Luento 2: oskut ja oskumarkkinat Flashcards
osakkeet rahoituksen näkökulmasta
Osakkeet ovat oman pääoman ehtoista rahoitusta. Siis rahoitusta, jota yritys voi hankkia myymällä sijoittajille osakkeita, jota yrityksen ei tarvitse maksaa takaisin osakkaille. Koska oma pääoma sijoitetaan yritykseen määräämättömäksi ajaksi, osakkeet ovat hyvin pitkäaikaista rahoitusta. Osakesijoittaja voi myydä osakkeensa osakeannin jälkeen.
- Pörssiyhtiöiden osakkeista käydään nykyään kauppaa osakekirjojen sijasta sähköisesti arvo-osuuksilla, jotka on kirjattu arvo-osuusrekistereissä arvo-osuustileille.
Osakeantityypit
- Uusmerkinäanti
- Rahastoannit
- Merkintäoikeusannit
- Suunnatut osakeannit
- Osakemyynnit
+ Merkintäoikeus-, suunnattu ja rahoitusanti voi tapahtua samanaikaisesti.
Uusmerkintäanti
Julkinen osakeyhtiö hankkii uutta osakepääomaa uusmerkintäannilla. Jaetaan:
- listautumisannit (initial public offering, IPO): Yritys myy ensimmäistä kertaa osakkeita yleisölle. Eli ensimmäinen listautuminen pörssiin tai toiselle julkisesti noteeratulle kauppapaikalle.
- listautumisen jälkeiset osakeannit.
Rahastoanti
Rahastoannit (”Omistajalle maksuton”): Taseen oman pääoman erästä siirretään varoja yrityksen osakepääomaan. Esim. vararahastosta osakepääomaan -> osakepääoma kasvaa. Mutta yritys ei saa uutta rahoitusta. Vain kirjanpidollinen termi ja maksuton toimenpide.
Merkintäoikeusanti
Merkintäoikeusannit (”Omistajalla oikeus merkitä”): Olemassa oleville omistajille tarjotaan oikeutta merkitä uusia osakkeita tiettyyn hintaan. Merkinäoikeuden voi myydä eteenpäin.
Suunnattu osakeanti
Suunnatut osakeannit (”Tarkoitettu vain tietyille”): Osakeannit tarkoitettu vain tietyille ryhmille. Esim. oma henkilöstö tai uusi sijoittajaryhmä.
Osakemyynti
Osakemyynnit (”Tuo rahaa vanhoille omistajille, ei yritykselle”): Osakkeen olemassa olevat (yleensä suuret) omistajat myyvät omistuksiaan uusille omistajille. Eli yritys ei saa uutta rahoitusta.
Miten Helsingin pörssissä yritykset on jaettu markkina-arvon perusteella?
Helsingin pörssissä yritykset on jaettu markkina-arvon perusteella suuriin, keskisuuriin ja pieniin yhtiöihin. Suomessa arvopaperit noteerataan euroissa.
- Suuri yhtiö: osakkeiden yhteenlaskettu arvo yli miljardi euroa
- Keskisuuri yhtiö: 150 miljoonaa -> miljardi euroa
- Pieni yhtiö: alle 150 miljoonaa euroa
OMX-pörssi
OMX-pörssi on pohjoismais-balttialainen pörssi, johon kuuluu Helsingin pörssin lisäksi Kööpenhaminan, Tukholman, Islannin, Riikan, Tallinnan ja Vilnan pörssit.
First North -lista
First North –lista on vaihtoehtoinen markkinapaikka suomalaisille pienille ja kasvaville yhtiöille. Se on avoin markkinapaikka -> vaatimukset OMX:n päämarkkinoita lievemmät.
Ovatko listautumisannit yleensä ali- vai ylihinnoiteltuja?
Listautumisannit ovat yleensä alihinnoiteltuja. Kun osake otetaan pörssilistalle, sen hinta nousee heti suuremmaksi, kuin se hinta, jolla osaketta myytiin sijoittajille. Alihinnoittelulla varmistetaan, että anti onnistuu, eli houkuttelee paljon porukkaa. Alihinnoittelulla luodaan kuva houkuttelevasta osakkeesta.
Millaisia velkainstrumentteja on?
- Rahoituslainat
- Joukkovelkakirjalainat
Muut velkainstrumentit:
- Rahamarkkinainstrumentit
- Välirahoitusinstrumentit
- Johdannaisinstrumentit
Rahoitusmarkkinainstrumentit
Rahamarkkinainstrumentit ovat lyhytaikaisia, alle vuoden pituisten ajanjaksojen rahoitukseen käytettäviä velkainstrumentteja.
- Rahamarkkinainstrumentteja ovat esimerkiksi pankkien sijoitustodistukset, yritystodistukset ja kuntatodistukset. Rahamarkkinainstrumentit muodostavat yhdessä rahamarkkinat.
- Kaikki nämä ovat jälkimarkkinakelpoisia.
- Ostetaan alle nimellisarvon. Sijoittajan tuotto muodostuu nimellisarvon ja ostoarvon erotuksesta. Lainan erääntyessä saa siis nimellisarvon -> sijoittaja saa tuottoa
- Liikkeellelaskija maksaa haltijalle eli sijoittajalle, velkakirjan eräpäivänä.
Välirahoitusinstrumentit
Välirahoitusinstrumentit tai mezzanine -rahoitus on oman ja vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen välimuoto.
Esimerkiksi:
- Vaihtovelkakirjalaina
- Optiolaina
Vaihtovelkakirjalaina
Vaihtovelkakirjalaina on joukkovelkakirjalaina (yli vuoden mittaista rahoitusta) mahdollisuus vaihtaa velkakirja tiettyyn määrään liikkeellelaskevan yrityksen osakkeita. Tapahtuu osakevaihto, niin yleensä pienempi nimelliskorko