S30+31: Skyldners gensidigt bebyrdende aftaler Flashcards
Hvorfor befinder reglerne om gensidigt bebyrdende aftaler sig i grænseområdet mellem insolvensretten og obligationsretten?
Fordi reglerne både kan opfattes som de insolvensretlige regler om gensidigt bebyrdende aftaler, men lige så vel også kan opfattes som de obligationsretlige regler om anteciperet misligholdelse.
Indtræder i eller viderefører et konkursbo en aftale med skyldnerens medkontrahent?
Et konkursbo indtræder i aftalen, og i rekonstruktion bliver aftalen videreført.
En rekonstruktion skulle gerne hjælpe med at få virksomheden til at fortsætte. Men rent juridisk er der en grundlæggende forskel, idet et konkursbo er en selvstændig juridisk enhed
Hvilken konkursklasse omfattes medkontrahentens krav af, hvis et konkursbo indtræder i en aftale?
Massekrav, jf. KL § 93.
Hvis et konkursbo indtræder i en aftale, bliver medkontrahentens krav ifølge aftalen massekrav efter KL § 93.
Hvad forstås der med udtrykket ”cherry picking”?
Kurator kan “cherry picke”, og med det forstås at kurator selv bestemmer, hvilke aftaler konkursboet vil indtræde i.
Er en skyldners aftale med sin medkontrahent om, at skyldnerens konkurs er væsentlig misligholdelse bindende for konkursboet?
Nej, det er det ikke. Man skal altid spørge konkursboet - man kan ikke afskære kurator fra at vælge om kurator vil indtræde i aftalerne
Hvad er hovedreglen ved gensidigt bebyrdende aftaler i konkurs hhv. under rekonstruktionsbehandling?
HR: Fremgår af KL § 55 (konkurs) og KL § 12 o (rekonstruktion)
Kurator kan indtræde i skyldners aftaler, eller videreføre.
Nævn de 3 overordnede undtagelser til hovedreglen om skyldners gensidigt bebyrdende aftaler.
U1: Lovbestemte undtagelser, jf. KL § 53, 1. pkt (konkurs) og KL § 12 n (rekonstruktion).
U2: Retsforholdets beskaffenhed, jf. KL § 53, 1. pkt (konkurs) og KL § 12 n (rekonstruktion).
U3: Hævebegrundende misligholdelse, jf. KL § 58, stk. 2.
KR, s. 301f.
Hvorfor kan et konkursbo som udgangspunkt ikke indtræde i en aftale om leje af skyldnerens beboelseslejemål?
Generelt: Hvis aktivet er undtaget fra kreditorerne, indgår aftalen ikke som aktiv i konkursboet, hvorfor konkursboet ikke kan indtræde i aftalen, eks. beboelseslejemål, jf KL § 37.
Skyldnerens konkursbo kan derfor ikke indtræde i lejemålet, og skyldnerens beboelseslejemål er heller ikke omfattet af reglerne om videreførelse under rekonstruktionsbehandling.
Vil en ansat hos skyldneren almindeligvis have særlig anledning til at hæve ansættelsesforholdet som følge af skyldnerens konkurs- eller rekonstruktionsbehandling?
En ansat hos skyldneren efter KL § 63, stk. 3, er berettiget til at hæve ansættelsesaftalen, hvis konkursen giver den ansatte særlig anledning hertil, jf. KL § 63, stk. 3.
Kan det gyldigt bestemmes i aftalen mellem Dansk Boldspil Union og divisionsklubberne, at en fodboldklub i tilfælde af konkurs straks tvangsnedrykkes?
En idrætsklubs konkursbo kan indtræde i klubbens aftaler om deltagelse i en turnering, uanset om konkursen måtte medføre, at der må forventes stillet med et svagere hold. Det kan således ikke gyldigt bestemmes i aftalen mellem Dansk Boldspil Union og divisionsklubberne, at en fodboldklub i tilfælde af konkurs straks tvangsnedrykkes (KR, s. 302)
Kan et konkursbo indtræde i en låneaftale?
En skyldners konkursbo må som følge af retsforholdets beskaffenhed anses for afskåret fra at indtræde i en låneaftale, hvis medkontrahenten ved konkursen endnu ikke har udbetalt lånet til skyldneren (KR, s. 303)
Kan medkontrahenten hæve en aftale, hvis der inden rekonstruktionsbehandlingen foreligger hævebegrundende misligholdelse som følge af skyldnerens forsinkelse?
Hævebeføjelsen er væsentlig snævrere ved rekonstruktion end ved konkurs.
Selv om der inden rekonstruktionsbehandlingen foreligger hævebegrundende misligholdelse, kan skyldneren med rekonstruktørens samtykke kræve at videreføre aftalen, hvis den hævebegrundende består i forsinkelse (KR, s. 305).
Medkontrahenten har derfor alene adgang til at hæve aftalen som følge af forudgående misligholdelse, hvis den hævebegrundende misligholdelse består i ANDET end forsinkelse, jf. KL § 12 o, stk. 2.
Kan skyldneren med rekonstruktørens samtykke i visse tilfælde ”genoplive” en ophævet aftale?
Skyldneren kan kræve at få aftalen videreført, hvis ophævelsen skyldtes skyldnerens forsinkelse, jf. KL § 12, o, stk. 1, 2. pkt. Det er ret vidtgående at give en sådan adgang til at ”genoplive” en ophævet aftale. Medkontrahenten kan derfor modsææte sig videreførelsen, hvis meddelelsen om videreførelse kommer frem senere end 4 uger efter medkontrahentens ophævelse, eller hvis medkontrahenten har disponeret i tillid til ophævelsen, jf. KL § 12 o, stk. 1, 2. pkt. (KR, s. 305)
Kan et konkursbo indtræde stiltiende i en aftale med medkontrahenten?
Konkursboets indtræden: Kurator giver i praksis medkontrahenten meddelelse herom, men kan dog også ske stiltiende ved, at konkursboet fortsætter med at præstere ydelser iht. aftalen til medkontrahenten (KR, s. 306)
Hvor hurtigt skal et konkursbo tage stilling til, om konkursboet vil indtræde i en aftale?
Medkontrahenten kan forlange, at konkursboet uden ugrundet ophold tager stilling til, om konkursboet vil indtræde i aftalen, jf. KL § 55, stk. 2, 1. pkt.
Ved ”uden ugrundet ophold” forstås som udgangspunkt inden for en uge efter modtagelsen af medkontrahentens anmodning (KR, s. 306)