autoimmuna sjukdomar 1 Flashcards
var sker central tolerans ?
i tymus och benmärg
hur ser T och B cell urvalet respektive tymus och benmärg?
- Sker i tymus för T celler och benmärg för B celler. I thymus bearbetas och presenteras många autologa (själv) proteinantigener av tymiska APC i kombination med självmässig MHC. Varje omogen T – cell som möter ett självantigen genomgår borttagning eller ett negativt urval. AIRE, autoimmunregulator, är en transkriptionsfaktor i epitelceller i tymus vilken inducerar uttryck av perifera vävnadsanitgen.
- Deletion av autoreaktiva lymfocyter, men autoreaktiva lymfocyter kan släppas fria ändå, men då har vi andra mekanismer som gör att vi inte får ett svar.
- Omogna B-celler som känner igen självantigener med hög affinitet i benmärgen kan också dö av apoptos. Vissa självreaktiva B-celler får inte raderas utan kan genomgå en andra omgång av omarrangemang av antigenreceptorgener och sedan uttrycka nya receptorer som inte längre är självreaktiva (en process som kallas “receptorredigering”).
“Sällsynt gendefekt visar betydelsen av central tolerans” - vad menas med det?
- Vid defekt/muterad AIRE – gen uttrycker inte självantigener-> negativ selektion sker ej -> T celler attackerar vävnader som uttrycker självantigenerna.
hur fungerar den perifera toleransen?
- Ute i vävnaden när det inte är någon infektion på gång så har vi celler som visar upp antigen för T celler (apc i hud och mag/tarm och luftvägar och visar upp antigen som finns där) men dem sätter inte själva igång en inflammation. För att T celler aktiveras krävs co – faktorer(cytokiner, adhesion), men det finns inte när det är lugn och ro, detta kallas anergi.
- Regulatoriska T celler, vars uppgift är att hämma immunreaktioner.
- Antigen få eller gömda, autoreaktiva T celler är få och / eller har låg aviditet.
“Sällsynt gendefekt visar betydelsen av perifer tolerans” - vad menas med det?
- Suppression av regulatoriska T-celler: Svaren av T-lymphocyter mot självantigener kan undertryckas aktivt av regulatoriska T-celler. De bäst definierade populationerna av regulatoriska T-celler uttrycker CD25, en av receptorns kedjor för IL-2, och kräver IL-2 för deras generation och överlevnad. Dessa celler uttrycker också en unik transkriptionsfaktor som kallas FoxP3.
- FoxP3 är nödvändigt för utveckling av regulatoriska celler, och mutationer i FOXP3-genen är ansvariga för en systemisk autoimmun sjukdom som kallas IPEX (immundysregulation, polyendokrinopati, enteropati, X-bundet syndrom), vilket är associerat med brist på regulatorisk T celler.
hur kommer det sig att autoreaktivitet är vanligt?
- Omöjligt att ta bort alla farliga autoreaktiva T celler i Tymus (de värsta tas bort, de som binder starkt och binder de antigen som det finns mycket av i kroppen och som presenteras i tymus)
- Lymfocyter känner igen via
¬ Ig – receptor
¬ T cellsreceptor
Det är svårt att skilja på lever och virus. Lymfocyter har sina receptorer och ser en aa - sekvens och då är det svårt att skilja på om aa sekvens finns i ett mikrobiellt eller eget protein. Det är, jämfört med andra arter, stora likheter mellan humana och mikrobiella proteiner. Om vi skulle ta bort alla T-celler så hade vi inte haft så många kvar mot dem mikrobiella antigenen, vi måste ha en del T celler kvar och därmed kan de korsreagera med våra egna proteiner.
vad är autoimmuna sjukdomar? ge ex.
- Uppstår vid aggresiva, uttalade och kvarstående autoimmuna reaktioner.
- Kan drabba flesta organ i kroppen
- Organspecifika/systemiska
- Exempel på sjukdomar kan antingen vara organspecifika(Graves, Addisons, Diabetes typ1, myastenia gravis) eller systemsika(sjögrens syndrom).
Myastenia gravis – exempel på ak – medierad autoimmun sjukdom. vad är det för sjukdom?
- ”muskel svaghet”
- Det som sker är att det blir en störd transmission mellan nerv och muskel. Ach binder vanligtvis till sin rec som ger en elektrisk signal och som resultat kommer muskeln att dra ihop sig. Men nu bildas det auto - ak och blockerar receptorn och den kan förstöras.
Hur kan man veta om en sjukdom är autoimmun? Kriterier för autoimmun(antikroppsmedierad) sjukdom
- Autoantigen(ach receptor)
- Atuoantkroppar (anti – AchR ak)
- Passiv överföring (serum IgG)
¬ Man tar serum från pat -> in i försöksdjur -> muskelsvaghet uppstår? Som isf liknar den humana sjukdomen. Det är IgG som orsakar detta. - Neonatal sjukdom
¬ Fostret får en muskelsvaghet genom sin mammas ak. - Experimentell modell (exp utoimm.MG)
¬ Tar ett mål - ag (muskeländplatta som man homogeniserat) och blandar med ett adjuvans (förstärkt immunreaktion) och sprutar in i musen -> den får en immunreaktion men den kommer att angripa det inne i musen. Vi skapar en autoimmun attack (mot exv acetylkolin) och det leder till symtom som liknar den humana sjukdomen. - Effekt på immunsuppressiv behandling
¬ immunsystemet är med och ger symtom. Om borttagen tymus blir pat mkt bättre och är frisk under en längre period. T celler verkar vara en grundfaktor att ak faktiskt bildas vid autoimmunsjukdom
vad är multipel skleros? exempel på T cellsmedierad autoimmun sjukdom
- I MS så angrips myelinet, vilket kan sitta i olika delar i det centrala nervsystemet. Plack kan bildas vid inflammation-> multipel skleros betyder att man har ärrvävnad hjärnan efter att vävnaden genomgår läkning.
- Morfologin säger att det är en cellmedierad sjukdom (T celler, mf, Th1 cytokiner, DTH), men vi hittar inte b celler och inte ak.
- Morfologi
¬ Autoantigen( Myelinprotein, MBP, PLP, MOG)
¬ Autoreaktiva T celler (anti – MBP Th1 celler)
¬ Passiv överföring EJ möjligt ga MHC – restriktion
¬ Vad händer om man överför t cller från någon till an annan? Dem stöts bort. Det måste vara individens MHC som visas upp, ser olika ut per individ. Kan gå med tvillingar.
vad innebär autoimmun sjukdom?
- Adaptiva immunförsvaret
- Antikroppar, immunkomplex, B – och T celler
- Myasteni, thyroidit, MS, SLE, RA, Diabetes
- Polymorfism MHC, IL2, IL 7
vad innebär autoinflammmatorisk sjukdom?
- Medfödda immunförsvaret
- Inflammation, TLR, makrofager, granulocyter
- Inflammatoriska tarmsjukdomar
- Psoriasis, periodiska febertillstånd
- Polymorfism inflammasom
hur delar vi immunreaktioner?
- Typ1 IgE – medierad snabb överkänslighet
- Typ 2 antikroppar mot cellbundet antigen
- Typ 3 antikroppar mot fritt antigen (immunkomplex)
- Typ 4 fördröjd överkänslighet, T – cellsmedierad
Beskriv hypersensitivitet 2 med en mening.
antikroppar mot antigen på celler eller i vävnad
vad innebär:
- Autoimmun hemolytisk anemi (AIHA)
- Idiopatisk trombocytopen purpura
- Pemfigus
¬ Erytrocyter förstörs
¬ Trombocyter
¬ mot epidermis