Treponema pallidum Flashcards

1
Q

Angiv generelle karakteristika ved Treponema pallidum

A

Treponema pallidum er en bakterie, der forårsager syfilis, en seksuelt overført infektion.

Form og Struktur:
- Treponema pallidum har en spiralformet struktur og tilhører gruppen af spirokæter. Den er lang og tynd med en karakteristisk spiralform.

Gramnegativ:
- Treponema pallidum er gramnegativ. Dette betyder, at det ikke bevarer den violette farvestof i Gramfarvningen.

Mangel på Kapsel og Flageller:
- Den har ingen synlig kapsel eller flageller.

Manglende LPS i Ydre Membran:
- I modsætning til typiske gramnegative bakterier har Treponema pallidum ikke lipopolysaccharid (LPS) eller endotoksin i den ydre blad af den ydre membran.

Obligat Parasitisk Levevis:
- Treponema pallidum er obligat parasitisk, hvilket betyder, at den kræver en vært (primært mennesker) for at overleve og formere sig.

Langsom Vækst og Fragilitet:
- Treponema pallidum har en langsom vækstrate og er fragil. Den kan ikke dyrkes i laboratoriemiljøet uden for en vært.

Evne til at Invadere Væv:
- Treponema pallidum har evnen til at invadere forskellige væv i kroppen, hvilket gør syfilis til en systemisk infektion.

Antigenisk Variation:
- Antigenisk variation af overfladeproteiner spiller en vigtig rolle i immunflugt, hvilket gør det vanskeligt for immunsystemet at danne vedvarende immunitet.

Overførsel af Syfilis:
- Syfilis overføres primært gennem seksuel kontakt, men det kan også overføres fra mor til barn under graviditet (kongenital syfilis) eller via blodtransfusion og deling af inficerede nåle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv transmissionen af Treponema pallidum

A

Overførslen af Treponema pallidum, som forårsager syfilis, sker primært gennem to hovedveje:

Seksuel Kontakt:
- Den mest almindelige transmissionsmåde for Treponema pallidum er seksuel kontakt, både vaginal, anal og oral sex. Bakterien overføres fra en inficeret person til en sund person ved direkte kontakt med syfilissår eller slimhinder, der er inficeret med bakterien.

Transplacental overførsel (Kongenital Syfilis):
- Treponema pallidum kan overføres fra en gravid kvinde til hendes ufødte barn gennem placenta. Dette kaldes kongenital syfilis og kan have alvorlige konsekvenser for det nyfødte barn. Overførslen kan ske under graviditet eller ved fødslen, når barnet kommer i kontakt med syfilissår.

Det er vigtigt at bemærke, at Treponema pallidum er en meget sart bakterie, der ikke kan overleve uden for værtens krop i længere tid. Derfor er overførsel gennem genstande som toiletbræt, håndklæder eller dørhåndtag ekstremt usandsynlig. Bakterien kræver direkte kontakt med inficeret væv eller væsker for at blive overført.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv patogenesen af Treponema pallidum

A

Patogenesen af Treponema pallidum, bakterien der forårsager syfilis, involverer flere stadier af sygdommen, hver med karakteristiske kliniske og mikrobiologiske træk.

Primær Syfilis:
- Infektion og Dannelse af Kanker: Patogenesen begynder med direkte kontakt mellem en sund person og en inficeret person, normalt gennem seksuel kontakt.
- Treponema pallidum trænger ind i kroppen gennem slimhinder eller hudlæsioner. Det resulterer i dannelsen af en primær læsion kaldet en kanker eller chancre.
- Kankeren er smertefri, hård og hævet og vises typisk på det sted, hvor bakterien først trængte ind (for eksempel genitalia eller mund).

Sekundær Syfilis:
- Systemisk Spredning: Hvis primær syfilis ikke behandles, vil bakterien sprede sig gennem blodbanen til andre organer og væv og forårsage sekundær syfilis.
- Dette stadium præsenterer sig med en bred vifte af symptomer, herunder hududslæt, slimhindelesioner, feber, træthed og lymfeknudesvulst. Symptomerne kan komme og gå i løbet af denne fase.

Latent Syfilis:
- Inaktiv Periode: Efter sekundær syfilis kan sygdommen gå ind i en latent fase, hvor symptomerne forsvinder, men bakterien forbliver til stede i kroppen. Dette stadium kan vare i årevis uden synlige tegn på sygdom.

Tertiær Syfilis:
- Alvorlige Komplikationer: Nogle individer med ubehandlet syfilis kan udvikle tertiær syfilis.
- Dette stadium er præget af alvorlige komplikationer, såsom kardiovaskulære problemer, neurologiske degenerationer og skader på indre organer. Tertiær syfilis er sjælden i dag på grund af bred anvendelse af antibiotikabehandling.

Kongenital Syfilis:
- Overførsel til Fosteret: Hvis en gravid kvinde er inficeret med syfilis, kan bakterien overføres til fosteret under graviditeten eller ved fødslen, hvilket fører til kongenital syfilis.
- Dette kan forårsage alvorlige komplikationer for det nyfødte, herunder dødelighed, neurologiske problemer og vækstretardering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv laboratorisk identifikation af Treponema pallidum

A

Laboratorisk identifikation af Treponema pallidum, bakterien der forårsager syfilis, involverer primært serologiske tests. Det er vigtigt at bemærke, at det direkte mikroskopiske påvisning af Treponema pallidum er udfordrende på grund af bakteriens sarte natur.

Nontreponemal Tests:
- Dette omfatter tests som VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) og RPR (Rapid Plasma Reagin).
- Disse tests måler mængden af nontreponemale antistoffer, også kendt som reagin, i patientens blod, der er rettet mod normale phospholipidkomponenter i pattedyrsmembraner, såsom cardiolipin.
- De er følsomme, men ikke særlig specifikke og kan give falske positive resultater på grund af andre årsager end syfilis.

Treponemal Tests:
- Disse tests måler tilstedeværelsen af antitreponemale antistoffer, der er specifikke for Treponema pallidum.
- Eksempler inkluderer Fluorescent Treponemal Antibody Absorption (FTA-ABS) og Treponema pallidum Particle Agglutination (TP-PA).
- Disse tests er mere specifikke og bruges ofte til at bekræfte syfilisdiagnosen efter en positiv nontreponemal test.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan forebygges overførslen af syfilis?

A

Forebyggelse af syfilis involverer brug af barrieremetoder som kondomer under seksuel aktivitet og tidlig diagnose og behandling af infektioner for at forhindre kongenital syfilis og andre alvorlige komplikationer. Gravide kvinder bør screenes for syfilis under graviditeten for at forhindre overførsel til fosteret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv behandlingen af Treponema pallidum infektion

A

Behandlingen af Treponema pallidum-infektion, der forårsager syfilis, involverer brugen af antibiotika. Den mest almindeligt anvendte og effektive behandling er penicillin. Behandlingsregimen afhænger af sygdomsstadiet og individuelle faktorer som allergier og følsomhed over for penicillin.

Primær og Sekundær Syfilis:
- Én enkelt dosis af penicillin G, administreret intramuskulært, er normalt tilstrækkelig for at helbrede primær og sekundær syfilis. Alternativt kan doxycyclin eller tetracyclin anvendes i tilfælde af penicillinallergi.

Latent Syfilis:
- Ved latent syfilis (tidlig eller sen), hvor patienten ikke har symptomer, men stadig er inficeret, kan behandlingen variere.
- For tidlig latent syfilis kan én dosis af penicillin G være tilstrækkelig.
- Ved sen latent syfilis eller latent syfilis med ukendt varighed kan længere behandlingsforløb med gentagne doser af penicillin G være nødvendigt.

Tertiær Syfilis:
- Tertiær syfilis, der involverer alvorlige komplikationer som kardiovaskulære eller neurologiske problemer, kræver mere intensiv behandling med gentagne doser af penicillin G over en længere periode.

Kongenital Syfilis:
- Behandlingen af kongenital syfilis indebærer penicillinbehandling, og doseringen og varigheden afhænger af alvorligheden af sygdommen.

Allergi over for Penicillin:
- I tilfælde af allergi over for penicillin kan alternativer som doxycyclin, tetracyclin eller erythromycin anvendes, selvom penicillin forbliver førstevalget.

Opfølgningsundersøgelser:
- Efter behandling udføres regelmæssige opfølgningsundersøgelser og serologiske tests for at evaluere effektiviteten af behandlingen og identificere eventuel tilbagevenden af infektionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly