tecnologies que afavorisquen l’aprenentatge dels alumnes, transformant la informació i comunicació en aprenentatge i coneixement. Però, utilitzar les TIC a l’escola d’una forma educativa, comporta unes consideracions, com: per què les seleccione?, en quin format?, quan les vaig a utilitzar?, on i com les col·loque?…
A més, les TIC han de complir en els centres educatius una sèrie de funcionalitats, com són:
L’alfabetització digital de l’alumnat, docents i famílies.
L’ús didàctic, lúdic i motivacional, per tal de facilitar els processos d’E-A.
I la comunicació amb les famílies a partir de Web família, un portal utilitzat des de la Conselleria d’Educació, el qual permet, entre altres, la comunicació amb les famílies del grup - classe.
Finalitze així el 3r punt de la 2a qüestió del tema per a iniciar el desenvolupament de la 3a qüestió.
Q3. LES TIC I LES COMPETÈNCIES CLAU
Les TIC guarden una relació directa amb les competències clau, nou repte que plantegen les actuals lleis educatives.
Des de l’àmbit conceptual les CC.CC s’entenen com un <> que s’aplica a contextos acadèmics, socials i professionals.
En la LOMLOE s’estableixen un total de 7 CC.CC que són les següents: Competència en comunicació lingüística, c. matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, c. digital, c. d’aprendre a aprendre, c. socials i cíviques, sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, i per últim, consciència i expressió cultural.
A continuació passe a aprofundir al 1r i únic punt d’aquesta qüestió sobre la competència més relacionada amb les TIC, sent aquesta la competència digital.
3.1. LES TIC I LA COMPETÈNCIA DIGITAL
La CD consisteix a disposar d’habilitats per tal de buscar, obtenir, processar, comunicar informació i transformar-la en coneixement. Pel que fa a la seua finalitat, fa referència a que l’alumne siga una persona autònoma, eficaç, responsable, crítica i reflexiva a l’hora de tractar i utilitzar la informació, així com les diferents ferramentes tecnològiques. Per últim, la relació que presenta amb l’àrea és: la utilització bàsica de l’ordinador, l’ús de processador de textos i la recerca guiada en Internet.
Q4. IMPORTÀNCIA DE LES TIC EN LA FORMACIÓ EN VALORS, ACTITUDS I HÀBITS DE CONVIVÈNCIA
Abans d’iniciar aquesta qüestió crec convenient destacar l’Art. 20 de la Constitució Espanyola, on es reconeix el dret de comunicar-se i expressar-se lliurement a través de diferents mitjans de difusió, sense cap tipus de censura prèvia però sempre respectant drets de la resta com l’honor, la intimitat, la imatge i la infància.
Com he esmentat anteriorment, les TIC i els mitjans de comunicació condicionen la societat, transmitint uns valors i actituds, que poden ser beneficiosos o no, els quals passe a citar a continuació:
La influència de la publicitat: generalment presenta valors a la nostra societat com són joventut, bellesa i èxit. Per això hem d’educar als xiquets/es per a que capten el vertader missatge, rebutjant així les manipulacions.
La influència de la televisió: depenent de l’ús que fem d’ella la tv té aspectes negatius i positius, ja que no és el mateix veure la tv un xiquet soles durant hores que veure-la una estona breu amb un adult.
I la influència d’internet: presenta un avantatge molt positiu com és el lliure accés a gran quantitats d’informació, però es pot convertir en un inconvenient quan no s’interposen filtres i quan no es posseeix el suficient sentit crític.
Done pas així a la 5a i última qüestió del present tema.
5.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA
Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.
Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics, dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.
Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més a més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.
Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència emocional per a desenvolupar les habilitats socials, l’empatia i l’autocontrol.
5.2. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A LES ÀREES MITJANÇANT LES TIC
Per a l’educació de l’ús crític s’ha d’actuar de forma contínua en totes les àrees, continguts i vida del centre. A continuació, comentaré algunes propostes de treball a l’aula aplicades a les diferents àrees.
Llengua (castellana, valenciana i estrangera):
Comic Master: aplicació per a crear còmics.
Elemental Querido Watson: l’alumne es converteix en l’ajudant del detectiu Sherlock Holmes i li ajuda a resoldre misteris a partir de les proves ortogràfiques que ha de superar.
Ciències Naturals i Socials:
Chromville Science: a partir d’unes làmines es poden treballar aspectes com el cos humà i els éssers vius amb la realitat augmentada.
Science fun quiz game: és un trivial de ciència que compta amb preguntes tipus test adaptades a tots els nivells.
Matemàtiques:
Rey de las matemáticas jr, l’alumnat ha de pujar de nivell en l’escala social resolent correctament els problemes plantejats.
Math jump: l’alumnat es converteix en robots que deuen afrontar els reptes aritmètics per avançar nivells.
Passem així al 3r punt d’aquesta 5a qüestió del tema.
5.3. LA INFORMÀTICA AL SISTEMA EDUCATIU
La Informàtica és una de les TIC més impulsades al sistema educatiu valencià per part de l’administració pública.
Pel que fa a les possibilitats d’ús, podem destacar:
L’ús instructiu, per introduir, reforçar i aplicar coneixements.
L’ús de planificació, per organitzar plans d’actuació i planificar horaris.
I l’ús recreatiu, per a planificar jocs i resoldre situacions problemàtiques mitjançant simulacions virtuals.
D’altra banda, les dificultats per al seu ús fan referència a les instal·lacions, assistència tècnica i mancança d’informació de programes adequats al medi escolar per part dels docents.
I en referència a les aportacions al sistema educatiu:
Innova en la pràctica docent.
Potencia les capacitats cognitives.
Ofereix recursos
I motiva a l’alumnat en els processos d’E-A, activitats o tasques.
I bé, així done per conclosa aquest 3a punt de la 5a qüestió i passe al següent i últim punt.
5.4. LES TIC COM A TAC I TEP
Actualment hem de donar un pas més i incorporar a les aules i als processos d’E-A les TIC com a TAC: Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement, i les TIC com a TEP: Tecnologies de l’Empoderament i la Participació. A continuació, passe a esmentar alguns exemples de possibles aplicacions per a seu treball a l’etapa de primària.
Les TIC com a TAC les podem treballar a través del Blog, plasmant les activitats més destacades que realitzem, on les famílies poden interactuar. O mitjançant la web liveworksheets, la qual ens permet creat fitxes d’aprenentatge interactives per a realitzar de forma online.
I, podem introduir a les TIC com a TEP, amb l’aplicació schoology, un entorn d’aprenentatge virtual i un servei de xarxes socials per a escoles que permet als usuaris crear, gestionar i compartir contingut acadèmic. O, a través de drive, un servei d’allotjament d’arxius de Google en el qual varies persones poden treballar en un mateix document, presentació… des de diferents ordinadors i en llocs diferents, el qual és molt útil per a treballs en grup.
Puc concloure així aquesta 5a qüestió del tema, passant ara a realitzar una breu conclusió.
CONCLUSIÓ + CITA FINAL
Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat com les TIC són de gran importància a causa de la seua presència a la societat actual, així com la seua rellevància al Sistema Educatiu. A més, he presentat i caracteritzat les principals TIC, quina és la seua relació amb les Competències Clau i també com ha de ser la presència i ús de la informàtica a les aules de primària, juntament amb la seua funció com a recurs educatiu a nivell metodològic.
Finalitzaré el present tema amb una reflexió de la psicòloga Tanya Bayron: “La tecnología por sí misma no es transformativa. Es la escuela y la pedagogía las que son transformativas”.