Module 1B: Computernetwerken en het internet Flashcards
Hoe wordt de digitale revolutie gedragen?
- Gedragen door genetwerkte computers.
- Bv. treinticket kopen → online via NMBS website op smartphone.
Waarom en wanneer is het internet bedacht?
Tijdens Koude Oorlog om computers met elkaar te verbinden & informatie uit te wisselen, maar op een manier die bestand was tegen nucleaire aanval.
Dus: bericht of gegevens op te splitsen in pakketjes en dit door te sturen via de beste route naar eindbestemming → hieruit kon het weer worden samengesteld.
Is het internet centraal?
- Nee, het internet heeft niet 1 controlerende instantie die bepaalt langs welke netwerkroutes de data verzonden worden, noch die ‘het internet’ centraal kan aan- of afschakelen (al lijkt dat in sommige landen toch wel het geval te zijn).
Wat bedoelt men als men zegt ‘het internet’?
- Hardware
- Software
- Data
- Gebruikers
Wat bedoelt men als men zegt ‘het internet’? Hardware?
Het internet is een fysisch netwerk van computers (machines, kabels, protocollen, draadloze verbindingen….).
Internet = software?
Het internet is de set van online aangeboden programma’s of diensten, bv. e-mail, WWW browsen, online shopping, enz.
Data = internet?
Het internet is de verzameling van data of bestanden die wereldwijd online toegankelijk zijn (dit is eigenlijk het World Wide Web (www));
Internet = gebruikers?
Het internet is een sociaal fenomeen, nl. een verzameling van meningen, opinies…
Wat is het nut om computers met elkaar te verbinden?
- Een computernetwerk is een systeem voor communicatie tussen twee of meer computers. Fysisch verloopt deze communicatie via netwerkkabels (koperdraden en/of glasvezel) of via een draadloos netwerk. Het netwerken van computers maakt vele toepassingen mogelijk:
- Informatie of bestanden doorsturen: email, wetransfer, skype,…
- Vanop afstand werken op andere computers: bv. berekeningen uitvoeren op een rekenserver of supercomputer,
- Computers laten samenwerken, bv. processen die te zwaar zijn opsplitsen in deeltaken en die op aparte computers laten uitvoeren
- Middelen (resources) op afstand beschikbaar maken, bv. clouddiensten, databasecenters, gezamenlijk delen van documenten, enz.
Wat zijn enkele bedenkingen bij al dat genetwerk?
- Betrouwbaarheid
- Beveiliging
- Jurisdictie:
Wat zijn enkele bedenkingen bij al dat genetwerk? betrouwbaarheid?
- Wat is de betrouwbaarheid van verbindingen, bv. als je overleven ervan afhangt of je pacemaker contact kan legwie heeft toegang tot welke computer en welke informatie op welk moment?gen met je arts, als zelfrijdende auto’s met elkaar dienen te communiceren om te bepalen wie voorrang krijgt op de rijbaan, enz.?
Wat zijn enkele bedenkingen bij al dat genetwerk? beveiliging?
Wie heeft toegang tot welke computer en welke informatie op welk moment?
Wat zijn enkele bedenkingen bij al dat genetwerk? Jurisdictie?
Waar en wanneer vinden bepaalde computerprocessen plaats? Wat met de territorialiteit, het eigenaarschap, de verantwoordelijkheid?
Wat is relevant in het pre-internettijdperk?
- 1958: Als reactie richtte de USA ARPA (Advanced Research Projects Agency) op: aanvankelijk was de focus op het ontwikkelen van een eigen satelliet binnen 18 maand; later verschoof de focus naar netwerk- en communicatietechnologie, waaruit later het internet zal ontstaan; eerst militair, dan academisch en tenslotte vanaf de jaren ’90 met gebruik op persoonlijk niveau.
- 1969: Start van het ARPANET militair netwerk, met de realisatie van de eerste verbinding tussen 2 computers die fysisch in Stanford en UCLA stonden; de eerste e-mail tussen computers werd in 1971 verstuurd.
II. Het internettijdperk: Jaren 70
- Steeds meer universiteiten sloten zich aan op het ARPANET, dat vanaf 1972 ook werd opengesteld voor niet-universiteiten en overheidsinstellingen.
- Ontwikkeling TCP/IP: open standaard die alle vormen van communicatie tussen alle soorten netwerken mogelijk moest maken.
- Verschillende computernetwerken ontstonden die werden gekoppeld aan ARPANET gekoppeld via TCP/IT:
- Het internet werd dus een soort supernetwerk, een netwerk tussen alle bestaande netwerken, met TCP/IP als protocol om al die computers met elkaar te laten communiceren.
1984
Het Domain Name System (DNS) van domeinnamen werd in gebruik genomen voor de benaming van computers op het internet. In 1988 werd de domeinnaam .be geregistreerd. Sinds 2000 zijn de domeinnamen in België geliberaliseerd.
Doorheen de jaren ‘80
Steeds meer werd voor elke persoon een eigen desktopcomputer in gebruik genomen, die dan binnen bedrijven of organisaties lokaal met elkaar verbonden werden via een Local Area Network (LAN), zodat ze resources (bv. een centrale server, centrale opslag, een printer…) konden delen.
Die lokale netwerken werden dan extern met het internet verbonden. In de jaren ’90 werden ook individuele persoonlijke computers via een modem en een internet service provider (ISP) op het internet aangesloten.
1989
Tim Berners-Lee en Robert Cailliau stelden op CERN een hypertextsysteem (html als documentopmaaktaal en http als netwerkprotocol) voor als platformonafhankelijke toegang tot documentatie op het internet.
Dit werd in 1991 ook effectief gerealiseerd, wat daarna leidde tot het World Wide Web (www).
1993-1996
- De eerste zoekmachines en de grafische Mosaic internetbrowser verschenen.
- 1996: Realisatie van de eerste internettelefonie.
1997
- De eerste IEEE 802.11 WiFi-standaard werd gelanceerd, die draadloze (Wireless) Local Area Networks (WLAN) mogelijk heeft gemaakt en die uitgroeide tot de standaard internettoegang in woningen, kantoren en publieke hotspots.
- Voor langere afstanden is draadloze toegang mogelijk via het cellulaire GSM-netwerk (3G, 4G, 5G…). Sindsdien zijn met de jaren zowel de bedrade als de draadloze netwerken steeds breedbandiger geworden en dus steeds sneller voor het doorsturen van steeds grotere hoeveelheden data.
1998
Google werd opgericht met als doel het ontwikkelen van een krachtige zoekmachine voor het www.
Doorheen de jaren ‘00
Het aantal aangesloten computers, de hoeveelheid online beschikbare data en het aantal softwareapplicaties (bv. internetbankieren, MP3-muziekapplicaties, Wikipedia, enz.) stijgen zeer sterk.
Met de toename van de netwerksnelheid was er ook een toename in peer-to-peer toepassingen.
2004
Het sociale netwerkbedrijf Facebook werd opgericht dat vanaf 2006 zeer populair werd op het internet. In 2005 werd YouTube opgericht om video’s op het internet te laden en door anderen te laten bekijken. Dankzij toepassingen zoals Facebook en YouTube brak vanaf 2005 het Web 2.0 (zie hieronder) door.
Cloudttijdperk: 2005
Amazon kwam op de markt met zijn webdiensten, gevolgd door Google, IBM, Microsoft en anderen. In 2006 lanceert Eric Schmidt, de ceo van Google, de term “cloudcomputing”.
Vanaf 2009?
- Cloudcomputing. Gebruikers weten ook niet langer op welke hardware of computers de taken precies uitgevoerd worden of waar die computers fysisch staan, en ze hoeven ook geen eigenaar te zijn van de gebruikte hard- en software (en dus ook niet voor het onderhoud in te staan).
- In de cloud toegankelijke datacenters slaan grote hoeveelheden gegevens op om snel acties zoals het zoeken op het web mogelijk te maken.
Wat is de cloud?
De “cloud”is een groot netwerk van vele apparaten en (bedrade en draadloze) verbindingen die wereldwijd met elkaar verbonden zijn. Het aantal aangesloten apparaten, het aantal toepassingen en de hoeveelheid beschikbare data zijn veel groter dan ooit tevoren.
Over wat beschikt de gebruiker bij clouddiensten?
De gebruiker beschikt dus eigenlijk over een virtuele computerinfrastructuur, met zijn desktop, laptop of smartphone als toegang, en waarop schaalbare onlinediensten worden aangeboden. Sindsdien is het aantal cloudtoepassingen nog sterk toegenomen, bv. cloudrobots.
Hoe worden computerapparaten verbonden bij clouddiensten?
- Voor het verbinden van computerapparaten (bv. telefoon, muis, laptop) met elkaar op korte afstand rond één persoon wordt een Personal Area Network (PAN) gebruikt, met technologieën zoals USB, Bluetooth of infrarood.
- Het bereik is typisch enkele meters. Het PAN-netwerk kan gebruikt worden om persoonlijke apparaten onderling te laten communiceren of om ze te verbinden met het internet.
Wat is het moment nu bij het clouddtijdperk?
- Niet enkel computers worden op het internet aangesloten, maar in toenemende mate ook allerlei (vaak alledaagse) apparaten of “dingen”, zoals beveiligingscamera’s, thermostaten, auto’s, gezondheidsmonitors, enz. Sinds 2009 spreekt men in die context over het “internet der dingen” (Internet of Things - IoT)
Wat is the Internet of Things?
Dit is het geheel aan apparaten (“dingen”) die via het internet met personen of andere apparaten en systemen kunnen communiceren, er gegevens kunnen mee uitwisselen en op grond hiervan (semi-)autonome beslissingen nemen (zie voor meer detail de betreffende sectie hieronder)