Luento 7: käppi Flashcards
Miten osakkeiden tuotto määritellään?
Osakkeiden tuotto määritellään sijoitusperiodilla tapahtuneen arvopaperin hinnan muutoksen ja saatujen kassavirtojen (osinko) summana.
Suurin osa osakkeiden tuotosta syntyy hintatuotosta. Käytännössä osakkeen tuotto on satunnaismuuttuja!
Odotusarvo-varianssisääntö
Odotusarvo-varianssisääntö, jonka mukaan sijoittaja valitsee kahdesta sijoituskohteesta, joiden odotettu tuotto on yhtä suuri, sen jonka tuoton varianssi eli riski on pienempi. Tämä kuulostaa luonnollisesti loogiselta, mutta markkinatoimijoiden päätökset eivät aina ole näin rationaalisia.
Volatiliteetti
Sijoitusmarkkinoilla sijoituksen kokonaisriskiä mitataan volatiliteetilla
Volatiliteetti määritetään tuoton standardipoikkeamaksi ja se mittaa tuottojen hajontaa odotusarvonsa ympärillä. Mittaa osakkeen tuoton keskihajontaa. Mitä useammin arvot poikkeavat SUURESTI keskiarvosta, sitä suurempi on volatiliteetti. Ja sitä suurempi on sijoituksen riski! Standardipoikkeama asettaa osakkeet järjestykseen riskin suhteen.
+ Volatiliteetti on siis tuo standardipoikkeama
Odotusarvo-varianssisäännön mukaan osake A on parempi sijoituskohde kuin osake B, jos jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:
- Osake A:n odotettu tuotto on suurempi kuin osake B:n odotettu tuotto, ja osake A:n tuoton standardipoikkeama on korkeintaan yhtä suuri osake B:n tuoton standardipoikkeama.
- Osake A:n odotettu tuotto on vähintään yhtä suuri kuin osake B:n odotettu tuotto, ja osake A:n tuoton standardipoikkeama on pienempi kuin osake B:n tuoton standardipoikkeama.
CAP-malli
Capital Asset Pricing -malli määrittää tuottovaatimuksen yksittäiselle sijoituskohteelle. On hinnoittelumalli, jota käytetään rahoituksessa arvopaperin odotetun tuottoasteen laskemiseen. Sen avulla arvioidaan riskiä, joka jää hajauttamisen jälkeen.
CAP on arvopaperimarkkinoiden tasapainomalli, jonka määrittelemän tuottovaatimuksen perusteella sijoituskohteiden hinnat määräytyvät.
Systemaattinen riski
Ei-hajautettavissa oleva riski. Se osa arvopaperin kokonaisriskistä eli tuoton standardipoikkeamasta, jota ei ole mahdollista välttää hajauttamalla.
Esim. inflaatio, valuuttakurssit ja korot.
Epäsystemaattinen riski
Hajauttamalla vältettävissä oleva riski (esim. yrityksen huonot näkymät, asiakkaan konkurssi). Epäsystemaattisella riskillä ei ole vaikutusta arvopaperin tuottovaatimukseen.
Beta
Beta on riskimittari, joka kuvaa rahaston markkinariskiä ja rahaston arvon muutosten herkkyyttä markkinan muutoksille. Markkina-arvon muutoksen kuvaajana käytetään yleensä rahaston vertailuindeksin muutoksia. Beta kertoo, kuinka paljon rahaston arvo keskimäärin muuttuu prosentuaalisesti markkinoiden muuttuessa yhdellä prosenttiyksiköllä.
Beta-kerroin kuvaa siis systemaattista riskiä.
Käytetyin tapa mitata systemaattista riskiä?
Käytetyin tapa mitata systemaattista riskiä eli betaa on arvioida yksittäisen osakkeen ja koko markkinoiden tuottojen välistä yhteyttä.
Markkinaportfolio
Markkinaportfolio on kaikkien pörssissä listattujen osakkeiden keskimääräistä kehitystä kuvaava portfolio, jossa yksittäisen osakkeen paino määräytyy sen markkina-arvon perusteella.
Markkinaportfoliota käytetään kuvaamaan koko markkinoiden tuottoa.
Beta-kertoimen arvot
Alle yhden olevia beta-kertoimia kutsutaan defensiivisiksi ja yli yhden aggressiivisiksi. Markkinoiden kanssa yhdenmukaisesti käyttäytyvän sijoituskohteen beta on 1 ja riskittömän sijoituskohteen beta on nolla.
Karakteristinen suora
Niin sanottu karakteristinen suora kuvaa arvopaperin tuoton riippuvuutta markkinaportfolion tuotosta. Suoran kulmakerroin kuvaa systemaattista riskiä.
Rahoitusriskit
Yrityksen rahoitukseen ja sitä kautta maksuvalmiuteen liittyvät riskit.
Mitä enemmän yrityksellä on vierasta pääomaa, sen suurempi on rahoitusriski.
Rahoitusriskit jaetaan kolmeen:
- maksuvalmiusriskit
- luottoriskit
- markkinariskit
Maksuvalmiusriskit
Maksuvalmiusriskit: yrityksen käytössä olevat likvidit rahoitusmahdollisuudet loppuvat niin, että niillä ei pystytä kattamaan yrityksestä lähteviä kassavirtoja, eli laskuja ja lainanlyhennyksiä esim. -> voi ajautua maksykyvyttömyyteen.
Luottoriskit
Luottoriskit: yrityksen näkökulmasta joku ulkopuolinen taho ei kykene suoriutumaan taloudellisista velvoitteistaan, liittyy myyntisaamisiin, lainasaamisiin tai pääoman palautuksiin