MKR-appendicitis Flashcards
appendicitis
Appendicitis is een aandoening die vooral voorkomt bij patiënten tussen de tien en dertig jaar oud. Vijf tot tien procent van alle patiënten is ouder. Wanneer een oudere patiënt zich meldt met tekenen van appendicitis, moet er ook aan een andere oorzaak gedacht worden. Mogelijke oorzaken zijn: coloncarcinoom, lymfoom, carcinoïd, (opvlamming) IBD. Ten tijde van de diagnose appendicitis kan er reeds sprake zijn van geperforeerde appendicitis. De meest recente gedachtengang is dat er een ander pathofysiologie aan geperforeerde appendicitis ten grondslag ligt.
Anamnese
Het klassieke verhaal voor appendicitis is: sinds een dag of enkele dagen buikpijn die van rond de navel naar rechts onder in de buik is gemigreerd, in combinatie met koorts en misselijkheid, anorexie, braken en/of diarree. Dit is echter maar bij twintig procent van de patiënten het geval. Let in anamnese op buikpijn (visceraal: difuus of pariëtaal: rechts onder gelokaliseerd), misselijkheid en braken, koorts, buikpijn in voorgeschiedenis, defecatieafwijkingen, anorexie, vervoerspijn, menstruatie- en mictieklachten.
geperforeerde appendictis
5 dagen antibiotica waarvan meestal eerste 24-48u IV en daarna over op orale AB
LO bij appendicitis
rovsigns sign (duw links en doet rechts pijn), psoas sign (retrocaecaal), obturator sign (kleine bekken gelegen), mc burney
behandleing en complicatie bij een appendectomie
Appendectomie (chirurgische excisie van de appendix) is de standaardbehandeling voor een acute appendicitis. Deze operatie gebeurt tegenwoordig meestal via laparoscopie. De (oude) open benadering is via wisselsnede. Als op aanvullend onderzoek tekenen worden gezien van forse infiltratie (en abcesvorming) rondom de appendix en de klachten al langere tijd bestaan (meer dan zeven dagen), dan kun je beginnen met antibiotische behandeling om het infiltraat te laten afkoelen. Er is veel discussie over of de appendix later (à froid) alsnog verwijderd moet worden, aangezien de kans op een recidief klein lijkt.
In principe worden alle appendix na verwijdering voor pathologisch onderzoek ingestuurd. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van carcinoïd of zelfs adenocarcinoom van de appendix. Ook kunnen aan een appendicitis parasitaire of worminfecties ten grondslag liggen (vaker in Afrikaanse landen), die door een patholoog kunnen worden geïdentificeerd. Als er peroperatief sprake was van een geperforeerde appendix, krijgt de patiënt postoperatief ten minste drie dagen antibiotica (zie richtlijn). De meest voorkomende postoperatieve complicaties zijn abcesvorming bij de stomp en in Douglas ruimte bij geperforeerde appendicitis en wondinfectie.
let op de vaten bij een appendectomie ..
✔ Epigastrische vaten
complicatie bij een laparoscopische appendectomie
Wondinfectie
✔ Abces in ruimte van douglas
✔ Abces bij de stomp
verdenking appendictis doe …
Echo abdomen: Gezien de klachten en het snelle resultaat, is dit het juiste antwoord.
- CT-abdomen: Indien de echo negatief is of inconclusief, vraag je een CT-abdomen aan.
- PET-CT: is in deze situatie en bij deze casus niet nodig om aan te vragen.
- X-BOZ: De waarde van conventionele buikoverzichtsfoto (X-BOZ) is zeer beperkt en wordt afgeraden (in 96% van de gevallen zinloos). Bron: acute boekje.
- MRI-abdomen: Dit vraag je aan bij kinderen en zwangeren als de echo negatief is of inconclusief, gezien het stralingsrisico.
echo sprake van verdenking appendicitis?
✔ Appendix > 6 mm
door welke 4 structuren ga je bij ene appendectomie
1) Huid, 2) subcutis/ subcutaan vet (hierin liggen de fascia van Camper en Scarpa), 3) linea alba (mediane peesplaat van m.rectus abdominalis), 4) peritoneum
welke vaten ben je beducht bij inbrengen trocars ..
De epigastrische vaten (met name epigastrica inferior op de plaats die je nu ziet)
houding bij een appendectomie ..
Dat is niet juist. Om goed bij de appendix te kunnen ligt de patient op de rug, met de benen bij elkaar of wijd (french position), en de armen uit zodat de anesthesioloog er gemakkelijk bij kan. Omdat de appendix over het algemeen in de rechteronderbuik te vinden is, staat de chirurg aan de linkerzijde. Om te helpen kan eventueel de tafel nog naar de linkerkant gekanteld worden zodat de darmen wat naar beneden zakken
colon vs dunne daarm onderschieden
1) Tiniae coli (trambaan in het midden over het colon)
2) Appendici epiploicae (vettige aanhangsels aan de darm)
3) Haustrae (inkepingen/plooiing van het colon)
appendix ligt ..
retrocaecaal dus je moet het coecum mobiliseren
hoe kan de appendix liggen?
Retrocoecaal (65%), pelvisch (30%), subcoecaal (2%), preileaal (2%), postileaal (1%)
herken een ontstoken appendix
een ontstoken appendix heeft een verdikte wand (> 6mm) en is hyperemisch. Dan wordt de appendix flegmoneus ontstoken genoemd. Een appendix kan ook necrotisch of geperforeerd zijn.