Psykisk ohälsa och social kognition Flashcards

1
Q

Beskriv den roll undersökning av psykisk ohälsa har i en neuropsykologisk utredning

A

Hälften av alla patienter med neurologiska sjukdomar och skador har senare under förloppet uppfyller kriterier för en psykiatrisk diagnos. Främst depression och även diagnoser förknippade med ångest. Gör att detta av flera skäl är viktigt att uppmärksamma för de får en direkt betydelse för oss som psykologer. Behöver uppmärksamma detta under efterförloppet. Ett behov som sannolikt inte är bemött i dagsläget. Det här är också tillstånd som är i sig förknippade med kognitiva problem och de måste vi ta hänsyn till

Psykiatriska diagnoser är förknippade med kognitiva funktionsnedsättningar i sig
Ju längre tid man går utan behandling desto större är risken att de kogntiva problemen blir permanenta.
Värdering av huruvida känslomässiga tillståndet kan påverka resultatet

  • Becks depressionsinventorium (BDI): skattning av 21 symtom förknippade med depression (minimal-lindrig-måttlig-svår).
  • Becks Anxiety inventory (BAI): skattning av 21 påståenden förknippade med ångest (minimal-lindrig-måttlig-svår).
  • Syfte: kartlägga förekomst, påverkan på testresultat. Innebär att om man får resultat som pekar på att personen uppfyller kriterier frö måttlig/svår depression så får de betydelse för väldigt mycket. T.e. motivation och villighet att genomföra testerna.
  • Kompletteras med psykiatrisk diagnostik vid behov (intervju)
  • Depression påverkar uppmärksamheten. Blir lättare distraherad av yttre och inre stimuli. Svårt att hålla röd tråd i samtal. Problem med att göra flera saker samtidigt. Många upplever även problem med minnet. Glömmer vart man lagt nycklarna. Svårt att ta initiativ och komma igång med saker.
  • Vissa berättar att de upplever stor skam och skuld över att de inte fungerar som tidigare och är bekymrade att andra ska tycka att de är lata eller att de inte har förmågan att prioritera rätt. Sådana tolkningar leder ofta till en upplevelse av intensifierad belastning av symptomen, något som bidrar till en negativ utveckling av sjukdomen.

Läkemedelkan också påverka kogntiva nedsättningar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Argumentera för varför utredning av kognitiva funktioner kan vara viktigt att genomföra vid
psykiatriska diagnoser

A
  • De flesta psykiatriska diagnoser är förknippade med kognitiva symptom – variationen är dock stor inom och mellan individer.
  • Får en betydelse för hur en person fungerar i vardag, relationer, arbete och studier
  • Enkel regel = ju allvarligare diagnos – desto större påverkan på kognitiva funktioner (ex: psykossjukdom/schizofreni)
    Ju mer röster och störningar desto mer påverkar det minne, koncentration, uppmärksamhet mm
    Får betydelse för hur en person fungerar i vardagen och i arbetet. Och är ett argument för att kartlägga kognition i olika psykiatriska utredningar. Social kognitiva svårigheter får också betydelse för om personen kan upprätthålla ett arbete. Utvecklat träningsproblem och rehabilitering för folk med schizofreni. Försöker på olika sätt skapa situationer så att de fungerar bättre för vardagen.
  • Schizofreni: generell prestation 1-2 SD under befolkningen.
  • 60-85% en eller flera betydande kognitiva nedsättningar
  • Kognitiva svårigheter ses tidigt och försvinner inte då individen mår bättre. Även när man fungerar bättre och när man blir mindre störd av röster eller då man är mer aktiv försvinner det inte. Förknippat med människans utveckling av hjärnan.
  • Den kognitiva funktionsnedsättningen manifesteras ofta långt innan de psykotiska symptomen bryter ut och många patienter har därför kognitiva svårigheter redan första gången de kommer i kontakt med psykiatrin/sjukvården.
  • Bipolär sjukdom: 1⁄3 av patienter med bipolär diagnos har en global generell kognitiv svikt, 1⁄3 visar selektiv specifik svikt, och 1⁄3 är inte påverkade. Kognitiv funktion har en stor påverkan på prognos och hur man fungerar i vardagen
  • Egentlig depression: initiering, problemlösning, uppmärksamhet och minne – 70% fortsatta problem efter behandling. Om man genomgår en samtalsbehandling så kan även de som svarar bra så är det något som kan vara en grundläggande problematik som då inte förbättras i samband med medicin och samtal. Negativa tankar om skuld och skam för sin funktionsnedsättning utgör en risk för att utveckla nya episoder av depression. Kogntiva svårigheter förvärras för varje episod vilket är varför det är viktigt att identifiera och behandla.
  • Ångestsyndrom: exekutiva funktioner, uppmärksamhet, minne – dock mer oklar bild, mindre kunskap. Samma kognitiva problem som återkommer när de gäller både ångest och depression då det är funktioner som är enkla att påverka.Många studier har visat patienter med ångestsyndrom har en maladaptiv kognitiv funktion och att de har svårigheter med metakognition (kunskap om och insikt i egna tankeprocesser). Andra studier rapporterar att själva ångestsyndromet kan utvecklas till följd av kognitiva nedsättningar. Svag kognitiv funktion medverkar till att individen inte kan möta vardagliga krav och därmed bidra till att belastningen ökar risken för utveckling av ångest.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör kortfattat för metoder att utreda social kognition i ett neuropsykologiskt sammanhang

A

Theory of Mind
Hur utreds theory of mind? Görs bäst genom observationer och intervjuer. Faller tillbaka på att vi idag inte har metoder som undersöker detta som andra kognitiva funktioner. Finns metoder vi kan ta del av. Traditionellt är metoder för att kartlägga social kognition utvecklade under ett särskilt sammanhang. Socialkognitiva problem har man förknippat med autism. False-belief-task, faux pas test och reading the mind in the eyes är vanliga tester som genomförs.

False belief task: Sally and Anne: Återkommande när det gäller barn. Ska man lösa problem man ställs inför, att begripliggöra var flickan ska söka. Kunskap om andra personens inre liv.False belief tasks är omfattande validerade mätningar av ToM som bedömer förmågan att bortse från sin egen kunskap om världen och anse att någon annat kan ha en annan, felaktig tro.

Reading the mind in the eyes: Förutsätter att du har möjlighet att sätta dig in i andra människors situation. Avläsning av ögon. Förstå att den andra människan har en intention Testet involverar att be deltagare att avgöra det mentala tillståndet hos en person baserat på ett fotografi av deras ögon och omgivningen. Personer med schizofreni har större svårigheter i att använda dessa ögonblickssignaler för att avgöra vad en annan person tänker eller känner

Faux pas test : Helens man arrangerade en överraskningsfest på hennes födelsedag. Han bjöd in Sara, en väninna till Helen, och sade “Berätta inte det här för någon, särskilt inte för Helen.” Dagen före festen var Helen hemma hos Sara och råkade spilla kaffe på en ny klänning som hängde över hennes stol. “Åh!”, utropade Sara, “den skulle jag ha på mig på din fest!” “Vilken fest?” sade Helen. “Kom så ska vi se om vi kan få bort fläcken” sade Sara.
* Var det någon som sade något som inte borde ha sagts eller som var pinsamt?
* Om ja, fråga: Vem sade något som inte borde ha sagts eller som var pinsamt?
* Varför borde han/hon inte ha sagt det eller varför var det pinsamt?
Att tolka tal med dolda betydelser, såsom sarkasm, ger insikt i när och varför

Empati
Stimuli: exempel
Självskattning: Involverar vanligtvis en serie enkla uttalanden som direkt frågar om i vilken grad en person upplever varma, oroliga eller medkännande känslor för andra
Empathy quotent: självskattning. Frågor om förmågan att förstå andra och svara i samspel. detta mått ger insikt i både affektiv och kognitiv empati. Ändå kräver självrapportering känslomässig insikt och en vilja att själv avslöja personlig information, så i de flesta kliniska grupper, bör självrapporteringsåtgärder kompletteras med andra bedömningar av affektiv empati. Dessa andra bedömningar är särskilt viktiga för specifika kliniska grupper, såsom
som personer med autism
Multifaceted empathy test: Beteendemått(performance) Empatisk respons på laddade fotografier. Systematisk undersökning av patientens sätt att värdera känslomässiga situationer. Hur laddad upplevs den här situationen?

Sociala signaler
Ekman faces - Emotion Labelling: Finns stor variation hos människor och mycket tyder på att basala grundläggande emotioner inte finns och det finns olika sätt att uttrycka emotioner. Överlappning gör att det är svårt att avgöra vilken emotion det handlar om. Om patienten underpresterar så är det förknippat med problem att läsa sociala signaler i verkligheten. De som har svårt med detta har också bekymmer i verklig situation.

Socialt beteende
Ex. Peer Report Social Functioning Scale
Skattningsformulärsom görs av anhöriga
Inte bara oförmåga utan även förmåga
Idag finns möjlighet att närma sig och man bör utreda social kognition i många olika sammanhang. Bekymret uppstår i testsammanhang. Vi har inte så många att använda oss av. Tittar mer på svar i enskilda uppgifter. Tester hjälper oss att värdera sociala signaler och värdering och skattning av socialt beteende. Andra funktioner identifieras via samspel, intervjuer och observationer av det som sker i vardagen. Framförallt i förhållande till anhöriga. Öka kunskapen kring dessa problem och underlätta för anhöriga och patienter. Få exempel på att kunna träna dessa funktioner men ändå viktigt att uppmärksamma det och tillsammans med patient hitta strategier

Utredning social kognition slutsats:
* Tecken på social kognitiva problem ses vid många olika diagnoser
* Metoder för att utreda social kognition finns utvecklade internationellt – men få översatta skattningar och test
* Kartläggs via intervjuer med patient och anhörig
* En begränsad erfarenhet och kunskap i psykologkåren
* Stort behov av att utveckla metoder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Metoder för att utreda emotioner i ett neuropsykologiskt sammanhang

A

Område som inte är det enklaste vad gäller neuropsykologin. Definitionen av emotioner är svajig. Tidigare har man trott att emotioner tar sig uttryck på olika sätt via en inre upplevelse, särskilda områden aktiveras och att det förknippas med ett gemensamt beteende. Det har visat sig inte vara så. Variationen är väldigt stor. Det leder fram till att det är svårt att mäta. Den subjektiva upplevelsen är det vi är intresserade av som psykologer.

International Affective Picture System [IAPS]:
Exempel på positiva, negativa och neutrala stimuli
Bilderna är standardiserade. Vet hur människor skattar dessa bilder. hur heagligt/obehagligt det upplevs vara och hur starka känslor det är förknippat med

Self-assessment Manikin: Används för att mäta IAPS. En skala som används för att mäta och utvärdera en persons subjektiva känslomässiga reaktioner på olika stimuli, situationer eller händelser. SAM är utformad för att fånga individers egna upplevelser av sina känslor och stämningar på en visuell skala snarare än att använda ord eller textbaserade beskrivningar. Det är särskilt användbart i forskning och kliniska sammanhang där det kan vara svårt att verbalisera eller kommunicera känslor i ord.

Ultimatum spelet (UG):
Uppgift: att fördela en summa pengar: 100 kr
En bjuder – den andre accepterar/ avslår (bjuds via en dator)
Olika bud: 50/50, 60/40, 70/30, 80/20, 90/10
Idén är att om du accepterar = fördelning
Om du avslår = båda förlorar
Har du någon gräns? De flesta har det. Tanken är att man ska agera rationellt. Jag ska tacka ja till alla bud för då får jag mest. Även om folk vet om det här så blir man arg för man upplevs orättvist behandlad
Ett sätt att mäta ilska och aggression = Ilska-marinerat UG
Känslomässiga reaktioner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly