Seminar 8 - Udbud til offentligheden & Selvfinansiering Flashcards
Må anpartsselskaber udbyde anparter til offentligheden? Og hvad er hjemlen?
NEJ, anpartsselskaber må ikke udbyde selskabets anparter til offentligheden, jf. SEL § 1, stk. 3.
Hvad er udbud til offentligheden defineret som? Og hvad er hjemlen?
Der er således tale om en meget bred definition, hvor det kendetegnende er, at de potentielle investorer får tilstrækkelige oplysninger til at kunne træffe beslutning om køb eller tegning, jf. kapitalmarkedslovens § 3, nr. 21.
Hvad er privat udbud defineret som?
Ved privat udbud, er det typisk til en snæver kreds af udvalgte investorer.
Hvad er de to typer af offentlige udbud?
- Open offer, hvor enhver får mulighed for at tegne/købe værdipapirer
- Rigt issue (rettighedsemission), hvor der udstedes tegningsretter til de eksisterende kapitalejere, som kan udnyttes eller sælges.
Er der prospektpligt ved optagelse til offentlig handel?
Såvel udbud til offentligheden som optagelse til offentlig handel udløser prospektpligt. Udstederen kan derfor med fordel udarbejde ét prospekt, som opfylder begge formål.
Hvad er et prospekt?
Et prospekt er et dokument, der skal indeholde de oplysninger, der er nødvendige for, at investorerne og deres investeringsrådgivere kan foretage et velbegrundet skøn over udstederens aktiver og passiver, finansielle stilling, resultater og fremtidsudsigter, jf. kapitalmarkedslovens § 12, stk. 1.
Prospektbekendtgørelsen indeholder en række undtagelser til prospektpligten, hvoraf de vigtigste undtagelser er følgende?
- Udbud af værdipapirer, der udelukkende er rettet til kvalificerede investorer, jf. nærmere definitionen heraf i prospektbekendtgørelsen § 2,
- Udbud af værdipapirer, der er rettet til færre end 150 fysiske eller juridiske personer pr. land inden for eu/eøs, som ikke er kvalifi¬ cerede investorer (private placement),
- Udbud af værdipapirer, der er rettet til investorer, som erhverver værdipapirer for i alt mindst 100.000 euro pr. investor for hvert særskilt udbud, eller hvis pålydende pr. værdipapir beløber sig til mindst 100.000 euro.
jf. § 16, stk. 1:
Hvad består et prospekt af?
- et registreringsdokument,
- en værdipapirnote og
- et resumé.
Hvad er en verifikation af prospektet?
Verifikationsadvokaten afprøver rigtigheden af erklæringerne i prospektet og medgiver en verifikationserklæring.
Hvor lang tid er et prospekt gyldigt? Og hvad er hjemlen?
Et prospekt skal godkendes af Finanstilsynet, og er gyldigt i 12 måneder fra godkendelsen, jf. prospektbekendtgørelsens § 25.
Skal et prospekt godkendes af Finanstilsynet?
JA!
Er der fri bevægelighed for prospekter i EU?
Med prospektdirektivet er der skabt »fri bevægelighed« for prospekter inden for eu (det europæiske prospektpas). Et prospekt, der er godkendt i én medlemsstat, skal derfor anerkendes i de øvrige medlemsstater.
Skal et dansk selskab, der ønsker at udbyde værdipapirer til offentligheden i en anden EU-stat først have prospektet godkendt af finanstilsynet?
Ja, Et dansk selskab, der ønsker at udbyde værdipapirer til offentligheden i en anden EU-stat, skal først have et prospekt godkendt af Finanstilsynet. Når prospektet er godkendt, kan det anvendes til udbud til offentligheden eller optagelse til handel i enhver medlemsstat, jf. nærmere artikel 17 i prospektdirektivet.
Gælder selvfinansieringsforbuddet for ApS’er?
Ja.. På baggrund af moderniseringsudvalgets anbefalinger har man i Danmark i modsætning til flere andre Ευ-medlemsstater valgt at overimplementere direktivet (gold-plating), således at forbuddet af hensyn til retsenhed mellem aktie- og anpartsselskaber også gælder for anpartsselskaber.
Gælder selvfinansieringsforbuddet udenlandske datterselskaber?
Det klare udgangspunkt må være, at forbuddet mod selvfinansiering i selskabslovens § 206, stk. 1, alene finder anvendelse på danske kapitalselskaber og ikke kan udstrækkes til udenlandske datterselskaber af sådanne danske kapitalselskaber.
Hvad er betingelserne for et selskab lovligt kan yde selvfinansiering?
Betingelserne for, at et selskab lovligt kan yde selvfinansiering, er ifølge selskabslovens § 206, stk. 2, jf. §§ 206, stk. 3, og 207-209:
• at selskabets centrale ledelsesorgan skal udarbejde en skriftlig redegørelse herom,
• at generalforsamlingen skal godkende selvfinansieringen på grundlag af redegørelsen,
• at der skal foretages en kreditvurdering af modtagerkredsen,
• at selvfinansieringen skal ske på sædvanlige markedsvilkår, og
• at selvfinansieringens størrelse skal være forsvarlig og kun må bestå af beløb, der kan udloddes som ordinært udbytte.