Pancreas' patologi Flashcards
Beskriv anatomien af pancreas
Pancreas måler hos den voksne ca. 20 cm i længden, vejer gennemsnitligt 100 g og er beliggende retroperitonealt på abdomens bagvæg ud for 2. og 3. lændehvirvel.
- Caput pancreatis er omgivet af duodenalslyngen og forbundet via collum med corpus og cauda, der strækker sig hen over abdomens bagvæg til miltens hilus.
Pancreas består både af en eksokrin og endokrin del:
Den eksokrine del består af acinære celler, der pr. døgn danner ca. 1.500 ml pancreassaft, som hovedsageligt udtømmes via ductus pancreaticus og ductus pancreaticus accessorius til duodenum.
- Ductus pancreaticus udmunder på papilla duodeni major sammen med ductus choledochus.
Pancreassaften indeholder en række fordøjelsesenzymer, som er af afgørende betydning for fødens nedbrydning i tarmen, og pancreasinsufficiens medfører derfor malabsorption.
- Enzymerne secerneres som inaktive proenzymer, som aktiveres i duodenum af trypsin.
- Pancreassaften indeholder også en stor mængde bikarbonationer, som spiller en afhørende rolle for neutraliseringen af det sure ventrikelindhold under dettes passage igennem duodenum.
Den endokrine del består af cellerne i de langerhanske øer, der forekomemr spredt i det eksokrine væv.
Cellerne i de langerhanske øer producerer bl.a. hormonerne insulin og glukagon, som har afgørende betydning for kulhydratmetabolismen.
Hvilken funktionel rolle spiller den endokrine del af pancreas?
Den endokrine del af bugspytkirtlen består af små øer kaldet de Langerhanske øer, der indeholder særlige typer af celler. Disse celler producerer og udskiller hormoner direkte i blodbanen.
- Alfaceller producerer og udskiller glukagon
- Betaceller producerer og udskiller insulin
De vigtigste hormoner, der produceres af den endokrine del, er insulin og glukagon. Disse hormoner spiller en afgørende rolle i reguleringen af blodsukkerniveauer og kulhydratmetabolismen i kroppen.
Hvilken funktionel rolle spiller den eksokrine del af pancreas?
Den eksokrine del er den største del af bugspytkirtlen og udgør størstedelen af organets vægt.
Den eksokrine del består af små kirtler (acini), der producerer bugspytkirtelsekret, som indeholder fordøjelsesenzymer. Disse enzymer hjælper med nedbrydningen af fødevarer i tolvfingertarmen, især fedtstoffer, proteiner og kulhydrater.
De primære enzymer produceret af den eksokrine del omfatter amylase (nedbryder kulhydrater), lipase (nedbryder fedt) og proteaser (nedbryder proteiner).
Hvilken rolle spiller insulin og glukagon i opretholdelsen af blodsukkerhomeostase?
Sammen arbejder insulin og glukagon for at opretholde blodsukkerhomeostase. Når blodsukkeret stiger efter et måltid, frigiver betaceller insulin for at lette optagelsen og lagringen af glukose. Omvendt, når blodsukkeret falder mellem måltider, frigiver alfaceller glukagon for at stimulere frigivelsen af glukose fra leveren og opretholde energibalancen. Disse regulatoriske mekanismer er afgørende for at opretholde en passende mængde glukose i blodet, hvilket er afgørende for kroppens energimetabolisme.
Hvad er akut pancreatitis?
Akut pancreatitis er helt overvejende en inflammation udløst ved frigørelse af aktiverede pancreasenzymer.
De kliniske symptomer er pludseligt opstående smerter lokaliseret opadtil i abdomen eller omkring umbilicus med udstråling til ryggen. Ikke sjældent er der samtidig kvalme og opkastninger. Biokemisk findes forhøjet serumamylase.
Hvad er incidensen af akut pancreatitis i Danmark
Incidensen i Danmark er 1.500-2.000 tilfælde pr. år
Beskriv ætiologien af akut pancreatitis
Den mest almindelige årsag til akut pancreatitis er galdesten i den fælles galdegang (ductus choledochus), hvilket hindrer strømmen af bugspytkirtelenzymer gennem ampulla of vater; dette følges tæt af pancreatitis som følge af overdreven alkoholindtagelse.
Generelt tegner galdesten og kronisk overdreven alkoholforbrug sig for næsten 80% af tilfældene af akut pancreatitis, mens resten skyldes en mangfoldighed af faktorer, som inkluderer:
- Ikke-galdesten-relateret obstruktion
- Metaboliske årsager
- Medicin
- Infektioner
Beskriv patogenesen ved akut pancreatitis
Alkoholforbruget og forekomsten af galdesten i en befolkning anses generelt at betyde mest for hyppigheden af akut pancreatitis.
Ved akut pancreatitis sker der en intrapancreatisk aktivering af pancresenzymerne (fordøjelsesenzymer).
- Mekanismen bag den intrapancreatiske enzymktivering ved de metabolisk forårsagede akutte pancreatitter (herunder alkoholisk pancreatitis) er uafklaret.
Ved galdestenspancreatitis kan mekanismen være, at en fastsiddende sten ved papilla duodeni obstruerer den fælles udførselsgang med refluks af galde til pancreasgangen til følge.
- Dette vil medføre epitelbeskadigelse og enzymaktivering, specielt hvis galden er inficeret eller indeholder trypsin.
Beskriv de patologiske forandringer der ses ved akut pancreatitis
Makroskopisk ses:
- I lette tilfælde ødem med udviskning af den lobulære tegning.
- I de svære tilfælde ses blødning, nekrose og områder med cystisk henfald.
- I fedtvævet omkring pancreas ses stearinpletter, som repræsenterer fedtnekroser, hvor frigjorte frie, fede styrer har bundet kalcium.
Mikroskopisk ses ødem, nekrose og blødning.
Klinisk-patologisk korrelation: i svære tilfælde kan der inden for de første døgn opstå multiorgansvigt. Senere kan der opstå lokale komplikationer i form af inficerede nekroser, abscesdannelse og pseudocyster, der er lokaliserede væskeansamlinger i det nekrotiske væv.
Beskriv epidemiologien af kronisk pancreatitis i Danmark
Incidensraten for kronisk pancreatitis i Danmark er 5-10 pr. 100.000 indbyggere pr. år.
Prævalensen er ca. 1 pr. 2.500 for mænd, og 1 pr. 10.000 for kvinder.
Definer kronisk pancreatitis
Kronisk pancreatitis er en vedvarende inflammation af pancreas, som leder til fibrose og efterhånden irreversible morfologiske forndringer.
Beskriv ætiologien til kronisk pancreatitis
Den altdominerende årsag er alkoholmisbrug (70% af tilfældene). Andre, men sjældne, årsager er autoimmun pancreatitis og cystisk fibrose.
Beskriv de patologiske forandringer ved kronisk pancreatitis
Makroskopisk ses et fast og skrumpet pancreasvæv med varierende ektasi af gangsystemet, som indeholder protein-plugs eller konkrementer.
Mikroskopisk ses fokal atrofi og fibrose med dilatation af pancreasgangene, som indeholder protein-plugs eller konkrementer. De langerhanske øer er lang hen i forløbet bevaret.
Klinisk-patologisk korrelation: Kronisk pancreatitis er ofte præget af recidiverende akutte episoder med intermitterende abdominalsmerter og vægttab, og efterhånden tilkommer tegn på både eksokrin og endokrin pancreasinsufficiens.
- Efterhånden vil atrofi og fibrose medføre først eksokrin og senere endokrin pancreasinsufficiens.
- Tab af pancreasenzymerne, herunder lipasr, vil resultere i malabsorption af fedt og fedtopløselige substanser (fc vitamin A, D, E og K) i tarmen. Patienten vil udvikle steatorrhoea (forøgelse af fedtindholet i tarmen), som klinisk vil præsentere sig som voluminøse, lyse og glinsende afføringer.
- Sent i forløbet kan der udvikles diabetes.
Beskriv udviklingen og konsekvenser af kræft i pancreas
95% af karcinomerne i pancreas udgøres af adenocarcinomer, som udgår fra pancreasø eksokrine del.
Adenocarcinoma pancreatis:
Deifinition og forekomst:
- I Danmark får ca. 800 åersoner om ret stillet diagnosen adenocarcinoma pancreatis.
- Forekomsten af adenokarcinom i pancreas har været svagt stigende i Danmark gennem de seneste ca. 15 år.
- Sygdommen er lige hyppig hos mænd og kvinder og ses typisk efter ca. 50-års-alderen med et akderstop i gruppen 70-79 år.
Ætiologi:
- Årsagen til adenokarcinom i pancreas er oftest ukendt, men rygning er en kendt risikofaktor (skønnes at kunne redegøre for 25-30% af forekomsterne).
- Dernæst er der undersøgelser, der peger på, at diabetes mellitus, kronisk pancreatitis samt tidligere operation med total gastrektomi for ulcus ventriculi disponerer for adenocarcinoma pancreatis.
Patologi:
- Makroskopisk er den afficerede del af pancreas hård på grund af bindevævsdannelse i tunmor.
- Mikroskopisk er over 05% af karcinomerne udgået fra gangepitelet i form af cylindriske tumorceller, som danner ganglignende strukturer lejret i et tæt bindevævsstroma.
Klinisk-patologisk korrelation:
- Adenokarcinom i pancreas udvikler sig ofte langsomt med vage og ukarakteristiske symptomer i som øvre abdominalsmerter, rygsmerter, anoreksi og kvalme.
- Hvis tumor er lokaliseret i caput pancreatis (65%), kan choledochusstenose give anledning itl ikterus.
- Okklusionsikterus med dilateret, evt. palpabel galdeblære er et klassisk tegn på malign galdegangsokklusion ved pancreascancer (Courvoisiers lov).
Behandling og forløb:
- Operation er den eneste kurative behandling, men på grund af de ofte uspecifikke symptomer diagnosticeres adenocarcinoma pancreatis sent, og kun 10-20% af patienterne er operable på diagnosetidspunktet.
- Selv efter operation er prognosen dårlig med omkring 10% chance for at man er i live efter fem år.