Els plans de protecció civil Flashcards
Cada quan s’han de revisar els plans de protecció civil?
A - 1 cop l’any.
B - Cada 2 anys.
C - Cada 3 anys.
D - Cada 4 anys.
D - Cada 4 anys.
+ + Els plans estan inscritsen el Registre general de plans de protecció civil.
++ Tots els plans han d’ésser revisats cada vegada que hi hagi canvis de circumstàncies, i com a mínim quatre anys, a fi de mantenir-ne plenament la capacitat operativa. La revisió ha d’ésser aprovada i homologada pel mateix procediment de l’aprovació i l’homologació inicials.
Quina competència té la Generalitat en matèria de seguretat nuclear?
A - Executiva.
B - Compartida.
C - Exclusiva.
D - Legislativa.
A - Executiva.
Pel que respecta a les emergències i la protecció civil, l’EAC de 2006 estableix, a l’article 132, el següent:
1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil, respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.
2. La Generalitat, en els casos relatius a emergències i protecció civil d’abast superior a Catalunya, ha de promoure mecanismes de col·laboració amb altres comunitats autònomes i amb l’Estat.
3. Correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de salvament marítim, en els termes que determini la legislació de l’Estat.
4. La Generalitat participa en l’execució en matèria de seguretat nuclear, en els termes que siguin acordats en els convenis subscrits a aquest efecte i, si s’escau, en les lleis.
Tanmateix, l’article 84 de l’EAC 2006, sobre les competències locals, recull que els governs locals de Catalunya tenen en tot cas, competències pròpies sobre la protecció civil i la prevenció d’incendis.
Quan va ser aprovat el PROCICAT?
A - 1994
B - 1995
C - 1996
D - 1997
B
+ + El PROCICAT és el pla territorial de protecció civil de Catalunya. Va ser aprovat pel Consell Executiu el 16 de maig de 1995, després d’haver estat informat favorablement per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el 22 de desembre de 1994 i homologat per la Comisión Nacional de Protección Civil el 23 de febrer de 1995.
+ L’abast territorial del PROCICAT és Catalunya i el pla s’aplica per gestionar emergències associades a riscos no especials que afectin Catalunya total o parcialment.
Què significa que el pla s’activa en alerta?
A - Correspon a una situació de risc potencial que es podria classificar d’ “anormalitat”. Aquesta situació va associada a la constatació d’indicis o a la previsió de fenòmens que podrien desencadenar una situació de risc més elevat.
B - Correspon a una situació que comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants.
C - Correspon a una situació que comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació.
D - Correspon a una situació que comporta la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.
C - Correspon a una situació que comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació.
+ + Pre-alerta: Contrasenya adreçada als grups actuants i als centres de coordinació. Correspon a una situació de risc potencial que no produeix l’activació del pla i que es podria classificar de “anormalitat”. Aquesta situació va associada a la constatació d’indicis o a la previsió de fenòmens que podrien desencadenar una situació d’activació del pla. Es defineix en front de les situacions d’alerta i emergència com una “anomalia” que no comportaria un risc suficient per a l’activació del pla. És a dir, en aquells casos en què la materialització de l’emergència no és clara i hi ha una certa incertesa.
+ Activació del Pla en alerta: Contrasenya adreçada als grups actuants, als centres de coordinació i als organismes contemplats en el Pla, davant de situacions que comporten un risc suficient per a l’activació del pla. L’activació en alerta comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació, i implica la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.
+ Activació del Pla en emergència: Contrasenya adreçada als grups actuants, als centres de coordinació i als organismes contemplats en el Pla, davant de situacions que comporten un risc suficient per l’activació del pla. A diferència de l’activació en alerta, l’activació en emergència comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants. Implica, a l’igual que l’activació en alerta, la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.
Què signifíca l’acrònim NBPC?
A - Nomenament Bàsic Prioritari de Catalunya
B - Natural Biosphere Protection Counter
C - Nautilus Bandidus Posidonia Contentis
D - Norma Básica de Protección Civil
D
+ + NBPC: Acrònim de “Norma Básica de Protección Civil”, aprovada per Real Decreto 407/1992.
Qui està situat al CECAT?
A - El director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’informació.
B - El director del Pla, el Consell Assessor i el Centre de Comandament Avançat.
C - El Comité d’emergències i el CCA.
D - El director del Pla i el Consell Assessor.
A - El director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’informació.
(són el comitè d’emergències)
+ + Centre de Coordinació Operativa (CECOP): Concepte procedent de la Norma Básica de Protección Civil. Es pot definir com una instal·lació d’auxili a la direcció de protecció civil, mitjançant la qual es coordina i centralitza la informació entre tot tipus de serveis de seguretat, els seus respectius centres de control d’emergències o centres de coordinació, així com també entre autoritats, CCA i CRA, en situacions declarades de pre-alerta, d’activacions dels plans, de simulacre, d’exercici, i també en situacions on calgui fer un seguiment del risc. Hi ha diversos acrònims relatius a les diferents categories de centres de coordinació operativa: CECAT, com a Cecop de la Generalitat. El CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) és el centre superior de coordinació i informació de tota l’estructura de gestió de les emergències que afectin a l’àmbit territorial de Catalunya. És el centre de suport tècnic de la direcció del Pla. En el CECAT estaran situats ordinàriament el/la Director/a del Pla, junt amb el Consell Assessor i el Gabinet d’informació. El CECAT es situa a les instal·lacions del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació. CECOPAL, com a Cecop d’un ajuntament.
Qui és habitualment el director del PROCICAT?
A - El secretari general del deparatament d’interior.
B - El conseller del deparatament d’interior.
C - El President de la Generalitat.
D - El director general del departament d’interior.
B - El conseller del deparatament d’interior.
+ + Director/a del Pla: Persona que dirigeix les actuacions de gestió de l’emergència. En els plans de la Generalitat, habitualment és el/la Conseller/a del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació però pot delegar les funcions directives en els delegats territorials del Govern de la Generalitat, en els alcaldes o en qui consideri adient, depenent de les característiques de l’emergència. En els plans municipals, el/la director/a del Pla és l’alcalde/essa.
++ Consell Assessor: És l’òrgan de consulta del director del pla de protecció civil. Assisteix el/la Director/a del Pla en els diferents aspectes de l’emergència. Té com a missions principals: - informar i assessorar el/la directora/a del Pla, - analitzar i valorar la situació de l’emergència i - mobilitzar i posar al servei de la Direcció del Pla, aquells recursos que el director del PROCICAT consideri necessaris. Els membres del consell assessor han de ser persones amb capacitat de mobilitzar recursos dins la seva organització.
Quin d’aquests riscos contempla el PROCICAT?
A - Risc bèl·lic.
B - Risc nuclear.
C - Risc químic.
D - Risc de ventades.
D - Risc de ventades.
(Risc no especial.)
+ + L’abast territorial del PROCICAT és Catalunya i per tant el Pla es podrà aplicar per emergències generals i per incidències greus en els subministraments de serveis bàsics; així com per emergències associades a riscos no especials que es puguin produir en l’àmbit de Catalunya, llevat del risc bèl·lic i de les centrals nuclears de potència.
Quin d’aquests no és un pla d’actuació del PROCICAT?
A - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent.
B - Emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.
C - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Súria.
D - Emergències en el transport de viatgers per ferrocarril.
C - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Súria.
(No, el barri de l’Estació és de Sallent)
Actualment hi ha quatre plans d’actuació:
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent.
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril.
o Pla d’actuació del PROCICAT per pandèmies.
Qui ha de sol·licitar que el CECAT funcioni com a Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI)?
A - El director del Pla.
B - El secretari general del deparatament d’interior.
C - El President de la Generalitat.
D - L’alcalde del municipi afectat.
A - El director del Pla.
+ + El CECAT és el Centre de Coordinació Operativa del Pla i és la seu de la direcció del PROCICAT, del consell assessor i del gabinet d’informació. De tota manera, el/la Director/a del Pla pot decidir si s’escau, canviar-ne la ubicació, depenent de les característiques de l’emergència. El CECAT es situa a les instal·lacions del Departament competent en matèria de protecció civil (actualment, Departament d’Interior). El CECAT funcionarà com a Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) en el moment en que sigui així sol·licitat pel/per la Director/a del PROCICAT.
++ El director del pla declara la pre-alerta, la seva activació i la desactivació.
Qui d’aquests no forma part del consell assessor?
A - Representants dels grups actuants en l’emergència.
B - El titular de la Direcció General de Protecció Civil.
C - El cap de servei de guàrdia del CECAT.
D - El cap del Gabinet de premsa del Departament d’Interior.
D - El cap del Gabinet de premsa del Departament d’Interior.
(No, ell és el responsable del Gabinet d’informació).
+ + Consell assessor: té les funcions d’informar i assessorar el/la directora/a del Pla, analitzar i valorar la situació de l’emergència i mobilitzar i posar al servei de la Direcció del Pla, aquells recursos que el director del PROCICAT consideri necessaris. La composició bàsica del consell assessor del PROCICAT és la següent:
o El/la titular de la Direcció General de Protecció Civil (en cas que la Direcció del PROCICAT no hagi estat assumida per aquest representant, per delegació del/de la Conseller/a d’Interior, Relacions Institucionals i Participació).
o Els representants dels grups actuants que estiguin intervenint en la gestió de l’emergència.
o El cap de servei de guàrdia del CECAT.
o Tècnics coneixedors del risc en qüestió.
Qui coordina el Centre de Comandament Avançat?
A - El Director del Pla.
B - El màxim responsable del grup d’intervenció present a l’emergència.
C - El titular de la Direcció de Protecció Civil.
D - El cap de servei de guàrdia.
B - El màxim responsable del grup d’intervenció present a l’emergència.
+ La persona Coordinadora del CCA és la responsable de coordinar l’actuació dels grups en la zona afectada per l’emergència. Aquesta coordinadora determinarà la ubicació del CCA i la transmetrà immediatament al CECAT.
++ La persona coordinadora del CCA serà la màxima responsable del grup d’intervenció present al lloc o a falta d’aquesta, la persona responsable del grup d’ordre al lloc de l’emergència. El/la Director/a del Pla, si ho considera oportú, pot designar una altra persona responsable del CCA diferent dels esmentats.
En quin d’aquests grups del PROCICAT participa el Cos d’Agents Rurals?
A - Grup logístic.
B - Grup d’intervenció.
C - Grup d’orde.
D - Grup sanitari.
C - Grup d’orde.
+ Grup d’ordre: és format pels Mossos d’Esquadra, Policia Local del/s municipi/s afectats i dins de les seves possibilitats, Agents Rurals, i altres, en funció de les característiques de l’emergència. La persona Coordinadora – responsable del grup d’ordre serà assumida pel comandament del cos de Mossos d’Esquadra.
++ Té com objectiu principal garantir la seguretat ciutadana a la zona del sinistre i col·laborar si s’escau, en l’evacuació de la població, i assumeix les funcions següents:
o Fer la vigilància i les tasques que siguin necessàries per assegurar la seguretat ciutadana a la zona del risc o calamitat.
o Executar el control d’accessos/control de trànsit per tal de garantir:
o que la població no pugui accedir a la zona de risc.
o l’accés als components dels grups actuants que estan intervenint a la zona del sinistre i
o l’evacuació dels afectats amenaçats de dany, en cas que sigui necessària.
o que puguin oferir-se els serveis bàsics.
o Col·laborar, en el cas que siguin requerits, a les tasques d’avís a la població.
o Col·laborar en les tasques d’acompanyament de vehicles o subministres que es considerin bàsics.
o Dirigir i organitzar, si cal, l’evacuació de la població, o qualsevol altra acció que impliqui moviment gran de persones.
o Coordinar les seves actuacions amb els altres grups a través del CCA.
o Exercir les funcions de policia judicial.
o Controlar que es compleixen determinades ordres, manaments o prohibicions emanades de la Direcció del Pla durant la gestió de l’emergència i que tenen la finalitat de protegir la població. Per exemple: talls en el subministrament d’aigua en males condicions o prohibicions de pesca en determinats trams de cursos fluvials degut a episodis greus de contaminació.
Qui coordina el grup logístic del PROCICAT?
A - El cap dels mossos d’esquadra.
B - El cap del cos de bombers.
C - El Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.
D - El cap del cos d’agents rurals.
C - El Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.
+ + Grup logístic: és format per la Direcció General de Protecció Civil, Serveis dels municipis afectats (brigades d’obres, serveis socials, serveis de manteniment, voluntaris municipals, etc.), Serveis logístics de l’administració autonòmica i estatal, a través de les delegacions territorials del Govern i dels serveis territorials afectats, empreses de serveis públics i privats que puguin ser requerides pel/per la director/a del Pla, Creu Roja i/o voluntaris d’altres organitzacions i/o entitats, i altres, en funció de les característiques de l’emergència. La persona Coordinadora – responsable serà el Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.
Quines característiques té l’activació del PROCICAT en emergència 2?
A - Hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable.
B - Hi ha una afectació a un territori d’extensió limitada.
C - Hi ha una afectació a població o medi ambient moderadament vulnerable.
D - Hi ha una afectació limitada però amb una alta repercusió mediàtica.
A - Hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable.
+ + Emergència: a diferència de l’activació en alerta, l’activació en emergència comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants. Implica, a l’igual que l’activació en alerta, la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.
++ El pla es pot activar “en Emergència 1” o bé “en Emergència 2”, depenent de l’extensió i de la vulnerabilitat del territori afectat. De forma genèrica, el Pla s’activa en Emergència 1 quan hi ha una afectació a un territori d’extensió limitada o amb població o medi ambient moderadament vulnerable.
+++ I seguint un criteri d’extensió i gravetat dels danys, de forma genèrica, el Pla s’activa en Emergència 2 quan hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable, ja sigui per la població que l’ocupa o pel medi natural potencialment afectat.