FL Psykodynamisk utvecklingspsykologi II, the we-mode och orienteringsfas PDT Flashcards

1
Q

Vad innebär det när vi gör “mind-scan”?

A

Tona in till sitt eget mind och försöka vara ärlig mot sig själv och mot den andre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär epistemisk vaksamhet?

A

När vi föds, så föds vi alla med en epistemisk vaksamhet. Finns inget spädbarn som fattar vart de kommer. Vara på sin vakt, vet inte vem de kan lita på. Kan vara olika temperamentsmässigt och vad man varit med om. Vi måste ha epistemisk vaksamhet, även om man har epistemisk tillit. Någon källa som inte är trovärdig, annars hamnar man i det godtrogna. I epistemiska tillitstermer pratar man om epistemisk vaksamhet inom ramen för tillräckligt trygga äldre personer runtomkring som jobbar med ostensiva signaler (instinkt) svalnar vaksamheten ner. Ostensiva signaler är en trigger för epistemisk tillit. Form av inlärningsprocess eller relationell process där man kan börja slappna av vaksamheten, den finns ff kvar, men vet vilka som ostensivt har en och är intresserad av en.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är en trigger för epistemisk tillit?

A

Ostensiva signaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär epistemisk isolering?

A

Att inte lita på någon. Inte ens sig själv. Man blir hypervaksam.
Överlevnadsmässigt - måste vara hypervaksam mot hot mot sin egen person.

Epistemiska misstron till isolering där isolering är värre. Bortkopplad, rädd för andra personers mentala tillstånd och även sina egna. Man blir som en ensam satellit i rymden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär p-faktorn?

A

=Psykopatologifaktorn
Forskarteam i Nya Zeeland som forskat kring detta. G-faktor = allmän intelligens → WAIS/WISC - poäng var man ligger i relation till populationen. Deras hypotes = har en sådan, psykopatologi-faktor, hur vi placerar oss i relation till population utveckling av psykopatologi. Har tagit fram utifrån massa variabler → laddar in i generell p-faktor. Tittar på internaliserande och externaliserande. Om man har både internaliserande och externaliserande har man oftast svårare psykopatologi. Känner sig ensam, olycklig, gråter mkt, oroar mig i skolan, oroar mig mkt, svårt somna, vaknar upp på natten, ont i magen, tungt hjärta = internaliserande. Arg, säger saker för att skada andra, lugn, slåss när jag är arg, tar sönder saker med flit, ljuger, fuskar, tar saker som inte är mina = externaliserande.

Lätt tappar temperament → externaliserande. Gråter mig till sömns, ensam och olycklig. → allvarligare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Om man laddar högt på p-faktorn, vad innebär detta då?

A

Oftast har man externaliserande och internaliserande beteenden som leder till att man har högre sannolikhet att utveckla psykopatologi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad föreslår forskare ligga under p-faktorn?

A

Epistemisk tillit och epistemisk misstro på ett kontinuum

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad krävs det mer utav när en person har epistemisk misstro?

A

Krävs mer ostensiva signaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Är alliansen ett arbete/terapeutiskt i sig själv?

A

Ja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad händer om man inte blir tillräckligt speglad före 2 års ålder?

A

Blir inte tillräckligt markerat speglad före 2 års ålder t.ex. Istället för att få oxytocin i blodet som gör att vi gärna närmar oss andra, också kopplat till belöningssystemet, belöningssystem plocka upp det att andra människor är belönande, om du har jobbigt kan du vända dig till dem pga är en belöning. Om är en person som av olika anledningar inte kan få oxytocin, utan kortisol istället, blir låga nivåer av oxytocin. Otrygg anknytningssystem = högre nivåer av kortisol och lägre nivåer av oxytocin. Inte dela med dig av saker eller lyssna på det de säger = otrygg anknytning. Så det blir då. HPA-axel (stressaxel) direkt kopplat till detta, producerar oxytocin och kortisol. Om för mkt kortisolproduktion - obalans HPA-axel går ej att återställa. Får jobba runt det. Kommer vara person som lättare blir rädd, snabbara fight/flightsystem med andra. Stressad → mkt lägre tid kortisolnivå att gå ner när den väl gått upp. Jfr balanserat system.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad gör oss till människor?

A

Vår mänskliga ’socialitet’ eller sällskaplighet förklaras av den unika kapaciteten att dela mentala tillstånd med andra. Att dela våra egna och att ta del av andras

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär we-mode?

A

Att vara del av en uppsättning tankar och känslor som går utöver ens egna är själva essensen i att vara människa (Tuomela, 2005). Att tänka, känna tillsammans skapar en kollektiv form av social kognition kallad the “we-mode”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär “meeting of minds”?

A

När vi interagerar med andra ökar vi vår interpersonella medvetenheten genom ett i bästa fall ’meeting of minds’. Vi förstår oss ytterligare på oss själva och oss själva i relation till andra därför att vi ingår i en kollektiv social kognition. I vår kulturella kontext finns det antaganden om hur människor tänker och känner, det finns ett kulturellt antagande om människors sociala kognition; om man blir dumpad blir man ledsen, om man fyller år vill man bli firad, om en vän sviker gör det ont o s v.
Uppkopplad som till en kollektiv mentalisering. Otrolig skillnad om man inte är det. “Meeting of minds” ibland korta ögonblick, ibland längre. Samtal med ngn där man känner sig sedd och uppfattad. Det som får människa att leva längst → springa, äta spenat. Korta, positiva situationer. Handlar på ica maxi - trevligt bemötande i kassan, händer något då. Det är sjukt trevligt, man piggas upp lite. De där mötena ligger nummer 1 på listan chansen leva längre ökar. Att ingå we-mode gå utanför en själv när det gäller tankar och känslor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad händer när det inte finns någon som tar tillräckligt stort intresse i vem jag är?

A

Det finns inte någon som tar tillräckligt stort intresse i vem jag är. Den epistemiska motorvägen öppnas inte och jag blir skrämd av vad andra människor tänker och känner, särskilt om det gäller mig. För att överleva lyssnar jag inte på någon ny inkommande information om mig själv och min omgivning/sociala kontext - det kan vara skadlig information eftersom ingen har mig tillräckligt mycket i åtanke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

I Marias PDT bok, hur förklarar hon we-mode där?

A

T och P tänker tillsammans kring, två medvetanden möts, kring vad P upplever problematiskt i sitt liv. I ett we-mode behöver inte T hålla med P, men T är intresserad och nyfiken och vill förstå P ur dens perspektiv och situation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är viktigt att alltid tänka på i patientmötet?

A

Vem är jag i min patients ögon?

17
Q

Vad är Nic Waal intervjun?

A

Nic Waals kliniska intervju är avsedd som en struktur för frågor och ämnen som kan vara kliniskt användbara att utforska med den unga personen. Den är inte avsedd att ersätta MINI eller KIDDIE-SADS, utan att komplettera dem. Det är en intervju som kan användas flexibelt genom att du kan välja ordningen på frågorna och välja frågor som du tycker är särskilt relevanta för den unga person som du håller på att lära känna. Vissa frågor kan vara för känsliga och svåra, så ordningen kan ändras eller vissa frågor kan hoppas över. Intervjun syftar inte bara till att få svar på frågorna, utan också till att skapa kontakt och en första allians med den unga personen. Vissa frågor kan också “trigga” den unga personen att börja tänka på ämnen som kan vara relevanta i terapin.