Mentaliseringsbaserat arbete med familjer Flashcards

1
Q

Vad innebär markerad spegling?

A

Via den markerade speglingen uppfattar anknytningspersonen rätt känsla hos barnet, tar emot den och ger tillbaka den till barnet med ett överdrivet ansiktsuttryck. Barnet som söker sin blick i anknytningspersonens ansikte kommer att förstå att den överdrivna markeringen i anknytningspersonens ansikte och tonfall av barnets känsla, tillhör just barnet själv. Därefter ändrar anknytningspersonen sitt ansiktsuttryck och speglar sitt eget mentala läge och skiljer därmed ut sitt eget inre läge från spädbarnets inre läge. När A.P visar upp även sitt eget mentala läge, affektregleras inte bara barnet, utan barnet börjar också erfara att det har ett eget inre liv som skiljer sig från omvärldens samt att andra människor också har ett helt separat inre liv. Den markerade speglingen innebär alltså inte bara att spegla tillbaka rätt känsla till barnet utan också att skilja ut den ur den egna reaktionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är de 4 motpolerna i vår mentalisering?

A
  • Själv - andra
  • Explicit - implicit
  • Affekt - kognition
  • Yttre - inre
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär själv - andra polariteten?

A

Att mentalisera handlar om att förhålla sig till sig själv i relation till en annan. Om den aspekten inte finns med så talar vi inte om mentalisering. T.ex. om man är stressad/besviken att man inte kom in på den utbildningen man önskade och någon annan försöker konversera med en kan man vara för inne i sitt “själv” för att kunna mentalisera den andre i konversationen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan du ge exempel på övervikt åt själv i själv-andra polariteten?

A

“Jag får alltid ta allt ansvar för att det ska bli trevlig stämning. Det är alltid jag som tar ansvar för hela relationen och jag blir helt slut av att vara den som ordnar med precis allt. Det får vara slut med det nu.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan du ge exempel på övervikt åt andra i själv-andra polariteten?

A

“Han tar aldrig ansvar för någonting. Han är en så typisk lillebror, bara förväntar sig att alla andra, och då särskilt jag, ska ordna med allt. Han är helt ansvarslös och jag är helt säker på att han inte ens får dåligt samvete när han glömmer någons födelsedag. Han bara “ah schysst att du påminde mig” och sedan tänker inte han mer på det”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär implicit - explicit polariteten?

A

Att mentalisera implicit innebär att vi mentaliserar automatiskt och utan ansträngning, vi noterar det inte. Går blixtsnabbt, kräver ingen ansträngning eller reflektion. Vi känner av, vi lägger märke till.
Först när vi stannar upp och börjar prata om eller reflektera kring det vi känner av, blir mentaliseringen explicit. Vår explicita mentalisering är en mer krävande och långsam process som innefattar medvetenhet, ansträngning, tydlig uppmärksamhet och reflektion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär affekt - kognition polariteten?

A

Affektiv mentalisering
Detta handlar om att förstå och känna in känslor. När vi mentaliserar affektivt, använder vi vår egen emotionella förståelse för att resonera kring vad andra kan uppleva känslomässigt. Det handlar om empati och känslomässig resonans.

Kognitiv mentalisering
Detta är den mer rationella och analytiska sidan av mentalisering, där vi använder vår intellektuella förståelse för att tolka andras tankar, intentioner och beteenden. Det innebär att förstå situationer genom ett mer logiskt och distanserat perspektiv.

Polariteten
Affekt-kognition-polariteten innebär att dessa två sidor av mentalisering ibland kan komma i konflikt eller behöva balanseras. En person kan till exempel ha svårt att tänka klart om de är alltför känslomässigt engagerade (överdriven affektiv mentalisering), eller de kan förstå en situation intellektuellt men sakna känslomässig insikt (överdriven kognitiv mentalisering).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär yttre - inre polariteten?

A

Yttre mentalisering
Detta innebär att vi fokuserar på observerbara beteenden, kroppsspråk och konkreta fakta i omgivningen. Vi tolkar vad som sker baserat på det som kan ses eller höras. När vi mentaliserar utifrån ett yttre perspektiv, försöker vi förstå andras handlingar baserat på deras beteenden och situationer utan att tänka särskilt mycket på deras inre upplevelser.

Inre mentalisering
Inre mentalisering fokuserar på att förstå osynliga, interna processer som tankar, känslor, motivationer och intentioner hos oss själva eller andra. Detta handlar om att reflektera över varför någon känner eller tänker på ett visst sätt, även om det inte är direkt synligt i deras beteende.

Polariteten
Yttre-inre-polariteten i mentalisering belyser spänningen mellan dessa två typer av fokus. En obalans kan uppstå om man fokuserar för mycket på det ena och ignorerar det andra. Om man bara fokuserar på yttre beteenden kan man missa viktiga inre känslor och tankar som påverkar handlingar. Å andra sidan, om man enbart fokuserar på inre upplevelser kan man förlora kontakten med vad som faktiskt händer i den yttre världen och missa sociala signaler.

Att balansera yttre och inre mentalisering innebär att man både kan förstå och tolka yttre beteenden och relatera dem till de inre emotionella och kognitiva processerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Att utveckla mentaliseringsförmågan ingår i allas utvecklingspsykologiska bana. Det är en utveckling som sker gradvis och som består av tre tydliga utvecklingsfaser hos ett litet barn. Vad är en annan benämning för dessa utvecklingsfaser?

A

Förmentaliserande lägen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka är de tre förmentaliserande lägena?

A

Teleologisk hållning, psykisk ekvivalens och låtsasläge

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innebär teleologisk hållning?

A

En teleologisk hållning innebär att man bara tror på något om det leder till ett synligt, konkret resultat. Inre tankar och känslor ignoreras om de inte visas genom yttre handlingar. Det begränsar förmågan att förstå andras inre upplevelser och motiveringar, eftersom fokus ligger enbart på vad som kan observeras i verkligheten. Den som befinner sig i teleologisk hållning förmår inte annat än att endast acceptera en förändring i den fysiska världen som en sann indikator för den andres intentioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär psykisk ekvivalens?

A

Då har barnet fått en uppfattning om att det finns ett inre mentalt liv. Det utgår från sin egen blick på världen och har inte nått den utveckling där det kan skilja sina egna mentala tillstånd från andras. Detta visar sig på olika sätt, bl.a via barnets språk som nu präglas mer av uttryck av önskningar, behov och vilja. “Ebbe vill ha välling”. I psykisk ekvivalens går det INTE att skifta perspektiv. Istället sammanblandas det egna medvetandet och den yttre världen; det barnet erfar, uppfattar, känner, tycker - det tror barnet att övriga människor också erfar, uppfattar, känner, tycker. T.ex. “Om jag känner att du har dörren stängd för att du vill avvisa mig, då vill du avvisa mig”. Även självrelaterade negativa kognitioner vid psykisk ekvivalens - “Jag är ful/ond”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur kan man exempelvis identifiera låtsasläge som pågår i terapi?

A

Ändlöst inkonsekvent “prat” om tankar och känslor i terapi
Att hålla motsägande trosuppfattningar igång samtidigt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär låtsasläge?

A

Centrala aspekter av låtsasläge:
- Överdrivet fokus på inre världen: I låtsasläget fokuserar individen starkt på sina egna inre tankar och känslor, men på ett sätt som inte är förankrat i den yttre verkligheten.
- Brist på realistisk tolkning: Fantasier och symboliska associationer får stor betydelse, och det kan vara svårt att relatera dessa till verkliga händelser eller andras perspektiv.
- Gränslöshet mellan fantasi och verklighet: Inre bilder och idéer kan upplevas som verkliga eller få samma vikt som faktiska händelser, vilket leder till en upplevelse där verkligheten och fantasin smälter samman.
Exempel:
Ett barn som leker och helt förlorar sig i sin fantasivärld, där det är svårt att skilja mellan lekens påhittade verklighet och den yttre verkligheten, befinner sig i ett låtsasläge. Hos vuxna kan låtsasläge uppträda när känslor och tankar övervärderas, så att man inte längre kan se hur dessa relaterar till den faktiska situationen eller omgivningen.
I mentalisering:
Låtsasläge representerar en obalans där den inre, subjektiva världen får för stor dominans, vilket kan försvåra förmågan att förstå sig själv och andra på ett realistiskt och balanserat sätt. Det blir svårt att mentalisera korrekt, eftersom man inte längre kan skilja mellan vad som är fantasifullt och vad som är verklighetsbaserat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär hypermentalisering?

A

För att skilja begreppet något ur låtsasläget kan det beskrivas som att hypermentaliseringen innehåller en extra “spinn” eller “push”. Tonåren är den tid i livet då vi är som mest sårbara i den sociala speglingen, samtidigt som kompisar är ungdomens hela värld. Att stå inför andras icke-verbala och/eller verbala uttryck är särskilt svår för en tonåring, pga PFC ej är tillräckligt utvecklad ännu som kan hjälpa till med detta. Hypermentalisering som ungdomar själva brukar översätta som “övertänka”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär det att vara mindful-in-action?

A

Inom psykologin syftar “mindful-in-action” på att tillämpa medveten närvaro (mindfulness) i praktiska situationer och handlingar, snarare än enbart under formell meditation eller stillasittande övningar. Det handlar om att kunna vara medvetet närvarande och uppmärksam på sina egna tankar, känslor och kroppsliga sensationer under tiden man agerar eller interagerar med andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad innebär mentalisering?

A

Handlar om att närma sig såväl sitt eget som en annan persons inre med vetskapen om att det är omöjligt att ha en hjärna i full balans och hur svårt det är att veta vad som rör sig inuti en själv och en annan vid ett givet ögonblick.

18
Q

Vad för hormon utsöndras när vi blir uppfattade, sedda eller markerat speglade av en annan människa?

A

Oxytocin

19
Q

Vad gör oxytocin med oss?

A

Det är vårt s.k närmandehormon, det gör oss prosociala och mer benägna att se världen ur någon annans perspektiv

20
Q

Vad är parental reflective functioning?

A

Föräldrars förmåga till att reflektera kring sig själva i relation till sina barn, hur man som förälder påverkar sitt barn och hur föräldern påverkas av barnet

21
Q

Hur kan man mäta en människas reflektiva förmåga?

A

The reflective functioning scale

22
Q

Vad är reflektiv förmåga?

A

Förmågan att förstå beteende hos sig själv och andra som drivet av bakomliggande mentala tillstånd

23
Q

Är reflektiv förmåga viktigt?

A

Ja. För det finns tydlig evidens för att reflektiv förmåga är särskilt viktig i kontexter med trauma och svårigheter, eftersom reflektiv förmåga är kopplad till just motståndskraft och återhämtningsförmåga hos människor.

24
Q

Vad innebär sensitivt föräldraskap?

A

Ett sensitivt föräldraskap karaktäriseras av positiva känslor gentemot det kommande barnet: tillgänglighet, kärlek, accepterande, uppmuntran och upptäckarglädje, delat intresse osv

25
Q

Vad innebär förändrareflektiv förmåga?

A

Förälderns kapacitet att föreställa sig barnet som en egen person med egna intentioner, önskningar och behov, som en intentionell egen. Det är den föräldrareflektiva förmågan som formar grunden för förälderns kapacitet att mentalt kunna se världen ur sitt barns perspektiv och korrekt förstå barnet

26
Q

Om föräldern har en hög reflektiv förmåga, är det större sannolikt att barnet blir tryggt anknutet då?

A

Ja

27
Q

Om föräldern har en låg reflektiv förmåga, är det större sannolikt att barnet blir otryggt anknutet då?

A

Ja

28
Q

Nedärvs förmågan att reflektera kring mentala tillstånd mellan generationer?

A

Ja

29
Q

Är det sant att barn som betraktas som internationella egna kommer ha betydligt större chans att utveckla sin affektreglering, tro på sin egen förmåga, utveckla agens och relationella färdigheter?

A

Ja

30
Q

Vad innebär traumaspecifika mentaliseringen?

A

Detta riskerar att förekomma då en förälder lever med just egna obearbetade trauman och/eller egen olöst sorg. Ej att föräldern aktivt utöver misshandel eller försummelse. Istället grips föräldern av sina egna tidigare traumatiska känslolägen. Risken är då stor att dessa omentaliserade affekttillstånd hos F spiller ut över barnet, vilket leder till att F och barn momentant förlorar kontakten med varandra. Oftast när F är överväldigad av negativ affekt som svar på barnets uttryck för missnöje och otillfredsställelse.

31
Q

Om F får hjälp att mentalisera tidigare traumatiska erfarenheter, och därmed inse dessa erfarenheters inflytande på relationen till deras barn, kan deras förmåga att upprätthålla kontrollerad mentalisering öka, stämmer det? Alltså att under svåra och utmanande lägen i relationen till sina barn, kan F:s ökade medvetenhet om sin egen traumahistoriaf hjälpa F att inte skifta till mer automatiska icke-mentaliserande lägen

A

Ja

32
Q

Vilka är de automatiska icke-mentaliserande lägena?

A
  1. Teleologisk hållning
  2. Psykisk ekvivalens
  3. Låtsasläge
33
Q

Vad innebär “the alien self”?

A

Frånvaro av markerad spegling, vilket resulterar i att barnet internaliserar F:s återupplevande av sitt omentaliserade trauma. I mentaliseringsteorin omtalas detta med termen som the alien self. F slukas helt enkelt upp av sitt eget trauma och hämmas därmed i sin förmåga att visa genuint intresse för barnets mentala liv. På samma gång riskerar de att göra osannolika och ofta fientliga antaganden om sina spädbarns och barns mentala tillstånd.

34
Q

När en F hamnar i ett dissociativt läge, vad händer då?

A

I ett dissociativt läge, triggat av tidigare obearbetade traumatiska erfarenheter, har F berövats kontakten med verkligheten. Trauma återupplevs på affektiv nivå igen och den helt logiska följden blir att markerad spegling uteblir. Med tanke på den förlorade kontakten med verkligheten är det desto mer troligt att F visar upp ett icke-typiskt föräldrabeteende gentemot barnet. Barnet kommer då, med stor sannolikhet, att bli rädd för F istället för tröstad

35
Q

Vad innebär projektiv identifikation?

A

När barnet blir någon annan än hen är. Man blir mottagare av negativa tillskrivningar i en process av projektiv identifikation, dvs att få egenskaper, känslor, intentioner och mentala tillstånd sig tillskrivna som egentligen tillhör någon annanstans, vilket kan få förödande konsekvenser för oss människor

36
Q

Vad innebär identifiering med förövaren?

A

Betyder att F som lever i denna belägenhet skyddar sitt sårbara och oreglerade inre från yttre attack. Den yttre attacken utgörs av det oreglerade och omentaliserade beteendet F själv en gång i tiden mötte från sin egen förälder. Genom att förvärva de fruktade egenskaperna hos den ursprungliga attackerade, dvs den egna föräldern, skyddas det som en gång inuti gjordes så illa och som inte tagits om hand därefter. De obearbetade mentala tillstånden aktiveras och blir åter aktuella i den nya starka anknytningsrelationen

37
Q

Stämmer påståendet att det finns en klar och tydlig evolutionär vinst för barnet att stänga ner sin mentalisering vid övergrepp och försummelse och att gå in i det ihållande mentala tillståndet av epistemisk misstro: Jag litar inte på någon, inte ens mig själv?

A

Ja

38
Q

Stämmmer spökteorin kring att en del föräldrar blir som barn på nytt inför sitt eget barns stress och att F använder sig av försvar för att hantera ett problematiskt förflutet?

A

Ja

39
Q

Vad betonar Fonagy med sällskap som den mest centrala boven vid intergenerationell överföring av anknytningsstatus, trauma och låg mentaliseringsförmåga?

A

Frånvaron av mentalisering

40
Q

Vad betyder änglar/angels in the nursery?

A

Änglarna representerar det vi talar om som resilience; motståndskraft och återhämtningsförmåga. Änglarna förkroppsligas av den livsviktiga och redan omnämnda reparationen från F:s håll i relation till barnet då samspelet har slagit fel.

41
Q

Innebär en otrygg anknytning bristande mentaliseringsförmåga?

A

Nej, inte enligt Fonagy med kollegor