Els plans de protecció civil Flashcards

1
Q

Cada quan s’han de revisar els plans de protecció civil?

A - 1 cop l’any.
B - Cada 2 anys.
C - Cada 3 anys.
D - Cada 4 anys.

A

D - Cada 4 anys.

+ + Els plans estan inscritsen el Registre general de plans de protecció civil.
++ Tots els plans han d’ésser revisats cada vegada que hi hagi canvis de circumstàncies, i com a mínim quatre anys, a fi de mantenir-ne plenament la capacitat operativa. La revisió ha d’ésser aprovada i homologada pel mateix procediment de l’aprovació i l’homologació inicials.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Quina competència té la Generalitat en matèria de seguretat nuclear?

A - Executiva.
B - Compartida.
C - Exclusiva.
D - Legislativa.

A

A - Executiva.

Pel que respecta a les emergències i la protecció civil, l’EAC de 2006 estableix, a l’article 132, el següent:
1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil, respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.
2. La Generalitat, en els casos relatius a emergències i protecció civil d’abast superior a Catalunya, ha de promoure mecanismes de col·laboració amb altres comunitats autònomes i amb l’Estat.
3. Correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de salvament marítim, en els termes que determini la legislació de l’Estat.
4. La Generalitat participa en l’execució en matèria de seguretat nuclear, en els termes que siguin acordats en els convenis subscrits a aquest efecte i, si s’escau, en les lleis.
Tanmateix, l’article 84 de l’EAC 2006, sobre les competències locals, recull que els governs locals de Catalunya tenen en tot cas, competències pròpies sobre la protecció civil i la prevenció d’incendis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Quan va ser aprovat el PROCICAT?

A - 1994
B - 1995
C - 1996
D - 1997

A

B

+ + El PROCICAT és el pla territorial de protecció civil de Catalunya. Va ser aprovat pel Consell Executiu el 16 de maig de 1995, després d’haver estat informat favorablement per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el 22 de desembre de 1994 i homologat per la Comisión Nacional de Protección Civil el 23 de febrer de 1995.

+ L’abast territorial del PROCICAT és Catalunya i el pla s’aplica per gestionar emergències associades a riscos no especials que afectin Catalunya total o parcialment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Què significa que el pla s’activa en alerta?

A - Correspon a una situació de risc potencial que es podria classificar d’ “anormalitat”. Aquesta situació va associada a la constatació d’indicis o a la previsió de fenòmens que podrien desencadenar una situació de risc més elevat.
B - Correspon a una situació que comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants.
C - Correspon a una situació que comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació.
D - Correspon a una situació que comporta la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.

A

C - Correspon a una situació que comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació.

+ + Pre-alerta: Contrasenya adreçada als grups actuants i als centres de coordinació. Correspon a una situació de risc potencial que no produeix l’activació del pla i que es podria classificar de “anormalitat”. Aquesta situació va associada a la constatació d’indicis o a la previsió de fenòmens que podrien desencadenar una situació d’activació del pla. Es defineix en front de les situacions d’alerta i emergència com una “anomalia” que no comportaria un risc suficient per a l’activació del pla. És a dir, en aquells casos en què la materialització de l’emergència no és clara i hi ha una certa incertesa.
+ Activació del Pla en alerta: Contrasenya adreçada als grups actuants, als centres de coordinació i als organismes contemplats en el Pla, davant de situacions que comporten un risc suficient per a l’activació del pla. L’activació en alerta comporta el desplegament parcial de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de determinats grups en funció de les característiques de la situació, i implica la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.
+ Activació del Pla en emergència: Contrasenya adreçada als grups actuants, als centres de coordinació i als organismes contemplats en el Pla, davant de situacions que comporten un risc suficient per l’activació del pla. A diferència de l’activació en alerta, l’activació en emergència comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants. Implica, a l’igual que l’activació en alerta, la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Què signifíca l’acrònim NBPC?

A - Nomenament Bàsic Prioritari de Catalunya
B - Natural Biosphere Protection Counter
C - Nautilus Bandidus Posidonia Contentis
D - Norma Básica de Protección Civil

A

D

+ + NBPC: Acrònim de “Norma Básica de Protección Civil”, aprovada per Real Decreto 407/1992.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Qui està situat al CECAT?

A - El director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’informació.
B - El director del Pla, el Consell Assessor i el Centre de Comandament Avançat.
C - El Comité d’emergències i el CCA.
D - El director del Pla i el Consell Assessor.

A

A - El director del Pla, el Consell Assessor i el Gabinet d’informació.
(són el comitè d’emergències)

+ + Centre de Coordinació Operativa (CECOP): Concepte procedent de la Norma Básica de Protección Civil. Es pot definir com una instal·lació d’auxili a la direcció de protecció civil, mitjançant la qual es coordina i centralitza la informació entre tot tipus de serveis de seguretat, els seus respectius centres de control d’emergències o centres de coordinació, així com també entre autoritats, CCA i CRA, en situacions declarades de pre-alerta, d’activacions dels plans, de simulacre, d’exercici, i també en situacions on calgui fer un seguiment del risc. Hi ha diversos acrònims relatius a les diferents categories de centres de coordinació operativa: CECAT, com a Cecop de la Generalitat. El CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) és el centre superior de coordinació i informació de tota l’estructura de gestió de les emergències que afectin a l’àmbit territorial de Catalunya. És el centre de suport tècnic de la direcció del Pla. En el CECAT estaran situats ordinàriament el/la Director/a del Pla, junt amb el Consell Assessor i el Gabinet d’informació. El CECAT es situa a les instal·lacions del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació. CECOPAL, com a Cecop d’un ajuntament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Qui és habitualment el director del PROCICAT?

A - El secretari general del deparatament d’interior.
B - El conseller del deparatament d’interior.
C - El President de la Generalitat.
D - El director general del departament d’interior.

A

B - El conseller del deparatament d’interior.

+ + Director/a del Pla: Persona que dirigeix les actuacions de gestió de l’emergència. En els plans de la Generalitat, habitualment és el/la Conseller/a del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació però pot delegar les funcions directives en els delegats territorials del Govern de la Generalitat, en els alcaldes o en qui consideri adient, depenent de les característiques de l’emergència. En els plans municipals, el/la director/a del Pla és l’alcalde/essa.

++ Consell Assessor: És l’òrgan de consulta del director del pla de protecció civil. Assisteix el/la Director/a del Pla en els diferents aspectes de l’emergència. Té com a missions principals: - informar i assessorar el/la directora/a del Pla, - analitzar i valorar la situació de l’emergència i - mobilitzar i posar al servei de la Direcció del Pla, aquells recursos que el director del PROCICAT consideri necessaris. Els membres del consell assessor han de ser persones amb capacitat de mobilitzar recursos dins la seva organització.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Quin d’aquests riscos contempla el PROCICAT?

A - Risc bèl·lic.
B - Risc nuclear.
C - Risc químic.
D - Risc de ventades.

A

D - Risc de ventades.
(Risc no especial.)

+ + L’abast territorial del PROCICAT és Catalunya i per tant el Pla es podrà aplicar per emergències generals i per incidències greus en els subministraments de serveis bàsics; així com per emergències associades a riscos no especials que es puguin produir en l’àmbit de Catalunya, llevat del risc bèl·lic i de les centrals nuclears de potència.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Quin d’aquests no és un pla d’actuació del PROCICAT?

A - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent.
B - Emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.
C - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Súria.
D - Emergències en el transport de viatgers per ferrocarril.

A

C - Emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Súria.
(No, el barri de l’Estació és de Sallent)

Actualment hi ha quatre plans d’actuació:
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent.
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.
o El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril.
o Pla d’actuació del PROCICAT per pandèmies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Qui ha de sol·licitar que el CECAT funcioni com a Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI)?

A - El director del Pla.
B - El secretari general del deparatament d’interior.
C - El President de la Generalitat.
D - L’alcalde del municipi afectat.

A

A - El director del Pla.

+ + El CECAT és el Centre de Coordinació Operativa del Pla i és la seu de la direcció del PROCICAT, del consell assessor i del gabinet d’informació. De tota manera, el/la Director/a del Pla pot decidir si s’escau, canviar-ne la ubicació, depenent de les característiques de l’emergència. El CECAT es situa a les instal·lacions del Departament competent en matèria de protecció civil (actualment, Departament d’Interior). El CECAT funcionarà com a Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) en el moment en que sigui així sol·licitat pel/per la Director/a del PROCICAT.

++ El director del pla declara la pre-alerta, la seva activació i la desactivació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Qui d’aquests no forma part del consell assessor?

A - Representants dels grups actuants en l’emergència.
B - El titular de la Direcció General de Protecció Civil.
C - El cap de servei de guàrdia del CECAT.
D - El cap del Gabinet de premsa del Departament d’Interior.

A

D - El cap del Gabinet de premsa del Departament d’Interior.
(No, ell és el responsable del Gabinet d’informació).

+ + Consell assessor: té les funcions d’informar i assessorar el/la directora/a del Pla, analitzar i valorar la situació de l’emergència i mobilitzar i posar al servei de la Direcció del Pla, aquells recursos que el director del PROCICAT consideri necessaris. La composició bàsica del consell assessor del PROCICAT és la següent:
o El/la titular de la Direcció General de Protecció Civil (en cas que la Direcció del PROCICAT no hagi estat assumida per aquest representant, per delegació del/de la Conseller/a d’Interior, Relacions Institucionals i Participació).
o Els representants dels grups actuants que estiguin intervenint en la gestió de l’emergència.
o El cap de servei de guàrdia del CECAT.
o Tècnics coneixedors del risc en qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Qui coordina el Centre de Comandament Avançat?

A - El Director del Pla.
B - El màxim responsable del grup d’intervenció present a l’emergència.
C - El titular de la Direcció de Protecció Civil.
D - El cap de servei de guàrdia.

A

B - El màxim responsable del grup d’intervenció present a l’emergència.

+ La persona Coordinadora del CCA és la responsable de coordinar l’actuació dels grups en la zona afectada per l’emergència. Aquesta coordinadora determinarà la ubicació del CCA i la transmetrà immediatament al CECAT.

++ La persona coordinadora del CCA serà la màxima responsable del grup d’intervenció present al lloc o a falta d’aquesta, la persona responsable del grup d’ordre al lloc de l’emergència. El/la Director/a del Pla, si ho considera oportú, pot designar una altra persona responsable del CCA diferent dels esmentats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

En quin d’aquests grups del PROCICAT participa el Cos d’Agents Rurals?

A - Grup logístic.
B - Grup d’intervenció.
C - Grup d’orde.
D - Grup sanitari.

A

C - Grup d’orde.

+ Grup d’ordre: és format pels Mossos d’Esquadra, Policia Local del/s municipi/s afectats i dins de les seves possibilitats, Agents Rurals, i altres, en funció de les característiques de l’emergència. La persona Coordinadora – responsable del grup d’ordre serà assumida pel comandament del cos de Mossos d’Esquadra.

++ Té com objectiu principal garantir la seguretat ciutadana a la zona del sinistre i col·laborar si s’escau, en l’evacuació de la població, i assumeix les funcions següents:
o Fer la vigilància i les tasques que siguin necessàries per assegurar la seguretat ciutadana a la zona del risc o calamitat.
o Executar el control d’accessos/control de trànsit per tal de garantir:
o que la població no pugui accedir a la zona de risc.
o l’accés als components dels grups actuants que estan intervenint a la zona del sinistre i
o l’evacuació dels afectats amenaçats de dany, en cas que sigui necessària.
o que puguin oferir-se els serveis bàsics.
o Col·laborar, en el cas que siguin requerits, a les tasques d’avís a la població.
o Col·laborar en les tasques d’acompanyament de vehicles o subministres que es considerin bàsics.
o Dirigir i organitzar, si cal, l’evacuació de la població, o qualsevol altra acció que impliqui moviment gran de persones.
o Coordinar les seves actuacions amb els altres grups a través del CCA.
o Exercir les funcions de policia judicial.
o Controlar que es compleixen determinades ordres, manaments o prohibicions emanades de la Direcció del Pla durant la gestió de l’emergència i que tenen la finalitat de protegir la població. Per exemple: talls en el subministrament d’aigua en males condicions o prohibicions de pesca en determinats trams de cursos fluvials degut a episodis greus de contaminació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Qui coordina el grup logístic del PROCICAT?

A - El cap dels mossos d’esquadra.
B - El cap del cos de bombers.
C - El Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.
D - El cap del cos d’agents rurals.

A

C - El Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.

+ + Grup logístic: és format per la Direcció General de Protecció Civil, Serveis dels municipis afectats (brigades d’obres, serveis socials, serveis de manteniment, voluntaris municipals, etc.), Serveis logístics de l’administració autonòmica i estatal, a través de les delegacions territorials del Govern i dels serveis territorials afectats, empreses de serveis públics i privats que puguin ser requerides pel/per la director/a del Pla, Creu Roja i/o voluntaris d’altres organitzacions i/o entitats, i altres, en funció de les característiques de l’emergència. La persona Coordinadora – responsable serà el Sotsdirector General d’Operacions de la Direcció General de Protecció Civil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Quines característiques té l’activació del PROCICAT en emergència 2?

A - Hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable.
B - Hi ha una afectació a un territori d’extensió limitada.
C - Hi ha una afectació a població o medi ambient moderadament vulnerable.
D - Hi ha una afectació limitada però amb una alta repercusió mediàtica.

A

A - Hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable.

+ + Emergència: a diferència de l’activació en alerta, l’activació en emergència comporta el desplegament total o pràcticament total de l’estructura contemplada en el Pla, és a dir, l’activació de tots els grups actuants. Implica, a l’igual que l’activació en alerta, la informació a la població, a través dels mitjans contemplats al Pla.

++ El pla es pot activar “en Emergència 1” o bé “en Emergència 2”, depenent de l’extensió i de la vulnerabilitat del territori afectat. De forma genèrica, el Pla s’activa en Emergència 1 quan hi ha una afectació a un territori d’extensió limitada o amb població o medi ambient moderadament vulnerable.

+++ I seguint un criteri d’extensió i gravetat dels danys, de forma genèrica, el Pla s’activa en Emergència 2 quan hi ha una afectació a un territori extens o a una zona especialment vulnerable, ja sigui per la població que l’ocupa o pel medi natural potencialment afectat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Quin d’aquests punts no s’avalua en un simulacre?

A - Temps necessari per a la determinació de les zones afectades.
B - Temps necessari per l’avís als grups d’actuació.
C - Temps d’arribada dels grups mobilitzats.
D - Temps necessari global.

A

D - Temps necessari global.
(I si es mesura, no surt a la guia).

+ + Per tal que el Pla sigui realment operatiu, serà necessari que tots els actuants previstos tinguin un ple coneixement dels mecanismes i les actuacions planificades i assignades. Aquesta fase d’assumpció d’actuacions i informació s’anomena implantació. La implantació és, per tant, una actuació profunda destinada a aconseguir l’operativitat real del Pla.

  1. Cada grup actuant ha d’elaborar el seu pla d’actuació (PAG).
  2. Els municipis obligats d’acord amb els criteris d’afectació municipal del Procicat, han d’elaborar el seu Pla Bàsic d’Emergència Municipal.
    etc.
  3. Realitzar exercicis i simulacres.

++ Els simulacres s’han de realitzar d’acord amb la programació anual establerta. La organització del simulacre ha d’elaborar una llista de comprovació per a avaluar l’eficàcia del simulacre. A la llista de comprovació han d’anotar-ne les dades mínimes per poder avaluar, entre d’altres, els punts següents:
 Temps necessari per a la determinació de les zones afectades,
 Temps necessari per l’avís als grups d’actuació,
 Temps d’arribada dels grups mobilitzats

+++ Als principals punts on tinguin lloc actuacions relacionades amb el simulacre, es distribuiran observadors, que seran responsables de controlar els temps d’arribada de les unitats, així com els recursos materials. Cada observador haurà de realitzar un informe de valoració.
El manteniment del Pla és el conjunt de tasques necessàries per aconseguir que aquest sigui operatiu en tot moment. El manteniment comença quan s’ha acabat la implantació.

17
Q

Quan es redacten els plans d’actuació de grup?

A - Després de la implantació.
B - Abans de la implantació.
C - Forma part de la implantació.
D - Després del primer simulacre.

A

C - Forma part de la implantació.

+ + Un cop totes les persones integrants del pla tenen aquesta informació, és el moment de redactar els plans d’actuació. En els plans es recull les actuacions que ha de fer aquest grup, la seva integració en el pla de protecció civil autonòmic, la comunicació i coordinació amb el CECAT, així com l’estructura interna del grup, la seva organització, els mitjans de què disposa i la persona coordinadora.

++ Els plans d’actuació de grup (PAG) concreten l’estructura i els procediments operatius de cada grup. És a dir, un PAG ha de tenir les dades necessàries per tal que aquest document especifiqui les accions que cal realitzar, amb quins mitjans i com i qui ho farà. Un PAG és autosuficient.

+++ Els o les caps de cada grup d’actuació, amb el suport de la Direcció General de Protecció Civil, i amb la resta de components del grup, ha de redactar el PAG. Quan la persona responsable del grup dóna per finalitzat el PAG, aquest es lliura a la Direcció General de Protecció Civil perquè aquesta comprovi que no hi hagi interferències operatives, ni descoordinació entre grups, ni amb la resta d’estructura del pla. Un cop se li doni el vist-i-plau, aquest document s’incorpora en el pla de protecció civil autonòmic.

18
Q

Com es diu el pla especial de contaminació d’aigües marines de Catalunya?

A - RADCAT
B - TRANSCAP
C - PASEQCAT
D - CAMCAT

A

D

+ + Actualment, són objecte de plans especials a Catalunya:

  • Incendis forestals (INFOCAT) - Inundacions (INUNCAT) - Nevades (NEUCAT) - Allaus (ALLAUCAT) - Contaminació d’aigües marines (CAMCAT) - Ventades (VENTCAT) - Sismes (SISMICAT) - Accidents aeris (AEROCAT) - Accidents químics (PLASEQCAT) - Accidents radiològics no nuclears (RADCAT) - Transport de mercaderies perilloses per carretera (TRANSCAT) - Pandèmies

++ L’aprovació dels plans especials correspon al Govern, amb l’informe previ de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Les corporacions municipals en el territori de les quals s’apliquen els plans especials són obligades a incorporar en llurs plans d’actuació municipal les previsions derivades del pla especial en allò que els afecti. Els plans d’actuació municipal s’han d’aprovar i homologar pel mateix procediment que els plans bàsics d’emergència municipal.

19
Q

Quan s’activa el pla INUNCAT en alerta?

A - Inundacions imminents.
B - Previsió de crescuda a curt termini.
C - Desbordament de preses amb danys.
D - Inundació de la costa amb danys.

A

A - Inundacions imminents.
B és pre-alerta. C i D són emergència.

+ El Cos d’Agents Rurals participa en els grups d’intervenció, d’ordre i logístic de l’INUNCAT.

+ + Pre-alerta: no comporta activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o Rius: previsió de crescuda forta a curt termini.
o Preses: La quantitat d’aigua que desguassa una presa és propera a produir danys.
o Previsió meteorològica: situació meteorològica de perill (SMP) per intensitat i/o acumulació de grau de perill 2 a molt curt termini i amb aspectes que puguin agreujar la situació, o SMP per intensitat i/o acumulació de grau de perill 3, a curt termini i molt curt termini.
o Inundació costa a curt termini.
+ Alerta: és el primer nivell d’activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o Rius:
 Inundacions imminents.
 Inundacions sense danys.
o Preses: desbordament sense danys importants.
o Previsió meteorològica: SMP per intensitat i/o acumulació de grau de perill 3, a molt curt termini i amb aspectes que puguin agreujar la situació o SMP per intensitat i/o acumulació de graus de perill 4, 5 o 6, a curt i a molt curt termini. Inundació de la costa sense danys importants.
+ Emergència: Es declara casos de rius que provoquen inundacions amb danys, desbordament de preses desbordament amb danys importants, inundació de la costa amb danys importants.

20
Q

En quins grups participa el CAR en el NEUCAT?

A - Intervenció i ordre.
B - Ordre.
C - Intervenció, ordre i logístic.
D - Ordre i logístic.

A

C - Intervenció, ordre i logístic.

+ + El Cos d’Agents Rurals participa en els grups d’intervenció d’ordre i logístic del NEUCAT.

++ Quantitats normals i en llocs on habitualment neva, en un principi no hauria de presentar cap problema ni cap mena de risc. És quan cau amb quantitat extraordinària en llocs on habitualment neva o bé quan cau (amb molta quantitat o no) en llocs on habitualment no neva, quan es poden produir problemes.

21
Q

En quins grups participa el CAR en l’ALLAUCAT?

A - Intervenció i ordre.
B - Ordre.
C - Intervenció, ordre i logístic.
D - Ordre i logístic.

A

A - Intervenció i ordre.

+ + El Cos d’Agents Rurals participa en els grups d’intervenció d’ordre i de l’ALLAUCAT.

++ L’ALLAUCAT és l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència associada a les allaus, amb la finalitat de minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, infraestructures i el medi ambient. Queden fora del Pla les allaus inherents a les activitats d’alta muntanya hivernal.
 Abast territorial: comarques pirinenques i prepirinenques amb condicions orogràfiques i nivometeorològiques favorables al desencadenament d’allaus: la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.
 Abast temporal: d’octubre a abril, inclosos.
 Perillositat: la perillositat de les allaus és determinada per la seva intensitat i la seva freqüència.

22
Q

En quins grups participa el CAR en el CAMCAT?

A - Intervenció i ordre.
B - Ordre.
C - Intervenció, ordre i logístic.
D - Intervenció, ordre i control ambiental.

A

D - Intervenció, ordre i control ambiental.

+ + El Cos d’Agents Rurals participa en els grups d’intervenció a terra, grup d’ordre a terra i grup de control ambiental a terra.

++ L’objectiu del CAMCAT és obtenir la màxima protecció de les persones, béns i el medi ambient que puguin resultar afectats en un succés de contaminació marina, ja sigui per una acció deliberada o derivada d’un accident, que afecti o pugui afectar tant la costa de Catalunya com a les aigües del mar territorial català.

+++ El seu abast territorial és la costa de Catalunya i les aigües del mar territorial català, és a dir, les aigües del territori de l’Estat espanyol corresponents al litoral català, o el que és el mateix, les aigües situades a una distància de fins a 12 milles a partir de les línies de base corresponents al litoral català. També es pot activar degut a un accident més enllà d’aquest litoral però que origini una contaminació que amenaci o pugui amenaçar la costa catalana.

23
Q

Quan s’activa el nivell d’alerta del pla ALLAUCAT?

A - BPA 2
B - BPA 3
C - BPA 4
D - BPA 5

A

D - BPA 5

+ Pre-alerta: no comporta activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o Quan el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) indiqui índex de perill d’allaus fort (4).
o Quan es produeixi una allau que tingui una afectació puntual sobre la xarxa viària, o que deixi aïllada població o habitatge, i es prevegi un ràpid restabliment de la circulació, sempre que no hi hagi persones i/o vehicles afectats.
Cada organisme continuarà donant la seva informació habitual i iniciarà les tasques previstes als seus protocols.
+ Alerta: és el primer nivell d’activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o Quan el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) indiqui índex de perill d’allaus molt fort (5).
o Allaus amb afectació sobre xarxa viària, subministraments bàsics, evacuació d’un gran nombre de persones.
Es mantindrà en alerta mentre la situació es pugui solucionar amb els mitjans habituals de gestió d’emergències i l’afectació a la població sigui nul·la o reduïda.
+ Emergència: Es declara en els següents casos:
o Emergència 1: Allau amb afectació sobre la població, béns, infraestructures i zones de pública Concurrència, amb múltiples víctimes, o destrosses importants en béns i infraestructures.
o Emergència 2: Allaus generalitzades amb conseqüències d’emergència 1. Situacions en què l’abast territorial de les allaus i la magnitud de les seves conseqüències superi la capacitat de resposta i gestió dels serveis i grups operatius.
El Butlletí de Perill d’Allaus segueix l’escala europea de perill d’allaus, que va de l’1 al 5.

24
Q

En quin d’aquests casos es declara l’alerta del CAMCAT?

A - Quan pugui arribar a mar matèria contaminant en quantitats significatives.
B - Quan hi hagi una contaminació marina de gravetat mitjana a menys de dotze milles de la costa, fora de la delimitació de la instal·lació.
C - Quan la contaminació marina pugui afectar o afecti a terra, en una zona i/o bé en una zona vulnerable.
D - Quan la contaminació marina pugui afectar o afecti a una franja de terra molt més extensa (a nivell de Regió d’Emergències) i/o bé en una zona especialment vulnerable.

A

B - Quan hi hagi una contaminació marina de gravetat mitjana a menys de dotze milles de la costa, fora de la delimitació de la instal·lació.

A és pre-alerta. C i D emergència 1 i 2.

+ Pre-alerta: no comporta activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o Quan, pugui arribar a mar matèria contaminant en quantitats significatives.
o Quan es produeixi un accident en una instal·lació costanera o en un vaixell, que emmagatzemi, o manipuli, produeixi, i/o transporti matèries contaminants i com a conseqüència d’aquest accident es pugui produir una contaminació marina a menys de dotze milles
+ Alerta: és el primer nivell d’activació del Pla. Es declara quan per les causes descrites en la pre-alerta una contaminació marina de gravetat mitjana a menys de dotze milles de la costa, fora de la delimitació de la instal·lació.
+ Emergència:
o Emergència 1: quan la contaminació marina pugui afectar o afecti a terra, en una zona i/o bé en una zona vulnerable.
o Emergència 2: quan la contaminació marina pugui afectar o afecti a una franja de terra molt més extensa (a nivell de Regió d’Emergències) i/o bé en una zona especialment vulnerable.

25
Q

En quins grups participa el CAR en el VENTCAT?

A - Intervenció i ordre.
B - Ordre.
C - Intervenció, ordre i logístic.
D - Intervenció, ordre i control ambiental.

A

A - Intervenció i ordre.

+ Risc per vent: unitats del territori que degut a les seves característiques orogràfiques i geogràfiques poden patir dany per vent.
+ Perill per vent: superació del llindar de la ratxa màxima del vent establerta.

26
Q

Quina fase de l’operativa del pla VENTCAT es declara si el SMP és de 3 al vallés occidental?

A - Pre-alerta.
B - Alerta.
C - Emergència 1.
D - Emergència2

A

B - Alerta.
(ull, no existeix emergència 1 i 2, és tot una)

+ + Pre-alerta: no comporta activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o SMP 1 a la comarca del Barcelonès
o SMP 2 a les comarques de densitat alta de població (a excepció del Barcelonès)
o SMP 3 a les comarques de densitat baixa de població.
+ Alerta: és el primer nivell d’activació del Pla. activació del Pla. Es declara en els següents casos:
o SMP 2 a la comarca del Barcelonès.
o SMP 3 a les comarques de densitat alta població
o SMP 4 a qualsevol comarca
o SMP 5 a qualsevol comarca
o SMP 6 a qualsevol comarca
o O quan el vent està provocant danys poc importants d’abast territorial limitat.
+ Emergència: quan el vent està provocant danys importants i amb un abast territorial extens.

27
Q

Quan es va crear el CECAT?

A - 1987
B - 1990
C - 1992
D - 1996

A

C - 1992

+ + El CECAT es va crear mitjançant el Decret 246/1992, de 26 d’octubre.

++ Segons la llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil a Catalunya, el CECAT és el centre superior de coordinació i informació de l’estructura de protecció civil de Catalunya.

+++ El CECAT disposa de les eines per fer front a les situacions de risc potencial (predicció de nevades, allaus, pluges, ventades, etc.) i a les situacions de risc real (inundacions, accident químic, ferroviari, aeronàutic, etc.). La coordinació que duu a terme el CECAT es fonamenta en la gestió de la informació, en la seva anàlisi en temps real i en la presa de decisions estratègiques de manera inicial, és a dir, amb tanta antelació com es pugui a la materialització de l’emergència i els seus efectes sobre la població.

28
Q

Quina d’aquestes matèries no és succeptible de ser resolta pel 112?

A - Atenció sanitària.
B - Emergències ambientals.
C - Extinció d’incendis i salvament.
D - Atenció al consumidor.

A

D - Atenció al consumidor.
(és el 012)

+ + El telèfon 112 és un servei públic gratuït, universal i permanent, que coordina la intervenció de diversos departaments de la Generalitat amb competències diferents, i també l’actuació d’institucions diverses.

++ Té per missió principal la de contribuir a donar una resposta ràpida, senzilla, eficaç i coordinada a les peticions urgents d’assistència que faci qualsevol ciutadà en Catalunya en matèria de:
 Atenció sanitària.
 Emergències ambientals.
 Extinció d’incendis i salvament.
 Seguretat ciutadana.