תיאוריות אישיות ופסיכופתולוגיה Flashcards
(197 cards)
ספרים ומאמרים של אריק אריקסון
young man luther and ghandi’s truth, life history and historical moment, childhood and society, identity-youth and crisis,vital involvement in old age
Trust vs mistrust
first oral stage-to get, second oral stage(teeth)- active incoroporative. Taking and holding on to things. Trust develops on quality of maternal relationship. Introjection and projection-internalize pleasure and externalize pain.associated virtue- HOPE.
Temporal perspective vs time confusion
trust vs mistrust
Mutual recognition vs autistic isolation
trust vs mistrust
פסיכפתולוגיה של trust vs mistrust
משתמשים במנגנון הגנה של השלכה. חוסר אמון בחברה. פסיכוזה, התמכרויות, דיכאון. הפרעת אישיות סכיזואידית, סכיזופרניה.
Autonomy vs shame and doubt
holding on and letting go .. שליטת יתר או אי שליטה מוחלטת של ההורים גורמת לבושה וספק על חשבון אוטונומיה. הישג של שלב זה: WILL.
פסיכופתולוגיה של autonomy vs shame and doubt
אישיות פרנואידית(בשילוב עם חוסר אמון מהשלב הקודם- יכול להפוך לדלוזיות פרנואידיות), אם ההפרעה בשלב השני -אובססיות, קומפולסיות, אימפולסיביות. ספק פתולוגי. חוסר גמישות. אישיות אובססיבית קומפולסיבית. יותר מידי בושה עלולה לגרום מצד שני לעבריינות(אם זה מה שחושבים עלי, אז זה מה שאעשה). התנהגות אימפולסיבית- מחוסר רצונו להיות נשלט יותר מידי.
Will to be oneself
autonomy vs shame and doubt-will to be oneself vs self doubt.
Self certainty
autonomy vs shame and doubt- self certainty vs self consciousness
Initiative vs guilt
פנטזיות אומניפוטנטיות. סקרנות. אגרסיה פיזית, תחרותיות. תחרותיות וקנאה “אסורים” (תסביך אדיפוס)-מובילים לאשמה וחרדה. אם צולח את השלב בהצלחה- יש הדחקה של המשאלות האסורות והתפתחות סופר אגו, והתפתחות המוסר. מחפש “תחרויות” מחוץ למלשפחה שאינם מעוררים אשמה, כשהמטרה היא לפתח מטרה(PURPOSE).
פתולוגיה בinitirative vs guilt
קונברסיה, אינהיביציה, אימפוטנציה,פוביה, הפרעה פסיכוסומטית, חרדה כוללנית
Anticipation of roles vs role inhibition
initiative vs guilt
Role experimentation vs role fixation
initiative vs guilt
Industry vs inferiority
תקופה לטנטית. לומדים איך ליצור דברים וליצור אותם טוב עד כדי מושלם. לומדים לעבוד. מתחילים לדמיין את עצמם בתעסוקה. השלב הכי חשוב לחברה. חוסר הצלחה יגרום לתחושה של חוסר מסוגלות. המטרה- COMPETENCE
פתולוגיה בindustry vs inferiority
קונפורמיזם, חוסר יצירתיות. תחושת נחיתות וחוסר מסוגלות לעבוד, ויש שהולכים לקיצוניות שניה והופכים למכורי עבודה ומחפשי כח, כסף וכבוד, על חשבון אינטימיות.
Task identification vs sense of futility
industry vs inferiority
Apprenticeship vs work paralysis
industry vs inferiority
Identity vs role confusion
מתעסקים באיך שנראים בעיני אחרים יחסית למה שמרגישים, אינטגרציה של הזהויות השונות בילדות לכדי זהות אחת מגובשת. היכולת לעזוב את הבית ולחיות לבד היא מטרה חשובה בשלב זה. מטרה-נאמנות FIDELITY.
פתולוגיה בidentity vs role confusion
עבריינות, הפרעה בזהות מגדרית, הפרעה פסיכוטית גבולית(בורדרליין), conduct disorder, disruptive behavior,schizophreniform disorder והפרעות פסיכוטיות אחרות. חוסר יכולת להפרד מההורים, תלות בהורים.
פתולוגיה בIntimacy vs isolation
בדידות, distantiation, שיפוטיות, רדיפה. אנשים סכיזואידים נשארים לבד עקב הפחד שלהם, חוסר יכולת ליטול סיכונים והיעדר יכולת לאהוב.
Distantiation
כשלון בשלב אינטימיות מול בדידות- מושג של אריקסון המתאר את המסוגלות של האדם לזרוק ולהרוס אם צריך כוחות או אנשים שנחווים כמסוכנים לעצמו. לא יודע להבדיל בין מערכת יחסים אינטימית לתחרותית וכך נוצרת פסיכופתולוגיה בין אישית.
Sexual polarization vs bisexual confusion
intimacy vs isolation
Generativity vs stagnation
ג’נרטיביות היא היא בעיר הדאגה לדור הבא. מערב גם יצירתיות ויצירה. מצטרך לקבוצות, הנהגה. המטרה- CARE.
כשלון בג’נרטיביות
התעסקות בפן הטכני בלבד של עבודתם, למאות הכישורים שלהם. בריחה לאלכוהול או סמים,בדירו. משבר אמצע החיים. הפתולוגיה יכולה להתרחש גם בקבוצות שתלויות בהנהגה של אותם אנשים שנכשלים בשלב זה, ואף להתפשט לאוכלוסיה כולה. דיכאון יותר מאשר אצל מבוגרים צעירים.נכות.