Hoorcollege 8 B Flashcards
Wat gebeurt er als een antilichaam zijn antigeen herkent?
Er ontstaat een reactie. Daar is verder niets voor nodig. Dit is gewoon een slot-sleutel reactie.
Hoe moeten antigenen aan een T cel gepresenteerd worden?
Een antigeen moet altijd verpakt zijn in MHC moleculen. Het losse eiwitje kan niet gezien worden.
Wat gebeurt er bij B cel maturatie?
Dit is de rijping van de B cel. Hierbij ontstaat de specificiteit. Zowel bij de T cellen als bij de B cellen begin je in het beenmerg met de lymfoïde stamcel. Deze maakt een hele reeks processen door die uiteindelijk aanleiding geven tot het aanwezig zijn van de antilichaammoleculen op het membraan van de cel. VOor het aanwezig zijn van die antilichaammoleculen moet er rearrangement van het DNA plaatsvinden. Germline DNA wordt dus aangepast, wat aanleiding geeft tot de specificiteit en het aanwezig zijn van specifieke antilichamen. Dit gebeurt bij iedere cel anders en dit geldt dus ook voor de T cellen, Uiteindelijk worden er zo ongeveer 10^12 verschillende specificiteiten gemaakt. Dit kan allemaal al klaar liggen bij de geboorte of een paar weken daarna afgemaakt worden.
Wat gebeurt er in de thymus?
Hier vindt de ontwikkeling van het T cel repertoire plaats. De T cellen hebben een vergelijkbare maturatie als B cellen. Bij T cellen zijn echter andere genen betrokken. Het herschikken van deze genen is een random proces. Dat betekent dat je dus ook iedere specificiteit krijgt die je maar kan bedenken, en dus ook specificiteit voor lichaamseigen cellen. In de thymus (en het beenmerg) vindt selectie plaats. e cellen die reageren op lichaamseigen, zullen worden uitgeschakeld. Bij auto-immuniteit kan hier iets fout zijn gegaan.
Positieve en negatieve selectie van T cellen.
De T cellen moeten antigenen zien in de context van MHC en moeten dus kunnen binden met MHC (positief). Daarnaast mag er niet te sterk gebonden worden aan lichaamseigen moleculen. Als de binding te sterk is, wordt de T cel uitgeschakeld (negatief).
Wat gebeurt er nadat de verkregen afweer is geactiveerd?
Er treedt clonale expansie op. De cellen die aan het antigen binden, gaan prolifereren. Na het delen vindt differentiatie plaats in de richting van effector cellen.
Activatie, proliferatie, differentatie
In welke cellen kunnen de T cellen differentieëren?
Memory T cellen
Helper T cellen
Cytotoxische T cellen
In welke cellen kunnen de B cellen differentiëren?
Verschillende soorten antilichaam producerende B cellen en memory B cellen.
Een dendritische cel komt met een antigeen de lymfeknoop binnen. In welke volgorde wordt dan vervolgens het adaptieve immuunsysteem geactiveerd?
Eerst activeert de dendritische cel de T cel, daarna activeert de T cel de B cel.
Hoe komen de geactiveerde lymfocyten bij de infectie terecht?
De geactiveerde B en T cellen gaan via afvoerende lymfevaten van de lymfeklier naar het bloed (via de ductus thoracicus) en komen dus in de circulatie terecht. Daar zullen ze bij het door de cytokines veranderde endotheel uit kunnen treden.
Hoe vindt de extravasatie (globaal) plaats?
Normaal is er ook binding van lymfocyten aan endotheel, maar dan laten de lymfocyten het endotheel gewoon weer los. Bij een infectie wordt het oppervlak van het endotheel veranderd, waardoor de lymfocyt kan uittreden. Het verwijden van de vaten en de verhoogde permeabiliteit van de vaten draagt hieraan bij.
Wat doet de cytotoxische T cel?
Deze doodt geïnfecteerde cellen.
Hoe ziet herbesmettingsimmuniteit eruit in een grafiek?
Het lichaam is dit antigeen al tegengekomen en heeft er memory cellen voor liggen. Deze memory cellen zijn al wat verder in de ontwikkeling waardoor er heel snel een specifieke afweerreactie plaats kan vinden. Daarnaast worden er veel en veel meer antilichamen geproduceerd.