FL psykodynamisk teori och terapi Flashcards

1
Q

Vad innebär PDT?

A

Förmågan att förstå ett mentalt sätt att hantera verkligheten.
Observera att mentalt inte begränsar sig till kognitivt. Mentalt täcker in allt som pågår på mental nivå; känslor, tankar, drivkrafter, önskningar, behov, föreställningar o s v. Även kallat mentala tillstånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad berättade Maria kring Texas Houston kring nyfikenhet?

A

Utgå från sin egen subjektiva bubbla. Vi T överlag inställda på att folk är intresserade av känslor och nyfikna på det. P ska uttrycka känslor. Inte ovanligt att T jobbar som journalist och ställer fråga efter fråga kring vad känner du och var sitter det etc. Tillslut levererar P något för att göra T nöjd. “Jag vet inte vad jag känner” är inte trotsigt. Tror många P tänker “jag borde veta vad jag känner”. Forskning från Houston - upptäckt för att vi människor ska bli nyfikna behöver vi veta litegrann om det, annars blir det svårt. Då har de bl.a tittat på - många som växer upp i familjer där man inte gör känslor. Även om man gör känslor → gör de bara på ett obehagligt sätt. Utvecklingsmässigt om man inte introduceras i detta som väcker nyfikenhet för att man är trygg, får ingen kunskap om känslor utifrån sin kontext, kan inte förvänta oss börja i terapi kommer vara nyfiken på känslor! Ha det med er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur ska vi som T tänka kring “jag vet inte”-svar?

A

“Jag vet inte”-svar från P. Jag vet inte är ett mentalt tillstånd, det behöver inte ändras. Hamnar i ett tillstånd som T att man måste förändras, tillslut blir man journalist och det känns meningslöst. Jag vet inte är också ett sätt att vara i livet, jag vet inte kan vara olika hos olika personer. Det underlättar om T på tal om self-disclosure “i det läget vet jag själv att det är krångligt, jag kan känna jag borde veta vad jag ska känna, ibland bryr jag inte så mkt om det, men det är bara jag, har du lust att berätta om ditt jag vet inte?” VAR NYFIKEN PÅ DENS JAG VET INTE TILLSTÅND. SIGNALERA ATT DET ÄR OK.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Om man känner sig frustrerad som T, hur ska man resonera/tänka kring det då?

A

Frustrerad som T - bättre prata om det. Omrikta fokus till samarbete - känns som vi bara står och stampar men jag är väldigt intresserad av att veta om du tycker samma. Vill gärna lyssna på ngn som man inte vet vad den ska säga utan var autentisk! Poängen är att ni ska vara er själva. The bottom line = de P som kommer vill träffa en människa. Vi är alla olika människor, gör inte på ett exakt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är människans uppgift?

A

För att kunna förstå och förutsäga varandras handlingar på ett adaptivt sätt måste vi förstå att vi har separata medvetanden som (ofta) innehåller olika mentala modeller av verkligheten som driver våra handlingar. För att fungera relationellt, emotionellt samt ha tillgång till våra exekutiva funktioner måste vi kunna spåra och representera både:
de mentala modellerna i den andres medvetande och
de mentala modellerna i vårt eget medvetande
–> När man växer fram som människa, underlättar ett liv ju mer man kan hålla i åtanke vi har separata mentala modeller. Uppfattar verkligheten på olika sätt beroende på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förväntar sig ett barn att flera vuxna ska navigera barnet genom livet?

A

Ja. “It takes a village to raise a child”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur skiljer det sig mellan kollektivistiska kulturer och individualistisk kultur kring synen på spädbarnet?

A

Kollektiva kulturer vänder spädbarnet utåt mot kollektivet, du är en del av gemenskapen. Jfr med västerländsk kultur barnet i centrum med spädbarnet vänt mot den som håller upp det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär “good enough mothers”?

A

“Good enough mothers” som både får älska och hata sina barn.
Inte bra att ha föräldrar som speglar precis allt. Man ska ut i en värld/verklighet där man inte kommer få alla behov tillfredsställda: bli frustrerade.
Narcissistisk → För inbäddat → kommer ut i en verklighet ej blir inbäddad hela tiden → problematiskt
Traumat blir som nämnde igår - försvinner iväg i en traumadissociation → svårt reparera det korta avbrottet. Annars vanliga frustrationer som flesta föräldrar reparerar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär det att känna “the me and not me process”?

A

Utvecklingssteg känna me not me. Ibland är det bara jag. Ibland finns det andra. Jag kan känna, tycka såhär. Andra kan tycka och känna sådär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly