Sykepleie ved øresykdomer Flashcards
Beskriv hvordan sykepleier kan kartlegge en pasients hørsel
Kartlegging av den eldre personens hørsel skjer bal annet ved intervju eller samtale med den det gjelder, og eventuelt med pårørende. Relevante spørsmål en kan stille er:
- Har du problemer med hørselen?
- Har du høreapparat
- Brukes høreapparatet daglig? Hvis ikke - hvorfor ikke?
- Har du problemer med å høreapparatet på og av, eller med å skifte batteri?
- Er det vondt å ha høreapparat på?
- Piper det i høreapparatet?
Er det lenge siden siste besøk hos øre-, nese, og halsspesialist eller hørselssentral
Beskriv hvordan sykepleier kan tilrettelegge for samtale med pasienter med nedsatt hørsel
Helspersonell kan prøve å gjøre situasjonen så trygg og god som mulig når de samtaler med den eldre personen, og unngå at konsekvensene av sansetapet blir forsterket. Når vi snakker med en person som er hørselshemmet, er det viktig å tenke på følgende:
- Sørg for at pasienten har høreapparatene på seg, og at de fungerer - Ikke begynn å snakke før den som skal høre, er oppmerksom på at du skal si noe Sørg for at som skal høre, ikke ser ansikitet ditt i motlys. Den hørselshemmede er avhengig av å se ansiktet, spesielt munnen - men også ansiktsutrykket.
Beskriv hva sykepleier bør informere en pasient om dersom pasienten skal begynne med høreapparat
Det er viktig å informere om utgiftene. NAV dekker som regel utgiftene, men ved dyrere apparater og nye, må pasienten betale egenandel. Viktig å infomrere at høreapaprater inneholder en mikrofon, fortsterker, batteri og en “telefon” (der lyden kommer ut av). Viktig å fortelle om rengjøring med tanke på ørevoks, noe som kan dempe lyden.