sociaal recht deel 13 Flashcards

1
Q

Wat is de opzegtermijn en wat zijn de implicaties?

A

De opzegtermijn is de periode waarin de arbeidsovereenkomst nog blijft bestaan nadat een van de partijen een eenzijdige melding heeft gedaan dat de overeenkomst wordt beëindigd. Gedurende deze termijn kan de werknemer nieuw werk zoeken, en de werkgever kan een nieuwe werknemer zoeken. De werkgever moet sollicitatieverlof toestaan en kan outplacement aanbieden. Als de werkgever kiest voor onmiddellijke beëindiging, moet hij de werknemer een vergoeding betalen die gelijk is aan het loon over de opzegtermijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat gebeurt er als een werkgever een werknemer niet meer wil laten werken tijdens de opzegtermijn?

A

Als de werkgever besluit dat de werknemer niet meer hoeft te werken tijdens de opzegtermijn, wordt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk verbroken. De werkgever is dan verplicht om het loon te betalen dat de werknemer normaal zou hebben ontvangen tijdens de opzegtermijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de wettelijke verplichtingen van een werkgever bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst?

A

Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst moet de werkgever de opzegtermijn in acht nemen of een vergoeding betalen gelijk aan het loon over die periode. De werkgever moet ook sollicitatieverlof toestaan en kan verplicht zijn om outplacement aan te bieden. Als de werknemer onmiddellijk stopt met werken, moet de werkgever een vergoeding betalen voor de resterende opzegtermijn​​.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly