Neurologisk sjukdom Flashcards

1
Q

Beskriv kortfattat biologiska orsaker till epilepsi

A

Epilepsi:
* Symtom på olika underliggande tillstånd i hjärnan (ex: tidig skada i barndomen). Missbildningar, skallskador som leder fram till ärr och bär med sig när man blir vuxen.
* Orsakat av en spontan, onormal urladdning av neuroner i hjärnan som (ofta) är förknippat med tidigare ärrbildning som ett resultat av skada, infektion eller tumör. Elektrisk aktivitet i hjärnan och är även så man mäter (med EEG)

Tre lokalisationer i hjärnbark:
Temporalt
Frontalt
Bakre område (ovanligare variant)
* Lokalisation av aktivitet har en betydelse:
* Temporallobsepilepsi: episodiskt minne (orsak: hippcampusskleros). förekommer också nedsatt uppmärksamhet och exekutiva problem. Orsak till varför man har nedsatt minne och innebär att hippocampus utsätts för en sjukdomsprocess.
* Frontallobsepilepsi: exekutiva funktionsnedsättning, uppmärksamhet och social kognition.
Epilepsi i nackloben är förknippad med nedsatt konstruktionsförmåga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv skillnaden mellan en neurologisk och neuropsykologisk undersökning

A

En neurologisk undersökning…
* Genomförs av en läkare (neurologi): Utredning av symtom. Det finns information i den neurologiska undersökningen som vi kan använda oss av i vår neuropsykologiska undersökning.
Anamnes, intervjuer, observationer, prov, tester. Syftet här är att undersöka olika symptom, hur har det utvecklats? När upptäcktes detta?
* Nervsystemet: centralt, perifert
* Hjärnbark, muskel, kranialnerv ,
* Sinnen (syn, hörsel), muskelfunktioner, motorik, styrka, balans, reflexer, känsel (stimulerar huden dels genom försiktig smärta, strykningar), möjlighet att röra olika delar av kroppen, röra sig genom rummet.
* Begränsad undersökning av kognitiva funktioner. Viktigt för oss psykologer att veta om. Läkare undersöker basal kognitiv funktion. Screening förfarande där man kartlägger förmågan att kunna uttrycka sig, förstå språk osv. Finns variation i hur man genomför detta. Fokus är däremot symtom och nervsystemet. Och det skickas sedan vidare till neuropsykolog om man ser tecken på kognitiva nedsättningar
Vår neuropsykologiska utredning vilar på den neurologiska undersökningen. Om patienten inte hör de ordlistorna du läser upp. Om de basala organen, sinnen osv inte fungerar kommer inte testen vara tillförlitliga.
En neuropsykologisk undersökning möjliggör också ställningstagande till och hantering av ex anpassning av arbetsförhållanden samt sjukersättning, bilkörning och autonomi.,
Syftet är att utvärdera kognitiva funktioner som minne, uppmärksamhet, språk, problemlösning, exekutiva funktioner och andra aspekter av hjärnans funktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv kortfattat biologiska orsaker till multipel skleros

A

Multipel skleros
* Kronisk (sannolikt) autoimmun sjukdom som drabbar nervsystemet - inflammation. Sjukdom där kroppens immunförsvar anger den egna kroppens nervsystem som i sin tur leder fram till inflammation.
* Utmärks av förlorat myelin runt nerver (axoner) Leder fram till att om man insjuknar flera gånger så bryts myelinet ner.
Och eftersom myelinet har som funktion att försnabba nervimpulser vilket leder till långsammare nervimpulser.
* Resulterar i ärrbildning (plack) som leder till att myelin och underliggande axon skadas. Sedan även till att kopplingar mellan olika delar av hjärnan försämras. Och påverkar främst hjärnans vita substans. Den grå substansen (hjärnbarken) påverkas också och kan förklara de kognitiva problem som uppstår efter sjukdomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kognitiva nedsättningar är förekommande vid multipel skleros – redogör för tre av dessa

A

Processhastighet, minne, uppmärksamhet, exekutiva funktioner
* Uttröttbarhet, depression, ångest
* Utmattning och fatigue

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det finns symptom som återkommande ses vid flera olika neurologiska sjukdomar – beskriv dessa och förklara hur olika biologisk orsak (genes) kan leda till gemensamma nedsättningar

A

Kognitiv svikt, fatigue, ångest och depression
uppmärksamhet, koncentrationssvårighet, trötthet, minne, exekutiva funktioner

De här kognitiva funktioner, till skillnad från upplevelse av sinnesförnimmelse och utförsel av enkla handlingar som är förknippade med en lokalisation, är kopplade till olika nätverk i hjärnan. Systemen är sårbara. En skada som uppstår på ett ställe kan släcka ner ett annat ställe

Exekutiva funktioner.Skador i pannloben kan påverka och ge funktionsnedsättningar i dessa nätverk då pannloben har mest kopplingar till dessa nätverk. Om skada bak även skada fram och därför skada exekutivt.

Fatigue och trötthet påverkar negativt de här olika funktionerna. Kogntiiva funktioner är sårbara för fatigue. De allra flesta är förknippade med de här områdena. får man problem med fatigue påverkar det de här funktionerna. Detta måste man alltid vara noga med att undersöka. Om man är trött och utmattad så är det mycket man kan påverka via beteendestartegier, medicininerg som kan påverka dessa nätverk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara skillnaden mellan ett generaliserat och fokalt epileptiskt anfall

A

Fokalt anfall
* Start i ett avgränsat område i hjärnan. (inte bara det området i bilden utan även andra områden i hjärnan) Vanligaste är att det startar i temporalloben
* Ofta förknippat med förkänning och aura
* Utan medvetandepåverkan: ryckningar som sprider sig, lukt, smak, känsel, hörsel upplevelser. Sensationer i form av stickningar i huden eller illamående, emotioner som tex rädsla eller ilska, tankar i form av inre ord och upprepade fraser. Koncentration och talsvårigheter.

  • Med medvetandepåverkan: börjar med förkänning och sedan påverkat medvetande, avskärmad, svarar inte på tilltal, smacka, plocka med händerna, röra sig runt – utom kontakt
    Svårighet att styra motorisk program. Svårt att få kontakt med personen. . Automatismer som tuggande, smackning, meningslösa verbaliseringar och ändamålslösa, stereotypa rörelser r vanliga under fokala anfall.

Där det börjar är de också den största påverkan även om det sprider sig.

Generaliserat anfall
* Berör stora delar av hjärnan. Explosion som inbegriper stora delar av hjärnan. Ofta det vi får beskrivet. Mer dramatiskt.Startar samtidigt i båda hemifärerna och engagerar stora delar av cortex Innebär nästan alltid en förlust av medvetande.

  • Toniskt-kloniskt anfall: andningsuppehåll, medvetandeförlust, ryckningar i armar, förvirring. Går ur medvetande. Det som vi får beskriver. Personer som faller ihop. Kloniska ryckningar och toniska muskelkramper.
  • Myoklont anfall: vid fullt medvetande och anfallet består av häftiga muskelryckningar, förlust av muskeltonus. Viss spänning i kroppen som man tappar. MAn blir “slapp”
  • Absens: återkommande frånvarande i kontakt. Kan gå med epilepsiformer under lång tid, särskilt om man har korta perioder då man går ur kontakt. Svårt att identifiera. Snabbt övergående anfall
  • Anfall vanligen över efter 1-2 minuter
  • Status epilepticus = ett undantag, klingar inte av. Aktiviteten fortsätter över tid. Snabbt behöver komma under sjukvård för att bryta aktiviteten
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly