Sykepleie ved Lungesykdom Flashcards
Gjør rede for observasjoner av en pasient med akutt respirasjonssvikt med utgangspunkt i ABCDE prinsippet.
A (airways) luftveier: Kontroller pasientens bevissthet, luftveier, og om pasienten puster. Hos lungesyke er det i tillegg viktig å undersøke om det er en luftveisobstruksjon (nedsatt passasje av luft til og fra lungenes alveoler).
Respirasjonslyder: slike lyder kan gi informasjon om luftveisobstruksjon. De lydene som ofte er mest hørbare, er piping og surkling. Piping er tegn på obstruksjon, som er vanlig ved astma, og sterke piping tyder på alvorlig luftveisobstruksjon.
Surkling skyldes vanligvis ekspektorat som pasienten ikke klarer å hoste opp. Mange pasienter med kols har en konstant surklende respirasjon. Får pasienten akutt surklende respirasjon, kan det skyldes lungeødem, og tilstanden må straks rapporteres til lege (se kapittel 4).
B (breathing) Respirasjon: Det er mange ulike forhold en må observere hos lungesyke for å få kunnskap om pasientens respirasjon.
Dyspné: Dyspné (åndenød og tung pust) er sentralt å observere, og det er viktig å vite om dette problemet har endret seg under anfallet. Dersom pasienten har taledyspné (er for tungpustet til å snakke), er det svært alvorlig. En må kartlegge hvor mye aktivitet pasienten vanligvis klarer uten å bli tungpustet, og om det varierer i løpet av dagen. Det kan være hensiktsmessig å spørre hvor langt pasienten klarer å gå, slik at en får et mål på hvor mye vedkommende orker. En kan også kartlegge ved å spørre om hva slags husarbeid pasienten klarer å gjøre (mange opplever for eksempel at støvsuging er tungt).
Cyanose: Cyanose, det vil si blåfarge i huden, er mest synlig på lepper og negler. Det er vanligvis et tegn på nedsatt oksygenopptak, og en del pasienter med lungesykdom er konstant cyanotiske.
Bruk av hjelpemuskler: personer med friske lunger bruker hjelpemuklene bare ved anstrengende aktivitet. Dersom pasienten bruker hjelpemukler til respirasjon i hvile, som vist på figur 5.3 (s.237), er det tegn på alvorlig lungesykdom. Når pasienten bruker hjelpemukler, innebærer det at vedkommende bruker mye krefter på respirasjon.
Respirasjonsfrekvens: det varierer hvor raskt en person puster på ett minutt. Normal respirasjonsfrekvens er mellom 12 og 16 pust per minutt. En frekvens på over 25 er et alvorlig tegn, fordi en så høy frekvens vil slite ut pasienten i løpet av noen timer.
Perifer oksygenmetning: perifer oksygenmetning måles med et pulsoksymeter ( se s. 234). Normalverdien er fra 94 til 98%. Hos pasienter med lungesykdom er oksygenmetningen ofte redusert. Vanligvis er det ønskelig at pasienten har en oksygenmetning på over 90%. En oksygenmetning på rundt 80% hos pasient i hvile er et alvorlig tegn, og lege må straks kontaktes ( kurven for oksygenmetning er logaritmisk og faller bratt fra ca. 80%).
Thoraxbevegelse: usymmetrisk thoraxbevegelse er et alvorlig tegn og skyldes vanligvis at pasienten har ribbeinsbrudd eller pneumothorax (se s.270). Lege må da kontaktes.
Hoste og ekspektorat: Det er viktig å kartlegge om pasienten hoster, når på døgnet hosten er verst, og hvor effektiv den er. Enkelte dårlige lungepasienter hoster mye, men hosten er ineffektiv og fører ikke til at ekspektoratet hostes opp. Det bør kartlegges om pasienten bruker hoste- og slimmobiliseringsteknikker, hvor effektiv teknikken er, og om pasienten trenger opplæring. Ekspektoratets farge, lukt og mengde må også observeres hvitt eller lyserødt, skummende ekspektorat kan skyldes lungeødem, en tilstand som kan være livstruende ( se kapittel 4). Hemoptyse (opphosting av blod) er et alvorlig symptom som må rapporteres til lege, fordi det kan vøre forvarsel om en livstruende blødning fra lungen.
Morgenhodepine: Dersom pasienten forteller om morgenhodepine, må det alltid rapporteres til lege. Morgenhodepine er et alvorlig symptom og kan vøre et tegn på nattlig hypoventilering og CO2 – opphopning (9) (se side 240 om CO2-narkose).
Allmenntilstand: Også pasientens allmenntilstand må kartlegges. Det at pasienten i eksempelet har sovet, spist og drukket lite i fire dager, innebærer at hun begynner å bli sliten, noe som øker risikoen for utvikling av respirasjonssvikt. Pasientens tilstand kan fort endre seg, og det er derfor viktig å vite om familien informert om innleggelsen.
C (Circulation) Sirkulasjon: kroniske lungesykdommer gir økt belastning på hjertet, og derfor må sirkulasjonen kartlegges nøye.
Huden: Ta på pasientens hud. Er den klam, kald og blek, kan det tyde på at pasientens tilstand forverrer seg.
Puls: Det er viktig å observere pulsrytmen og endringer i den. Under et anfall hos en pasient med alvorlig lungesykdom er en gradvis økende puls som plutselig faller, et dårlig tegn, som tyder på at pasienten er i ferd med å bli utslitt. Enkelte bronkodilaterende astmalegemidler vil forbigående føre til takykardi (rask puls).
Blodtrykk: Blodtrykket må observeres. Dersom det stiger hos en pasient med akutt lungesykdom, kan det være tegn på at hjertet må arbeide hardt for å opprettholde oksygentilførselen til cellene i kroppen.
Temperatur: Temperaturen bør kontrolleres ved innkomst, samt morgen og kveld ved mistanke om infeksjon.
D (Disability) Nevrologi: Observer pasientens bevissthet nøye. Er pasienten våken og reager på tiltale? Kan pasienten redegjøre for seg selv?
E (Expose) Eksponering: Undersøk om pasienten har vært eksponert for noe annet før innleggelsen, og om vedkommende har noen tilleggssykdommer.
Beskriv sykepleietiltak til en pasient med akutt dyspne.
Et viktig tilbake for å utnytte pasientens lungekapasitet maksimalt er å hjelpe ved kommende til et høyt thoraxleie.
Et annet viktig tiltak er leppepust, som skaper et positivt trykk i luftveiene og gjør at luftveiene holdes åpne når pasienten puster ut. Ved leppepust puster pasienten rolig og avslappet ut gjennom en smal åpning mellom leppene. Utpusten skal være litt lenger enn innpusten.
Andre tiltak som kan hjelpe på dyspne, er å gi inhalasjons av et bronkodilaterende legemiddel.
Nevn ulike måter man kan administrere oksygen til pasienten
Nesebrille, nesekateter, maske, High Flow/opitlfow (ev. puritanfukter) eller transtrakealt kateter.
Beskriv observasjoner og eventuelle tiltak til pasienter som bruker oksygen
Pasienter som har brukt oksygen lenge, regulerer ofte innstillingen av oksygen selv, men i dårlige faser av sykdommen kan de likevel trenge hjelp til oksygenreguleringen.
Dersom pasienten glemmer å redusere oksygenmengden, kan vedkommende få CO2-opphopning. Opphopning av CO2 kan også forekomme ved forverring av sykdom.
Blodgassprøve bør tas dersom pasienten er vanskelig kontaktbar, eller hvis oksygenmengden økes. Pasienter med forhøyet CO2 er svært trette, har lav respirasjon og ønsker bare å sove. Oppdager sykepleieren en slik pasient, må lege straks kontaktes.
Gjør rede for hvorfor man må følge ekstra nøye med ved administrasjon av oksygen til pasienter med kroniske lungesykdommer
Pasienter med kroniske lungesykdommer har ofte langvarig forhøyet CO2-nivå i blodet, noe som fører til at reguleringen i hjernestammen ikke lenger reagerer på endring av CO2. Da vil de perifere kjemoreseptorene i arteria carotis overta respirasjonsreguleringen. Dermed reguleres ventilasjonen utelukkende av oksygenkonsentrasjonen. Får pasienten for høy tilførsel av oksygen, øker oksygenmengden i blodet. Det vil føre til at reguleringen i arteria carotis reduserer respirasjonsfrekvensen. CO2-nivået i blodet stiger uten at de sentrale kjemoreseptorene i hjernestammen reagerer.
Resultatet blir en livstruende økning i CO2-konsentrasjonen og fallende pH verdier i blodet, noe som forstyrrer hjernefunksjonen slik at pasienten blir bevisstløs. Dersom CO2-opphoppningen ikke oppdages, kan pasienten gå i CO2-narkose.
Tidlige tegn på CO2-opphoppning er hodepine, svimmelhet og tretthet. Etter hvert blir pasienten stadig trettere, respirasjonen blir langsommere og CO2 mengden økes ytterligere. Når pasienten får svært høy pCO2, oppstår en narkotisk effekt, som ubehandlet kan lamme respirasjonssystemet og føre til respirasjonsstans.
Beskriv forskjellen på respirasjonssvikt type 1 og respirasjonssvikt type 2.
Respirasjonssvikt deles ofte inn i to typer. Ved type 1 er pasientens oksygeninnhold i blodet under 8 (pO2< 8kPa), og det er ingen CO2-opphopning i blodet. Ved type 2 er også oksygeninnholdet i blodet under 8 (pO2< 8kPa), men pasienten har CO2-opphopning i blodet.
Beskriv hva som menes med ventilasjonsstøtte
Dersom pasienten utvikler respirasjonssvikt, er det aktuelt å gi ventilasjonsstøtte. Da er det to alternativ, enten at pasienten intuberes og legges i respirator, eller at pasienten får ikke-invasiv overtrykksventilering (NIV) via maske.
Nevn indikasjoner for å gi ventilasjonsstøtte til pasienter med akutt respirasjonssvikt
Indikasjoner for behandling er at pH i blodet er under 7,35, at respirasjonsfrekvensen er forhøyet, og at pasientens allmenntilstand er redusert.
Beskriv hvilke observasjoner som du vil gjøre hos en pasient med astmaanfall
Grad av dyspne, talevansker, svetting, blekhet, cyanose, kroppstiling, bruk av hjelpemuskulatur, respirasjonslyder, puls, blodtrykk, respirasjonsfrekvens, oksygenmetning og blodgass verdier.
Pasienter som orker, bør blåse i en PEF-måler underveis i anfallet. Dette gir informasjon om hvorvidt anfallet letner eller forverres.
Gjør rede for sykepleietiltak ved et akutt astmaanfall.
Sykepleieren har to hovedoppgaver overfor pasienter med astma: Den ene er å gi pasienten opplæring om sykdom og behandling, og den andre er å hjelpe pasienter under astmaanfallet. Uansett hvor nøye pasienten følger opp forebyggingen, kan et astmaanfall inntreffe.
Sykepleie tiltak til en pasient med akutt, livstruende astmanafall:
- Tilkall hjelp
- Vær hos pasienten, forhold deg rolig
- La pasienten sitte høyt med støtte for armene
- Gi inhalasjonslegemiddel
- Gi oksygentilførsel, 4-6 liter /minutt via nesekateter eller nesebrille
- Legg inn perifert venekateter og klargjør forordene legemidler
- Åpne vinduet (ikke hvis pasienten har pollenallergi og det i pollensesongen
Astmaanfall er en livstruende tilstand, og en av de sykdommene der sykepleieren må igangsette legemiddelbehandling før lege kommer. En sykepleier utenfor sykehus må gi pasienten gjentatte inhalasjoner med det kortidsvirkende bronkodilaterende middelet som er til rådighet. Hvis det er tilgjengelig, vil en foretrekke å gi legemiddelet på forstøverapparat. Inhalasjonene kan gjentas.
Når en oppdager en pasient med astmaanfall, bør en være hos vedkommende hele tiden fordi tilstanden kan forandre seg raskt. Ved astmaanfall kan angst forverre tilstanden, der er derfor viktig å være rolig og snakke beroligende til pasienten. Enkelte pasienter trenger respiratorbehandling og intensiv overvåkning under anfallet.
Å leve med astma kan være utfordrende, spesielt for barn og ungdom. Når barna er små, tar gjerne foreldrene ansvar for behandlingen, men etter hvert som barna vokser til, overtar de selv, og for den pasienter fører det til at legemidlene ikke blir tatt. Unge pasienter er i ferd med å etablere sin autonomi, samtidig som at de må ta hensyn til en kronisk sykdom med anfall. Måten de mestrer denne utfordringen på, varierer. Noen distanserer seg fra sykdommen, andre utfordrer den, mens noen tar hensyn til. Gutter og jenter mestrer ulikt. Jenter tar i større grad hensyn til sykdommen, mens gutter distanserer seg fra den.
For at unge mennesker med astma skal akseptere sykdommen, er det viktig at omgivelsen ikke sykeliggjør dem, men heller ikke bagateteliserer sykdommen. Kunnskap, støtte og åpenhet er viktig for at ungdommene skal mestre skole og fritid.
Beskriv hvilken informasjon en astmapasient bør få for å lære seg å forebygge og forutse nye astmaanfall
En viktig sykepleieroppgave ovenfor astmapasienter er undervisning. Pasientene må lære å ta legemidlene både til riktig og på riktig måte. Alle pasienter som skal begynne med inhalasjonslegemidler, skal ha opplæring på forhånd. Pasientene trenger også god kunnskap om hva som utløser et anfall, og om hva de skal gjøre dersom anfall oppstår. De må kjenne faresignalene for forverring av astma. Faresignalene er økende nattlig hoste, mer behov for og mindre effekt av anfallslegemidler, og fall og store døgnvariasjoner i PEF-verdien. Opplæringen bør skje over flere ganger, og pasientene bør komme til jevnlige kontroller.
Nevn ulike måter man kan ta en blodgass på
Vanligvis fra arterielt blod, enten ved å stikke på en arterie eller at prøven tas fra et inneliggende kateter (ateriekran)
Nevn hvilken informasjon man får av et blodgassvar
Vi får informasjon om blodets innhold av oksygen, karbondioksid og andre gasser. I tillegg måles blodets syre-base-status og konsentrasjonen av elektrolytter.
Nevn indikasjoner for innleggelse av thoraxdren
Flere sykdommer og skader i og rundt lungene kan føre til behov for thoraxdren, men den vanligste årsaken er pneumothorax.
Gjør rede for observasjoner hos en pasient med thoraxdren
Vanligvis blir thoraxdrenet koplet til et thoraxsug. Etter innleggelsen er det viktig å observere hvor mye væske som kommer gjennom suget, fargen på drensvæsken og om det er luftlekkasje. Det fins mange ulike typer av thoraxsug og for å kunne gi korrekt behandling er det viktig å ha kunnskap om den typen som brukes på arbeidsstedet. Vanligvis består et thoraxsyg av tre deler: Et oppsamlingskammer, en vannlås og et sugekontrollkammer. Oppsamlingskammeret samler opp væske. Fargen, mengden og konsistensen, betyr det enten at det er luftlekkasje fra lungen, eller at det er en feil ved thoraxsuget. På enkelte typer thoraxsug er det mulig å avlese digitalt hvor mye luftlekkasje som er kommet fra lungen, noe som gjør det mulig å vurdere om luftlekkasjen endres. Væskemengden i sugekontrollkammeret regulerer sugestyrken på thoraxsuget og bør kontrolleres på hver vakt. Dersom sugestyrken er utilstrekkelig, kan drens behandlingen blir forlenget for pasienten. Koplingen mellom thoraxsuget og drenet må observeres jevnlig, slik at en eventuell lekkasje kan oppdages. Det er også viktig å unngå knekk eller bue på drensslangen for at suget skal være tilstrekkelig. Thoraxsuget må alltid plasseres under pasientens brysthøyde slik at tilbake renning til thorax unngås. Drenshandlingen er forbundet med en del risikofaktorer, og sykepleieren må følge nøye opp. Drensåpningen og koplinger må holdes sterile for å unngå alvorlige komplikasjoner som infeksjon og empyem.
Nevn ulike typer kroniske lungesykdommer
Lungebetennelse, tuberkulose, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og lungekreft.