Læring 2 Flashcards
og redegør for, hvilken rolle hhv. hippocampus og amygdala har for læringen
Hippocampus spiller en afgørende rolle for læring, da denne er porten til langtidshukommelsen. Langtidshukommelsen er summen af al menneskets viden. Uden hippocampus var det derfor ikke muligt at lagre ny viden, hvilket ses hos hjerneskadet patienter, som har fået skade på hippocampus. Hippocampus har til formål i bearbejdningsproccesen at atomisere informationer og fordele disse til deres respektive områder af hjernen. Al menneskets viden ligger derfor spredt men holdes fast i neurale netværk. Derudover spiller hippocampus også en afgørende rolle i at hente tidligere viden og dermed forbinde dette med nye informationer. Hippocampus spiller derfor en afgørende rolle for hukommelsen og dermed læringen.
Amygdala spiller ligeledes en central rolle for læringen. Amygdala er involveret i behandlingen af følelsesmæssige stimuli. Amygdala binder derfor de følelser, som mennesket oplever, mens de lærer til den tillærte viden. Emotionerne følger derfor med, når den pågældende viden hentes igen fra langtidshukommelsen, hvilket er meget centralt specielt med negative emotioner. Hvis mennesket oplever fare eller trusler sendes informationerne herom direkte til amygdala. Dette kalder Les Doux low road. Informationerne når derfor ikke højere kognitive funktioner, som tillægger dem fornuft eller hippocampus, der kan forbinde dem med tidligere lært viden, hvilket de ville med high road. Dette uddybes yderligere i følgende spørgsmål.
Definér læring
“Læring er at omsætte informationer modtaget fra vores omverden til viden, så vi kan handle målrettet; omsætningen sker under påvirkning af en række individuelle faktorer. Læring er altså både en proces og et resultat.”
Diskutér negative følelsers betydning for læreprocessen og videnopbygningen.
Hvis en læringsproces opleves som truende, farlig osv. vil mennesket tillægge situationen en masse negative emotioner. Som nævnt kan dette medføre, at informationen sendes direkte af low road til amygdala, hvorfor mennesket ikke i samme grad kan reflektere rationelt over information og om situationen reelt er truende. Dette vil kunne ske i en eksamenssituation, som er præget af store mænger angst eller en underviser som skaber frygt m.m.
Hjernen har evolutionært udviklet sig til at bekæmpe negative emotioner. Som nævnt forbinder amygdala den tillærte viden med de informationer, som opstod mens dette blev indlært. Meget negative emotioner har derfor stor mulighed for at hæmme læreprocessen, og dermed ikke blive lagret i langtidshukommelsen. Derudover kan et læringsmiljø med stærke negative emotioner medføre low road, hvorfor den nye viden ikke i samme omfang knyttes til tidligere lært information, da hippocampus sættes ud af spil.
På trods af dette kan negative følelser også kan medføre vækst og læring. Hvis disse håndteres konstruktivt, kan negative følelser motivere os til at søge efter løsninger, lære af vores fejl og udvikle vores evne til at håndtere modgang.