Sykepleie ved hjertesykdom Flashcards
Beskriv pasientforløpet ved akutt hjertesykdom
Akutte hjertesykdommer kan oppleves dramatisk, med plutselige og sterke brystsmerter og følelsen av ikke å få puste, med åndenød (dyspne), pasienten kan være blek og klam i huden med kvalme og i noen tilfeller oppkast. Symptomene kan komme plutselig uten forvarsel, og griper inn i pasientens hverdag. Pasienten kan oppleve uro, frykt, angst og redsel for å dø.
Beskriv ABCDE-prinsippene og National Early Warning Score 2 (NEWS).
Systematiske observasjoner og vurderinger ut fra ABCDE-prinsippene benyttets gjerne av helsepersonell. Ved å bruk av ABCDE-prinsippene kan sykepleieren på en systematisk måte avdekke sykdom som kan medføre svikt i spesielt respirasjon og sirkulasjon, og kan forløpende iverksette tiltak.
A (airways) Observasjon og vurdering av frie luftveier
B (Breathing) obseravasjoner og vurdering av respirasjon
C (cirulation) Observasjoner og vurdering av sirkulasjon
D (disability) Observasjoner rundt bevissthetstilstand
E (exposure) helheltig undersøkelse med observasjoner og vurderinger fra topp til tå, inkludert temperatur måling og smertevurdering.
NEWS :
Ved systemtaiske undersøkelser, observasjoner og vurderinger av pasienter med hjerte- og karsykdommer gjør sykepleieren grundige vurderinger av sirkulasjonen, som ses i sammenheng med vurderunger i av respirasjon og bevissthetsnivå. News brukes med tanke på å fange opp potennsielle risikopasienter på et tidlig tidspunkt. NEWS har seks skåringsparametere; respirasjons frekvens, oksygenmettning, systolisk blodtrykk, pulsfrekvens, bevissthetsnivå og kroppstemperatur.
Beskriv hvordan sykepleier kommuniserer med annet helsepersonell ved hjelp av ISBAR
Observasjoner som sykepleiere gjør av pasienten, skal kommuniseres til vakthavende lege eller andre aktuelle samarbeidspartnere. For å få en god og målrettet behandling, skal den følge en mal. ISBAR er et godt middel for dette.
I (identify): Sykepleieren som ringer, presenterer seg med navn, funksjon og avdeling, og oppgir pasientens navn og fødselsdato.
S (Situation): en presis beskrivelse av problemet
B (background): relevant og kort informasjon om pasientens innleggelse diagnose og et kort resyme av forløpet
A (assessment): Sykepleiere oppgir observasjoner og målinger ut fra ABCDE-prinsippene og poeng gitt ved NEWS-registrering
R (recommendation): anbefaling fra lege for videre behandling
Nevn hvor man plasserer elektroder ved EKG med 12 avledninger
Seks elektroder plasseres på pasientens bryst, og fire elektroder fordeles på begge armer og bein.
Gjør rede for hvilke observasjoner sykepleier bør gjøre ved mottak av pasient med ustabil angina pectoris
Ved anfall av ustabil angina pectoris kan pasienten oppleve symptomer og grader av smerte forskjellig. De kliniske symptomene kan være avhengige av kjønn og alder. I møte med pasienter bør sykepleieren stille spørsmål om spesifikt om brystsmertene (lokalisering, intensitet og smerteopplevelse)
Sykepleieren observerer og vurderer ut ifra ABCDE-prinsippene:
A (Airway) luftveier: Har pasienten frie luftveier uten slim eller fremmedlegemer som kan hindre fri luftpassasje?
B (Breathing) Respirasjon: Hvordan puster pasienten? Er pusten rolig med normal respirasjonsfrekvens, 12-16 /20 pust per minutt) eller har pasienten anstrengt og/eller hurtig respirasjon og/eller åndenød? Har pasienten tendens til cyanose på leppene? Lyder? Kan være smerter som pasienten føler ved respirasjon. Hjelpemuskulatur.
C (Cirulation) Sirkulasjon: Er huden normalt tørr og varm, med god hudfarge, eller er pasienten klam og kald i huden, med en blek og grålig farge? Hvordan er pulsen - er den regelmessig? Er frekvensen langsom eller hurtig? Hva er blodtrykket (BT)obs feil kilder Kapillærfylingstid,
D (disability) Bevissthetsnivå: Er pasienten våken, klar og orientert? Klarer pasienten å gjøre godt rede for seg, eller er han medtatt, døsig og har nedsatt bevissthet?
E (Exposure) Helhetlig undersøkelse: Kartlegg smertenivå, smertelokalisasjon (brystsmerter) (retrosternale brystsmerter) og smerteintensitet. Hva er kroppstemperaturen? Gir pasienten utrykk for engstelse eller frykt? Virker pasienten anspent og urolig, eller gir han uttrykk for at han kjenner seg trygg og avslappet i situasjonen? EKG-forandringer, diurese, hvor lenge smerten varer, obs om det er hvile eller aktivitet. Smerter etter måltid. Hva utløser smertene? Bruk av Smerteskjema, skala (1-10) Hyppig bruk av skjema kan vise bedring eller forverring, veldig viktig.
Beskriv aktuelle tiltak ved mottak av pasient med ustabil angina pectoris
Sørg for at pasienten får ro og hvile i seng for å redusere oksygenbehovet i hjertet.
Gi oksygen via nesekateter eller maske som forordnet av lege.
Administrer legemidler forordnet av lege
Skap trygghet ved å gi pasienten nødvendig individuell informasjon om pågående undersøkelser og hva som skal skje videre
Gjør rede for sykepleieren vurderinger og observasjoner ved administrering av glyseroltrinitrat til pasienter med ustabil angina pectoris
Farmakologisk behandling ved angina pectoris har til hensikt å redusere hjertes oksygenbehov ved å senke venetrykket, blodtrykket, kontraktiliteten eller hjertefrekvensen. Hyppige kontroller av blodtrykket, både før og etter administreringen av nitratpreparater, er nødvendig på grunn av faren for plutselig blodtrykksfall. Glyseroltrinitrat virker avlastende på hjerte ved å dilatere blodkar på venesiden.
Observasjoner og vurderinger ABCDE-prinisppene
A. Frie luftveier
B. Respirasjonsfrekvens: er den normal eller rask? Er respirasjonen ubesvært eller anstrengt
C.. Pulsøkning? Kontrollmåling av blodtrykk (BT). Lavt blodtrykk rapporteres til behandlende lege. Pasienten blir blek, kald og klam i huden.
D.. Pasienten kan bli medtatt, kan få redusert bevissthetsnivå og kan bli svimmel med fare for å besvime (synkope)
Beskriv tiltak sykepleier iverksetter ved blodtrykksfall som følge av behandling med glyseroltrinitrat
- Redusere eller stoppe pågående behandling med glyseroltrinitrat, i samråd med legen.
- Heve fotenden av pasientens seng for å bedre sirkulasjonen til vitale organer.
- Avklare med legen om pasienten skal ha intravenøst, og gi væske ut fra forordning
Ved nedsatt bevissthet; sikre frie luftveier og tilfredstillende frekvens, - Opprettholde oksygentilførsel
- Foreta kliniske observasjoner og vurderinger av pasienten videre til tilstanden har stabilisert seg
Undersøke om pasienten har brystsmerter, og i samråd med lege gi smertestillende midler
Nevn hva som er akuttbehandling av hjerteinfarkt i ambulanse
Ambulanse personell kan ha delegert ansvar for å gi pasienten følgende behandling under transport:
Morfin - smertelindring i form av morfin gitt intravenøst
Oksygen - via nesekateter eller maske
Nitratpreparat - glyseroltrinitrat som tablett eller spray under tungen
Acetylsalisylsyre - har blodfortynnende effekt
Nevn hva som menes med et «stumt» hjerteinfarkt
Med et “stumt” hjerteinfarkt kan pasienter gjennomgå et hjerteinfarkt uten at de har symptomer på smerte.
Beskriv symptomene som kan opptre ved akutt hjerteinfarkt.
Kliniske symptomer hos en pasient med akutt hjerteinfarkt kan variere, men noen symptomer et gjennomgående. Smerter i brystet med utstråling til venstre arm, kombinert med puste besvær, er typiske kjennetegn på akutt hjerteinfarkt. Hjerteinfarkt kan imidlertid også utvikles uten så markante symptomer
Flere symptomer som paisenten kan ha ved akutt hjerteinfarkt:
Smerter i brystet -klemmende, retrosternale smerter som gir utstråling til venstre arm, halsen og/eller magen, og som varer minst 20 minutter. Pustebesvær/åndenød, kvalme, kald og klam hud og engstelse.
Beskriv hvilke tiltak sykepleieren bør iverksette ved mottak av pasienter som kommer til akuttmottak med mistanke om hjerteinfarkt.
Sørg for at pasienten får ro og hvile i seng for å redusere belastningen på hjertet.
Skap trygghet for å redusere stress; stress medfører økt hjertefrekvens
Gi oksygen via nesekateter eller maske. Hvor mye oksygen som skal gis, må vurderes ut fra pasientes kliniske tilstand ot ut fra hvordan han eller hun puster.
Koble pasienten til skop som viser hjerterytme og pulsfrekvens
Sette inn perifert venekateter for å kunne gi smertelindrende legemidler intravenøst
Ta EKG av pasienten
Gjør rede for hva og hvordan sykepleier bør informere en pasient som skal gjennomgå perkutan koronar intervensjon (PCI).
Informasjon til pasient før PCI
Pasienten trenger informasjon om følgende før PCI:
- Pasienten er våken under hele behandlingen, som kan vare fra en halv time til to timer. Pasienten kan få et beroliggende legemiddel på forhånd for å kunne klare å slape av og ligge i ro under behandlingen - Pasienten ligger på en benk mens legen i samarbeid med radigrafer fører et kateter inn gjennom blodåren i håndleddet eller lysken, og det gjøres røntgengjennomlysning. - Pasienten vil ikke kjenne smerte av selve inngrepet. Skulle pasienten likevel kjenne smerte, må han eller hun si ifra om det til behandlende lege, sykepleier og/eller radiograf. - Pasienten får trykkbandasje med en skinne på håndleddet de første timene etter innstikk i arteria radialis. Ved innstikk i arteria femoralis må pasienten holde senga de første timene, med trykk bandasje og annen trykkanordning på innstikksstedet. - Etter inngrepet observeres pasienten i enn hjerteavdeling, og puls og blodtrykket blir hyppig og regelmessig overvåket. - Pasienten kan få drikke og spise etter hvert, dersom inngrepet er komplikasjonsfritt.
Når pasienten innlegges som øyeblikkelig hjelp på grunn av ustabil Angina pectoris og akutt hjerteinfarkt, kan det bli begrenset tid til å gi informasjon. Pasienten kan også ha begrenset kapasitet til å forstå hva behandlingen består i. Pasienten vil i ettertid trenge oppfølging for å få innsikt i og forståelse av hva angina pectoris eller akutt hjerteinfarkt er, hvilke konsekvenser sykdommen vil få videre i hans eller hennes liv, og hva som er hensikten med koronar angiografi og PCI som ledd i utredningen og behandlingen.
Nevn mulige komplikasjoner etter gjennomgått PCI
Blødning fra innstiksstedet
Blodtrykksfall - hva kan være årsaken?
Hjertetamponade
Arytmier
Smerte: Hvordan er smerte? Er de som ved et aginaanfall, med trykk i brystet? Er det smerter som pasienten kjenner fra tidligere, eller oppleves de annerledes.
Nevn 4 ulike typer sirkulatorisk sjokk
Sepsis, anafylaktisk, hypovolemisk og kardiogent