Del 1 kap 3: Klassisk organiseringsteori: Å lede og administrere bedrifter Flashcards

1
Q

Hva går Taylors scientific Management utpå?

A

Taylor var besatt av å effektivisere all slags mulige ting. Han var overbevist om at det fantes “en beste måte” å organisere utførelsen av oppgavene på. Denne beste måten skulle utarbeides av personer med rette kvalifikasjonene. De rette folkene skulle sørge for at det ble utviklet en vitenskapelig og verifisert metode for hvert enkelt trinn i prosessen.

Vitenskapen bak Taylors metode er følgende: Individuelle metoder analyseres og elimineres av eksperter som deretter instruerer medarbeiderne i hvordan de skal utføre arbeide..

I Taylors modell brytes arbeidet ned i to deler, nemlig det manuelle arbeidet, nemlig det manuelle arbeidet og intellektuelle arbeidet, og det er ekspertene som utarbeider retningslinjer for hvordan medarbeiderne skal gjennomføre oppgavene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er kritikken mot Taylors scientific management?

A

Et av de mest kritiserte elementene er det skillet han gjør mellom manuelt og intellektuelt arbeid. Han skriver eksplisitt (i sin kjente formulering) at alt “brainwork” skal tas bort fra verkstedgolvet og heller plasseres i spesielle stabsfunksjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva var formålet til boken Administration Industrielle et Generale av Henri Faylor. Hvilke seks funksjoner ble identifisert av forfatteren?

A

Formålet til Faylor var å skrive en bok som ledere kunne benytte seg av i det daglige arbeidet. I boken uttaler Fayol seg om en rekke temaer som berører det administrative arbeidet- alt fra hvilke kvaliteter en god sjef bør ha, til hvilke universitetsutdanninger som er mest passende. Innledningsvis identifiserer han syv funksjoner/handlinger som man har nødt til å mestre som sjef for et industriforetak.

  1. Tekniske funksjoner (knyttet til produksjon)
  2. Kommersielle funksjoner (knyttet til salg og innkjøp)
  3. Finansielle funksjoner (anskaffelse og forvaltning av kapital)
  4. Sikkerhetsfunksjoner (beskyttelse og materiell og ansatte)
  5. revisorfunksjoner (bokføring, kostnadsberegning og statistikk)
  6. Administative funksjoner (Planlegging, organisasjon, samordning og kontroll)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilken av funksjonene mener Henrik Faylor er viktigst for å håndtere en industriebdrift?

A

Administrasjonen anses som den viktigste. Grunnen til dette er at Administrasjonen har som oppgave å påse at planlegging, organisering og ledelse blir tatt hånd om. Administrasjonen står for den daglig driften av virksomheten og er helt nødvendig for at en bedrift skal stå på beina.

Han forklarte også prinsippet “enhetlig ordregiving”. Dette prinsippet handler om at alle underordnede rapporterer til sjefen sin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er de fem administrative prosesser innenfor Henrik Faylors administrative teori?

A
  1. Planlegging: Med planlegging menes å gjøre rimelige vurderinger av framtiden og fastsette virksomhetsplaner for bedriften ut fra disse vurderingene
  2. Organisering: Denn går utpå å anskaffe og fordele samtlige ressurser som bedriften trenger for kunne drive virksomheten. Her diskuterer han hvordan personalet skal bli behandles og belønnes.
  3. Ledelse: Omhandler hvem og hvordan den ideelle sjefen opptrer. Bør implementere prinsippet “enhetlig ordregivning” som vil si at underordnede rapporterer til sjefen sin. Itilegg til det prinsippet bør en god sjef ifølge Fayol kjenne godt til personalet sitt, ikke bry seg for mye om detaljer og forsøke å være et godt forbilde for sine underordnede
  4. Samordning: Her handler det om det å koordinere de ulike virksomhetene innenfor bedriften slik at de er tilpasset hverandre. For å få til dette anbefaler Fayol at det avholdes ukentlig møter hvor avdelingslederne redegjør for aktuelle hendelser og aktiviteter.
  5. Kontroll: omhandler en rekke aktiviteter som bidrar til at fastlagte planer, ordrer som er gitt, og prinsipper som er lagt, blir etterfulgt og oppfylt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva sa Mary Parker Follets syn på bedriften?

A

Follets syn er at bedrifter er en del av et demokratisk system: bedrifter kan realisere de abstrakte prinsippene som et demokrati bygger på. Derav begrepet bedriftsdemokrati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva gikk Gilbert motion Study utpå? Hvilke tre kategorier mente han at burde analyseres?

A

Gilbert Motion study kan ses som en forlengelse av de prinsippene Taylor formulerte. Hans utgangspunkt var at unødvendige bevegelser er sløsing med tid og ressurser. I likhet med Taylor ønsket han å effektivisere mest mulig. Gilbert hevdet at hans bevegelsesstudie kan brukes for å effektivisere kontor, skoler, butikker, husholdninger og jordbruk.

I sine analyser identifiserte han tre kategorier av faktorer som påvirker arbeidet og er veldig viktig å analysere.

  1. Variabler knyttet til arbeideren (som anatomi, erfaring og helse)
  2. Variabler knyttet til omgivelsene, utstyr og metoder (for eksempel arbeidsklær, verktøy, ventilasjon)
  3. Variabler knyttet til bevegelse (for eksempel arbeidernes bevegelsesmønster.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva var Therblig-metoden?

A

Det var et verktøy for å analysere ulike momenter i arbeidet. I henhold til å effektivisere det. Blant annet ved å effektivisere kirurgens arbeid ved å la operasjonssykepleieren hente instrumenter og verktøy i stedet for at kirurgene selv skulle hente det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er Henry Ford kjent for?

A

Samlebånd og masseproduksjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvem presenterte ideen om oligarkiet jernlov og hva gikk den utpå?

A

Robert Michels

Oligarkiets jernlov innebærer at det i alle organisasjoner, bedrifter og sammenslutninger finnes noen individer som skaffer seg makt og innflytelse. Ambisjoner om å være et åpent parti, bedrift eller organisasjonen der alle stemmer kan bli hørt, og få lov å bestemme kan anses som en fjern drøm. Loven innebærer at politiske partier aldri komme til å være fullt ut demokratisk i den omfatningen en demokratisk modell beskriver.

I følge teorien om oligarkiets jernlov kommer hver enkelt organisasjon til å kontrolleres, styres og overvåkes av få personer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva mener Chester Barnard om organisering?

A

Han mente at menneskers ønske om samarbeid ligger til grunn for organisering. Vi ønsker å samarbeide fordi det er en rekke oppgaver vi ikke klarer å utføre alene. Det er også viktig at organisasjonen har et moralsk formål (slik at organisasjonen blir et sosialt system).

Hans definisjon av organisasjon bygger på: En organisasjon er “a system of consciously coordinated personal avtivities or forces”

Oversatt: et system av bevisst koordinerte personlige aktiviteter eller krefter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva menes med Quality circle?

A

I den Japanske produksjonsindustrien ble det utviklet selvstyrte grupper, der gruppene hadde ansvar for et spesifikk forbedringsområde i virksomheten de jobbet i. Dette fikk navnet quality circles

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Innen japansk produksjon, hva betydde metoden Kaizen?

A

Det betyr “stadig forbedring”. Det bygget på at medarbeiderne suksessivt gjennomfører små forbedringer av produksjonsprosessen, samt holder det rent og fint i produksjonsanlegget. Det var ikke en avansert metode, men det innebar en rekke små inkrementelle forbedringer i produksjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva var strategien just-in-time-produksjon som Japan tok i bruk?

A

Just-in-time (JIT) er et konsept for organisering av vareproduksjon som skal sikre at alle deler som trengs, produseres nøyaktig til det tidspunkt det er behov for dem og i nøyaktig det antall som er nødvendig på hvert trinn i produksjonsprosessen. JIT kan også beskrives som ordrebasert produksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly