Musik og smerte Flashcards
Beskriv to metoder, der kan bruges til at undersøge neurale mekanismer i musikkens indvirkning på smerte (musik analgesi).
Og
Redegør for, hvordan disse metoder virker, og hvordan de dermed kan informere os om neurale mekanismer i musikanalgesi.
Antagonister:
En metode der kan bruges til at undersøge neurale mekanismer i musikkens indvirkning på smerte, er antagonister. En antagonist er et molekyle, typisk et lægemiddel, der forstyrrer eller forhindrer virkningen af en neurotransmitter. Dette gøres ved at blokere for specifikke receptorer, således at deres respektive neurotransmitter ikke kan binde sig til dem.
Ved at give patienter en antagonist sammen med musik kan man således kontrollere, om det er udskillelsen af endogene opioider i forbindelse med musik, der skaber indvirkningen på smerte.
Opleves smertelindring IKKE via musik, kan der måske være tale om neurobiologisk mekanisme
Opleves smertelindring FAKTISK med musik, kan der ikke være tale om neurobiologisk mekanisme, men i stedet en kognitiv eller psykologisk.
Et studie viser i den forbindelse, at effekten af musikken ikke kunne blokeres af antagonister, da patienter alligevel følte smertelindring selvom receptorerne var blokeret.
Det at studierne viste, at det ikke var gennem enodongene opioder eller dopamintransmittere leder derfor op til, at musikkens effekt i større grad skyldes psykologiske faktorer såsom;
- Kognitiv omstrukturering- hvis man forventer noget kan det ændre ens opfattelse og opmærksomhedsfokus
.
- Mind-body forbindelser – positive forventninger kan mindske kroppens autonome respons, som mindre vejrtrækning, hjertebanken osv. som kan mindske oplevelsen af en intens smerte.
- De positive emotioner modvirker i sig selv de negative emotioner, som ellers kan være forbundet med smerten, hvilket også kan have en psykologisk effekt på oplevelsen af velbehag.
Funktionelle hjernescanninger:
En anden metode der kan bruges til at undersøge neurale mekanismer i musikkens indvirkning på smerte, er funktionelle hjernescanninger. Forklar hvordan de virker ud fra spørgsmål om hjernescanninger. Scanningerne kan således lokalisere aktiviteten i hjernen i forbindelse med at lytte til musik. PET-scanninger kan undersøge hvorvidt udskillelsen af neurotransmittere ændrer sig, mens fMRI kan undersøge om musikken fremmer aktiviteten i smertemodulerende systemer i hjernen.
Diskutér minimum 2 metodiske vanskeligheder, når vi skal undersøge musikkens indvirkning på smerte.
Der er manglende kontrolbetingelser for placeboeffekt, da de fleste studier vurderer musik mod smerte og mod ingenting. Der kan derfor stilles spørgsmålstegn ved hvad reel musikanglesi er. Altså om det faktisk er musikken der har en indvirkning på smertemoduleringen eller om det er følelsen og/eller forventningerne, som musikken skaber hos individet.
Studiet som tidligere nævnt kunne indikere, at det kan skyldes psykologiske effekter, da effekten af musik forblev, selvom der blev anvendt antagonister.
En anden metodisk vanskelighed er at der ikke er nogen konsensus om type af musik. Dette kan være problematisk, når man skal undersøge musikkens indvirkning, da der kan være store individuelle forskellige i, hvilken form for musik der for individets er smertelindrende. Det er derfor svært at standardisere hvilket musik der anvendes til at undersøge virkningerne.