Neuropsykologisk testning Flashcards

1
Q

Validitet

A

Validitet är ett mått som anger i vilken utsträckning testet mäter vad det syftar till att mäta
Graden av stöd (vetenskapligt, teoretiskt) för de tolkningar som testutvecklaren hävdar kan göras (baserat på ett resultat)
Ex: resultat i ett minnestest skall säga något om patientens minnesförmåga
Jämföra med något annat. Större problem än andra typer av mätmetoder. Vi behöver hitta ett sätt att värdera.
Anges i form av en validitetskoefficient som varierar mellan 0-1 [ingen konsensus kring riktvärden] Inga riktiga riktlinjer som på reliabilitet. Det är svårt att mäta när det gäller psykologiska tester.

Ekologisk validitet: I vilken utsträckning ett test har förmågan att predicera beteende i vardagen, såsom att självständighet, arbetsåtergång, att hantera pengar och mer specifika vardagsrelaterade kognitiva problem (ex: vardagsminne). Tänkt koppling mellan resultat i neuropsykologisk utredning och hur de faktiskt förhåller sig i vardagen. Uppvisar patienten dessa problem som testet visar?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Reliabilitet

A

Reliabilitet är ett mått på hur tillförlitligt ett test är; i vilken utsträckning det är förknippat med mätfel. Tillförlitlighet i resultaten. Själva testet ska inte skapa problem för dig som person som bjuder det här testet.
Reliabilitet anger regelbundenheten med vilket ett test genererar samma resultat under likartade testförhållanden eller med vilken regelbundenhet som olika delar av ett test genererar jämförbara resultat.

Reliabilitetskoefficienten anges mellan O – 1. Ju högre värde, ju tillförlitligare är testet.
Vägledning: 0.70 = godtagbar, 0.80 = bra, 0.90 = utmärkt
Ju längre ifrån desto sämre tillförlitlighet av test.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sensitivitet och specificitet

A

…handlar om hur känsliga och träffsäkra testmetoder är på att påvisa att ett tillstånd (ex: funktionsnedsättning) föreligger eller inte….

Hög sensitivitet = en god förmåga att identifiera de personer som faktiskt har egenskapen som testet avser att mäta [ex: påvisar en diagnos hos så många individer som möjligt som uppfyller kriterier för en diagnos] Testet kan identifiera personer som har en egenskap, diagnos som vi avser att mäta. Att kunna identifiera egenskap. Formel: Antal sanna positiva / (Antal sanna positiva + Antal falska negativa). Ett högt sensitivitetstal indikerar att testet är bra på att upptäcka individer med sjukdomen och har färre falskt negativa resultat.

Hög specificitet = en god förmåga att identifiera de personer som faktiskt inte har egenskapen som testet avser att mäta [ex: inte påvisar en diagnos hos de individer som inte uppfyller kriterierna för en diagnos] Att identifiera frånvaro av egenskap. Formel: Antal sanna negativa / (Antal sanna negativa + Antal falska positiva)
Ett högt specificitetstal indikerar att testet är bra på att utesluta individer utan sjukdomen och har färre falskt positiva resultat.

Om syftet är att snabbt identifiera individer med möjliga kognitiva problem, som vid screening, kan en hög sensitivitet vara viktig för att minimera risken att missa någon med problem. Å andra sidan, om testet används för att bekräfta en diagnos eller för att besluta om behandlingsstrategier, kan hög specificitet vara mer betydande för att undvika falska positiva resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Reliabilitetsmått

A

Test-retest reliabilitet: upprepade mätningar utförs på samma sätt – samband i resultat undersöks mellan två olika mättillfällen. Patienter ungefär ska prestera lika på ett första och andra tillfälle. Räkna bort inlärningseffekten.

Interbedömarreliabilitet: mätningar genomförs av två olika bedömare som utför en mätning med hjälp av samma test. Det ska finnas ett samband mellan det resultat som bedömarna och psykologerna arbetar fram, likartat resultat oberoende av vilken person som utför testet. Tolkningsramen ska inte vara olika för olika bedömare.

Intern konsistens: hur väl mäter olika delar av testet samma sak? Mäts via att dela testet i delar (ex: split-half) och jämföra samband. Antar att ett neuropsykologiskt test mäter någon form av begrepp, funktion av något slag. I de olika delarna ska det finnas ett samband mellan den första och andra delen av testet.

Cronbachs alpha: ett sammanfattande korrelationsmått mellan (alla) olika delar i ett test

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Validitetsmått

A

Begreppsvaliditet: hur väl testet mäter den egenskap det utger sig för att mäta [samband mellan det aktuella och andra liknande test undersöks]

Innehållsvaliditet: hur representativt testet är för sitt område (ex: minne). [bygger på grad av konsensus] Utgångspunkten är att testet ska vara representativt för minne. Experter kommer fram till att detta förefaller överensstämma med den här kognitiva funktionen som man antar ska mäta.

Prediktiv validitet: hur väl ett testresultat kan förutsäga utveckling i framtiden (ex: MCI-Alzheimer). [testresultat jämförs med utfall]

Uppenbar validitet: Hur väl testet tycks mäta vad det är tänkt att mäta. (inte viktigt för tentan) (samma som face validity)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Argumentera för varför vi skall använda standardiserade och normerade tester då vi genomför en utredning

A

Standardisering = testet provas på ett representativt stickprov samt att validitet och reliabilitet värderas och optimeras (ung. förfinas tills att det når en acceptabel nivå). Standardiserade tester erbjuder objektiva och standardiserade sätt att bedöma och mäta olika variabler, oavsett vem som administrerar testet eller vem som är föremålet för bedömningen. Detta gör att resultaten kan jämföras mellan olika individer och över tid. Genom att använda oss av standardiserade test så ser vi till att vi har tillförlitliga test som vger konsekventa resultat och mindre påverkas av utomstående faktorer som t.ex. den som administrerar testet eller den omgivande miljön. Standardiiserade test har också genomgått valideringsprocesser för att se till att testet mäter det som det är avsett att mäta.

Vi ska kunna jämföra vår testpersoner resultat med en grupp friska kontrollpersoner. Vad är det för typ av faktorer som är betydelsefulla?
Ålder, kön och utbildning. Ffa ålder är viktigt.
Ideal: 100 i varje kluster (med tio års intervall), representativt stickprov
Finns alla faktorer representerade: kön, yngre och äldre och olika utbildningsnivåer?

Det är viktigt att granska och se till att de finns tillräckligt många friska personer att jämföra med
Ett stickprov som ska vara representativt för populationen

Viktigt för att man behöver jämföra patientens prestation med samma åldersgrupp som du befinner dig i. Du tar annars inte hänsyn till ålderns betydelse. Om du har en funktionsnedsättning hittar vi inte den om vi ska jämföra en tonåring med en pensionär då kogntiva funktioner ser olika ut i olika åldrar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Metoder för premorbid kapacitet

A

Vi måste värdera hur patienten presterat innan man blev sjuk
De bästa resultaten (best-performance method) - analysera profil i testbatteriet

Test som inte påverkas efter en kogntiv nedsättning och som kan användas som ”hold-test”
- Information, Vokabulär (WAIS-IV)
- New Adult Reading Test (NART) : utgår från det faktum att vissa kogntiva funktioner är relativt intakta unde råldrandet och förhållandesvis opåverkade vid olika kogntiva sjukdomar, samtidigt som det har någorlunda gott samband med med intelligens
(kristalliserad intelligens)

Test som korrelerar med IQ
- Vokabulär
- Bildkomplettering

Tidigare status: skolbetyg, antal år i skolan, typ av arbete. Ger en indikation på hur man stått intellektuellt. Går att kritisera detta tillvägagångssättet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Metoder för att undersöka malingering

A

Ökad risk för bristande validitet vid ekonomiska konsekvenser (försäkringsärende, skadestånd, bistånd) Kopplat till att patienten förstärker symptom med ett särskilt syfte. Viktigt att bevaka i vissa situationer.Misstanke enligt DSM-5 sker när några av dessa sker samtiigt:
medicinsk-juridisk situation: i väntan på rättslig process eller påföljdbeslut
påtaglig diskrepans mellan personens påstådda lidande eller funktionsnedsättning och de objektiva undersökningsfynden och observationerna
bristande samarbetsvilja under den diagnostiska utredningen och bristande följsamhet gentemot föreskriven behandling
personlighetssyndrom

Huvudkriterier:
A-kriteriet: ekonomisk vinning, undvika något oönskat. Finnas ett tydligt, identifierbart externt incitament vid tiden för undersökningen. Exempelvis försäkringsärenden och utredningar i samband med sjukersättning
B-kriteriet: inkonsistent beteende som starkt talar för medveten överdrift, resultat i tester, till exempel skillnader i olika deltester som verkar väldigt olika. Eller klarar av att följa instruktioner helt men inte testet som testar den förmågan. Omständigheter vid själva undersökningstillfället. Psykometriska belägg från antingen prestations validitetstest eller symptom validitetstest.
C- kriteriet: diskrepanser – egen och andras beskrivning. Exempelvis kan systemrapportering starkt avvika från rapporter om testpersonerna normala fungerade av personer som känner testpersonen men saknar incitament för att överdriva symptomen.
D-kriteriet: Uteslutningskriterium

Tester:
Rey 15 Item Memory Test: stimuluskort med tecken. Lätt att genomföra. Testet är också väldigt enkelt för de flesta personerna vilket gör att låga poäng ofta är en stark indikation på bristande validitet. Låga poäng under 9 kan tolkas som simulering. Däremot innebär det inte att poäng över 9 inte innebär någon simulering alls.
Test Of Memory Malingering (TOMM): Testledaren accepterar inga vet ej svar utan uppmanar TP att gissa. Prestationer som är betydligt sämre än slumpen är att betrakta som starka belägg för att testpersonen medvetet anger felaktiga svar. Eftersom testet är såpass lätt för de flesta så går det ganska fort för TL att se åt vilket håll det barkar.
tolkningar av resultat i vanliga neuropsykologiska tester,
Repeatable battery for the assessment of neuropsychological status (RBANS)
Effort scales (prestations eller lögn-skalor): använder sig av resultat på deltest Sifferrepetition och Igenkänning av ordlista och även minne av ordlista

Rey complex figure test: Fel i att kopiera av är väldigt ovanligt och bör vara misstänksam. Testningen innebär avritning av figuren vi tre olika tillfällen, vilket sannolikt leder till svårigheter att utan förkunskap uppvisa kognitiva brister på ett logiskt och konsistent sätt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly