Luento 1: Maksettu liidaus Flashcards

1
Q

Rahoitusjohtaja ja sen tehtävä

A

financial manager tai suurissa yrityksissä chief financial officer (CFO)

Rahoitusjohtajan tehtävänä on yritykseen saapuvien ja sieltä lähtevien kassavirtojen ohjailu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

treasurer

A

rahoitusjohtajan alaisuudessa toimiva henkilö, jonka vastuulla jokapäiväinen kassanhallinta, investoinnit jne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

controller

A

toimii myös rahoitusjohtajan alaisuudessa ja vastaa kirjanpidosta, veroista, budjetoinnista, jne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Omistajuuden ja johdon eriytyminen.

A

Erityisesti suurissa yrityksissä omistajuus ja johto on eriytynyt. Tarkoittaa sitä, että yrityksen operatiivisesta toiminnasta vastaa palkkajohto.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Eriytymisen hyvät puolet

A
  1. Jos yrityksessä palkkajohto, niin osakkeenomistajien helpompi arvioida suoriutumista objektiivisesti, kun omistajat ja yritysjohto on eriytynyt.
  2. Palkkajohdolla paremmat valmiudet toimia johdossa. Isoissa yrityksissä tärkeää, että osakkeenomistajan varallisuus pidetään erillään yrityksestä.
  3. Luo jatkuvuutta. Jos omistus ja johtajuus olisi samalla taholla; kun haluaa luopua omistuksista, niin toiminta voisi loppua.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Eriytymisen huono puoli

A

Päätöksenteko voi vaikeutua: palkkajohto joutuu huomioimaan eri sidosryhmät ja itsensä myös.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Rahoitusteoria

A

Rahoitusteoria: yrityksen ja yritysjohdon tavoitteena on omistajan varallisuuden maksimointi (ns. rahoituksen perussääntö)

Omistajan varallisuuden maksimointi perustuu siihen, että yritys tekee kaikki päätöksensä osakkeen markkina-arvon maksimointia silmällä pitäen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Omistajan varallisuuden maksimointiajattelu (yrityksen pörssikurssi keskeisin mittari) on eri asia kuin yrityksen voiton maksimoint (esim. osakekohtainen tulos)!

A

Omistajan etu on AINA tärkeämpi kuin yrityksen! Yrityksen voiton maksimointi vaikeampi mitata, kuin omistajan varallisuuden maksimoinnin.

  • Erilainen aikakäsitys (yrityksen voiton maksimoinnissa ei huomioida rahan aika-arvoa)
  • Epävarmuuden huomioiminen (Omistajan maksimoinnissa pörssikurssi kuvastaa riskiä, mutta voiton maksimointi -ajattelussa ei ajatella tulevaisuudessa olevan mitään riskiä)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Investment trade-off

A
  • Yritysrahoituksessa on erilaisia trade-offeja eli kompromisseja.
  • Keskeinen on investment trade-off, kompromissi, joka liittyy yrityksen tekemiin investointeihin. Pitää koko ajan miettiä paljonko tuloksesta jaetaan osinkona tai paljonko investoidaan. Osakkeenomistajalla voi olla vaihtoehtoisia sijoituskohteita, joiden potentiaalisia tuottoja verrataan investointien potentiaalisiin tuottoihin.
  • Osakkeenomistajalla aina ’’viimeinen sana’’! Se voi myydä osakkeensa ja sijoittaa muualle.
  • Yritys voi pidättää itsellään operatiivisen toiminnan kassavirtoja tai palauttaa niitä sijoittajille:
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Osingonjakopäätös

A

Mietitään siis kummasta osakkeenomistajat hyötyvät paremmin ja sen mukaan päätetään, investoidaanko vai jaetaanko osinko.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Omistajalähtöisen johtamisen olemassaoloon on löydetty neljä syytä

A
  1. Amerikkalaisen sijoittajakulttuurin leviäminen Eurooppaan.
  2. Nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä ei riitä, että omistajat seuraavat yrityksen taloutta virallisen tiedon ja liikkeenjohdolta saamansa informaation perusteella. Omistajalähtöisyys palvelee omistajien tietotarvetta.
  3. Pääomien liikkuvuuden esteiden ja sääntelytalouksien purkaantuessa yritystoiminnan riskit jäävät omistajien kannettaviksi. Konkurssin kohdalla omistajat menettävät sijoituksensa -> alettu vaatia kunnon tuottoa sijoituksellensa -> omistajalähtöinen johtaminen
  4. Kansainvälisillä markkinoilla investoinnit kohdistuvat parhaimpiin kohteisiin, ja yrityksen joutuvat avoimeen kilpailuun pääomasta. Eli kilpaillaan sijoittajien mielenkiinnosta.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Knüpferin ja Puttosen mukaan omistajalähtöiselle yrityksellä 4 tunnusmerkkiä:

A
  1. Yrityksen arvon maksimoiminen on toiminnan lähtökohta. Tarkoittaa yrityksen ja sitä kautta osakkeenomistajien omistusten arvon maksimointia.
  2. Strategiat suosivat arvon kasvattamista.
  3. Ohjaus- ja palkitsemisjärjestelmät tukevat arvon kasvattamista. Sen avulla harjoitetaan omistajalähtöistä johtamista, jossa yritysjohdon tavoitteet ovat linjassa omistajien kanssa.
  4. Johdon tietojärjestelmä mahdollistaa arvon kasvattamisen seurannan. Moderni järjestelmä, joka mahdollistaa arvon kasvattamisen seurannan. Esimerkiksi joku ERP.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Yrityksen omistajarakenteeseen vaikuttaa

A
  1. Yrityksen koko: Omistajarakenne voi olla keskittynyt vai hajautunut. Mitä isompi yritys, sitä hajautuneempi se yleensä on. Voi olla vaikka miljoonia yksittäsiä omistajia. Hajautuminen tekee osakkeesta likvidimmän, joten helpompi myydä omistuksensa.
  2. Omistukseen liittyvä valta: Iso osakeomistaja voi päästä hallitukseen tai käyttää valtaa yhtiökokouksessa)
  3. Markkinoiden sääntely: erityisesti USA:ssa pyritään turvata pienomistajien oikeudet. Mitä säädellymmät markkinat ovat, sitä enemmän yksittäisellä osakkeenomistajalla on valtaa -> omistusrakenne on sitä hajautuneempi.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Pääoma-agenttisuhde:

A

Yrityksen johto ja omistajat ovat eri henkilöitä

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Päämies-agenttiongelma, kutsutaan myös agenttiongelmaksi

A

Yritysjohdon ja omistajien tavoitteet eroavat. Palkatulla johdolla saattaa olla omia tavoitteita, jotka ajavat heidän etuansa.

  • Ongelmat pääoma-agenttisuhteessa aiheuttaa asymmetria: informaation epätasainen jakautuminen. -> Omistajat ei voi tietää, toimiiko yritysjohto omistajien kannalta hyvin -> jos pelätään että ei -> joudutaan valvomaan -> aiheutuu kustannuksia eli agenttikustannuksia
  • Omistajat voi valvoa johtoa rajoitteilla ja kannustimilla (optiojärjestelyt + tulokseen sidottu bonus)
  • Esim. omistajat haluavat yrityksen ottavan riskin, mutta yritysjohto pelkää asemansa puolesta, jos tämä epäonnistuu. Tai jos halutaan fuusiota, mutta yritysjohto ei halua, koska pelkää asemaansa.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Optiojärjestely

A

Annetaan osakkeita -> tehdään johdosta omistajia -> toimivat omistajien eduksi

17
Q

Agenttikustannukset

A

Syntyvät päämies-agenttiongelmista ja niitä ovat:

  1. Päämiehen ja agentin välisten sopimusten rakentamiseen ja muotoiluun liittyvät kustannukset: palkitaan yritysjohtoa esim. pörssikurssin perusteella. Näin omistajien ja johdon tavoitteet olisivat linjassa. Myös johtajasopimukset: kultainen kädenpuristus
  2. Valvonnasta aiheutuvat välittömät kustannukset: tilintarkastajan palkkiot yms. -> joilla varmistetaan, että toiminta asianmukaista ja osakkeenomistajan edun mukaista. Yhtiökokoukset aiheuttavat myös kustannuksia.
  3. Jäännöskustannukset, jotka syntyvät, mikäli agentti ei sopimuksista ja valvonnasta huolimatta täydellisesti pysty toimimaan päämiehen eduksi: Yritysjohto tekee osakkeenomistajien kannalta huonoja päätökisä, jotka aiheuttavat kustannuksia.
18
Q

Kultainen kädenpuristus

A

Johtajasopimus, sen tehnyt jos irtisanotaan, niin saa rahaa, yritetään varmistaa, että johtaja ottaa riskejä, kun omistajat haluavat, KOSKA sitä omistajaa ei haittaa potkut niin paljon, jos se saa siitä paljon rahaa.

19
Q

Negatiiviset seuraamukset, joita voi tulla, jos yritysjohto ei toimi omistajien edun mukaisesti.

A

Irtisanominen ja palkan alentaminen.

20
Q

Agenttiongelma ja velkojat

A

+ Agenttiongelma voi syntyä yrityksen velkojan ja yritysjohdon välille: Velkojat voivat haluta, että yritysjohto ei ottaisi liikaa riskejä, koska velkojat haluavat turvata saamisensa.

+ Agenttiongelmia voi syntyä myös omistajien ja yritysten velkojien välillä: koska omistajat voivat haluta kasvattaa liiketoimintaa, mutta velkoja haluaa vain rahansa takaisin korkoineen.