H24 Van pen tot print: een revolutie in communicatie? Flashcards
Wat wordt beschouwd als de drie belangrijkste uitvindingen die de samenleving in de vroegmoderne periode hebben gerevolutioneerd?
De drie belangrijkste uitvindingen die werden beschouwd als revolutionaire krachten in de vroegmoderne periode waren de printing press (drukpers), het buskruit en het kompas. Francis Bacon merkte op dat deze uitvindingen “het hele gezicht en de toestand van dingen over de hele wereld hebben veranderd.”
Hoe wordt de ontwikkeling van de printing press beschreven, en wie wordt genoemd als een cruciale figuur in deze ontwikkeling?
De ontwikkeling van de printing press vond plaats in de vijftiende eeuw in Europa, met de belangrijkste doorbraak in de jaren 1440 toen Johannes Gutenberg drie innovaties combineerde: beweegbaar metalen type, een nieuw soort op olie gebaseerde drukinkt, en de houten handpers. Gutenberg wordt beschouwd als een cruciale figuur in het massaal reproduceren van boeken en andere gedrukte goederen.
Wat waren enkele gevolgen van de uitbreiding van de printing industry in de vroegmoderne periode?
Tegen het jaar 1500 waren er meer dan 1.000 drukkerijen in Europa. De output van drukwerk nam snel toe, en het aantal titels groeide in de loop van de tijd. Het drukken van boeken, pamfletten, afbeeldingen, tabellen, kaarten en balladen werd gebruikelijk. Drukkers en boekverkopers speelden een cruciale rol in het creëren van een markt voor gedrukte materialen.
Hoe evolueerde het lees- en schrijfgedrag in de vroegmoderne periode als gevolg van de opkomst van de printing press?
Terwijl het vermogen om te lezen redelijk wijdverbreid was, was het vermogen om te schrijven minder gebruikelijk vanwege de tijd die nodig was om het te leren. Gedurende de eeuw tussen de 1680s en 1780s namen de geletterdheidscijfers in Europa toe. Lezen werd steeds belangrijker, zowel voor religieuze als sociale doeleinden. De opkomst van gedrukte materialen, samen met geletterdheid, bevorderde de opkomst van een lezend publiek dat print op verschillende manieren consumeerde.
Wat waren enkele belangrijke thema’s die werden benadrukt in Elizabeth L. Eisenstein’s analyse van de printing press?
Elizabeth L. Eisenstein benadrukte enkele belangrijke thema’s in haar analyse van de printing press, waaronder standaardisatie, verspreiding en verspreiding van kennis, en het behoud van teksten. Ze betoogde dat de printing press leidde tot een nieuwe ‘print cultuur’ in Europa die veranderingen teweegbracht in de Renaissance, Reformatie en Wetenschappelijke Revolutie.
Hoe werd de relatie tussen print en de Reformatie in het bijzonder beschreven?
Print speelde een cruciale rol in de verspreiding en betwisting van de Protestantse Reformatie. Goedkope druk, zoals ballades en primers, werd gebruikt om vroomheid in te prenten of om religieuze tegenstanders belachelijk te maken. Print stelde religieuze debatten in staat om voor een breed publiek te worden uitgespeeld en om het denken van dat publiek te weerspiegelen en te beïnvloeden.
Wat zijn enkele argumenten tegen het idee van een ‘print revolution’?
Sommige geleerden stellen dat het idee van een ‘print revolution’ overdreven is en dat de impact ervan vaak afhankelijk was van andere technologieën, vooral transport. Ze wijzen erop dat handgeschreven kopieën van teksten tot ver in de zeventiende eeuw welig tierden, vooral waar censuur de activiteiten van auteurs en uitgevers beperkte. Er wordt betoogd dat de opkomst van een lezende cultuur belangrijker was dan een puur gedrukte cultuur en dat de relatie tussen tekst en gedrag onzeker is.
Hoe wordt het dilemma tussen de verspreiding van kennis en desinformatie in relatie tot print besproken in de tekst?
De tekst wijst erop dat, hoewel print heeft bijgedragen aan de verspreiding van kennis, het ook werd gebruikt voor desinformatie. Er was wantrouwen tegenover print, vooral in religieuze, politieke, sociale en economische gebieden. Anonimiteit van veel gedrukte werken en de zakelijke aard van print droegen bij aan het wantrouwen, en sommige partijen geloofden dat rivalen bewust probeerden lezers te misleiden.