Module 4A - Bitcoin en Ethereum Flashcards
Wat is chartaal geld?
- Cash: gedekt door een hogere macht (bv. overheid) die elke gebruiker ervan verzekert dat ze de waarde van die voorwerpen desnoods via die overheid kan verkrijgen of afdwingen tegenover derden en die overheid.
- Voordeel: Anoniem, laagdrempelig en eenvoudig beschikbaar.
- Nadeel: vervalsing, je kan het kwijtgeraken, hoge anonimiteit leidt tot veel illegale transacties en witwassen.
Giraal geld
- Geen fysieke drager van de waarde: wordt op een rekening bewaard → zo heb je een vordering tegenover de financiële instelling.
- Waarde wordt overgedragen doordat de financiële instelling het bedrag op de ene rekening vermindert en deze op de andere rekening verhoogt.
Voordeel en nadeel giraal geld?
- Voordeel: Altijd een schriftelijk spoor van de transactie en overal beschikbaar. Financiële instelling: tussenpersoon → zorgt ervoor dat mensen geen geld kunnen uitgeven dat ze niet hebben.
-
Nadeel:
- Minder anonimiteit
- Veiligheidsmechanismen zodat hackers niet geld kunnen bijtoveren op hun rekening of mensen geen geld kunnen uitgeven dat ze niet hebben.
Wat waren de initiatieven tot elektronische vorm van cash?
- Digicash: Zette reëel geld om in een elektronische vorm (e-cash) die dan net zoals een financiële instelling op goedkopere manier digitale transacties zou voltooien.
- Andere initatieven: MojoNation, BitTorrent en e-gold: nooit echt een volwaardige vorm van geld zijn kunnen of willen worden.
2 categorieën digitaal geld
- Gereguleerd elektronisch geld: bv. Paypal = systeem gekoppeld aan klassieke munten: bv. euro of dollar
- Ongereguleerde virtuele munten of valuta: niet noodzakelijk gekoppeld aan een wettelijk vastgestelde valuta. Niet door een centrale bank gegarandeerd en dus niet de juridische status van valuta of geld.
Bitcoin
Digitale munteenheid die elektronisch wordt uitgewisseld (en niet als fysiek object bestaat), maar ook een virtuele munt uitmaakt die:
- Niet wordt uitgegeven door een centrale overheidsinstantie;
- Geen wettig betaalmiddel uitmaakt, wat betekent dat geen enkele schuldeiser verplicht kan worden om betaling door de schuldenaar in Bitcoins te aanvaarden, wat wel het geval is voor wettige betaalmiddelen zoals de Euro
- Bij diefstal door hackers een zwakkere juridische bescherming geniet; en
- Hoge votaliteit dus een moeilijker betrouwbaar waardeopslagmiddel is.
Wat is eigenlijk geld?
- Geld is gewoon een kwestie van afspraken tussen mensen = macht en perceptie is centraal.
- Zodra een virtuele munt het meest gebruikte betaalmiddel wordt in dagdagelijkse transacties, dan kan je niet anders dan dit de facto als elektronisch geld beschouwen, zelfs al zou ze niet de erkenning van een overheidsinstantie genieten.
Geschiedenis Bitcoin
- Satoshi Nakamoto: 31 oktober 2008: White paper: “A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution.”
Doel Bitcoin
- Om zonder enige financiële instelling of andere vertrouwde derde een betaalsysteem te kunnen opstellen door het probleem van dubbele uitgaven op te lossen.
Wat is een uitdaging bij giraal geld?
- Niemand kan meer geld uitgegeven dan die werkelijk heeft (dit is onmogelijk bij chartaal geld).
- Oplossing is dus een tussenpersoon die nagaat of iemand wel voldoende geld heeft voor een transactie -> tussenpersoon nodig voor het vertrouwen.
Wat is de oplossing van Bitcoin voor het vertrouwensprobleem?
- Cryptografisch te vertrouwen: Door het erg duur en onpraktisch te maken om te frauderen, maar tegelijk geen vertrouwde derde of extra informatie nodig te hebben, kan je een munt creëren met erg lage transactiekosten, hoge mate van betrouwbaarheid én een zekere vorm van anonimiteit.
Hoe lost Bitcoin het probleem op van de dubbele uitgave?
- Door de verschillende bouwblokken van de blockchain samen te brengen en te combineren met een proof-of-work systeem in een open peer-to-peer-netwerk heeft Nakamoto het probleem van de dubbele uitgave opgelost zonder een centrale vertrouwde partij nodig te hebben.
Waarom was het idee van Satoshi zo revolutionair?
- Hij voorzag een oplossing voor het dubbel betalen, maar ook als eerste de combinatie van:
- Digitale handtekeningen
- Hash functies
- Merkle bomen
- Timestamping
- Het is pas na Bitcoin dat blockchain de vlucht vooruit is beginnen nemen en brede interesse heeft gekregen.
Illustratie hoe Bitcoin werkt
Hoe werkt Bitcoin en eigenlijk de blockchain?
- Elke blockchain maakt gebruik van een grootboek waarop bij elke publieke sleutel de hoeveelheid bitcoins die men bezit op een bepaald tijdstip staat.
- Die lijst wordt op regelmatige tijdstippen door de combinatie van hash-functies, Merkle-bomen en timestamping gecombineerd tot een blok. Op die manier kan elke gebruiker er zeker van zijn dat niemand plots in het verleden zichzelf een aantal bitcoin gaat toekennen zonder dat dit zichtbaar is in de hashes van de daaropvolgende blokken.
- Publieke sleutel: getallen en letters en dus in principe zijn bitcointransacties anoniem aangezien enkel de publieke sleutels en hun eigenaarschap van bitcoins publiek bekend zijn.
Hoe kan men bitcoins overdragen?
- Eerst digitale handtekeningen gebruiken: A kan met de combinatie van zijn private en publieke sleutel bitcoins overdragen naar de publieke sleutel van B.
Wat kan je berekenen voor elke publieke sleutel?
- Elke transactie die gebeurt komt op de blockchain terecht en als je die allemaal gaat combineren → voor elke publieke sleutel berekenen hoeveel bitcoin deze op elk gegeven moment bezit of bezat.
- Aangezien iedereen in het Bitcoin-netwerk (elke computer of node) een kopie kan bezitten van het grootboek, kan B perfect controleren of op moment van overdracht N0 volgens het laatst aanvaardde blok A wel voldoende bitcoin heeft
Probleem Byzantijnse generaals?
- Ze moeten een consensus vinden over het tijdstip om aan te vallen → acties coördineren, zonder zeker te zijn dat elk van hen betrouwbaar is. Als onvoldoende generaals aanvallen, dan mislukt de aanval.
- → in Bitcoin termen: hoe kan je erop vertrouwen dat voldoende eerlijke nodes de nieuwe versie van het grootboek op N1 aanvaarden en dat er niet een nieuwe versie wordt goedgekeurd waarin B plots ₿100 heeft.
Hoe werkt het oplossen van de hashpuzzel?
- Elke node die bijhoudt welke transacties er gebeurd zijn tussen N0 en N1 moet voor de gegevens die de nieuwe blok zou bevatten een hash zoeken die minstens met een bepaald aantal nullen begint.
- Om die hash te vinden, moet de node telkens een andere “nonce” (of reeks bits) toevoegen aan de nieuwe blok totdat na berekening van de hash deze voldoende nullen aan het begin bevat.
Wat als de hashpuzzel is opgelost?
- → stuurt ze naar alle andere nodes in het netwerk de combinatie van het nieuwe blok en haar nonce (nieuwe blok + “0501”) door.
- Elke node kan heel gemakkelijk controleren of hun versie van het nieuwe blok (dus van het geüpdate grootboek) samen met de gestuurde nonce een hashwaarde geeft die voldoende nullen heeft bij de start.)
- Voor elke node is het heel makkelijk om vanuit een set gegevens een hashwaarde te berekenen.
Nodes die controleren?
- Elke node controleert of het nieuwe block resulteert in de juiste hash.
- Als de combinatie van het nieuwe blok met de nonce de puzzel oplost, dan aanvaarden de nodes dit nieuwe blok en werken ze daarop verder.
- Als dit niet het geval is, dan wachten nodes totdat iemand anders een nonce vindt of merken de nodes dat ze een foute versie van het grootboek hebben en passen zich aan.
Hoe worden meerderheidsbeslissingen genomen in proof of work?
- Proof-of-work: 1 CPU = 1 stem (anders zou je kunnen manipuleren via heel veel IP-adressen).
- De meerderheidsbeslissing wordt vertegenwoordigd door de langste chain die de grootste Proof of Work heeft geïnvesteerd.
- Als een meerderheid van de CPU-energie wordt gecontroleerd door eerlijke nodes, zullen de eerlijke nodes het snelst groeien en de concurrerende nodes overtreffen.