Prevenció d'incendis forestals. Pla INFOCAT. ADF. Pla Alfa. Flashcards

1
Q

Quin tipus de competència té la Generalitat sobre la prevenció d’incendis forestals?

A - Exclusiva
B - Executiva
C - Compartida
D - No té competència

A

C - Compartida

+ La legislació bàsica estatal en matèria de forests, la Llei estatal 43/2003, de 21 de novembre, de forests, té un capítol dedicat als incendis forestals (arts. 43-50) i la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya també conté diverses regulacions en referència als incendis forestals (arts. 33, 39, 40).
Diversos reglaments han regulat les mesures de prevenció d’incendis forestals: el Decret 64/1995, de 7 de març, de mesures de prevenció d’incendis forestals, el Decret 130/1998, de 12 de maig, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals en les àrees d’influència de carreteres, el Decret 268/1998, de 23 de juliol, pel qual s’estableixen mesures de tallada periòdica i selectiva de vegetació en la zona d’influència de les línies aèries de conducció elèctrica per a la prevenció d’incendis forestals i la seguretat de les instal·lacions, i l’Ordre MAB/62/2003, de 13 de febrer, per la qual es despleguen les mesures preventives que estableix el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals.

++ D’altra banda, el Codi penal espanyol (Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal) tipifica el delicte d’incendi forestal als articles 352 a 355.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Què és la zona de seguretat?

A - Una franja de terreny permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb la massa forestal aclarida (densitat d’arbres adults inferior a 150 peus/ha, amb una distribució homogènia sobre el terreny).
B - Una franja de terreny permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb les branques baixes dels arbres esporgades (un terç de la seva alçada amb un màxim de 5 metres), i neta de vegetació seca i morta durant l’època de màxim risc d’incendi, així com de qualsevol mena de residu vegetal o d’altre tipus que pugui afavorir la propagació del foc.
C - Una franja de terreny lliure de vegetació baixa i d’arbres.
D - Una franja de terreny lliure de vegetació baixa i arbustiva, d’arbres i de restes vegetals o de qualsevol mena de material que pugui propagar el foc.

A

D - Una franja de terreny lliure de vegetació baixa i arbustiva, d’arbres i de restes vegetals o de qualsevol mena de material que pugui propagar el foc.

+ Zona de protecció: una franja de terreny permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb la massa forestal aclarida (densitat d’arbres adults inferior a 150 peus/ha, amb una distribució homogènia sobre el terreny), les branques baixes esporgades (un terç de la seva alçada amb un màxim de 5 metres), i neta de vegetació seca i morta durant l’època de màxim risc d’incendi, així com de qualsevol mena de residu vegetal o d’altre tipus que pugui afavorir la propagació del foc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Per encendre foc i per utilitzar bufadors en els terrenys forestals i els 500 m. al seu voltant, en el període comprès entre el 16 d’octubre i el 14 de març, s’observaran les mesures preventives següents. Selecciona la resposta incorrecta:

A - Netejar la zona en què s’efectuï la crema i/o aquella en què s’utilitzi un bufador en un radi de 4,5 m fins a descobrir el sòl.
B - La crema s’efectuarà com a mínim a 10 metres de distància respecte d’aquells arbres que tinguin més de 60 cm de circumferència, mesurats a 1,20 metres del terra.
C - La flama generada per la crema no superarà en cap cas els 3 metres d’alçada.
D - La crema començarà i acabarà amb llum de dia, excepció feta dels focs d’esbarjo. En cap cas no s’abandonarà el lloc fins a la seva total extinció.
E - Es poden fer cremes vegetals

A

A - Netejar la zona en què s’efectuï la crema i/o aquella en què s’utilitzi un bufador en un radi de 4,5 m fins a descobrir el sòl. (És un radi de 3,5 m fins a descobrir el sòl.)

I la resposta E, per a cremes, que ja no es poden fer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

En els terrenys forestals siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta, en el període comprès entre el 15 de març i el 15 d’octubre, resta prohibit el següent. Selecciona la resposta incorrecta (és a dir, que sí es pot realitzar):

A - Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no es podrà cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
B - La utilització dels fogons de gas i de barbacoes d’obra amb mataguspires a les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions.
C - Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
D - La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

A

B - La utilització dels fogons de gas i de barbacoes d’obra amb mataguspires a les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions.

Sí es pot realitzar durant el període comprès entre el 15 de març i el 15 d’octubre.

+ Autoritzacions: no obstant, el departament competent podrà concedir autoritzacions per realitzar activitats de les relacionades a l’article anterior, les quals seran comunicades al departament competent en matèria d’extinció d’incendis forestals. Els agents rurals i altres agents de l’autoritat podran suspendre in situ aquestes autoritzacions i prendre les mesures complementàries per tal de millorar la seguretat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Es poden cremar restes vegetals?

A - No, totes les restes vegetals passen a ser considerades residus.
B - Sí, però amb autorització.
C - Sí, però només del 16 d’octubre al 14 de març.
D - Sí, amb comunicació prèvia.

A

A - No, totes les restes vegetals passen a ser considerades residus.

NOVETAT: amb l’aprovació de la Llei estatal 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, les cremes de restes vegetals generades en l’entorn agrari no es podran realitzar i, per tant, tampoc comunicar o autoritzar segons el període de l’any que es realitzaven (totes les restes vegetals passen a ser considerades residus), i només es podran realitzar, amb caràcter excepcional, i sempre que comptin amb la corresponent autorització individualitzada que permeti aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament (art. 27.3). En la resta de casos, caldrà gestionar-les segons el que preveu l’esmentada Llei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Quin és el període d’alt risc d’incendi forestal?

A - Entre l’1 de juny i l’1 de setembre, tots dos inclosos.
B - Entre el 15 de juliol i el 15 de setembre, tots dos inclosos.
C - Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, tots dos inclosos.
D - Entre l’1 de juliol i l’1 d’octubre, tots dos inclosos.

A

C - Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, tots dos inclosos.

+ Es declaren zones d’alt risc d’incendi forestal durant el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre, tots dos inclosos, les situades als termes municipals que figuren a l’annex del Decret 64/1995, de 7 de març, de mesures de prevenció d’incendis forestals.

++ Durant aquest període i en aquestes zones, excepte autorització expressa i excepcional del director general competent en matèria de prevenció d’incendis forestals, no es podran realitzar activitats amb risc d’incendi forestal (enumerades a l’article 15 del Decret 64/1995) i no s’autoritzaran treballs forestals que generin restes vegetals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Quin any va ser aprovat el Pla INFOCAT?

A - 1992
B - 1994
C - 1998
D - 2000

A

B - 1994

+ L’INFOCAT és un pla especial de protecció civil que preveu la gestió d’emergències per incendis forestals a Catalunya. El pla INFOCAT va ser aprovat l’any 1994 pel Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya i s’actualitza cada any per adequar-lo a petits canvis i mantenir-lo operatiu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Quines característiques té un Gran incendi forestal (GIF)?

A - Incendi que afecta més de 500 ha.
B - Incendi que afecta més de 1000 ha.
C - Incendi que manté de forma sostinguda una velocitat, intensitat lineal i longitud de flama que supera la capacitat dels sistemes d’extinció, que poden afectar de forma important la població.
D - A i C són correctes.

A

D - A i C són correctes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

A què respon aquesta definició? “el foc encara propaga a punts, però la seva dinàmica no supera la capacitat d’extinció. En aquesta situació el seu perímetre encara no està encerclat per instal·lacions d’aigua ni discontinuïtats dels combustible que n’aturin la seva propagació.”

A - Incendi estabilitzat.
B - Incendi actiu.
C - Incendi controlat.
D - Cap de les anteriors.

A

A - Incendi estabilitzat.

+ Incendi controlat: quan el foc ja no propaga lliurement no es pot donar per extingit ja que té punts calents que poden reactivar l’incendi. La seva capacitat per avançar ha estat aturada però falta el remat del perímetre.
++ Incendi extingit: el foc no propaga i no té capacitat de reiniciar-se. En aquest moment es quan el retén comença i quan es poden començar a retirar mitjans del perímetre. Després d’aquesta fases si es reinicia és ja un nou incendis i no part de l’anterior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Què és un Perímetre de Protecció Prioritària (PPP)?

A - Zona a protegir prioritàriament per la seva vulnerabilitat.
B - Zona amb gran densitat de població que requereix accions prioritàries.
C - Zona de protecció especial, com un ENPE o un EIN.
D - Zona amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir GIF.

A

D - Zona amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir GIF.

+ Els límits d’aquestes zones es corresponen amb gran infraestructures de la xarxa viària, a corredors no forestals ocupats per conreus, a nuclis de població, a la xarxa hidrogràfica, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Quines variables expressen el risc d’incendi forestal?

A - La temperatura i la vegetació.
B - El temps i l’espai.
C - La temperatura i el temps.
D - La previsió meteorològica i l’espai.

A

B - El temps i l’espai.

Risc d’incendi forestal: probabilitat que es produeixi un incendi en una àrea i en un interval de temps determinats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

El “mapa dinàmic de perill d’incendis forestals” s’elabora diàriament tenint en compte diversos factors del territori. Selecciona quin d’aquests no és un factor que es té en compte per a elaborar aquest mapa:

A - Mesura directa en camp d’humitat de combustibles (estat de la vegetació)
B - Càlcul de percentils de les variables bàsiques (sequera…).
C - Mapa del trànsit i la previsió d’aquest en funció del turisme i feines agrícoles.
D - Mapes estàtics: combustibles forestals, inflamabilitat, altimetria…

A

C - Mapa del trànsit i la previsió d’aquest en funció del turisme i feines agrícoles.

No.

+ El “mapa dinàmic de perill d’incendis forestals” s’elabora diàriament tenint en compte diversos factors del territori:
Mesura directa en camp d’humitat de combustibles (estat de la vegetació)
Mapes de variables i índexs de perill de component meteorològic (evolució e les variables meteorològiques)
Càlcul de percentils de les variables bàsiques (sequera…).
Informació històrica d’incendis i situacions ocorregudes els darrers anys (causalitat en l’ocurrència dels incendis)
Gràfics de sensors específics de seguiment del risc (humitat del terra…).
Seguiment de patrons meteorològics sinòptics relacionats amb el risc d’incendi (p ex situacions de sud).
Mapes estàtics: combustibles forestals, inflamabilitat, altimetria…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Quin és el Perímetre de Protecció Prioritària més gran de Catalunya?

A -Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell
B - Rialb-Serra d’Aubenç
C - Alt Solsonès
D - Sant Llorenç del Munt-Cingles de Bertí

A

D - Sant Llorenç del Munt-Cingles de Bertí amb 57008 Ha

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Quin és el període amb un risc d’incendi remarcable per a les comarques amb zones de pasturatge d’alta muntanya?

A - Entre el 30 d’abril i l’1 d’octubre.
B - Entre l’1 d’octubre i el 30 d’abril.
C - Entre el 15 de juny i el 15 de setembre.
D - Entre el 15 de març i el 15 d’octubre.

A

B - Entre l’1 d’octubre i el 30 d’abril.

+ A efectes de l’INFOCAT, per a les comarques amb zones de pasturatge d’alta muntanya, el període amb un risc d’incendi remarcable està comprès entre l’1 d’octubre i el 30 d’abril, prorrogable fins al 31 de maig de forma total o parcial en aquelles comarques on les condicions meteorològiques i de la vegetació així ho aconsellin. Actualment, les comarques amb zones de pasturatges d’alta muntanya són els següents: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, Era Val d’Aran, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Situa la informació que falta a les etiquetes numerades del Pla INFOCAT.

A - Grup d’intervenció
B - Grup d’ordre
C - Centre de comandament avançat CCA
D - Consell Assessor

A

1 - Consell Assessor (D)
2- Centre de comandament avançat CCA (C)
3- Grup d’intervenció (A)
4- Grup d’Ordre (C)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Qui forma el Comitè d’Emergències del Pla INFOCAT?

A - El Director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’Informació.
B - El Director del Pla i el Centre receptor d’alarmes CRA.
C - El CCA, el CRA i el Consell Assessor.
D - El Consell Assessor, el CRA i el Gabinet d’Informació.

A

A - El Director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’Informació.

+ La persona titular de la Direcció del Pla és la màxima responsable de la gestió de l’emergència amb el recolzament del Consell Assessor i del Gabinet d’Informació. Aquests tres elements formen el Comitè d’Emergències, que s’ubica ordinàriament al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Els grups d’actuació executen les ordres emanades des de la Direcció del Pla i estan coordinats en el lloc de l’emergència pel coordinador del Centre de Comandament Avançat (CCA), que es constitueix, si escau, per les particularitats de l’emergència, i s’ubica en un lloc segur i proper a aquesta.

++ Per altra banda, l’actuació municipal és responsabilitat de l’alcalde o alcaldessa. En aquells municipis que els correspongui, aquesta actuació s’estructura a través del Pla d’Actuació Municipal (PAM) corresponent.

17
Q

De quin d’aquests grups del Pla INFOCAT no forma part el Cos d’Agents Rurals?

A - Grup d’Ordre.
B - Grup Logístic.
C - Grup d’Intervenció.
D - Grup d’Avaluació dels Incendis Forestals i dels Riscos Associats.

A

B - Grup Logístic.

+ El Cos d’Agents Rurals forma part del Grup d’Intervenció, del Grup d’Ordre i del Grup d’Avaluació dels Incendis Forestals i dels Riscos Associats.

18
Q

En quina d’aquestes situacions no s’activa el Pla INFOCAT?

A - Situacions potencials en què es poden produir GIF o situacions de greu risc col·lectiu, així com també incendis forestals que no requereixen la intervenció de la totalitat dels grups d’actuació però que per les seves característiques poden derivar en situacions d’emergència més o menys greus i que, per tant, requereixen d’un seguiment proper i puntual de l’actuació.
B - Situacions que facin necessari l’establiment d’àmplies mesures preventives i de control.
C - Situacions en les quals es produeixi un incendi o conjunt d’incendis simultanis que tinguin efectes importants però limitats i/o localitzats sobre el territori.
D - Situacions en les quals es produeixi un GIF o conjunt d’incendis simultanis els efectes dels quals afectin una extensió important del territori.

A

A - Situacions potencials en què es poden produir GIF o situacions de greu risc col·lectiu, així com també incendis forestals que no requereixen la intervenció de la totalitat dels grups d’actuació però que per les seves característiques poden derivar en situacions d’emergència més o menys greus i que, per tant, requereixen d’un seguiment proper i puntual de l’actuació.

És una pre-alerta.

+ B és alerta. C emergència 1. D emergència 2

19
Q

Quina Ordre regula les ADF?

A - Ordre de 4 de juny de 1988
B - Ordre de 3 d’octubre de 1987
C - Ordre de 4 d’octubre de 1987
D - Ordre de 6 d’octubre de 1986

A

D - Ordre de 6 d’octubre de 1986

+ Ordre de 6 d’octubre de 1986, sobre regulació de les ADF
Podran formar part de les ADF:
o Ajuntaments
o Titulars forestals o les associacions legalment constituïdes
o Organitzacions professionals agràries.
o Associacions que tinguin com a finalitat la defensa de la natura, vinculades al municipi o als municipis en qüestió.
L’àmbit territorial podrà ser municipal o supramunicipal, en funció de les masses forestals que les integrin i dels seus límits.

20
Q

Què cal per poder constituir-se en ADF?

A - Cal que estiguin representats com a mínim el 30% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 20% del total de superfície forestal. També hi ha de formar part l’ajuntament.
B - Cal que estiguin representats com a mínim el 50% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 30% del total de superfície forestal.
C - Cal que estiguin representats com a mínim el 20% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 30% del total de superfície forestal. També hi ha de formar part l’ajuntament.
D - Cal que estiguin representats com a mínim el 50% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 50% del total de superfície forestal.

A

C - Cal que estiguin representats com a mínim el 20% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 30% del total de superfície forestal. També hi ha de formar part l’ajuntament.

+ Per poder constituir-se en ADF caldrà que estiguin representats com a mínim el 20% dels titulars forestals de l’àmbit territorial en qüestió o que la superfície agrupada representi almenys el 30% del total de superfície forestal. També serà necessari que hi formi part l’ajuntament els ajuntaments dels termes municipals agrupats. Cada ajuntament no pot formar part de més d’una ADF.
++ Les ADF seran inscrites en un registre especial, del departament competent en matèria de prevenció d’incendis forestals, en el qual hi constaran el número que li correspongui, la denominació, el domicili, l’àmbit territorial, els membres de l’ADF i la Junta Directiva. Qualsevol variació de les dades inscrites haurà de ser notificada a l’encarregat del Registre.
+++ Les ADF hauran de redactar un programa de vigilància i prevenció, un d’actuacions urgents en cas d’incendi i un de reforestació, si s’escau.
Les ADF col·laboraran en l’organització i l’execució dels programes que estableixi el Departament competent en matèria d prevenció d’incendis forestals, sobre vigilància i prevenció d’incendis, i coordinaran en tot moment la seva actuació amb la direcció general d competent en matèria d prevenció d’incendis forestals.

21
Q

Quants nivells operatius te el Pla Alfa?

A - 2
B - 3
C - 4
D - 5

A

C - 4

+ L’activació del Pla Alfa, la fa el/la Director/a General dels Agents Rurals, o bé l’Inspector/a en cap del CAR per delegació, i ve donada pel mapa de perill diari d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca:

Nivell 0: risc baix o mitjà d’incendis forestals
Nivell 1: risc alt d’incendis forestals
Nivell 2: risc molt alt d’incendis forestals
Nivell 3: risc extrem d’incendis forestals

22
Q

L’activació del Pla Alfa comporta l’activació de les fases de pre-alerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya). A partir de quin nivell del Pla Alfa s’activa el Pla INFOCAT?

A - Nivell 0
B - Nivell 1
C - Nivell 2
D - Nivell 3

A

C - Nivell 2

23
Q

L’activació de cada nivell del Pla alfa comporta un grau de mobilització de la Direcció General d’Agents Rurals. Quina d’aquestes actuacions dels Agents Rurals correspon al nivell 3?

A - Control de llocs predeterminats d’especial risc.
B - Control d’abocadors predeterminats.
C - Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
D - Control d’accés a determinats massissos forestals.

A

D - Control d’accés a determinats massissos forestals.

+ Establiment d’un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa.
+ Establiment de centres de coordinació d’efectius en les zones d’actuació.