Conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat. Xarxa Natura 2000. Flashcards

1
Q

Quin article de l’EAC estableix que corresponen a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció?

A - 149
B - 144
C - 148
D - 147

A

B - 144

+ L’article 149 de la Constitució Espanyola de 1978 estableix que l’Estat té competència exclusiva sobre la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, sens perjudici de les facultats de les comunitats autònomes per a l’establiment de normes addicionals de protecció.

++ L’article 144 de l’Estatut d’Autonomia de 2006 estableix que corresponen a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció. Aquesta competència compartida inclou, en tot cas, la regulació dels recursos naturals, de la flora i la fauna, de la biodiversitat, del medi ambient marí i aquàtic si no tenen per finalitat la preservació dels recursos pesquers marítims.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Quin d’aquests catàlegs no es crea a partir de la Llei estatal 42/2007, 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat?

A - El Catàleg espanyol d’espècies amenaçades.
B - El Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.
C - El Catàleg espanyol d’hàbitats en perill de desaparició.
D - El Catàleg espanyol de fauna i flora protegida.

A

D - El Catàleg espanyol de fauna i flora protegida.

No existeix tal catàleg.

+ Pel que fa a la conservació de la biodiversitat silvestre, la llei crea:
 La Llista d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE).
 El Catàleg espanyol d’espècies amenaçades (CEEA).
 El Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores (CEEEI).
Es regula també la protecció de les espècies en relació amb la caça i la pesca continental i s’estableix l’Inventari Espanyol de Caça i Pesca. Es regula l’accés als recursos genètics procedents de tàxons silvestres i el repartiment de beneficis derivats de la seva utilització.

++ La llei també crea:
 L’Inventari espanyol del patrimoni natural i de la biodiversitat.
 El Catàleg espanyol d’hàbitats en perill de desaparició.
 El Fons per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, instrument de cofinançament dirigit a assegurar la cohesió territorial i la consecució dels objectius de la llei.
 La Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, com a òrgan consultiu i de cooperació entre l’Estat i les comunitats autònomes.
 El Consell Estatal per al patrimoni natural i la biodiversitat, com a òrgan de participació pública en l’àmbit de la conservació i l’ús sostenible de el patrimoni natural i la biodiversitat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Què són els Plans d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN)?

A - Són l’instrument específic per a la delimitació, tipificació, integració en xarxa i determinació de la seva relació amb la resta del territori, dels sistemes que integren el patrimoni i els recursos naturals d’un determinat àmbit.
B - Són l’instrument territorial per a la delimitació, tipificació, integració en xarxa i determinació de la seva relació amb la resta del territori, dels sistemes que integren el patrimoni i els recursos energètics d’un determinat àmbit.
C - Són documents reguladors que contenen l’ordenació dels recursos naturals, energètics i cinegètics.
D - Són el marc estatal elaborat pel Ministeri competent en Medi Ambient per a l’ordenació dels recursos naturals que s’aprovaran per Reial Decret en un màxim de 2 anys.

A

A

+ Els Plans d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN): La Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, estableix que són l’instrument específic per a la delimitació, tipificació, integració en xarxa i determinació de la seva relació amb la resta del territori, dels sistemes que integren el patrimoni i els recursos naturals d’un determinat àmbit espacial, amb independència d’altres instruments que pugui fixar la legislació autonòmica.

++ En el marc del Pla estratègic estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat, creat per aquesta mateixa llei, el Ministeri competent en matèria d’espais naturals, amb la participació de les comunitats autònomes, elaborarà les directrius per a l’ordenació dels recursos naturals que s’aprovaran per Reial Decret en un màxim de 2 anys. Les Comunitats Autònomes són les responsables d’elaborar els plans d’ordenació dels recursos naturals (PORN’s) en els seus àmbits competencials respectius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Creat per la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, el Catàleg Espanyol d’Hàbitats en Perill de Desaparició conté una llista d’hàbitats que poden estar en una de les situacions següents. Assenyala la resposta incorrecta:

A - Tractar-se d’ una àrea de distribució molt reduïda i en disminució.
B - Haver estat destruïts en la major part de la seva àrea de distribució natural.
C - Tractar-se d’una gran zona afectada per un esdeveniment catastròfic que l’ha deteriorat.
D - Estar en risc elevat de transformació irreversible a curt o mitjà termini en una part significativa de la seva àrea de distribució.

A

C - Tractar-se d’una gran zona afectada per un esdeveniment catastròfic que l’ha deteriorat.

No és. Les que sí són:

  • Tractar-se d’ una àrea de distribució molt reduïda i en disminució;
  • Haver estat destruïts en la major part de la seva àrea de distribució natural;
  • Haver patit un deteriorament dràstic de la seva composició, estructura i funcions ecològiques en la major part de la seva àrea de distribució natural ò,
  • Estar en risc elevat de transformació irreversible a curt o mitjà termini en una part significativa de la seva àrea de distribució, incloent-hi el risc de transformació a causa dels efectes del canvi climàtic.

++ La inclusió al CEHPD té els següents efectes:
- Una superfície adequada ha de ser inclosa en algun instrument de gestió o figura de protecció d’espais naturals, nova o ja existent i,
- L’administració competent ha de definir i prendre les mesures necessàries per frenar la recessió i eliminar el risc de desaparició d’aquests hàbitats en els instruments de planificació i d’un altre tipus adequats a aquests fins.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En funció dels béns i valors que s’han de protegir, i dels objectius de gestió que s’han de complir, els espais naturals protegits, ja siguin terrestres o marins, s’han de classificar. Quin d’aquests no forma part de la classificació d’espais naturals protegits?

A - Parc.
B - Reserva natural.
C - Jardí botànic.
D - Monument natural.

A

C - Jardí botànic.

No és, però aquests sí:

a. Parcs.
b. Reserves naturals.
c. Àrees marines protegides.
d. Monuments naturals.
e. Paisatges protegits.

+ Correspon a les comunitats autònomes la declaració i la determinació de la fórmula de gestió dels Espais Naturals Protegits en el seu àmbit territorial.

++ Tenen la consideració d’espais naturals protegits els espais del territori de l’estat, incloses les aigües continentals, i el medi marí que compleixin almenys un dels requisits següents i siguin declarats com a tals:
- Contenir sistemes o elements naturals representatius, singulars, fràgils, amenaçats o d’especial interès ecològic, científic, paisatgístic, geològic o educatiu.
- Estar dedicats especialment a la protecció i el manteniment de la diversitat biològica, de la geodiversitat i dels recursos naturals i culturals associats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

On es troben les espècies del segon nivell de protecció especial?

A - Espècies classificades com en perill d’extinció.
B - Espècies del LESRPE incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades (CEEA).
C - Espècies classificades com a vulnerables.
D - Espècies incloses a la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial (LESRPE).

A

B

 Primer nivell de protecció especial: Espècies incloses a la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial (LESRPE).
 Segon nivell de protecció: Espècies del LESRPE incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades (CEEA).

++ Desenvolupats pel Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i de el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Aquests dos registres han estat actualitzats fins al moment per 4 Ordres ministerials (Ordre AAA / 72/2012, de 12 de gener; Ordre AAA / 1771/2015, de 31 d’agost; Ordre AAA / 1351/2016, de 29 de juliol i ordre TEC / 596/2019, de 8 d’abril). En l’actualitat el Llistat compta amb 963 taxons, dels quals 337 es troben en el Catàleg, 139 inclosos en la categoria “Vulnerable” i 198 en la categoria “En perill d’extinció”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Quin és el període màxim per avaluar les incorporacions espanyoles a la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial (LESRPE)?

A - 2 anys.
B - 4 anys.
C - 5 anys.
D - 6 anys.

A

D - 6 anys.

+ La Llista té caràcter administratiu i àmbit estatal, i depèn del Ministeri competent en matèria de biodiversitat. El LESRPE està format per espècies animals i de flora que suposa un primer nivell de protecció amb les espècies que es declaren protegides ja sigui per acords internacionals, disposicions europees i incorporacions espanyoles que són protegides arreu del territori espanyol. Les incorporacions espanyoles són objecte d’avaluació màxim cada 6 anys.

++ La inclusió en la LERSPE d’una espècie, subespècie o població comporta prohibicions genèriques.

+++ Aquesta llista inclou espècies, subespècies i poblacions que són mereixedores d’una atenció i protecció particular en funció del seu valor científic, ecològic, cultural, per la seva singularitat, raresa o grau d’amenaça, així com espècies que apareguin com a protegides als annexos de les directives i els convenis internacionals ratificats per Espanya.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Què s’entenen per espais naturals?

A - Els espais protegits per la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre.
B - Els que presenten un o diversos ecosistemes, no essencialment transformats per l’explotació i l’ocupació humanes, amb espècies vegetals o animals i hàbitats protegits.
C - Els espais protegits per la Llei 12/1985, de 13 de juny.
D - Els que presenten un o diversos ecosistemes, no essencialment transformats per l’explotació i l’ocupació humanes, amb espècies vegetals o animals d’interès científic o educatiu i els que presenten paisatges naturals de valor estètic.

A

D - Els que presenten un o diversos ecosistemes, no essencialment transformats per l’explotació i l’ocupació humanes, amb espècies vegetals o animals d’interès científic o educatiu i els que presenten paisatges naturals de valor estètic.

+ La Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals té per objectiu protegir, conservar, gestionar i, si s’escau, restaurar i millorar la diversitat genètica, la riquesa i la productivitat dels espais naturals de Catalunya, els quals han d’ésser compatibles amb el desenvolupament i la utilització dels recursos naturals i ambientals, en el marc de la protecció del medi i de l’ordenació racional i equilibrada del territori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Quin d’aquests no és un espai natural protegit?

A - Llocs d’importància comunitària.
B - Zones especials de conservació.
C - Hàbitats d’interès nacional.
D - Zones de protecció especial per als ocells.

A

C - Hàbitats d’interès nacional.
(no existeix com a tal)

+ Gaudeixen de la consideració d’espais naturals protegits els espais inclosos en el Pla d’espais d’interès natural definit en el capítol III de la Llei, que, alhora, inclou els espais naturals de protecció especial als quals s’aplica qualsevol de les modalitats de protecció definides en el capítol IV de la mateixa Llei. També tenen la consideració d’espais naturals protegits les zones especials de conservació (ZEC), les zones de protecció especial per als ocells (ZEPA) i els llocs d’importància comunitària (LIC) quan la proposta sigui aprovada pel Govern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Quina és la naturalesa jurídica dels plans de protecció del medi natural i del paisatge?

A - Plans directors urbanístics.
B - Plans d’ordenació urbanística municipal.
C - Plans territorials parcials.
D - Plans urbanístics.

A

A - Plans directors urbanístics.

+ Els plans de protecció del medi natural i del paisatge són instruments d’ordenació i de gestió dels espais naturals protegits i, pel que fa a l’ordenació dels usos del sòl, tenen la naturalesa jurídica pròpia dels plans directors urbanístics.

++ Correspon al departament competent en matèria de medi natural i biodiversitat formular els plans de protecció del medi natural i del paisatge, al conseller o consellera del departament competent en matèria de medi natural i biodiversitat d’aprovar-los inicialment i provisionalment i al Govern d’aprovar-los definitivament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

S’entenen per zones humides, als efectes de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals, les zones naturals de maresma, aiguamoll, torbera o aigües rases, permanents o temporals, d’aigües estancades o corrents, dolces, salabroses, salines, amb la inclusió de les zones d’aigües marines. No obstant això, la inclusió de zones marines no podrà excedir els següents metres:

A - 2 metres.
B - 6 metres.
C - 10 metres.
D - 15 metres.

A

B - 6 metres.

+ A les ribes dels llacs i dels embassaments i a les zones del litoral s’han d’establir per reglament faixes de protecció dins les quals no es permeti ni l’execució d’obres d’urbanització, ni noves construccions de caràcter permanent, llevat dels casos d’indubtable interès públic o d’utilitat social.

++ El planejament urbanístic de les àrees que en el futur siguin destinades a l’acolliment d’assentaments urbans que afectin o puguin afectar la faixa de 100 metres adjacents a la zona de domini públic litoral ha de garantir la permeabilitat i l’accessibilitat a les platges, l’assolellament i la preservació del paisatge consolidat des dels nuclis tradicionals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

La Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals va crear el Consell de Protecció de la Natura com a òrgan consultiu en matèria de protecció de la natura i del paisatge. Quants membres, com a màxim, poden formar el consell?

A - 11
B - 15
C - 19
D - 21

A

D - 21

+ A proposta d’entitats científiques catalanes de prestigi reconegut, d’organitzacions agràries i de les agrupacions de municipis de Catalunya legalment constituïdes, el President de la Generalitat nomena el president i els membres del Consell, els quals no poden ésser més de vint-i-un i han d’ésser persones de competència reconeguda en les diverses disciplines que incideixen en el coneixement, en l’estudi, en la protecció i en la gestió del medi natural.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Quants hàbitats d’interès comunitari podem trobar a la Directiva d’Hàbitats?

A - Més de 50.
B - Entre 100 i 130.
C - Més de 200.
D - Més de 250.

A

C - Més de 200.

+ La Directiva 92/43/CEE, del Consell, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres, també anomenada Directiva d’Hàbitats, té per objecte la conservació, la protecció i la millora de la qualitat de l’entorn, inclosa la conservació dels hàbitats naturals, així com de la fauna i flora silvestres. Va ser transposada a la legislació espanyola mitjançant el Reial Decret 1997/1995, de 7 de desembre, pel qual s’estableixen mesures per contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.

++ Aquesta directiva aporta un llistat exhaustiu de tipus d’hàbitats (més de 200) d’interès comunitari i 3 llistats d’espècies protegides tant animals (~500 sp.) com plantes (~400 sp.). A més contempla el desenvolupament de la Xarxa Ecològica Europea NATURA 2000, per garantir la conservació dels hàbitats i espècies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Quines regions biogeogràfiques són representades a Catalunya?

A - La estepària i la mediterrània.
B - L’atlàntica i la mediterrània.
C - La mediterrània i la continental.
D - La mediterrània i l’alpina.

A

D - La mediterrània i l’alpina.

+ El territori de la UE està dividit en 9 regions biogeogràfiques: boreal, atlàntica, continental, alpina, mediterrània, macaronèsica, pannònica, estepària i del Mar Negre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Quina és la definició d’hàbitat natural de la Directiva d’hàbitats?

A - Aquelles zones, terrestres o aquàtiques, diferenciades per les característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com seminaturals.
B - Aquelles zones, terrestres o aquàtiques, diferenciades per les característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com seminaturals i/o semiartificials.
C - Aquelles zones, terrestres o aquàtiques, diferenciades per les característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, només si són totalment naturals.
D - aquelles zones, terrestres o aquàtiques, diferenciades per les característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com seminaturals o artificials.

A

A

+ La Directiva d’hàbitats defineix hàbitat natural com aquelles zones, terrestres o aquàtiques, diferenciades per les característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com seminaturals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Els hàbitats naturals d’interès comunitari (HIC) compleixen les caractrístiques següents. Escull la resposta incorrecte:

A - Es trobin amenaçats de desaparició en la seva àrea de distribució natural.
B - Siguin exemples representatius d’una o diverses de les nou regions biogeogràfiques en què es troba la UE.
C - Tinguin una àrea de distribució reduïda per naturalesa a causa de la regressió de les poblacions.
D - Siguin exemples representatius d’una o diverses de les set regions biogeogràfiques en què es troba la UE.

A

B - Siguin exemples representatius d’una o diverses de les nou regions biogeogràfiques en què es troba la UE.

o

D - Siguin exemples representatius d’una o diverses de les set regions biogeogràfiques en què es troba la UE.

El cas és que sembla que són 9 regions. Per tant, fals el de les 7, la D.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

A quin annex de la Directiva d’hàbitats s’estableixen els hàbitats d’interès comunitari?

A - Annex I
B - Annex II
C - Annex III
D - Annex IV

A

A - Annex I

+ La Directiva Hàbitats defineix els hàbitats naturals d’interès comunitari (HIC) Prioritaris, que són aquells que estan amenaçats de desaparició en el territori de la UE; conservar-los suposa una especial responsabilitat per a la Unió Europea, a causa de la importància que tenen a escala mundial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

La Directiva Hàbitats també defineix el concepte d’espècie d’interès comunitari. Tria quina d’aquestes característiques no correspon a aquesa classificació d’espècie d’interès comunitari.

A - Són vulnerables.
B - Són rares, és a dir, tenen poblacions de mida petita.
C - Es troben en perill, especialment en l’àrea del paleàrtic occidental.
D - Són endèmiques i requereixen especial atenció a causa de la singularitat del seu hàbitat .

A

C - Es troben en perill, especialment en l’àrea del paleàrtic occidental.
(és just al contrari)

 Es troben en perill, excepte si l’àrea de distribució s’estén de manera marginal en aquest territori i no estan amenaçades ni són vulnerables en l’àrea del paleàrtic occidental .
 Són vulnerables, és a dir, que el pas a la categoria de les espècies en perill es considera probable en un futur pròxim en el cas de mantenir-se els factors que ocasionen l’amenaça.
 Són rares, és a dir, que les poblacions són de mida petita i que, sense estar actualment en perill ni ser vulnerables, podrien estar-ho o ser-ho en un futur pròxim.
 Són endèmiques i requereixen especial atenció a causa de la singularitat del seu hàbitat i/o de les possibles repercussions que l’explotació pugui tenir en la conservació de l’espècie.

19
Q

Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos de la Directiva Hàbitats. A on trobem les espècies objecte de mesures de gestió?

A - Annex II
B - Annex III
C - Annex IV
D - Annex V

A

D - Annex V

+ Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos II, IV i V de la Directiva Hàbitats. Les espècies de l’annex II necessiten de l’establiment de Zones d’Especial Conservació (ZEC), les de l’Annex IV tenen protecció estricta, i les de l’Annex V poden ser objecte de mesures de gestió.

20
Q

Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos de la Directiva Hàbitats. A on trobem les espècies que necessiten de l’establiment de Zones d’Especial Conservació (ZEC)?

A - Annex II
B - Annex III
C - Annex IV
D - Annex V

A

A - Annex II

+ Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos II, IV i V de la Directiva Hàbitats. Les espècies de l’annex II necessiten de l’establiment de Zones d’Especial Conservació (ZEC), les de l’Annex IV tenen protecció estricta, i les de l’Annex V poden ser objecte de mesures de gestió.

21
Q

Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos de la Directiva Hàbitats. A on trobem les espècies amb protecció estricta?

A - Annex II
B - Annex III
C - Annex IV
D - Annex V

A

C - Annex IV

+ Les espècies d’interès comunitari s’estableixen als Annexos II, IV i V de la Directiva Hàbitats. Les espècies de l’annex II necessiten de l’establiment de Zones d’Especial Conservació (ZEC), les de l’Annex IV tenen protecció estricta, i les de l’Annex V poden ser objecte de mesures de gestió.

22
Q

La Directiva Aus crea les obligacions següents per als Estats membres. Tria la resposta incorrecta:

A - El restabliment dels biòtops destruïts i el desenvolupament de nous biòtops.
B - El manteniment dels hàbitats que estiguin exclusivament dins de les zones.
C - La creació de zones de protecció.
D - Adoptar mesures adequades per evitar la contaminació i el deteriorament dels hàbitats.

A

B - El manteniment dels hàbitats que estiguin exclusivament dins de les zones.
(Fals, pels hàbitats que estiguin fora també hi ha manteniment)

+ La Directiva Aus (Directiva 2009/147/CE, del Parlament Europeu i de Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres, que va derogar la Directiva 79/409/CEE, de 2 d’abril de 1979, relativa a la conservació de les aus silvestres) té per objecte la conservació de totes les espècies d’aus silvestres de la UE establint un règim general per a la seva protecció i gestió, i normes per a la seva explotació, si s’escau. Aquesta Directiva s’aplica a les aus i els seus ous, als nius i al seu hàbitat. Va ser transposada a la legislació espanyola amb la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

++ La Directiva Aus crea obligacions per als Estats membres: la protecció a l’hàbitat de les aus, que es farà mitjançant la creació de zones d’especial de protecció per les aus (ZEPA). La creació de les zones ZEPA implica el manteniment dels hàbitats que estiguin dins i fora de les zones, el restabliment dels biòtops destruïts i el desenvolupament de nous biòtops i creació de zones de protecció. Dins les zones ZEPA, han d’adoptar mesures adequades per evitar la contaminació i el deteriorament dels hàbitats i qualsevol altra pertorbació que afecti les aus. Fora les zones ZEPA, han d’adoptar mesures adequades per evitar la contaminació i el deteriorament dels hàbitats.

23
Q

A què fa referència l’Annex IV de la Directiva d’Aus?

A - Espècies que precisen mesures de protecció especials.
B - Espècies que poden ser objecte de caça.
C - Espècies comercialitzables.
D - Mètodes de captura i mort i maneres de transport per a la caça que estan prohibits.

A

D - Mètodes de captura i mort i maneres de transport per a la caça que estan prohibits.

La Directiva Aus té quatre annexes:
 Annex I: Espècies que precisen mesures de protecció especials. Dins d’aquest annex, es diferencien les espècies amenaçades d’extinció, les espècies vulnerables a determinades modificacions dels seus hàbitats, les espècies considerades com a rares perquè les seves poblacions són reduïdes o amb una distribució local limitada, i altres espècies que requereixen d’una atenció particular a raó del caràcter específic del seu hàbitat.
 Annex II: Espècies que poden ser objecte de caça.
 Annex III: Espècies comercialitzables.
 Annex IV: Mètodes de captura i mort i maneres de transport per a la caça que estan prohibits.

24
Q

A què fa referència l’Annex I de la Directiva d’Aus?

A - Espècies que precisen mesures de protecció especials.
B - Espècies que poden ser objecte de caça.
C - Espècies comercialitzables.
D - Mètodes de captura i mort i maneres de transport per a la caça que estan prohibits.

A

A - Espècies que precisen mesures de protecció especials.

La Directiva Aus té quatre annexes:
 Annex I: Espècies que precisen mesures de protecció especials. Dins d’aquest annex, es diferencien les espècies amenaçades d’extinció, les espècies vulnerables a determinades modificacions dels seus hàbitats, les espècies considerades com a rares perquè les seves poblacions són reduïdes o amb una distribució local limitada, i altres espècies que requereixen d’una atenció particular a raó del caràcter específic del seu hàbitat.
 Annex II: Espècies que poden ser objecte de caça.
 Annex III: Espècies comercialitzables.
 Annex IV: Mètodes de captura i mort i maneres de transport per a la caça que estan prohibits.

25
Q

Quines espècies es diferèncien a l’Annex I de la Directiva d’Aus?

A - Vulnerables, rares, sensibles i molt sensibles.
B - Amenaçades, sensibles i molt sensibles.
C - Vulnerables, en perill d’extinció i sensibles.
D - Vulnerables, amenaçades d’extinció, rares i altres que requereixen atenció particular.

A

D - Vulnerables, amenaçades d’extinció, rares i altres que requereixen atenció particular.

Annex I: Espècies que precisen mesures de protecció especials. Dins d’aquest annex, es diferencien les espècies amenaçades d’extinció, les espècies vulnerables a determinades modificacions dels seus hàbitats, les espècies considerades com a rares perquè les seves poblacions són reduïdes o amb una distribució local limitada, i altres espècies que requereixen d’una atenció particular a raó del caràcter específic del seu hàbitat.

26
Q

De qui és competència designar les ZEPA?

A - De l’Estat.
B - De les Comunitats Autònomes.
C - Del Consell Europeu.
D - Del Parlament Europeu.

A

B - De les Comunitats Autònomes.

+ D’acord amb la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, és competència de les Comunitats Autònomes designar les ZEPA, segons els criteris científics previstos a la Directiva Aus i sense necessitat de conformitat de la UE. Les ZEPA designades passen a formar part de la Xarxa Europea Natura 2000 automàticament, i els és d’aplicació la seva normativa.

27
Q

D’acord amb el que estableix la Directiva Hàbitats, de quines zones és formada la Xarxa Natura 2000?

A - PEIN i ZEPA
B - PORN i LIC
C - ZEC i ZEPA
D - LIC i ZEC

A

C - ZEC i ZEPA

La Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE, del Consell, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres, vegeu el punt 13.2.1) crea la xarxa ecològica europea de zones d’especial conservació anomenada Xarxa Natura 2000 amb hàbitats d’interès comunitari que requereixen ZEC (Annex I de la Directiva Hàbitats) i espècies d’interès comunitari que requereixen ZEC (Annex II de la Directiva Hàbitats). D’acord amb el que estableix la Directiva Hàbitats, la Xarxa Natura 2000 és formada per les zones d’especial conservació (ZEC) i les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

28
Q

Qui té la competència en el desplegament de la xarxa Natura 2000?

A - El Ministeri competent.
B - Els ajuntaments.
C - Les diputacions.
D - Les Comunitats Autònomes.

A

D - Les Comunitats Autònomes.

+ La Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i la Biodiversitat estableix que les ZEC i les ZEPA tindran la consideració d’espais naturals protegits, amb la denominació d’espai protegit Xarxa Natura 2000, i que són les Comunitats Autònomes les competents en el desplegament de la xarxa Natura 2000 a tot l’Estat. Així mateix, determina que les Comunitats Autònomes, en el moment de la declaració de les ZEC, han de fixar les mesures de conservació necessàries que responguin a les exigències ecològiques dels hàbitats i les espècies mitjançant adequats plans o instruments de gestió, específics per a cada espai o integrats en altres plans i que inclogui, almenys els objectius de conservació de l’espai i les mesures apropiades per a mantenir els espais en un estat de conservació favorable.

++ D’acord amb el que estableix la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals (amb la seva modificació de l’any 2006), la declaració d’un espai com a zona d’especial conservació (ZEC) o com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), comporta la seva inclusió automàtica en el pla d’espais d’interès natural.

29
Q

Qui té la competència en el desplegament de la xarxa Natura 2000?

A - El Ministeri competent.
B - Els ajuntaments.
C - Les diputacions.
D - Les Comunitats Autònomes.

A

D - Les Comunitats Autònomes.

+ La Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i la Biodiversitat estableix que les ZEC i les ZEPA tindran la consideració d’espais naturals protegits, amb la denominació d’espai protegit Xarxa Natura 2000, i que són les Comunitats Autònomes les competents en el desplegament de la xarxa Natura 2000 a tot l’Estat. Així mateix, determina que les Comunitats Autònomes, en el moment de la declaració de les ZEC, han de fixar les mesures de conservació necessàries que responguin a les exigències ecològiques dels hàbitats i les espècies mitjançant adequats plans o instruments de gestió, específics per a cada espai o integrats en altres plans i que inclogui, almenys els objectius de conservació de l’espai i les mesures apropiades per a mantenir els espais en un estat de conservació favorable.

++ D’acord amb el que estableix la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals (amb la seva modificació de l’any 2006), la declaració d’un espai com a zona d’especial conservació (ZEC) o com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), comporta la seva inclusió automàtica en el pla d’espais d’interès natural.

30
Q

En quin tipus espai protegit es van convertir els LIC per enllestir la configuració de la Xarxa Natura 2000?

A - ZEC.
B - ZEPA.
C - ENPE.
D - HIC.

A

A - ZEC.

+ El desembre de 2013, el Govern va aprovar la declaració de 29 LIC com a Zones d’especial conservació (ZEC). Així va culminar el procés de desplegament de la xarxa Natura 2000 a l’àmbit de la Plana de Lleida i al Pirineu i Prepirineu. Es tracta dels 7 espais de la Plana de Lleida, així com dels 22 espais situats al Pirineu i Prepirineu corresponents a la regió biogeogràfica alpina. Finalment, el de novembre de 2014, el Govern va fer la declaració de la resta de les 86 LIC com a ZEC situades a la regió biogeogràfica mediterrània.

31
Q

Quina quantitat de territori català forma part de la Xarxa Natura 2000?

A - 40%
B - 30%
C - 25%
D - 19%

A

B - 30%

+ La Xarxa Natura 2000 va comportar una ampliació substancial respecte del pla d’espais d’interès natural, passant d’un 21% del territori català del 1992, a quasi el 30% del territori terrestre. Els espais naturals protegits catalans que formen part de la xarxa Natura 2000 i ocupen un total d’1.062.371 ha, de les quals 977.230 ha són terrestres i 85.141 ha marines.

32
Q

Quantes Zones de Protecció per a les Aus (ZEPA) hi ha a Catalunya?

A - 25
B - 49
C - 73
D - 96

A

C - 73

Actualment a Catalunya existeixen 117 espais que estan declarats com Zones Especials de Conservació (ZEC) i 73 com a Zones de Protecció per a les Aus (ZEPA) (dades a 16 de desembre de 2019). Aquests espais es caracteritzen per contenir hàbitats o espècies rellevants en l’àmbit europeu (contenen hàbitats de l’annex I o espècies de l’annex II de la Directiva 94/43/CEE) o per ser zones d’especial protecció per a les aus (espècies d’aus de l’annex I de la Directiva 2009/147).

33
Q

Quin caràcter i àmbit té la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial?

A - La Llista té caràcter administratiu i àmbit autonòmic.
B - La Llista té caràcter preceptiu i àmbit europeu.
C - La Llista té caràcter vinculant i àmbit europeu.
D - La Llista té caràcter administratiu i àmbit estatal.

A

D - La Llista té caràcter administratiu i àmbit estatal.

+ La mateixa Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat crea la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial, que inclou espècies, subespècies i poblacions que són mereixedores d’una atenció i protecció particular en funció del seu valor científic, ecològic, cultural, per la seva singularitat, raresa o grau d’amenaça, així com espècies que apareguin com a protegits als annexos de les directives i als convenis internacionals ratificats per Espanya. La Llista té caràcter administratiu i àmbit estatal, i depèn del Ministeri competent en matèria de biodiversitat.

++ La inclusió, el canvi de categoria o l’exclusió d’un tàxon o població en aquesta Llista l’ha de dur a terme el Ministeri competent en matèria de biodiversitat, a proposta de la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, amb una iniciativa prèvia de les comunitats autònomes, quan es disposi d’informació tècnica o científica que així ho aconselli. Quan es tracti de tàxons o poblacions protegides als annexos de les normes o decisions de la Unió Europea, la inclusió a la Llista s’ha de produir d’ofici.

34
Q

Quants taxons de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial es troben al Catàleg espanyol d’espècies amenaçades?

A - Entre 100 i 200.
B - Entre 200 i 300.
C - Entre 300 i 400.
D - Entre 400 i 500.

A

C - Entre 300 i 400.

Concretament 337.

+ Aquesta llista ha estat regulada pel Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i de el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades i actualitzada per diverses ordres ministerials. En l’actualitat el Llistat compta amb 963 taxons, dels quals 337 es troben en el Catàleg, 139 inclosos en la categoria “Vulnerable” i 198 en la categoria “En perill d’extinció”.

35
Q

Quin annex de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, fa una relació dels procediments per a la captura o mort d’animals i modes de transport que queden prohibits?

A - III
B - V
C - VI
D - VII

A

D - VII

+ L’annex VII de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, fa una relació dels procediments per a la captura o mort d’animals i modes de transport que queden prohibits.

36
Q

Quin d’aquests no és un procediment prohibit per a la captura o mort d’animals i modes de transport per l’annex VII de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat?

A - Escopetes.
B -Fonts lluminoses artificials, miralls, dispositius per il·luminar els blancs, dispositius de visor que incloguin un convertidor d’imatge o un amplificador d’imatge electrònic per a tir nocturn.
C - armes semiautomàtiques o automàtiques el carregador de les quals pugui contenir més de dos cartutxos.
D - Ballestes.

A

A - Escopetes.

Queden prohibits:

a) mitjans massius o no selectius: - animals cecs o mutilats utilitzats com a reclams. - gravadors i magnetòfons, aparells electrocutants, dispositius elèctrics i electrònics que poden matar o atordir. - fonts lluminoses artificials, miralls, dispositius per il·luminar els blancs, dispositius de visor que incloguin un convertidor d’imatge o un amplificador d’imatge electrònic per a tir nocturn. - armes semiautomàtiques o automàtiques el carregador de les quals pugui contenir més de dos cartutxos. - trampes no selectives en el seu principi o en les seves condicions d’ús. - xarxes, llaços (només per a aus), ceps, trampes-cep, verins, esquers enverinats o tranquil·litzants. - lligues. - explosius. - asfíxia amb gas o fum. - ballestes. - hams (llevat per a l’exercici de la pesca).
b) mitjans de transport: - aeronaus. - vehicles de motor. - vaixells de motor (llevat per a l’exercici de la pesca).

37
Q

A quines línies elèctriques fa referència el Reial Decret 1432/2008, de 29 d’agost, pel qual s’estableixen mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució?

A - A tots els tipus.
B - A les línies d’alta tensió.
C - A les línies d’alta i mitja tensió.
D - A les línies de molt alta, alta i mitja tensió.

A

B - A les línies d’alta tensió.

+ El Reial Decret 1432/2008, de 29 d’agost, pel qual s’estableixen mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques d’alta tensió estableix mesures de caràcter tècnic d’aplicació a les línies elèctriques aèries d’alta tensió amb conductors nus ubicats en zones de protecció.

++ Aquest Reial decret és aplicable a les línies elèctriques aèries d’alta tensió amb conductors nus ubicades a zones de protecció, que siguin de nova construcció, així com a les ampliacions o modificacions de línies elèctriques aèries d’alta tensió ja existents en el moment de la seva publicació.

+++ També s’aplica a les línies elèctriques aèries d’alta tensió amb conductors nus existents a la seva entrada en vigor, ubicades a zones de protecció, i són obligatòries les mesures de protecció contra l’electrocució i voluntàries les mesures de protecció contra la col·lisió.

38
Q

Quina d’aquestes no és una zona de protecció aplicable a les línies elèctriques?

A - ZEC
B - ZEPA
C - Els àmbits d’aplicació dels plans de recuperació i conservació elaborats per les comunitats autònomes per a les espècies d’aus incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades o als catàlegs autonòmics.
D - Les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local d’aquelles espècies d’aus incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.

A

A - ZEC

S’entén com a zones de protecció:
a) Els territoris designats com a Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), d’acord amb els articles 43 i 44 de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.
b) Els àmbits d’aplicació dels plans de recuperació i conservació elaborats per les comunitats autònomes per a les espècies d’aus incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades o als catàlegs autonòmics.
c) Les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local d’aquelles espècies d’aus incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, o als catàlegs autonòmics, quan aquestes àrees no estiguin ja compreses a les corresponents als paràgrafs a) o b ) d’aquest paràgraf.
Amb l’informe previ de la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat i mitjançant una resolució motivada, l’òrgan competent de cada comunitat autònoma delimitarà les àrees prioritàries de reproducció, d’alimentació, de dispersió i de concentració local corresponents al seu àmbit territorial.
++ A Catalunya, les resolucions MAH/3627/2010 i AAM/1061/2013 van declarar les àrees prioritàries de reproducció, d’alimentació, de dispersió i de concentració local (vegeu el punt 13.4.2.).

39
Q

Quina d’aquestes és una mesura contra la col·lisió de les aus?

A - Les línies s’han de construir amb cadenes d’aïlladors suspesos, evitant en els suports d’alineació la disposició en posició rígida.
B - Els salvaocells o senyalitzadors visuals.
C - En el cas de l’armada canadenca i portell (atirant o pla), la distància entre la semicreueta inferior i el conductor superior no serà inferior a 1,5 m.
D - Per a creuetes o armats tipus volta, la distància entre el cap del fust i el conductor central no serà inferior a 0,88 m, o s’aïllarà el conductor central 1 m a banda i banda del punt d’enganxament.

A

B - Els salvaocells o senyalitzadors visuals.

A, C i D són mesures contra l’electrocució.

+ Els salvaocells o senyalitzadors visuals s’han de col·locar als cables de terra. Si aquests últims no existissin, en les línies en què únicament hi hagi un conductor per fase, es col·locaran directament sobre aquells conductors que el seu diàmetre sigui inferior a 20 mm. Els salvaocells o senyalitzadors seran de materials opacs i estaran disposats cada 10 metres (si el cable de terra és únic) o alternadament, cada 20 metres (si són dos cables de terra paral·lels o, si escau, als conductors). La senyalització en conductors es realitzarà de manera que generin un efecte visual equivalent a un senyal cada 10 metres, per a això es disposaran de forma alterna a cada conductor i amb una distància màxima de 20 metres entre senyals contigus en un mateix conductor. En aquells trams més perillosos degut a la presència de boira o per visibilitat limitada, l’òrgan competent de la comunitat autònoma podrà reduir les distàncies anteriors.

++ Els salvaocells o senyalitzadors seran de la mida mínima següent:
Espirals: Amb 30 cm de diàmetre × 1 metre de longitud.
De 2 tires a X: De 5 × 35 cm.
Es poden utilitzar un altre tipus de senyalitzadors, sempre que evitin eficaçment la col·lisió d’aus, segons el parer de l’òrgan competent de la comunitat autònoma.

+++ Només es podrà prescindir de la col·locació de salvaocells als cables de terra quan el diàmetre propi, o conjuntament amb un cable adossat de fibra òptica o similar, no sigui inferior a 20 mm.

40
Q

Quan queden prohibits els treballs de manteniment de les parts de les esteses elèctriques que suportin nius o que a les proximitats nidifiquin aus incloses al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, d’acord amb els articles 53 i 54 de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat?

A - A l’època de nidificació i reproducció
B - A l’època de nidificació, reproducció, cria i migració.
C - A l’època de nidificació, reproducció i cria.
D - A l’època de nidificació.

A

C - A l’època de nidificació, reproducció i cria.

+ Excepcionalment, s’autoritzarà la realització de reparacions en l’època de nidificació, reproducció i criança, sempre que es tracti de corregir avaries que pertorbin el subministrament d’energia normal.

41
Q

En quina resolució es revisen les fases d’acord amb les quals s’han de corregir les línies elèctriques aèries d’alta tensió que no s’ajusten a les prescripcions tècniques que disposa el Reial decret 1432/2008, de 29 d’agost?

A - MAH/3627/2010
B - AAM/1062/2013
C - MAH/3627/2011
D - AAM/1061/2013

A

D - Resolució AAM/1061/2013

+ La Resolució MAH/3627/2010, de 25 d’octubre, per la qual es delimiten les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de les espècies d’aus amenaçades a Catalunya, i es dóna publicitat de les zones de protecció per a l’avifauna amb la finalitat de reduir el risc d’electrocució i col·lisió amb les línies elèctriques d’alta tensió va aprovar la delimitació de les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de les espècies d’aus catalogades legalment com a amenaçades existents a Catalunya, que figura al mapa de l’annex 1, i va donar publicitat a les Zones de protecció amb la finalitat de reduir els riscos d’electrocució i col·lisió de l’avifauna amb les línies elèctriques d’alta tensió, que figuren al mapa de l’annex 2.

++ La Resolució AAM/1061/2013, de 23 d’abril, per la qual es revisen les fases d’acord amb les quals s’han de corregir les línies elèctriques aèries d’alta tensió que no s’ajusten a les prescripcions tècniques que disposa el Reial decret 1432/2008, de 29 d’agost, pel qual s’estableixen mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques d’alta tensió. La Resolució AAM/1061/2013 també estableix amb quina prioritat les companyies elèctriques han d’executar d’acord la disponibilitat del finançament que preveu el Pla d’inversions establert a la disposició addicional única del Reial decret 1432/2008, de 29 d’agost, per tal de fer l’adaptació de les línies elèctriques existents

42
Q

Quina d’aquestes infraccions està tipificada a la Llei 42/2007, 13 de desembre?

A - L’increment de l’erosió i la pèrdua de qualitat dels sòls.
B - L’emissió de gasos, de partícules o de radiacions que poden afectar greument l’ambient atmosfèric.
C - La producció de sorolls innecessaris que poden pertorbar el comportament normal de la fauna.
D - La destrucció o el deteriorament significatiu dels components dels hàbitats inclosos en la categoria d’“en perill de desaparició” del Catàleg espanyol d’hàbitats en perill de desaparició.

A

D - La destrucció o el deteriorament significatiu dels components dels hàbitats inclosos en la categoria d’“en perill de desaparició” del Catàleg espanyol d’hàbitats en perill de desaparició.

A, B i C són infraccions tipificades a la Llei 12/1985 de 13 de juny d’espais naturals.

43
Q

Quina d’aquestes infraccions està tipificada a la Llei 42/2007, 13 de desembre?

A - El subministrament o l’emmagatzematge de combustible mitjançant el fondeig permanent de vaixells tanc a les aigües compreses dins dels espais naturals protegits i dels espais protegits Xarxa Natura 2000.
B - La destrucció de superfícies forestals en tots els casos i la destrucció, el desarrelament i la comercialització de les espècies i de llurs llavors, quan estigui prohibida.
C - La persecució, la caça, la captura i la comercialització dels animals, de llurs despulles o fragments o de llurs ous, quan estiguin prohibides. La introducció d’espècies alienes nocives a la fauna salvatge i el maltractament d’animals.
D - La circulació amb mitjans motoritzats fora de carreteres i pistes i sense permís lliurat per l’Ajuntament.

A

A - El subministrament o l’emmagatzematge de combustible mitjançant el fondeig permanent de vaixells tanc a les aigües compreses dins dels espais naturals protegits i dels espais protegits Xarxa Natura 2000, la recepció d’aquest combustible, així com el proveïment de combustible als vaixells tanc esmentats.

B, C i D són infraccions tipificades a la Llei 12/1985 de 13 de juny d’espais naturals.