Avel och lagen Flashcards
Smittrisker vid avel
Hunden som lämnar sperma ska vara rabiesvaccinerad och rekommendationen är att även vaccination mot leptospiros är utförd.
Var uppmärksam på att vissa sjukdomar, som till exempel brucellos (bakterien Brucella canis), kan spridas i samband med insemination och parning med utländska hundar från länder där dessa sjukdomar är allmänt förekommande. Ett sätt att minska risken för smitta är att provta avelsdjuren före användning.
registrera anläggning ( för att kunna spåra sjukdomsutbrott)
Du som håller hundar i kommersiellt syfte ska registrera anläggningen där du håller djuren. Syftet med registreringen är att vi ska kunna spåra djuren om det blir
ett sjukdomsutbrott.
Om sällskapsdjuren flyttas mellan länder för att byta ägare, eller reser mer än 5 dagar före eller efter ägaren, ska ursprungs- och destinationsplatsen registreras som anläggning i respektive land. Om köparen hämtar djuret hos dig i Sverige behöver du däremot inte registrera platsen som en anläggning.
Om syftet med att hålla djuren är att tjäna pengar på dem räknas det som kommersiellt syfte.
Det räknas också som kommersiellt syfte om du:
• föder upp 3 eller fler kullar hundar per år
• mot betalning hyr/lånar ut 3 eller fler hundar per år
• säljer hundar från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning
• säljer 3 eller fler hundar per år från annans uppfödning
• mot betalning tar emot (exempelvis inackordering och hunddagis) 4 eller flerhundar.
Det räknas också som kommersiellt syfte om du:
- föder upp 3 eller fler kullar hundar per år
- säljer hundar från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning
- mot betalning hyr/lånar ut 3 eller fler hundar per år
- säljer 3 eller fler hundar per år från annans uppfödning
- mot betalning tar emot 4 eller fler hundar. (exempelvis inackordering och hunddagis)
- tjäna pengar på dem
Tillstånd för verksamheter med hundar och hundhållning i större omfattning
Vill du ha många hundar, eller driva en verksamhet med hundar? Då kan du behöva söka tillstånd för det hos länsstyrelsen.
Det gäller om du vill-> 3st
- driva en yrkesmässig verksamhetmed hundar
- hålla, föda upp, upplåta eller sälja ett större antal hundar (ofta 3 eller fler hundar eller kullar)
- hyra ut eller förvara och utfodra andras hundar i större omfattning.
Tillstånd för verksamheter med hundar och hundhållning i större omfattning
När ska du ha tillstånd?
- för att få hålla 10 eller fler hundar som är äldre än 12 månader. Det gäller till exempel om du har egna hundar eller fodervärdshundar.
- för att få föda upp 3 kullar eller fler per år. Det är antalet kullar per år som avgör om en uppfödare måste söka tillstånd. Den som föder upp 3 eller fler kullar måste ha tillstånd. Även kullar från en tik som är ute på foder räknas in. Tiken räknas även in i fodervärdens djurhållning. Fodervärden måste söka tillstånd för hållande av 10 eller fler vuxna hundar.
- för att få hyra ut 3 eller fler hundar per år. Det gäller till exempel om du hyr ut draghundar eller vakthundar. Du ska exempelvis ha tillstånd om du låter andra, till exempel turister, köra eller hyra ett av dina hundspann. Du behöver inte ha tillstånd för att få ha tikar hos en fodervärd, eftersomdu inte hyr ut tikarna. Fodervärdstikar räknas däremot in i ditt sammanlagda antal hundar.
- om du vill sälja flera hundar, men gränserna är olika beroende på vem som har fött upp hundarna. Om du har fött upp hundarna själv krävs tillstånd för att sälja hundar från 3 eller flerkullar per år. Om någon annan har fött upp hundarna krävs tillstånd för att sälja 3 eller fler hundarper år.
- för att förvara eller utfodra 4 hundar eller fler. Det gäller till exempel om du har hunddagis, hundpensionat eller liknande där du tar emot 4 eller fler hundar samtidigt mot betalning om du har ett omplaceringshem där du tar emot 4 eller fler hundar för att förmedla dem till nya ägare
- om du yrkesmässigt håller, upplåter, säljer, förvarar, föder upp eller utfodrar hundar, oavsett omfattning.
Sök tillståndet hos länsstyrelsen
Tillstånd för verksamheter med katter och katthållning i större omfattning
Vill du ha många katter, eller driva en verksamhet med katter? Då kan du behöva söka tillstånd för det hos länsstyrelsen. Det gäller om du vill
- driva en yrkesmässig verksamhet med katter
- hålla, föda upp, upplåta eller sälja ett större antal katter (ofta 3 eller fler katter eller kullar)
- hyra ut eller förvara och utfodra andras katter i större omfattning.
Tillstånd för verksamheter med katter och katthållning i större omfattning
När ska du söka tillstånd
Här är de situationer då du måste söka tillstånd
- för att få hålla 10 eller fler katter som är äldre än 12 månader. Det gäller till exempel om du har egna katter eller ladugårdskatter.
- för att få föda upp 3 kullar eller fler per år.
- för att få hyra ut 3 eller fler katter per år.
- om du vill sälja flera katter, men gränserna är olika beroende på vem som har fött uppkatterna. Om du har fött upp katterna själv krävs tillstånd för att sälja katter från 3 ellerfler kullar per år. Om någon annan har fött upp katterna krävs tillstånd för att sälja 3 eller fler katter per år.
- för att förvara eller utfodra 4 katter eller fler. Det gäller till exempel om du har katthem, kattpensionat eller liknande där du tar emot 4 eller fler katter samtidigt mot betalning, om du har ett omplaceringshem där du tar emot 4 eller fler katter för att förmedla dem till nya ägare
- Du måste ha tillstånd om du yrkesmässigt håller, upplåter, säljer, förvarar, föder upp eller utfodrar katter, oavsett omfattning.
Sök tillståndet hos länsstyrelsen
du ansvarar för dina djur
Du som har djur ansvarar för att dina djur har det bra. Ansvaret är lika stort oavsett om du äger en hund, tre ridhästar eller hundra kor. Du ska behandla dina djur väl och skydda dem mot onödigt lidande och sjukdom. Djuren ska hållas och skötas i en god djurmiljö som ger
dem möjlighet att bete sig naturligt.
vart hittar man information
hos jordbruksverket.
här står det bla om hur du ska ta hand om dina djur. Det handlar tillexempel om sjötsel, stallmiljö, och vilka behov djuren har
vart söker man tillstånd
hos länsstyrelsen
LÄS
Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras.
Katter är självständiga och intelligenta djur. De är inte flockdjur på samma sätt som hundar. Men även en katt har behov av sociala kontakter. De mår bra av att träffa både människor och djur.
LÄS
Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras.
Katter är självständiga och intelligenta djur. De är inte flockdjur på samma sätt som hundar. Men även en katt har behov av sociala kontakter. De mår bra av att träffa både människor och djur.
djur som transporteras
Du har ansvar för att djuren inte skadas eller lider under transporter.
tikar och hundvalpar transport
En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
Du får inte transportera en dräktig tik om det är 2 veckor eller mindre kvar till den beräknade förlossningen om du ska åka längre än 5 mil.
Du får heller inte transportera en tik tidigare än 1 vecka efter valpningen om du ska åka längre än 5 mil.
En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.
En tik med diande valpar ska transporteras tillsammans men hållas åtskilda från andra djur.
Om det är brådskande får du transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinären även om du inte uppfyller kraven MEN det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret ska du kontakta en veterinär.
katthonor och kattungar transport
En katthona som löper ska transporteras åtskild från hankatter.
En dräktig katthona får inte transporteras de 2 närmaste veckorna före beräknad födsel av ungarna.
Katthonan får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter att hon fött ungar. Det finns undantag från dessa två regler för katter som transporteras i personbil och kortare sträcka än 5 mil.
En kattunge måste vara minst 1 vecka för att du ska få transportera den och naveln ska vara helt läkt för att du ska få transportera den.
Om det är brådskande får du transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinären även om du inte uppfyller kraven men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret ska du kontakta en veterinär.
vem är det som kontrollerar om man bryter mot bestämmelserna
lässtyrelsen
obs är inte riksteckande