lit. college 6 Roets & Schiettecat Flashcards
gevolg verbod kinderarbeid en invoering schoolplicht
leven van kinderen wordt steeds meer ingericht door pedagogische regimes. uitgangspunt dat kinderen opgevoed en beschermd moeten worden als toekomstige sociaal en economisch kapitaal voor onze samenleving. kindertijd bestaat uit normen die bepaald zijn door volwassenen.
welke opvatting is diepgeworteld in de maatschappelijke en de pedagogische opvattingen
onzekere levensomstandigheden in armoedesituaties worden als gevaarlijk gezien voor de toekomstige welvaart van de samenleving. hier wordt de verantwoordelijkheid van opvoeders in twijfel getrokken. complexe sociale problemen worden hierdoor gezien als opvoedingsprobleem
sociaal investeringsparadigma
houd in dat opgroeien in armoede zoveel schade kan opleveren voor een kind dat dit later economische nadelen en kosten met zich meebrengt voor de samenleving.
problemen armoede
- gebrek aan materiële en immateriële maatschappelijke hulpbronnen
- processen van sociale uitsluiting en marginalisering
- meervoudige maatschappelijke deprivatie
soorten maatschappelijke hulpbronnen
- materieel: zoals inkomen, kwalitatieve huisvesting, onderwijs, werk, geen gezondheidszorg
- Immaterieel: gebrek aan gelijke mogelijkheden in het verwerven van economisch, sociaal en cultureel kapitaal.
waarin resulteert armoedeproblematiek
ongelijke verdeling van maatschappelijke hulpbronnen en macht . hierdoor zijn er grote verschillen tussen het welzijn van armen en niet-armen
maker armoedeproblematiek
zowel armen als niet-armen.
wat houdt pedagogisch perspectief in
een waarde geladen referentiekader.
wat voor probleem is armoede?
sociaal probleem dat vertaald wordt als een opvoedingsprobleem. moet eigenlijk niet als sociaal probleem neergezet worden waarbij de opvoeder de schuld krijgt.
wat doen pedagogen aan dit opvoedingstekort
responsabilisering van opvoeders. er wordt ingezet op strategieën van opvoedingsondersteuning en empowerment. Ze verwachten dat ouders op eigen kracht dan uit de armoedesituatie kunnen komen.
sociaalpedagogische perspectief
de pedagoog moet in elke particuliere situatie opnieuw analyseren wat de aspiraties, bekommeringen en strategieën zijn van de ouder en het kind, en hoe de armoede de leefwereld van deze mensen in zijn greep houdt.
gevolg praktijkwerker sociaalpedagogische perspectief
wordt ervaren als meer ondersteunend en hun pedagogische interventies zorgen vaak dat ze uit de armoede kunnen komen. (CKG- Centrum voor Kind en Gezin)