Luento 2: tietehari Flashcards
Rahoitusmarkkinoiden informaatiotehokkuus
Rahoitusmarkkinoiden informaatiotehokkuus tarkoittaa kaiken olennaisen uuden informaation heijastumista välittömästi arvopapereiden hintoihin. Eli tehokkaiden markkinoiden hypoteesi. Eli arvopaperien hinnat reagoivat vain uuteen informaatioon. Reagointi tapahtuu viiveettä ja oikein. Ylisuurten tuottojen saaminen on mahdotonta tehokkailla markkinoilla.
Markkinat ovat informaation näkökulmasta tehokkaat, kun kukaan ei voi saada systemaattisesti keskimääräistä suurempia voittoja. Koska menneellä ei olisi väliä.
Jaotellaan kolmeen luokkaan:
- heikot ehdot
- puolivahvat ehdot
- vahvat ehdot
satunnaiskulun mallia (random walk)
Rahoitusmarkkinoiden informaatiotehokkuuden nojalla arvopapereiden markkinahinta seuraa satunnaiskulun mallia. Jonka mukaan osakkeen eilinen hinnanmuutos ei kerro mitään tämän päivän muutoksista. Jos osake laski/nousi eilen, ei sillä ole väliä, miten se tänään käyttäytyy.
Markinatehokkuuden heikot ehdot
Heikot ehdot: arvopapereiden hintoihin sisältyy kaikki menneeseen kurssikehitykseen sisältyvä informaatio. Kaikki mennyt tieto heijastuu osakkeen hintaan. Tekninen analyysi eli hintahistoriaan perustuva sijoittaminen ei tuota keskimääräistä suurempia voittoja, koska kaikilla sijoittajilla sama informaatio.
Menneen kurssikehityksen mukaan ei voi ennustaa kurssin käyttäytymistä. Tilinpäätösanalyysin avulla voi mahdollisesti ennustaa hinnan muutosta. Eilisen päivän lehteä lukemalla ei voi päätellä hinnanmuutosta. Heikoin informaation luokka.
Markkinatehokkuuden puolivahvat ehdot
Puolivahvat ehdot: kaikki julkisesti saatavilla oleva informaatio (esim. voitto- ja osinkoilmoitukset, investointipäätökset) heijastuu välittömästi arvopapereiden hintoihin. Tilinpäätösanalyysi ei ole sijoittajalle kovinkaan hyödyllistä, eikä sillä voi ennustaa hinnanmuutosta. Suurin osa maailman markkinapaikoista, joissa noteerataan yritysten osakkeita, täyttävät puolivahvat ehdot. Kaikista tehokkaimmat markkinat on USA:ssa.
Markkinatehokkuuden vahvat ehdot
Vahvat ehdot: arvopapereiden hinnat sisältävät julkisen ja myös julkistamattoman sisäpiiritiedon. Eli kaikki mahdollinen info heijastuu jo osakkeen hintaan. Edes sisäpiiritiedolla ei saa suurempia voittoja.
• Markkinatehokkuuden vahvat ehdot eivät voi koskaan täyttyä, koska sisäpiiritieto ei ole kaikkien sijoittajien tiedossa
Tehokkaiden markkinoiden käsitteeseen liittyy paljon väärinymmärryksiä:
- ”Tehokkailla markkinoilla osakkeiden hinnat eivät voi poiketa todellisesta arvostaan” Tehokkaat markkinat ei edellytä, että markkinahinta on sama kuin todellinen arvo. Poikkeamat satunnaisia
- ”Tehokkailla markkinoilla kukaan sijoittaja ei voita markkinoita minään ajanjaksona” Tehokkailla markkinoilla osakemarkkinat noudattavat satunnaiskulun mallia, niin keskimäärin puolet sijoittajista voittaa ja toinen puoli häviää markkinoille.
- ”Tehokkailla markkinoilla kaikki toimivat rationaalisesti” Tehokkailla voi olla myös irrationaalisia sijoittajia, jotka tekevät itselle huonoja päätöksiä.
- ”Tehokkailla markkinoilla kukaan sijoittaja ei voita markkinoita pitkällä aikavälillä” Joku voittaa todennäköisyyksien mukaan markkinat, myös pitkällä välillä.
- ”Tehokkailla markkinoilla sijoittajan on turha yrittää sivistää itseään” Tehokkailla markkinoilla pystyy sivistämään itseään, vaikka kurssit noudattaisivatkin satunnaiskulun mallia. Eli sijoittajan kannattaa osakkeiden hintojen kautta arvioida konkurssiriskiä esim.
Miksi rahoitusmarkkinoiden informaatiotehokkuus on paradoksinen käsite?
- Jos tarpeeksi moni uskoo, että markkinat ovat tehokkaat, niin kukaan ei hoida aktiivisesti esim. rahastoa.
- Sen seurauksena markkinoiden tehokkuus laskee, koska informaatio ei vaikuta enää samalla tavalla markkinahintoihin.
- Täten, jos tarpeeksi moni uskoo, että markkinat ovat tehokkaat, niin markkinoiden tehokkuus laskee. -> eli syntyy paradoksi.
Therefore, if enough people actually believe that the market is efficient then that belief actually ensures the falsity of the theory itself, ergo, a paradox forms
Tunnettuja sijoitusstrategioita ovat
- Pienet yritykset
- Arvo-osakkeet
- Menneet tuotot
Pienet yritykset sijoitusstrategiana
Stratergian perusajatus on, että lähes kaikilla markkinoilla, pienten yritysten tuotot ovat suurempia kuin suurten tai keskisuurten.
Arvo-osakkeet sijoitusstrategiana
Arvo-osakkeet (esim. ”Magic formula” menetelmä, jossa poimitaan hyviä arvo-osakkeita): pörssiosakkeet joko arvo- tai kasvuosakkeita. Arvoyhtiöillä markkina-arvo on alhainen suhteessa taseeseen. Kasvuyhtiöillä markkina-arvo on korkea suhteessa taseesta laskettuun kirja-arvoon. Arvoyhtiön tuottaa paremmin kuin kasvuyhtiöt. Arvo-osakkeisiin sijoittaminen on siis kannattavampaa.
Menneiden tuottojen sijoitusstrategia
Menneet tuotot ennustavat tulevaisuutta. Tätä menetelmää kutsutaan momentum ilmiön hyödyntämiseksi. Eli menneisyydessä hyvin tuottaneet, tuottaa tulevaisuudessa myös hyvin. Hyvin menestyneisiin kannattaa siis tämän mukaan sijoittaa.
arbitraasi
arbitraasi on tilanne, jossa on tilaisuus saavuttaa voittoa ilman riskiä. Haastaa rahoitusmarkkinoiden informaatioiden tehokkuutta.
Esim. jonkun yhtiön osake listattu kahdella eri markkinapaikalla samaan aikaan, on mahdollista, että osake ostetaan alhaisemman hinnan markkinapaikalla ja myydään markkinapaikalla, jossa markkinahinta on korkeampi. Arbitraasitilanteita tosi harvoin.
Anomalia
Anomalia on poikkeama markkinoiden tehokkuudesta, eli mahdollisuus, että voi saada ylisuuria tuottoja riskiin nähden. Tietyllä markkinalla vallitseva säännöllisyys, jonka avulla sijoittaja voi saada tuottoja, jotka ovat riskien suhteen ylisuuria.
FIVA
FIVA eli Finanssivalvonta valvoo rahoitusmarkkinoita Suomessa.