Module 5A - Wetenschappelijke basis van de biotechnologie Flashcards
Wat is biotechnologie
- Biotechnologie is technologie gebaseerd op biologie (dieren, planten, bacteriën, gisten, …) voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Het slaat dus op alle technieken waarbij organismen, of delen ervan, worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens.
Onderverdeling biotechnologie gebaseerd op aard organisme of levend wezen
-
Klassieke biotechnologie: Traditionele technieken om dieren en planten te kweken (bv. kruising en selectie) en het gebruik van natuurlijke bacteriën, gisten en schimmels voor de productie van bijvoorbeeld brood, bier, wijn en kaas.
- Het gaat hier steeds om organismen die op een natuurlijke wijze zijn ontstaan.
- Moderne biotechnologie: De eigenschappen van bacteriën, schimmels, planten of dieren worden aangepast door rechtstreeks in te grijpen op het DNA, de code van alle erfelijke informatie. We spreken dan ook van genetische modificatie, resulterend in genetisch gewijzigde organismes (GGO’s).
Onderverdeling op basis van het toepassingsgebied
- Rode: Toepassing in de geneeskunde, bv. COVID-19 vaccin, productie van insuline voor diabetici
- Groene: Toepassing in de landbouw, gericht op de genetische modificatie van planten, bv. planten die resistent zijn tegen onkruidverdelgers, tegen droogte, tegen bepaalde schadelijke insecten;
- Witte: Toepassing in de industrie, bv. enzymen om bio-ethanol aan te maken, bacteriën die biodegradeerbare kunststoffen aanmaken, enzymen in waspoeder dat witter dan wit wast.
Biotechnologie in de landbouw
Bevolking stijgt en hoeveelheid grond voor landbouw neemt af, geografisch probleem = enorm belang voor biotechnologie.
Waarop slaat klassieke biotechnologie voor gewasproductie?
- Selectie en veredeling van gewassen (planten): kruising eigenschappen van verschillende planten → 2 verschillende planten in 1 en zo beste combinaties selecteren en verder mee werken: opnieuw kruisen totdat je de gewenste eigenschap hebt geselecteerd.
- Bv. graan: veel grotere graankorrels.
- Dit veredelingsproces duurt heel lang, maar werkt goed en één plantensoort kan zo aanleiding geven tot totaal verschillende variëteiten:
- Bv. broccoli, bloemkool, boerenkool en koolrabi die alle de wilde mosterd als voorouder hebben.
Veredeling bij dieren
- Vleeskippen die bijna geen eieren leggen en bijna geen vlees hebben. Dit vinden we eveneens terug bij melkkoeien en vleesvee, en eveneens bij gezelschapsdieren – denk bv. aan de enorme variatie aan verschillende rassen bij honden.
Op welke basis gebeurt de selectie bij klassieke veredeling?
- Selectie op basis van uiterlijke kenmerken
- Op basis van het fenotype en dan verder kruisen. Selectie op het uiterlijk is eigenlijk onrechtstreeks selectie op het DNA dat in wezen de kenmerken van planten en dieren (en mensen) bepaalt (men noemt dit het “genotype”). In plaats van op uiterlijke kenmerken of het fenotype te selecteren, kan men dus ook rechtstreeks selecteren op het DNA.
Wat is DNA?
- = drager erfelijk materiaal van een organisme: 2 strengen opgerold DNA waarop de genen aan elkaar zitten:
- Genen: drager van de genetische informatie die vervat zijn in DNA in een specifieke volgorde.
- De informatie in DNA → aanmaak specifieke eiwitten die een bepaalde functie in het organisme vervullen = DNA overschrijven in RNA (transcriptie) en dit RNA maakt dab het corresponderende eiwit aan dat in het organisme kan circuleren:*
Wat zijn mutaties?
- Dit is als een base verandert in de DNA-sequentie: natuurlijk proces dat bij elk individu plaatsvindt op stochastische wijze, en de wijzigingen kunnen dan doorgegeven worden aan latere afstammelingen.
- Aanleiding tot ander eiwit, waardoor de oorspronkelijke functie in het organisme eventueel niet meer uitgevoerd kan worden. Wijzigingen in genen door natuurlijke mutaties hebben ertoe geleid dat we allemaal andere eigenschappen hebben, bv. blauwe of bruine ogen.
- Kunnen ook ziektes veroorzaken: bv. diabetes.
Hoe testen we mutaties bij dieren en planten?
- Nagaan of een bepaalde wijziging met een gekend gunstig effect ook uiterlijk in het organisme aanwezig is (d.w.z. tot expressie komt), waarna men al dan niet voor deze wijziging verder kan selecteren door hiermee al dan niet verder te kruisen → rechtstreeks op het genotype selecteren ipv fenotype.
- Dit is nog steeds selectie en niet modificatie.
Mutagenese
- Technologische wijze mutaties introduceren om het proces te versnellen via bv. radioactieve straling of chemische stoffen.
- Voor het versnellen van natuurlijk mutatieproces maar blijft wel random en niet heel snel.
- Resultaten zijn niet volgens de huidige wetgeving genetisch gewijzigd organisme (GGO).
Wat is genetische modificatie?
- Doelgericht wijzigen van het genetisch materiaal van een organisme door het inbrengen van DNA van een ander organisme.
- Deze manipulatie van het DNA gebeurt door “knippen en plakken”, en het resultaat is een genetisch gewijzigd organisme (GGO) - of in het engels “genetically modified organism (GMO)”.
Genetische modificatie van bacteriën en gisten
- Vrij eenvoudig: in de jaren ‘60 ontdekte men dat bacteriën enzymen hebben die een bepaalde sequentie in DNA kunnen herkennen en vervolgens dat DNA op die plaats kunnen knippen. Andere enzymen kunnen DNA dan weer aan elkaar lijmen.
- Zo op een welbepaalde plaats een gen van een ander organisme aanbrengen.
- Bv. insuline aanmaken: niet door chemische synthese maar door specifiek daarvoor gewijzigde bacteriën of gisten aangemaakt.
Voorbeelden gebruik Genetische modificatie van bacteriën en gisten
- Genetische modifcatie voor betere microben te produceren: gisten voor bier, wijn, chocolade,…
- Enkele van de gisten die op natuurlijke wijze verbeterd werden, worden nu reeds gebruikt voor de commerciële productie van bier. De genetisch gewijzigde varianten blijven echter voorlopig uitsluitend gebruikt voor onderzoek.
B. Genetische modificatie van planten: voorbeeld gebruik?
- Bv. insectresistent en herbicidietolerant te creëren: bv. Monsanto (deel Bayer): dat onkruidverdelger verkoopt en tegelijk de genetisch gemodificeerde planten die hieraan tolerant zijn vermarkt.