Module 4A - Blockchain: What's in a name Flashcards
Wat is de blockchain?
- Een blockchain bestaat uit een reeks beschermde informatieblokken die opeenvolgend aan elkaar zijn geketend. Samen vormen ze een onveranderlijk grootboek, verdeeld over de deelnemende nodes (knooppunten).
- Deze nodes zijn computers (of andere platformen zoals smartphones) die communiceren met de eindgebruikers. Het doel van de blockchain is om informatie te delen tussen alle partijen die toegang hebben via een applicatie.
Wat is het doel van een blockchain?
- Een manier om informatie te verankeren en te delen zonder volledig te moeten vertrouwen op een derde partij (Trusted Third Party of TTP).
Ledger
- De informatie wordt verzameld in een zogenaamd digitaal “grootboek” (of ledger) waar bijvoorbeeld financiële of logistieke transacties, eigendomsaktes of persoonlijke berichten worden neergeschreven.
- De verschillende deelnemers aan de blockchain (nodes) krijgen allemaal een kopie van dit grootboek. Dit grootboek wordt door middel van hash-functies en Merkle-bomen gereduceerd tot een eenvoudig controleerbare string of hash die dan op zijn beurt in een ketting van hashes wordt gestoken (timestamping).
Waarom is het onmogelijk om de informatie waarop de hashketting is gebaseerd te veranderen zonder de hashes zelf te wijzigen?
- Doordat elke hash de samenvatting is van een unieke combinatie van informatie én je praktisch onmogelijk vanuit de hash de informatie erachter kan afleiden.
Hoe is blockchaintechnologie opgebouwd en wat is het voordeel?
- De blokchaintechnologie is zodanig opgebouwd dat ze een gedecentraliseerd, onveranderlijk grootboek kan vormen. Hierdoor moet er geen TTP (Trusted Third Party) meer bestaan tussen beide partijen die garant staat voor het vertrouwen tussen beide.
Eigenschap blockchain
Immutability: dit laat toe om zeker te zijn dat geen enkele partij de origineel afgesproken informatie kan gaan veranderen zonder dat de andere partij het merkt.
Welke bewerking is mogelijk van de blockchain?
- Dingen toevoegen bovenop al hetgeen er al op stond: append-only-principe.
Wat is een voordeel van blockchain?
- Doordat men de blockchain kan organiseren zonder een centrale partij moet men geen kosten maken om deze te financieren, noch is enige censuur/controle/inmenging/… mogelijk vanuit een centrale partij.
- Het gedecentraliseerde karakter van de blockchain is in dit opzicht een sterk individualistisch mechanisme, aangezien er zonder enige overkoepelende derde (staat/gemeenschap/autoriteit/financiële instelling) toch vertrouwen kan zijn tussen partijen.
Transparante kwaliteit van blockchain?
- Doordat de blockchain in handen moet zijn van verschillende partijen of minstens zichtbaar voor verschillende partijen opdat zij elkaar zouden kunnen controleren, is een blockchain in principe een erg transparante technologie.
- Het basisidee is dat elkeen elkander moet kunnen controleren op de juistheid van een transactie of verandering aan de blockchain.
Hoge mate van aansprakelijkheid bij de blockchain?
- Blockchain als voordeel dat er een hoge mate van aansprakelijkheid (accountability) kan zijn → Op de blockchain wordt elke transactie, sinds het ontstaan ervan, bijgehouden en aan de ketting toegevoegd. Hierdoor kan er elke keer met zekerheid teruggegaan worden in de tijd en onderzocht worden wanneer door wie welke verandering heeft plaatsgevonden:
- Provenance of herkomst kan altijd getraceerd worden.
- Dit vermijdt grote discussies over bewijsbaarheid of de juistheid van de informatie aangezien elke partij op elk moment aan de hand van de hashes van de blockchain op een bepaald moment kan controleren of de wijzigingen die gebeurd zijn wel degelijk hebben plaatsgevonden.
Uitdagingen voor blockchain?
- Moeilijk schaalbaar
- Consensusmechanisme
- Privacy of gegevensbescherming
- Metabeslissingen
- Key Management
Waarom is blockchain moeilijk schaalbaar?
- Doordat telkens alle voorgaande informatie moet worden mee opgenomen in de ketting, zal de ketting na een tijd erg zwaar worden. Als elke node telkens de volledige blockchain moet downloaden, dan nieuwe transacties toevoegen om uiteindelijk de geüpdatete versie van de blockchain terug op het net te zetten, dan vraagt dit steeds meer (in)efficiënt gebruik van energie en dataverkeer.
- Ook weinig transacties tegelijk: bij Bitcoin een uur wachten voor je zeker kan zijn dat je transactie goedgekeurd zal worden door het netwerk.
Mogelijke oplossingen voor de schaalbaarheid van blockchain?
-
Sharding: Blockchain opsplitsen per applicatie, continent, groep van gebruikers,… → data meer op te delen.
- Hoe ga je van de ene gesplitste blockchain naar de andere en hoe moet vertrouwen bij de overgang gegarandeerd worden
- Payment channels:
- Simplified Payment Verification
Payments channels?
- Deel van de transacties van de blockchain halen, zonder die te splitsen, en dan op regelmatige tijdstippen de uitkomst van die transacties consolideren in één transactie.
- Bv. aparte blockchain voor een hele maand → op het einde 1 groot saldo van die transactie overschrijven.
Simplified Payment Verification
- Door een derde partij verbonden met de blockchain als vertrouwde entiteit te beschouwen die een vereenvoudigde controle doet en je betaling bevestigt → als individu Bitcoins verplaatsen, maar zorgt de vertrouwde entiteit dat dit op de Blockchain komt en hoef je zelf niet grote hoeveelheden data te bewaren.